![]() |
|
Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo (/showthread.php?tid=60659) |
RE: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - Matej05 - 11.9.2019 (10.9.2019 ob 11:58)MarMar Napisal: "Se ravno odločam za 34KW varijanto, in me zanima če mi lahko kdo prosim pove kako glasna je zadeva in če ventilator vedno deluje na polnih obratih? RE: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - MarMar - 11.9.2019 (11.9.2019 ob 10:56)Matej05 Napisal: Samo Stadler nikoli več ali bolje Slovenskega proizvoda nikoli več, pri nas nikoli ne veš kdaj gre firma v stečaj, pač taki smo. Kak Čeh, Nemec ali pogojno Hrvat in to je vse. Pri stadlerju mi je po dveh letih crknila lamda sonda in belimo motor je tudi štrajkal, skratka zadovoljen s pečjo samo prvo leto, servisa ni resnega vsi se neki izogibajo pa to. Ne vem no slabe izkušnje sam povem. Hec je, ker sem ravno gledal Stadler LT. Seltron elektronika in dobre besede o vzdržljivosti šamota so me nekako premamile. Sicer mi je bil bolj všeč TR, vendar je bila že tam cena malce (pre)visoka za to kar je ponujala. Potem pa sem videl, da je šla firma v stečaj ... Glede na poročanje v medijih, in spletno stran od StadletTVT ali WV Term, hitro spregledaš, da je bil stečaj. Je kar skrita zadeva. To, da pri nas ostaneš na suhem pa tako ni nič novega. Čeprav bi moral vse odgovornosti prevzeti stečajni upravitelj, in novo podjetje. Je pa tudi res, da je dandanes toliko proizvajalcev teh peči, ki obstajajo samo leto ali dve, da preprodajo koliko zaloge pač imajo in je potem to to. Tako, da moraš res pazit kaj kupiš. Sem razmišljal tudi o čehu. Je opcija tudi Atmos GD in Seltron lambda regulacija, vendar se je o Centrometalovi peči kar veliko razpisalo, in razen težav z šobo ni nič kaj slabega za razbrat. Je pa tudi res, da je zadeva relativno nova in bo čas pokazal svoje. Pri Atmosu me je zmotilo predvsem, da je kotel kar lahek, in je okvirno 200kg lažji od Biotec-a. Žalostno samo to, da šlo še eno podjetje z dolgo tradicijo po gobe. Sosed ima še danes Stadler-jev kotel in TVT bojler, pa oboje deluje kot urca. To kljub temu, da je sistem star že dobrih 30 let. Kar pa danes tudi pri mercedes kotlih več ni za pričakovati. RE: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - lexani89 - 22.9.2019 Ima kdo probleme z ventilatorjem in tipalom za sanitarno vodo? Po slabem letu mi je včeraj javilo napako, čakam serviserja..drugače razen tega je delalo super.. imate vi tudi kake druge težave? RE: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - denistopolovec - 10.11.2019 Pozdravljeni. letos smo se odločili za prehod iz navadne 20let stare viadruske na Biotec l 25Kw IN1500L zalogovnik (ogrevamo nekje 200m2). Peč dela v nulo...spomladi lahko javim poškodbe itd,...če bojo... imam pa veselico z nastavljanjem temperature,... saj se mi zdi da zadeva preveč varira...se pravi če imam nastavljeno na 22,5, potem me moti, da predolgo rabi če je mrzlo (vklopilo bo nekje pri 21,8) in potem kontra efekt,...gre namreč preveč preko 22,5...izklop nekje na 23,3...te številke so primer....pa še štelam krivuljo in koeficient...se še učim... pa še nekaj...kako pri hudiču lahko obdržim žerjavico nekje 3 ure, da potem samo štartam ponovno...čitam navodila ampak to je bolj tak tak napisano..nč jasnega... no če kdo kaj ve o tem... ![]() če pa koga zanima kak je narejeno pa z veseljem pošljem slike... lp denis RE: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - kurjach - 11.11.2019 Ali je to govora o sobnih temperaturah---22,5 in 23,3...saj povprečje je bolj tista temperatura,ki te zanima.Če bi hotel točnost na 0,1 tsC,bi se pa vseskozi vklapljalo in izklapljalo.Tudi sam prostor,ki ga ogrevaš ima vztrajnost,tako,da te variranje naj ne skrbi.Pa sej pri 21,8 ni prou mraz. Če,pa na elektroniki lahko nastavljaš histerezo, jo pač zmanjšaš dokler ne boš zadovoljen,samo potem bo več preklopov releja in vklopov črpalk,elektromotorčkov za regulacijo ipd. RE: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - BorisMat - 12.11.2019 (10.11.2019 ob 15:00)denistopolovec Napisal: Pozdravljeni. Krivuljo gretja imaš previsoko, nastavi na 0,8, dnevno temperaturo na 22, nočno malo manj. Tako ti bo voda stalno krožila, ne bo vklaplanj in izklapljanj, v prostoru pa boš imel nekje isto temperaturo. RE: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - Nos3 - 12.11.2019 (10.11.2019 ob 15:00)denistopolovec Napisal: Pozdravljeni. Živjo Tudi jaz imam podoben plan, cca 200m2 ogrevanja - dva stanovanja, hiša obnovljena, ogrevanje na radiatorje. Dodal bom 2X1000L zalogovnik + 300L bojler/TČ. Me pa zanima glede moči, bo 25kW dovolj? LP RE: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - denistopolovec - 13.11.2019 (12.11.2019 ob 12:41)BorisMat Napisal:(10.11.2019 ob 15:00)denistopolovec Napisal: Pozdravljeni. Ok hvala...bom probal...pa se ne bo zalogovnik prehitro spraznil.... Naceloma se ne bi smel ker bo manjsa temparatura not... Pozabil se povedat da kurimo na radiatorje. Lp (12.11.2019 ob 12:54)Nos3 Napisal:osebno nisem strokovnjak...ampak na folga...zadeva gori nekje 4-5 ur...pa je dovolj za 24ur...torej zakurimo nekje ob 15.00 popoldne komaj...sedaj ko je taka temparatura zunaj...imamo pa 15cm izolacije...(10.11.2019 ob 15:00)denistopolovec Napisal: Pozdravljeni. Nam folga...proti stari peci smo skurili NIČ. ![]() Lp RE: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - faca - 15.11.2019 Malo eksperimenta brez kakšnega razloga
RE: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - majstrzvasi - 21.11.2019 (11.9.2019 ob 10:56)Matej05 Napisal:(10.9.2019 ob 11:58)MarMar Napisal: "Se ravno odločam za 34KW varijanto, in me zanima če mi lahko kdo prosim pove kako glasna je zadeva in če ventilator vedno deluje na polnih obratih? Jaz imam bio teck 25kw sedaj ene 4-5let brez lambde pri moji ventilator na polno dela ves čas pri tisti z lambdo naj bi se sam štelal kolikor rabi. Nevem kako je pri začetnem kurjenju z lambdo ali ga v fazi kurjenja ko so vratca odprta kaj zmanjša? Jaz sem si na ventilator zvezal potenciometer za luč zato, da ga lahko štelam ko začnem kurit potem, ko zagori zaprem vratca in ga navijem na polno. Ker na max preveč vleče ko so vratca odprta in v ravfnik vleče pepel prav sliši se kako šelesti zadaj po ravfniku groza sploh če sem kdaj hotel doložit ko je bila huda zima sedaj z potenciometrom elegantno rihtam zadevo. Pri moji je ventilator je kar glasen. Je pa ena zadeva ki jo moram povdarit 25kw je premočna za 1500l zalogovnik. Moram pazit koliko naložim sploh sedaj ko ni mraza. Da polno zakuriš sama bukova drva in si brez skrbi bi jaz priporočal vsaj 2000l za 25KW vrjanto. In če že rihtate kurilnico na uplinjaka reskirajte še tistih 200-300eur za ups in akumulator nebo vam žal. Ubistvu bi to morala bit obvezna oprema v novi kurilnici na drva. Pozabil sem napisat kovinsko šobo mi je preglodalo tiste keramične ali kakšne že so sem kupil pa pokajo. Se pa sedaj merkam, da zgoraj ne pucam preveč samo malo pobrskam tako da je ves čas kakšne 2 cm pepela in zaenkrat šoba drži. Spet popravljam post vedno mi še kaj novega na misel pride 25kw vrjanta ima ozko kurišče spodaj pa je s šamotom še malo zožano in sem doktoriral kako zlagam noter drva, ker se rada zataknejo na tistem zožanju to bi moral centrometal porihtat in pa šobo. RE: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - Luxar - 15.12.2019 Pozdravljeni, javljam se z novim updateom glede delovanja mojega kotla. Prejšnji teden so se mi ob kurjenju Biotec L 34kW pojavili dve opozorili in ena napaka (v priponki). -opozorilo zaščita ventilatorja -opozorilo intervencijsko delo (senzor dimnih plinov) -napaka tipala dimnih plinov Ker je peč normalno delala naprej sem mislil, da je bil to slučaj. Ko se je to ponovilo spet čez 2 dni sem klical serviserja. Serviser je prišel še isti dan, mi zamenjal senzor dimnih plinov (brezplačno - v garanciji) in zadeva zdaj 3 dni dela brez napak, tako kot mora. Upam, da tako tudi ostane. Menda to ni ravno pogosta napaka, se je pa že pri kakšnem kotlu pojavila. Pregledal je še izgorevalno šobo iz šamota (ki sem jo kazal poleti na forumu) in ocenil, da bo to sezono še zagotovo zdržala. Svetoval mi je, da naj puščam malo več pepela nad izgorevalno šobo, da je ogenj ne direktno "zliže". Poleti 2020, ko bo imela peč 2. sezono za sabo, sem se naročil za pregledni servis, pa da mi jo sčisti pri turbulatorjih in pregleda vse komponente tako kot je treba. Kako ste kaj ostali kurjači po večletni uporabi? RE: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - lenin - 19.12.2019 jaz imam biotec plus 34 sedaj drugo sezono in moram rect da sem zadovoljen sicer odvisno kako dolgo bo delala brez vecjih servisov... Me pa zanima na kateri servis si se obrnil za popravilo? drugace pa kdor nima ugodne variante za drva mislim da naj pec na drva kot primarni vir kar pozabi? RE: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - Luxar - 19.12.2019 (19.12.2019 ob 06:51)lenin Napisal: jaz imam biotec plus 34 sedaj drugo sezono in moram rect da sem zadovoljen sicer odvisno kako dolgo bo delala brez vecjih servisov... Obrnil sem se Antona Grbeca iz Unca, ki mi je sistem tudi montiral (je bil priporočen na forumu). Sicer pa se ne strinjam s tabo glede neprimernosti kotla na drva kot primarni vir za "normalne kupce drv". Jaz kupujem drva po 55€-60€/prm (povprečna cena) in se mi sistem na drva zelo izplača. V sezoni sem porabil cca 14prm, kar me je prišlo s prevozom in z razrezom cca 1.000€ + 50€ dimnikar/pregled serviserja na 2 leti). Investicija me je po subvenciji prišla točno 4.000€. Prej sem imel ELKO in je bil račun za ogrevanje 2.500€, pa zeblo nas je. Res pa je, da bi bila dobra opcija tudi TČ, vendar bi v tem primeru dal več za investicijo (po subvenciji cca 8500€), račun za ogrevanje pa bi bil verjetno okrog 1.500€. Sem se odločil, da naslednjih 20-25 let še malo sam pomigam. Fajn mi je kurit, to mi daje nek ritem v dnevu. Ko bo hiša izolirana in poštimana in bom že v letih, pa priznam, da si bom privoščil TČ, ker je to zagotovo večji luksuz.
RE: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - pushmycar - 24.1.2020 (30.8.2019 ob 09:22)faker Napisal: Zanima me kakšne rozete nad šobo dobavljajo sedaj pri novih pečeh, ali iz železa v enem kosu, ali iz železa v dveh kosih ali iz temeraturno obstojnega betona. Evo moja je razpadla po eni sezoni. Tokrat prvič keramična. Tretja zapovrstjo v petih sezonah. Čeprav je cena manj kot obisk dimnikarja me moti. Po moji laični oceni bi največ zdržala litoželezna masivna- ne 3mm debela v U kot je bila prvotno. Se poigravam z mislijo da bi dobil rešetko za kanalete, ki je vsaj cm debela. Če je le prave širine. In potem razrežeš kot salamo pa imaš šob za nekaj let..Druga varianta je šamot na posteljico iz pepela kot rečeno v prejšnjih objavah. No, še dobra novica: vse ostalo dela bp. Verjetno bi jo spet kupil če bi se zdaj odločal. RE: Uplinjevalni kotel Centrometal Bio tec-L z lambda sondo - Hanzi - 24.1.2020 Vlaga drv? Na trajnost betona naj bi vlaga v polenih imela najvec vpliva! Pa zgoraj in spodaj res ni treba "pometat in sesati" pred vsakim kurjenjem |