![]() |
|
Toplotna črpalka - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Toplotna črpalka (/showthread.php?tid=72174) |
Re: Toplotna črpalka - remi - 19.9.2018 Če ti je razvod talnega dobro dimenzioniral, vgrajena obtočna črpalka ne bi smela imeti nobenih težav. Saj je zato tam, da dela, ne da počiva na par procentih. Dobro dimenzioniranje pomeni zadostni dovodi do razdelilcev, ne predolge veje, ki pri dani T dvižnega voda in dT pokrijejo toplotne in prezračevalne izgube prostora. Če bi imel PZI, bi bilo to vse izračunano, izračunani bi bili padci tlaka pri določenem pretoku in potem se iz karakteristik vgrajene obtočne črpalke vidi, ali je sposobna premagovati ta upor pri nazivnem pretoku. Kompromis je, da ti naredi bypass čez kretnico in obtočno in če bo delovalo OK, boš pustil tako in pogoltnil ta denar za nepotrebne elemente v sistemu. V vsakem primeru pa moraš sistem hidravlično uravnovesiti: <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=62131&p=673044&hilit=hidravli%C4%8Dno+uravnote%C5%BEenje+sistema#p673044">viewtopic.php?f=7&t=62131&p=673044&hilit=hidravli%C4%8Dno+uravnote%C5%BEenje+sistema#p673044</a><!-- l --> Ali imaš termostate? Re: Toplotna črpalka - Popson31 - 19.9.2018 @remi talno gretje res ni dimenzionirano na podlagi predhodnega izracuna, je pa razmak povsod cca 10cm, v kleti nekaj vec. Delali smo tacker sistem. Dovodi do omaric so 28mm, omarice so tri, 3 veje, 9 vej in 8 vej. Najdaljsa je cca 90m, najkrajsa dobrih 50m, vse ostale med 75-80m. Skupaj je talnega 200-210m2, za kar smo porabili cca 1700-1800m cevi. Danes sem odprl vse veje talnega na full, pretoki so bili vecinoma 1.5l - 2l, na par vejah celo 3 - 3.5l. Sistem je bil odzracen, predvidevam da OK, nekih anomalij ni zaznati (sumenje, zrak v merilcih pretoka). Ta obtocna na kretnici je danes delala z 19w, pretok pa je bil 1.4m3/h, nastavljena je na auto adapt. Tiste v notranji enoti nisem gledal. Sta pa obe grundfosovi. Torej monterju narocim, da zdaj naredi bypass cez kretnico in obtocno ali je to naslednji korak v kolikor se izkaze, da sistem ne deluje optimalno? Sploh se pa ne gre za denar, rad bi samo, da bo sistem narejen tako, da bo vse delovalo kot mora in da nebo potrebe vsak dan hodit v kurilnico in prenastavljat parametre. Na zacetku kurilne sezone bom poskusal nastavit da bo ok, optimiziral pa bom, ko se vselimo. Je pa namen, vklop in izklop, drugo me ne zanima. @remi hvala se enkrat, bom si pa se prebral temo kako hidravlicno uravnovesiti sistem. PS: nimam termostatov Re: Toplotna črpalka - remi - 19.9.2018 A je iz kurilnice do vsake omarice potegnjen svoj dovod? Napiši točne podatke za vgrajeno obtočno in tisto za kretnico. Re: Toplotna črpalka - Popson31 - 20.9.2018 Mislim da ja, ker ena omarica je v kleti, druga v P in tretja v mansardi in do vsake omarice grejo posebej dovodi. Drugace niti nebi slo, ker omarice niso vertikalno ena nad drugo. Obtocna ki je v notranji enoti TC je grundfos 25/7 - 180, tista ki pa je za kretnico pa grundfos alpha 2 25/40 - 180. Je pa v sistemu se ena obtocna, ta pa je za cirkulacijski vod, grundfos comfort pm, ki verjetno nima nobene veze tukaj zraven. Re: Toplotna črpalka - xavi - 20.9.2018 Kolikor se spomnim, sva se pogovarjala, da boš ogreval nekje 160m2, na kar je bila tudi demenzionirana 7,5 kw toplotna črpalka. Pri dveh obtočnih črpalkah, če že morata biti v sistemu,, bi se mi logično zdelo,da imaš dva ogrevalna kroga. Enega za stanovanjski del in drugega za občasno ogrevanje kleti oz. garaže. V vsakem primeru pa bi dal namesto dveh črpalk in kretnice raje eno močnejšo obtočno črpalko, če že obstoječa ne bi zmogla, kar pa dvomim. Za zalogovnik smo že ugotovili, da je zelo dobrodošla stvar pri radiatorskem ogrevanju zaradi defrostov, pri talnem pa je nepotreben balast. Re: Toplotna črpalka - Popson31 - 20.9.2018 Ja res je @xavi, plan je bil ogrevati samo bivalni del, se pravi 160m2, pa smo se potem vseeno odlocili, da potegnemo se dodatne 3 veje za pralnico in sobo za druzenje. Te 3 veje bodo vecinoma odprte minimalno, za vzdrzevanje T, v kolikor bo sploh potrebno. Strosek je bil zanemarljiv, tudi za TC nebo to neko dodatno delo. Glede dodatne obtocne in kretnice pa je kak je, pustil ju bom v sistemu, dokler se ne zacne kurilna sezona, ko bom videl kako in kaj. Ce se izkaze da sta motec faktor se se vedno lahko odstranita, ce ne bota pa ostali. Hvala vsem za nasvete Re: Toplotna črpalka - Popson31 - 20.9.2018 Zdaj ravno sem T dviznega voda prestavil na 50C, modulacija TC na okrog 50%, sekundarna obtocna dela z 24W, pretok cez njo pa 1.8m3/h. Pretoki v omaricah talnega gretja so v povprecju med 1.5-2l, kaksna veja tudi vec/manj. Zunanja T je 14.5, notranja pa 28.6C. Ni videt nekih posebnosti ali slisati cudnih zvokov, sumanja, piskanja. Re: Toplotna črpalka - scuba123 - 20.9.2018 Pri meni je v TČ isto samo 1 OČ ki ne vem kje sem točno prebral pokriva talno do 200m2. V hiši je točno 200m2. V pritličju sta 2 razdelilca vsak po 6 vej, zgoraj pa 10 vej. Spodaj smo porabili cca. 770 m cevi. Zgoraj bomo polagali zdaj, pripravljeno imam 680 m cevi. Dovodi so 28 baker. Na vprašanje če ne bo dovolj pretoka, mi je glavni šef rekel da se potem v kurilnici zmontira kretnica, drugi "mlajši šef" pa pravi da se samo menja močnejša OČ v TČ. Koliko je pa močna ta zdaj pa moram odprti TČ in preveriti. Re: Toplotna črpalka - Energetik81 - 20.9.2018 Saj ne bo nobenih težav, le nekaj manjši COP zaradi kretnice in porabe za dodatno črpalko. Bi na hitro rekel nekje ranga 20-30€ več na leto. Če te to ne moti, pustiš, lahko pa ti vseeno naredi enostaven bypass mimo kretnice in OČ, pa premakneš par ventilov, če ti ne bo ustrezalo. Re: Toplotna črpalka - Popson31 - 20.9.2018 @scuba123 tud meni je monter rekel, da naceloma bi moralo delat tudi brez kretnice in dodatne obtocne, ker pa je imel par problemov na nekaj objektih, raje naredi kot je naredil pri meni. @Energetik81 poraba me sploh ne skrbi, rad bi samo da vse dela kot treba in da nebo nekih nepotrebnih tezav. Re: Toplotna črpalka - Popson31 - 20.9.2018 Imam eno vprasanje, mogoce smesno ampak se prvic srecujem s takim sistemom ogrevanja..pretoke v vejah talnega ogrevanja oznacuje rdeci plovec v zgornjih ventilih omarice ali nivo vode v tem istem ventilu? Re: Toplotna črpalka - DMhouse - 20.9.2018 Energetik81 Napisal:Saj ne bo nobenih težav, le nekaj manjši COP zaradi kretnice in porabe za dodatno črpalko. Bi na hitro rekel nekje ranga 20-30€ več na leto.Četrti dan mi toplotna deluje, trenutno nastavljena na 32°C, včeraj poraba vse skupaj 65kWh COP sem izračunal 4,3. Bomo videli kako bo ko bodo temperature okrog ledišča ali pod lediščem. Re: Toplotna črpalka - Popson31 - 20.9.2018 Jaz sem jo danes dvignil na 50C, prav tako cetrti dan, skupna poraba pa je 56kwh. Kompresor je v teh 4 dneh delal 50h, zagonov je bilo skupaj 96, v zadnjih 17 urah niti enega, se pravi da ne taktira vec ampak melje na polno kompresor deluje ves cas z vec kot 50%, trenutno 62.5%.@DMhouse zagnala sma isti crpalki na isti dan, boljse primerjave nebi mogla imeti
Re: Toplotna črpalka - bozgom - 20.9.2018 Energetik81 Napisal:Saj ne bo nobenih težav, le nekaj manjši COP zaradi kretnice in porabe za dodatno črpalko. Bi na hitro rekel nekje ranga 20-30€ več na leto.Ker se ogreva tudi klet so te izgube znotraj toplotnega ovoja stavbe in predstavljajo pribitke k ogrevanju= je vseeno ali prostor ogreva talno ali kretnica. Tako je dejansko strošek le v razliki med električno močjo delovanja obtočne TČ in v električni energiji, katero bi prihranila TČ za enako toplotno energijo. To pa je zgolj nekaj 10 W. Re: Toplotna črpalka - pentax - 20.9.2018 No ja, če ti greje tista kretnica nek nepomemben prostor in imaš zaradi tega tam okno odprto, potem je bolj malo pribitka v objekt zaradi tistega...vse je odvisno od več dejavnikov. V vsakem primeru je 3xbolj pomembno od porabe, to, da zadeva funkcionira. |