PodSvojoStreho.net
Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dodelave - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dodelave (/showthread.php?tid=60325)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - jani65 - 2.11.2015

folagra
Zanima me kaj pričakuješ po vgradnji zalogovnika ? To da bo manj vžigov si omenil,kaj pa glede porabe ali imaš kakšno informacijo oziroma izkušnjo glede porabe.

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - folagra - 2.11.2015

Pričakovanja:

- manjša poraba
(Sigurno se bo poraba zmanjšala ampak neodtehtala investicije)
- čistejši kotel in manjša potreba po čišenju sistema.
Vsak cikel gorenja v svoji fazi dvakrat izpiha gorilnik in dodatno paca kotel
in dimne poti
- Manjša verjetnost pokvarljivosti gorilnika in samega kotla
- Višji izkoristek celotnega sistema

Predvsem me pa osebno moti pretirano vklapljanje gorilnika

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - picas55 - 2.11.2015

Poraba, razen elektrike zaradi manj vžigov, verjetno ne bo nižja bo pa zaradi tega tudi kotel malo čistejši, ogrevalna svečka bo manj trpela. Največji dobrobit zalogovnika boš uvidel, ko boš zakuril še kakšna drva. Zaradi majhne vsebnosti kotlovske vode tudi maksimalna možna histereza brez zalogovnika ne preprečuje neštetih vklopov. Še pri Gorenjevem peletnem kotlu priporočajo 1000l zalogovnik pa ima sam kotel 2x večjo količino kotlovske vode kot Vreček.
Še temperatura dimnih plinov iz peči od 120-150° C pa si zmagal. 8)

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - jani65 - 2.11.2015

Čiščenje kotla in pacanje je odvisno od peletov.Ne razumem pa tega na kašen način je lahko poraba manjša če bo pa kotel moral ogret 700l vode več kot je jo do sedaj.

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - folagra - 2.11.2015

jani65

"Čiščenje kotla in pacanje je odvisno od peletov"

Pelete že vseskozi uporabljam kavalitete A1 preverjenega proizvajalca (100% bukev)
ampak vseeno menim da bom z zalogovnikom pridobil na pacanju kotla čeprav uporabljam najbolj "popljuvan gorilnik" na forumu in z njim nimam prav nobenih težav.

picas55

"Še temperatura dimnih plinov iz peči od 120-150° C pa si zmagal. "

Smo blizu. 130° ob čistem kotlu, 160 - 180° tik pred čiščenjem kotla. Več zaenkrat si
ne upam zaradi dimnika. (predvidena sanacija prihodnje leto)

A1 bukva si siguren? Kateri so ti peleti. Sam sem kuril A1Genol (smreka) dve sezoni pa je v kotlu samo senca pepela na stenah kotla. Letos imam Horizontove A1 premiun(smreka) in je slika enaka glede kotla.Temperatura dimnih plinov večinoma 140sC do max. 150 sC pred čiščenjem in po čiščenju ne vidim razlike.

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - picas55 - 3.11.2015

Smo gostili isti gorilec, in je solidno deloval. Me samo zanima ali si imel nastavljenega na navaden ali modularen način delovanja. Kajti meni je pri modularnem načinu delal 48h, pri normalnem delovanju in moči 25KW -3stopnji pa 34 delovnih ur pri porabi 180 kg pelet. Sicer je zdaj vseeno, ker imaš zalogovnik, me pa zanima, če si imel ti ista opažanja.

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - folagra - 3.11.2015

Jani65

Bukva 100% brez primesi, Mister focus, poreklo Italija. Baje imajo 20% več kalorične
vrednosti kot smrekovi peleti iste kvalitete. Sigurno je kotel Vreček bolj občutljiv na
pacanje kota pa tvoj Centrometal.

Pikas55
Gorilec nastavljen na navaden način - 2stopnja - 74°C - tovarniške nastavitve.

Do zdaj se še ne nisem spuščal detaljno v porabo pelet. Meni osebno mi največ pomeni, da zaupam v pelete in sam sistem. Do sedaj me še ni pustil na cedilu čeprav
namenoma nisem čistil gorilnika in kotla tudi po par tednov skupaj.
Glede na to da imam letni stošek za ogrevanje in sanitarno vodo za dvo stanovanjsko hišo pod 1000€ (6 oseb)
je zame to povsem sprejemljivo.
Kurilnica je zame predvsem hobi zato sem ves sistem predvsem s pomočjo tega foruma sam sestavil in povezal.
Razmišljal sem tudi o nabavi dobrega samočistilnega gorilnika. Nakup sem zaenkrat opustil ker razlika v ceni dobrega gorilnika in spodobnega namenskega kotla na
pelete - subvencija je po moje v prid peletnemu kotlu. (sam uporabljam kotel samo na pelete)

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - colinmcrae - 3.11.2015

Če boš ostal na striktno peletih potem delaš brezveze 700 l zalogovnik. Bom pofotkal seltron, takšno kot je vreme zdaj imam do 2 vžiga dnevno (v najhujšem mrazu do 4-5).... zalogovnik cca 300l seltron vdc vremenska regulacija v kombinaciji s dd2+ sobnim regukatorjem sam sem porabo oklestil za več kot 1/3... seštevek vremenske regulacije nastavitve sistema in zalogovnika za vodo...

Prej sem uporabljal ferrolijev gorilnik zdaj imam samočistilnega moderatorja in sicer na kombinirani peči...

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - colinmcrae - 3.11.2015

Še eno vprašanje.... kak mate na wdc-ju nastavljeno minimalno temoeraturo dviznega voda?

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - dox - 5.11.2015

Pozdravljeni. Tudi mi iščemo gorilnik na pelete... trenutno kurimo na drva in bi spremenili način... peč bi ostala enaka. Ogrevali se bi dve etaži, vsaka ima okrog 90m^2 ... Kaj nam priporočate glede na denar/kvaliteto.. peč je viadrus etiks vhu 26. Lp

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - jani65 - 5.11.2015

Centrometal . Kupiš v HR ali pri nas.

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - geodet11 - 5.11.2015

Centrometal.

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - jani65 - 5.11.2015

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.centrometal.hr/cm-pelet-set-14-90/">http://www.centrometal.hr/cm-pelet-set-14-90/</a><!-- m -->

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - Lev - 6.11.2015

Lp!

Mislim, da si z VHU 26 precej omejen pri izbiri gorilnika, bo težka z CM.
Opcije:
- Etiks-ov gorilnik za ta kotel
- gorilnik, ki ima kurišče izven kotla