PodSvojoStreho.net
Toplotna črpalka - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Toplotna črpalka (/showthread.php?tid=72174)

Re: Toplotna črpalka - sassapo - 19.9.2018

Ja kretnica je dobra rešitev v kombinaciji kotla na polena ali pelete, kjer sama temperatura nima vpliva na temperaturo primarnega vira, oz. je celo želena višja.
Je tudi cenejša in zavzame manj prostora kot zalogovnik.
TČ je do neke mere specifična ogrevalna naprava katera se s kretnico nikakor ne more razumet, če njeno krmilje ne omogoča zagotavljanja enakih pretokov na primarni in sekundarni strani.
Tvoja naprava ne bo vedela da sekundarna črpalka ne deluje! Ker je v kretnici premalo energije za odtajanje pomeni to zamrznitev izmenjevalnika in največkrat nepopravljivo škodo, uničenje celotne naprave.
Enako ti kretnica vseskozi zmanjšuje izkoristek in krajša življensko dobo same TČ, saj večinoma primarni vod deluje na višji temperaturi kot sekundarni.
Zalogovnik in za vsak razdelilec svoja črpalka je v primeru slabe hidravlike in velike ogrevalne površine edina pravilna rešitev v spregi s tvojo napravo.

Re: Toplotna črpalka - Popson31 - 19.9.2018

Ok torej lahko pricakujem, da bo poraba pri nas visoka, izkoristek oz COP bo minimalen, v neugodnih razmerah sem lahko pripravljen na odpoved celotnega sistema oz unicenje kompresorja? Zanimivo Smile ne gre pa mi nikakor skupaj, da bi mi taksno vezavo kurilnice naredil monter z 25 let izkusenj, ki verjetno ve kaj dela po vseh teh letih in po vseh teh instaliranih klimah in TC. Pravi da ta nacin vezave kurilnice prakticira ravno zaradi tezav, ki so se pojavile na dolocenih objektih, kjer je TC javljala napako zaradi premalo pretoka, posledicno se je sistem ustavljal. Kot pravi sam, so mnenja deljena, zato ne mislim delat panike, v kolikor bo vse delovalo kot treba potem OK, ce pa ne bo pa pac popravil oz naredil tako da bo delovalo.

Ni mi pa jasno zakaj TC nebi vedela da sekundarna crpalka ne deluje oziroma zakaj sploh nebi delovala? Primarna obtocna crpalka je itak v notranji enoti, njena naloga je da posilja vodo do kretnice, od tam dalje v sistem talnega gretja posilja vodo sekundarna obtocna crpalka, kar pomeni da je upor manjsi oziroma v primeru samo primarne obtocne crpalke bi le ta morala delovati na vecji moci da bi zagotovila enakomerne pretoke skozi ves sistem.

Re: Toplotna črpalka - pentax - 19.9.2018

Verjetno je to zgoraj najbolj črn scenarij - ob odpovedi druge OČ in še kakšnega bistvenega faila v sistemu. Če boš imel v zavarovanju hiše vključen strojelom tč ipd., potem se kaj veliko ne rabiš bremenit, ker serviserji v primeru odpovedi lahko malce prilagodijo opis napake/vzroka :mrgreen: .

He he, ne pretiravaj! Razlika bo cca 10% in nič kaj več. Ti pa toplo priporočam montažo plovnega stikala v krog talnega in vezavo na alarmni vhod TČ. V primeru, da ti obtočna odpove se bo tudi TČ izklopila :wink:
Ps. 1. V zalogovniku je vedno dovolj energije za talitev v kretnici niti pod razno!
2. V zalogovniku se voda sloji, v kretnici se meša. Zato je kretnica in TČ slaba
in zasilna rešitev.

Re: Toplotna črpalka - JaBK - 19.9.2018

Zavarovalnice pa kar colajo? K bo enkrat dost, ali pa bo šlo za prevelik denar, bodo lepo zaprosili za PZI in pa poslali svojega cenilca preveriti,če je vse tako kot notri piše. Komu se tu zalomi?

Druga opcija seveda je kot pri avtih, ne gledajo kaj dosti, je pa za avto zavarovati s ful kasko in vsem neumnostim pa da si brez bonusom skoraj 10% cene novega.

@pentax v zavarovalni polici za hiso imam vkljuceno popolnoma vse mozno Smile glede tega se ne bojim. Ce crkne crkne, ne morem nic, bolj me skrbi ce sistem nebi deloval tako kot treba in bi se ves cas moral ukvarjat s servisom in nastavitvami za kar enostavno nimam volje.

@sassapo ce odpove ena obtocna je tukaj se druga, nima to nobene veze?

Sem pa zdaj se enkrat govoril z monterjem, ker hocem zadevo razpucat. Povedal sem mu kaj pravi @sassapo in se je smejal Smile pravi da ve kaj dela in naj ne zganjam panike, ker mi je kurilnico vezal kar se da optimalno. V MB in okolici ima instaliranih kar nekaj kurilnic po isti shemi kot moja, pa do zdaj ni bilo nobenih tezav. Po njegovem mnenju tezav z defrosti nebo. Ded se je prav razkuril, da ne more bit pameten nekdo, ko vezave kurilnice niti videl in govori nekaj na pamet Smile hahah Mogoce jaz nisem pravilno opisal sistema in je vse skupaj vezano drugace kot se bere iz mojih vprasanj in odgovorov. Bom poslikal in dal sliko tukaj gor da bo bolj jasno. Drugace pa je iz notranje enote kjer je tudi obtocna crpalka je povezava do kretnice, kretnica je v vodoravnem polozaju, na njej oz nad njo je na njeni desni strani druga obtocna crpalka ki je nastavljena na autoadapt. Funkcija sekundarne obtocne crpalke bi naj bilo zagotavljanje pretokov v talno gretje.

Sicer pa je kak je, mojster je verjetno naredil vse kot treba in vse kar pisemo tukaj so ugibanja, ker niti se ne spoznam dovolj na situacijo kar ima za posledico napacno predstavo o vsem skupaj.

@JaBK kaj pa ce PZIja nimam? Kaj bo cenilec preverjal v tem primeru? Sicer pa so si zavarovalnice same krive, ker stanja predhodno ne preverijo. Zavarovano imam vse mogoce, ni da ni, celo zadeve ki jih v bajti ni. Hise noben niti pogledal ni. Tako da ze njihov sistem sklepanja zavarovalnih polic je zgresen.

Re: Toplotna črpalka - simek - 19.9.2018

He, he, glede na dobičke zavarovalnic, pa jaz sklepam, da je njihov sistem sklepanja zav. polic , kar O.K. Za njih seveda, da ne bo pomote! :wink:

Re: Toplotna črpalka - pentax - 19.9.2018

JaBK Napisal:Zavarovalnice pa kar colajo? K bo enkrat dost, ali pa bo šlo za prevelik denar, bodo lepo zaprosili za PZI in pa poslali svojega cenilca preveriti,če je vse tako kot notri piše. Komu se tu zalomi?

Druga opcija seveda je kot pri avtih, ne gledajo kaj dosti, je pa za avto zavarovati s ful kasko in vsem neumnostim pa da si brez bonusom skoraj 10+ cene novega.

Seveda colajo, saj so v plusu...ko se tehtnica nagiba k manjšemu dobičku, oni dvignejo zav. vsoto ali pa spremenijo pogoje. Zakaj bi si oni nakopavali stroške s pregledi/cenilci/dodatnim delom in ne vem čem nepotrebnem, če poslujejo v pričakovanem plusu? Tako je že mnoga desetletja in bo šlo v enaki smeri naprej.

simek Napisal:He, he, glede na dobičke zavarovalnic, pa jaz sklepam, da je njihov sistem sklepanja zav. polic , kar O.K. Za njih seveda, da ne bo pomote! :wink:

Zavarovalno polico mi je agent sklenil brez da bi hiso sploh pogledal. Vse kar me je vprasal in sem mu odgovoril mi je verjel na besedo. Pred sabo je imel edino cenitev hise od cenilca, narejeno v zacetku leta. Zavarovano imam naprimer ograjo, ki je se ni. Ampak bo, zato je zavarovana, da ne rabim potem spreminjat police Smile Zavarovano imam stekleno ograjo na balkonu, pa balkona sploh nimamo. Se par takih je, pa se ne spomnim iz glave. Ta isti agent, ko sem sklepalk kasko za avto, avta niti pogledal ni. Res da je bil avto na parkingu pred njegovo pisarno in se je samo stegnil malo cez okno. Torej bi avto lahko bil poskodovan pa ga je vseeno zavaroval kot da je cel.

Popson31 ... S teboj res nima smisla, saj ali ne razumeš ali pač nočeš razumet. Obnašaš se kot bi ti hotel kaj slabega.
Vse kar sem napisal so edino in zgolj dejstva, katera bi moral poznati vsak, ki se na katerikoli način ukvarja s TČ Idea
Ps. je pa žalostno, da še vedno veliko projektantov strojnih instalacij enači ogrevanje s TČ in ostalimi viri.

@sasapo nevem zakaj tako sklepas?? Jasno mi je da noces slabega, zato pa sem tudi klical tega svojega monterja, ker ne zelim da mi je montiral nekaj kar ni OK. Sem bral tvoje stare objave glede kretnice, zato sem te tudi vprasal par postov vise glede tega. In logicno da tvoje mnenje steje, govoris na podlagi izkusenj in ne iz glave.

Je pa res problem, ker mogoce nisem niti opisal vezave kurilnice tako kot dejansko je. Ne spoznam se na vse te crpalke in kretnice, opisal sem to kar vidim v kurilnici in kar mi je povedal monter. Verjamem da tvoj nasvet je dobronameren, ni pa nujno da sma na isti valovni dolzini. Zna bit, da je kurilnica vezana drugace kot si ti predstavljas. Zato tudi nejevolja monterja ki se je res potrudil, trajalo je skoraj dva dni da je priklopil vse kot treba. Lahko pa ti posljem na mail slike, da ne popam tolko vsega tukaj gor, bo mogoce bolj jasno o cem govorim.

Se ti pa opravicujem ce si dobil obcutek da te ne upostevam ali jemlejm tvoj nasvet za slabonameren Wink

Re: Toplotna črpalka - remi - 19.9.2018

<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=41577&p=363211&hilit=Hidravli">viewtopic.php?f=7&t=41577&p=363211&hilit=Hidravli</a><!-- l -->čna+kretnica#p363211

Če nimaš termostatov na vejah talnega,potem sta hidravlična kretnica in dodatna obtočna pri ogrevanju nepotrebni. Ne vem pa, kako je z zagotavljanjem pretoka pri hlajenju, če imaš zadaj samo enega ali dva konvektorja. Ali hlajenja s TČ nimaš in imaš samo klimo?

Re: Toplotna črpalka - bozgom - 19.9.2018

Popson31 Napisal:Zavarovalno polico mi je agent sklenil brez da bi hiso sploh pogledal. Vse kar me je vprasal in sem mu odgovoril mi je verjel na besedo. Pred sabo je imel edino cenitev hise od cenilca, narejeno v zacetku leta. Zavarovano imam naprimer ograjo, ki je se ni. Ampak bo, zato je zavarovana, da ne rabim potem spreminjat police Smile Zavarovano imam stekleno ograjo na balkonu, pa balkona sploh nimamo. Se par takih je, pa se ne spomnim iz glave. Ta isti agent, ko sem sklepalk kasko za avto, avta niti pogledal ni. Res da je bil avto na parkingu pred njegovo pisarno in se je samo stegnil malo cez okno. Torej bi avto lahko bil poskodovan pa ga je vseeno zavaroval kot da je cel.
Za točnost podatkov odgovarjaš ti in ne zavarovalni agent. Če navedeš lažne podatke izgubiš pravico do zavarovalnine. Poleg te pa lahko še ovadijo za goljufijo.
Lahko pa se poskusiš življenjsko zavarovati proti kakšni bolezni (npr. raku...) za enormno vsoto. Boš videl ali ti bodo verjeli na besedo, da si zdrav kot riba v vodi ali pa boš moral na kakšen zdravniški pregled.

Hlajenje je izvedeno z kanalsko klimo neodvisno od TC.

@bozgom mogoce res, je pa naloga agenta da preveri tocnost podatkov. Vprasal me je, ce ograja je, sem rekel da se ne ampak bo, pa je rekel da boma dodala da ni treba kasneje spreminjat police. Prevozene kilometre na avtu bi tud moral slikat, ne pa da verjame na besedo. Cist mozno da sem se tudi sam zmotil, ko sem navedel stevilo prebozenih km Smile Sicer pa ni moj namen goljufati ampak samo pokazat kako so nekateri nedosledni.