PodSvojoStreho.net
Toplotna črpalka - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Toplotna črpalka (/showthread.php?tid=72174)

Re: Toplotna črpalka - bozgom - 20.9.2018

Če imaš v nepomembnem prostoru odprto okno potem prehaja vanj toplota iz nekega pomembnega prostora kjer imaš vsa okna zaprta. Verjetno med prostorom za druženje v kleti, kateri se ogreva s talnim in nepomembnim prostorom kurilnice ni 20 in več cm toplotne izolacije. Ali se motim?

Toplota je pač izmuzljiva in nenehno potuje od tam kjer jo je več tja kjer jo je manj. :mrgreen: :mrgreen:

Re: Toplotna črpalka - Energetik81 - 20.9.2018

bozgom Napisal:
Energetik81 Napisal:Saj ne bo nobenih težav, le nekaj manjši COP zaradi kretnice in porabe za dodatno črpalko. Bi na hitro rekel nekje ranga 20-30€ več na leto.
Če te to ne moti, pustiš, lahko pa ti vseeno naredi enostaven bypass mimo kretnice in OČ, pa premakneš par ventilov, če ti ne bo ustrezalo.
Ker se ogreva tudi klet so te izgube znotraj toplotnega ovoja stavbe in predstavljajo pribitke k ogrevanju= je vseeno ali prostor ogreva talno ali kretnica. Tako je dejansko strošek le v razliki med električno močjo delovanja obtočne TČ in v električni energiji, katero bi prihranila TČ za enako toplotno energijo. To pa je zgolj nekaj 10 W.
Ne zaradi toplotnih izgub kretnice, ampak morebitnega višjega DV na strani TČ zaradi neusklajenih pretokov.

So mi ravno pred nekaj dnevi priklopili TČ in trenutno segrevam le sanitarno vodo. Ker imam poleg bojlerja še zalogovnik (300l) sem opazil, da se mi zalogovnik ogreje na tam 32,5°C ko segrejem sanitarno vodo na 48°C in pade na tam 31,5°C ko se znova zažene ogrevanje sanitarne vode. Voda v povratku iz centralnega ogrevanja (druga črpalka ne deluje) pa je tam 18°C, kolikor je tudi temperatura v kurilnici.
Če prav sklepam, mi TČ zaradi zalogovnika ob vsakem ciklu ogrevanja sanitarne vode mora segreti vodo iz 31°C na npr. 55°C (da imam na sredini bojlerja 48°C). Brez zalogovnika, pa bi to morala storiti s temperaturo vode 18°C. Po končanem ogrevanju sanitarne vode pa bi mi preostalo toplo vodo (katera sedaj ostane v zalogovniku) poslala v radiatorje. Tudi poleti, ko je zunaj 30°C?

Re: Toplotna črpalka - cheba - 20.9.2018

Ne, ko porabljaš toplo sanitarno vodo se dno bojlerja vedno fila iz vodovoda (18 stopinj).

Voda iz vodovoda ima tam 7°C. 18°C ima voda v sistemu centralnega ogrevanja.

Re: Toplotna črpalka - Fantocci - 20.9.2018

Poleti imaš pitno vodo z 7°C?

Re: Toplotna črpalka - xavi - 20.9.2018

To imaš pa direktno iz zajetja nekje iz pod Pece. Trenutne temp. na omrežju so nekje med 19 in 21 C, odvisno, kako globoko so transportni vodi položeni.

Fantocci Napisal:Poleti imaš pitno vodo z 7°C?
Ali je travno 7°C ne bi dal roke v ogenj. Lahko pa pod tekočo vodo vedno dodbra ohladim pijačo. To pri 18°C zagotovo ne bi mogel storiti, saj se v takšni vodi že lahko kopam :mrgreen: :mrgreen:

Re: Toplotna črpalka - simek - 20.9.2018

Trenutne temp. na omrežju so 19-21st.C!
Tole pa nisem prepričan, "da drži vodo" :wink:

Vsaki dan izmerimo na 30 točkah različnih vodovodnih sistemov. Neposredno na vodnjakih je situacija seveda drugačna.

Re: Toplotna črpalka - simek - 20.9.2018

Kje pa te točke so? Ne kraj, ampak v sistemu napeljave!

V "ajmru" eno uro po odvzetju vzorca? 8)

Re: Toplotna črpalka - pentax - 20.9.2018

bozgom Napisal:
Fantocci Napisal:Poleti imaš pitno vodo z 7°C?
Ali je travno 7°C ne bi dal roke v ogenj. Lahko pa pod tekočo vodo vedno dodbra ohladim pijačo. To pri 18°C zagotovo ne bi mogel storiti, saj se v takšni vodi že lahko kopam :mrgreen: :mrgreen:

Dejansko za bv greješ sanitarno vodo :mrgreen: .

Bom danes iz firbca zmeril temperaturo hladne vode na pipi.

Re: Toplotna črpalka - Energetik81 - 20.9.2018

Mi smo sredi poletja res imeli okoli 18° na dovodu v bajto, je bilo pa sredi zime le 7-8°C.

simek Napisal:Kje pa te točke so? Ne kraj, ampak v sistemu napeljave!

V "ajmru" eno uro po odvzetju vzorca? 8)
Omrežje, neposredno na pipi. Vzorec za nalizo se vzame, ko se stabilizira temperatura.
Konkretno danes moje meritve, 5 različnih vodovodov južno Pohorje, med 19,3 in 20,7.
Včeraj Maribor, desni breg vse isti vodovodni sistem med 18,7 in 21.
Temp. vode na omrežju niso odvisne od temp. na vodnem viru, temveč od tega, kako globoko so cevi položene. Recimo v starem mestnem jedru, kjer so se cevi polagale pred 50 in več leti ima voda med 15 in 16 C. Danes pa gradbinci švinglajo in posledica tega so preplitvo položene cevi in temp. vode, odvisne od zunanjih temperatur zraka.

Re: Toplotna črpalka - Popson31 - 20.9.2018

Pri nas je zdaj v casu visokih zunanji T tudi topla, pretopla za pitje. Ker vecinoma pijem vodo, jo iz pipe nalijem v 1.5L vrc in postavil v hladilnik, ki je nastavljen na 9C. Po eni uri je ta voda res mrzlaaaa, zato je skoraj nemogoce da bi s taksno T pritekla iz sistema vodovoda. Mozno pa je kje pod vznozjem Triglava ali pa iz domace 20m vodnjaka Smile