PodSvojoStreho.net
Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dodelave - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dodelave (/showthread.php?tid=60325)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - colinmcrae - 5.3.2015

Marlon iz pisanja .... se najdem v tvojem pisanju.... pri meni je bla podobna situacija .... radiatorji količina vode (tvojega izraza ne poznam, vem pa kaj so rebrasti radiatorji, in kaj je količina vode v radiar. ...) Big Grin Big Grin .... zopet se najdem .... pač sem človek , ki poskuša iz vsake stavi potagnit maksimum... napisal sem ti mnenje že v zgornjem postu...

Lp
Colin

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - marlon - 5.3.2015

rebrasti radiator=trika radiator :wink:
ja, sem tudi sam marsikaj preizkušal, pa lahko rečem, da je bilo vse Sizifovo delo, le zamenjava rad. ventilov je prinesla veliko pozitivnega. ampak to že pred ohoo leti. Big Grin .

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - picas55 - 6.3.2015

Frane napisal...
Za enkrat bom jst še to naštimal pa vzorno peč pucal, za naprej se naj pa tamlad mal briga,če mu bo interes (že razmišlja o hranilniku in peč verjetno kombinirko,ker je gmajna
pri hiši in bo drv v izobilju. Še penzjo dočakam pol bom pa kuru pa kuru, da bojo okna
odprta hahaha...

Pametno, razmišljaš. Osebno bi tudi sam najprej prigradil zalogovnik, nekoč
ga pri kurjenju z drvmi boš itak moral.
(očitno ima tud tamlad pošlihtano v glavi, pa mu dovoli uresničitev njegovih sanj).
Je pa kombinirka nek kompromis :roll: :?: , razen visokocenovnih specialk,
ker pa si vesten kurjač, pa tako ali tako ne bi smelo biti problema :lol: :lol:
Če tamlad kandidira na eko skladu je nabava kotla, pogoj tudi zalogovnik.
Je pa lesena peč z zalogovnikom itak zakon, sploh če si lastiš svojo gmajno in
24 urna avtonomija tudi nekaj pomeni. Sam sem tudi pred penzijo, imam že drugo
vremensko regulacijo v 25 letih, nikakršnega nihanja temperature, odpiranje
oken pa samo za zračenje. :mrgreen:
Verjetno pa zamenjava radiatorskih termostatskih ventilov ni dosti cenejša od
vremenske regulacije.

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - marlon - 6.3.2015

@picas55
Osebno bi tudi sam najprej prigradil zalogovnik, nekoč
ga pri kurjenju z drvmi boš itak moral.

fantje ne se hecat :wink: . na ta način si obsojen na nenehno dograjevanje. ne morš kar tako na pamet it v dograditev zalogovnika. velikost in tip naj se določi, ko se bo posodabljal sistem za ogrevanje z drvmi. kakšne koristi boš imel od 2000 l in nekaj velikega zalogovnika, sedaj ko si na peletih in niti ne veš, kako dolgo še boš.
sicer pa, poizkušajmo mu rešiti problem, ki ga trenutno muči in ne kar na prvo žogo: zalogovnik, VR... :wink:

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - colinmcrae - 6.3.2015

Potem je itak najceneje in najbolj enostavno naležni termostat, na izhodu iz peči..... kot sem že napisal....

Bo tudi z malo večjo histerezo dobro služil temu kar potrebuje....

Lp
Colin

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - frane - 6.3.2015

Ja,za ekrat bom res še termostat popedenu pa razmislil o vaših predlogih za naprej.
Kar nekaj stvari mi uspeva, katere sem tukaj zvedel in še dobro,ker imate večina že izkušnje in pametne nasvete ter ideje. Sam sem kar nekaj sezon zanemaril oz nisem se
brigal kaj prida za peč razen osnovnega čiščenja pa še to sem včasih kar preskočil...
V zadnjih temah je bilo pa veliko napisanega o tdp in o izkoristkih in sem se malo zamislil...
in povzel ukrepe,ki so sigurno koristni pri porabi goriva itn...
Hvala še enkrat za nasvete
lep dan vsem
F

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - colinmcrae - 6.3.2015

@marlon in frane

Dokler se vama kotel ne vščije jaz stoprocentno nebi menjeval peči.... še vedno vztrajam da v zadnjih 30 letih, kar se kotlov tiče ni bila narejena nobena revolucija, razen boljše izolacije kotla... oz izgube v prostor so se zmanjšale.... tudi staro štadlerco lahko s par ugrepi spraviš na zavidljivi nivo izkoristka.... je pa potrebnega nekaj opazovanja in eksperimentiranja, da ukrepe prilagodiš peči....

Moja 2 centa....

Lp
Colin

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - okvals - 6.3.2015

Se strinjam.

Coln, žal prereza moje peči po katerem me sprašuješ nekaj postov nazaj ne morem nikjer najti. Moji gornji izmenjevalci toplote so drugačni od tvojih (danes videl tvojo peč v živo). Pa tudi pri novih Buderuskah takih izmenjevalcev ni (šel spet gledat v živo), je bolj podobno narejeno tvoji peči ali pa sedanji Viadruski (govor o klasiki).

Pri meni je kako se naj izrazim vse skupaj zgoraj podobno "satovju" z veliko režami za izhod dimnih plinov. Sedaj boj razumem zakaj so se mi na Buderusu režali, ko sem rekel za turbolatorje. Je že vgrajeno v litino.

lp

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - colinmcrae - 10.3.2015

Glede vremenske regulacije... in kako pumpa skozi dela...

Danes hvala sončku.... mešalni zaprt obtočna črpalka izgolopljena..... samo nastavljeno je treba met prav....

Lp
Colin

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - colinmcrae - 13.3.2015

en mali update, kar se nadgradnje sistema tiče... no da še enkrat za spremembo malo popljuvam svoj sistem....

prvič po treh mesecih, od kar imam nov gorilnik, sem imel nepredviden zastoj na gorilniku.... situacija sledeča... ene 5 peletov, se je ravno prav postavilo nad gorilniškim polžem tako je nastal čep, zadelana dozirna cev, pravilno ugašen gorilnik....

zdaj me zanima, na koga naj se spravim..... proizvajalca peletov, ali proizvajalca gorilnika (zaradi zanič designa)..... :twisted: :twisted:

Šalo na stran, kaksna je verjetnost da se zgodi kaj takega.... še vedno sem z gorilnikom zadovoljen...

je bolj problem, da je vletela oz. odkrila napako moja boljša polovica, ko se je to zgodilo, in zdaj poslušam... sem ti rekla da brezveze zapravljaš za kotlovnico (mislim drugače je celi mesec ne morem zvlečti not, ženski 10 čut ki točno ve kdaj more vletet....) :lol: :lol: :lol:

lp
Colin

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - colinmcrae - 20.4.2015

da osvežim malo temo, prejšnji teden imel manjšo težavo.... crknila vžigalna svečka...

kar se tiče proizvajalca, v 24h poslal novo, zraven dobil kabel, da bom od zdaj naprej lahko ažurno snemal zadnje nadgradnje software-a gorilnika...

Dobil tudi že odgovor zakaj se je to zgodilo.... svečka je pregorela na sredini (kot sem že omenil pelet oz nečistoče), ne more prit v direktni stik z njo, po vsej verjetnosti serijska napaka v materialu... so pa pri novem software-u malo znižali napetost na svečko, tako da se zdaj zagreje za spoznanje manj, da bi gorilnik rabil dalj časa, da vžge pelet, ne opazim....

vse skupaj je bilo gratis, montiral sem sam ni ravno neka jederska fizika...

lp
Colin

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - colinmcrae - 23.9.2015

Peč se mi je prvič vklopila, tako, da je danes bila generalka na njej.... nasul prve letošnje pelete, bom pa končno lahko videl kompletno razliko pri korabi, pred in po nadgradnji, me prav zanima..... in poročam....

Lp
Colin

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - folagra - 2.11.2015

Pozdravljeni,

Odločil sem se da bom mojemu sistemu dodal enostaven zalogovnik toplote volumna 700 l.
Obstoječi sistem mi dela dobro, motijo me pa predvsem prepogosti vžigi gorilnika.
V priponki sem narisal obstoječi sistem v katerega sem dodal zalogovnik ki naj bi deloval kot nekakšna "XXL" hidravljična kretnica skupaj z dodatno 35 litrsko ekspanzijsko posodo. Tudi "mali ogrevalni krog" je dodan. Do sedaj sem varovanje povratka izvedel preko vremenske regulacije ki hrati regulira tri mešalne kroge.

Ali bi delovalo?

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - colinmcrae - 2.11.2015

Kje maš pa mešalnega za radiatorje?

Hidravlično tako nekako vežejo, sam mam drugače, ker komplet sistem krmilim s 1, 4 potnim ventilom.... skratka jaz vedno prvo grejem radiatorje s povratom z radiatorjev pa zalogovnik....

Odzivnost sistema je tako večja..... je pa to moje osebno mnenje....

Imam cca 300l zalogovnik....

Lp
Colin

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - folagra - 2.11.2015

Vsaka veja ima svoj mešalni set s tripotnim ventilom in motornim pogonom. Vse skupaj pa je vodeno preko vremenske regulacije.