![]() |
|
Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dodelave - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dodelave (/showthread.php?tid=60325) |
Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - marlon - 5.3.2015 @frane1 imam zelo podobno narejeno in tudi starost sistema je skoraj enaka. naležni termostat imam montiran na forlaufu pred črpalko nastavljen na 35 C. pri tej temperaturi mi ob zagonu vklopi črpalko. za kotel je dobro, da najprej doseže neko delovno temperaturo in šele nato črpalka požene cel sistem. pri meni ja črpalka v pogonu non-stop sobno temp. pa mi krmilijo term. ventili na radiatorjih. ne vem zakaj bi kotel doživljal ne šoke, če lahko gorilcu poveš kdaj se vklopi oziroma izklopi. jaz imam nastavljenega na 72C - izklop in 55C - vklop. Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - novitibo - 5.3.2015 tudi jaz imam tako nastavljeno, kot marlon. termostat pred črpalko na 40 C. sobni termostat vklopljen 24/7. na radiatorjih termostatski ventili. mešalni ventil obračam glede na zun temp. temp. vode v radiatorjih nikoli ne preseže 45 C. pa še za talno gretje je kul. Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - marlon - 5.3.2015 zakaj sploh sobni termostat :roll: ... dela samo zmešnjavo. tudi sam ga še imam, ampak odklopljenega. še iz tistih časov ko sem bil brez term. vent. Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - frane - 5.3.2015 @marlon Naj pojasnim: Kotel je vedno ogret med 60 in 75st. Gorilc ga segreje na cca 75st in potem se pač ohlaja kolker se do okoli 60st in takrat se gorilc spet prižge in ponovno do cca75st. Če pa poženem pumpo enkrat vmes, torej gretje hiše, takrat pa temp kotla izjemno pade, ker je toliko odjema naenkrat, sploh,če se zgodi,da še mansarda istočasno prižge svojo pumpo, takrat mislim da je okoli 19 radiatorjev v pogonu. Zdej bi pa rad preprečil ta velika nihanja temp na kotlu in recimo brez fizičnih posegov ustavil pumpo pri okoli 50st in ko se bo kotel segreval in prišel recimo čez 60st naj bi termostat spet aktiviral pumpo vse do dosežene max temp kotla. Jebenti, a sm se mal zaplezal... Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - novitibo - 5.3.2015 @frane mešalni ventil daj na toliko, da bo šla voda v radiatorje z max temp. 50 C. pa črpalka naj deluje nonstop. seveda bo to delovalo, če imaš termostatske ventile. s tem preprečiš, da pride kadarkoli mrzla voda v peč. preverjeno najboljša nastavitev za ohranjanje življenjske dobe peči in tudi poraba energije je manjša. Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - colinmcrae - 5.3.2015 Frane kar bi rad naredil boš najcenjeje s naležnim termostatom, lahko obe pumpi krmiliš preko njega... Marlon po moje niso razumel... ne sobni.... naležni termostat.... jaz mam podobno narejeno za proženje pumpe za zalogovnik samo da imam senzor v kotlu.... Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - marlon - 5.3.2015 novitibo Napisal:@franeto deluje tudi če imaš navadne ventile, le da po potrebi nekatere pripreš. pri zdejšnjih temperaturah lahko imaš na dovodu komot 45C. ne vem, ampak nekako sem razbral, da ročno upravlja črpalko :roll: . upam, da ne :lol: ker, če mu jo krmilil sobni termostat, do takšnih šokov nebi smelo priti. Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - novitibo - 5.3.2015 :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - giovanotti - 5.3.2015 [quote="frane"]@giovanotti , ja jesenkota imam, škoda, da takrat nisem razmišljal o tem, zdej ga pa tudi nebom vlekel iz cerkna, no morda bi po tel ampak mislim,da bi kar tak naležni dobro služil in z malo stroška. thx Zadevo lahko realiziraš tudi sam. Potrebuješ le malo žice in en rele, ki ga bo sprožil signal iz gorilca (ta dobiva informacijo od kotlovskega tipala). Shemo ti lahko pošljem. Lahko pa prideš k meni pogledat (nisem daleč). Sicer pa poglej v ZS na Frane1 (uporabljaš 2 vzdevka?). No, če pa želiš rešit z naležnim, bo pa tudi delalo. Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - frane - 5.3.2015 @giovanotti ja dva nika imam,ker od doma nikakor nism mogu pridet na forum z geslom iz službenga pc. Pol je pa od doma kao,da sem januar registriran iz sl pa mislim da 09 al pa tam nekje... Sem taprav tko al tko.. @marlon, dobro si sklepal in res je,v kletni etaži in pritličje poganjamo pumpo preko stikala-ročno- ,ker ne vem,če lahko dva sobna termostata rihtata eno pumpo....ampak ni težav, tistega ki zebe požene pumpo pa je. Žal je še instalacija narejena tako,da je za obe etaži pač en krog in ne mislim štemat, ker čist ok špila...(je pač staro). Jst v ogrevalni krog že od vekomaj pošiljam vročo vodo,ker tistih 40st v radiatorju mi ni nič. Tako,da čim prej segreje in pika. Tisti, ki gre zadnji spat ugasne,tist ,ki pa ta prvi vstane pa prižge pumpo do segretja.... Ja no, takle mamo Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - colinmcrae - 5.3.2015 @Frane moj nasvet.... meni se je obrestovalo po eni sezoni... glede na to da imaš radiatorsko gretje razmišljaj o vremenski regulaciji(v tem primeru je dosti bolj odzivna kot pri talnem).... kot si videl da turbolatorji porežejo špice v peči.... podobno lahko narediš z vremensko regulacijo in porežeš špice dvižnega voda... so prihranki... govorim na osnovi lastnih izkušenj... Pusti zaenkrat kar si hotel naredit in uredi vremensko, sem ti na razpolago z nasveti... Lp Colin Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - marlon - 5.3.2015 @frane je varianta, kot jo predlaga @colin. samo tvoj, kakor tudi moj sistem, bo potreboval korenite spremembe. upam, da se tu strinjava? ker dokler se kotel ne bo uscal, naj pač deluje. tako pač tudi sam razmišljam, zato bi bil kakršenkoli večji vložek v obstoječe nesmiseln. najceneje, je to kar si sam predlagal, vendar ne tako kot si ti zamišljaš. naležni termostat veži na črpalko in nastavi na cca 35 C, kar pomeni, da ti vklaplja črpalko ko ti temp. dovoda doseže nastavljeno temp in obratno ko pade pod to temp. ti jo izklopi. torej čpalka skozi na on. mešalni ventil do polovice zapri in spremljaj temp. dvižnega voda. kot sem že pisal, imaš v tem času dovolj 45 - 50 C. za korekcijo so zadostni že minimalni pemiki meš. ventila, zato ne pretiravaj. vzemi si en dan časa in spremljaj sistem. ne rabiš 80 C na dovodu. jaz sem pri -20 C pošiljal v radiatorje max 60 C, je bilo čisto dovolj, za potrebe izgub, je pa pogoj, da je sistem vseskozi v pogonu. predvidevam, da gorilnik omogoča nastavitev vžiga/izklopa... timer.... torej, če ponoči ne ogrevaš, ga nastavi, da se vklopi nekje 1 uro prej preden vsataneš in vstal boš na toplo :wink: in tudi črpalka bo že delovala :wink: . nastavi mu tudi čas izklopa napr. 21.00 in ko bo temp. dovoda padla na 35 C se bo črpalka izklopla. torej ves point je, da uskladiš mešalni ventil z temp. dvižnega voda, pa ti odpadejo vse skrbi, razen čiščenja in dolaganja pelet trudil sem se, da bil dooovolj razumljiv
Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - marlon - 5.3.2015 za mešalni ventil in pred črpalko :wink: . Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - colinmcrae - 5.3.2015 Marlon z ne ravno idealnim kotlom sicer novejšim, zastavljenost sistema skoraj predpotopna, sem se obadal tudi sam.... z razmišljanjem se ne morem strinjat, saj lahko zdaj investirano porabiš tudi potem, ko se bo kotel vscal... ce je bil dobro vždrzevan boš cakal še naslednjih 10 -15 let če bo ko bo.... prihraniš lahko danes.... investirano danes ti ostane pri nakupu naslednjega kotla.... tako sem jaz naredil in se že krepko obrestuje.... nas ne zebe :twisted: :twisted: .... pokuri pa se točno toliko kot je teba, da nas ne zebe in nič več(to je bistvo)... verjemi tudi sam mam termostatseke, pa se da z njimi še boljše oglasit sistem v kombinaciji z vremensko regulacijo.... :wink: Btv danes mi je pošiljala 33 stopinj v radiatorje... v hiši zastavljenih 22.5 stopinj... Lp Colin Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - marlon - 5.3.2015 imamo, pač različna mišljenja in različne dolžine "špage". sam sem še vedno mnenja, da tak sistem ogrevanja ni smiselno dograjevat, pa tudi če bo deloval še 5 let ali več. ne bom rekel, da ti ne verjamem, ampak sem še vedno skeptičen glede tolikšnega prihranka z VR in zalogovnikom. moraš se zavedat, da imamo nekateri še termosifonsko ogrevanje, ki še kako lahko pride prav, kar pomeni, da imamo v sistemu bistveno več vode. sploh če so še zdravi trika radiatorji in ogrevanje SV, je zalogovnik nepotreben. VR z montažo, za takšno ceno kot si jo ti navedel, za nas navadne smrtnike... ni realna . v prihodnje niti ne vem kako in s čim bom ogreval, lahko da bo to kotel z že vgrajeno VR, ne vem.. :roll: . in kaj bom potem z vso to kramo :roll: .ja, če bi tudi sam imel takšna okna, bi morda tudi to bilo dovolj. imam se za kar solidnega kurjača in vem, da pod 40 C pošiljat v takšen sistem je brez veze, raje zaprem mešalca, al pa vse skup na off. v prejšnjem postu sem opisal način, ki ga sam prakticiram. in moram ti reč, da deluje v piko :wink: , sploh, če so tu še term. ventili in si vsaj malo pozoren na dogajanje v kurilnici. menim, da dokler ne naredimo kaj na zmanjšanju izgub, je brez veze razmišljati o menjavi sistema, in se obremenjevati s porabo :wink: . |