PodSvojoStreho.net
Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dodelave - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dodelave (/showthread.php?tid=60325)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - marlon - 1.3.2015

zdi se mi skoraj nemogoče Confusedhock: . pišeš, da gorilec deluje modularno 12-30 kW, razlika dimnih plinov, pa samo 10-15 C :roll: . nekaj tu ne štima: al meritve TDP, al kW.

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - colinmcrae - 1.3.2015

U pa je.... :lol: :lol:

Ampak z manjsanjem delta t vode (vhod izhod pec) manjsam moc gorilnika.... saj sem nekje odzadaj razlozil... sem se nekaj nastavljal..... trenuna konfiguracija v peci mi temperatura vode pade tam do 52 stopinj, v zalogovniku do 42 stopinj... 52 do 60 stopinj vode v kotlu gorilnik dela na cca 30 kw....do 68 na cca 15 kw zalogovnik polnim na cca 75 stopinj od 68 do 75 na cca 12 kw....

Tdp kot sem napisal.... :wink:

@marlon Na vrhu tunela mam turbolatorje kot na spodnji sliki, mas kaksen predlog za boljse?....

Lp colin

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - okvals - 1.3.2015

KALORIČNA MOČ PELET
4,49 kW/kg
PORABA PELET NA sek. 6,00 g

VNOS PODATKOV
NA KOLIKO SEKUND 20,70 sek
ČAS DOZIRANJA 2,50 sek vreča 15 kg zdrži 6,44 ure
ČAS ČIŠČENJA ZRAČNO 13,00 min. ali 780,00 sek

število doziranj na uro 2,59 št.doz./min ali 6,47 sek/min
poraba pelet 2,33 kg/ura
moč gorilca 10,46 Kw/ura 1000,00 1 tona zdrži 429,63 ure
eno polnjenje odvisno od sek 15,00 g 17,90 dni
pepel 0,02 kg/ura

40 KW moči porabi 8,90 kg pelet

ZRAČNO ČIŠČENJE na 20 min. DELOVANJE POLŽA
PORABA PELET V min: 13,00 4.680,00 g ALI 4,68 kg PELET
PRI POLNEM DELOVANJU SE GORILEC ČISTI VSAKE 2,01 ure PORABA PELET 4,68 kg ali 21,03 Kw

No tole so moje nastavitve, TMP je po pred 4 urami očiščeni peči 100 stopin, brez vsakršnih dodatkov v njej, loputa dimnika odprta na polno. Trenutni odvzem v sistem radiatorjev je 40 stopinj, peč trenutno po dveh urah deluje na 66 stopinj, SV je izklopljena. Ko bo kotlovska voda prišla na 67 stopinj, bo gorilec deloval samo s 7 kilovati (pri 70 stopinj se izklopi), v kolikor bo sistem (hiša) potreboval več energije se bo gorilec ponovno prišel na delovanje kot so gornji podatki, drugaće se bo izklopil.

SE opravičujem, podatkov drugače res nisem uspel prensti iz gorilca na forum.

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - marlon - 1.3.2015

ob dejstvu, da si s šamotnim tunelom in turbolatorji zmanjšal TDP za 100 C in nekaj, bi ti težko predlagal kaj boljšega :roll: . če boš še dogo friziral ta kotel, se je za bati kondenza v dimniku :lol: .
v mojem primeru, že neenakomerno doziranje polža, povzroči +- 10 C TDP.
sprašujem pa se, kakšen imaš kaj pregled nad plamenom :?: .

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - jriznar - 1.3.2015

colinmcrae Napisal:Spodnja pomeni spomin na stare čase.... ko so mi tdp zrasli do 250 stopinj in več, je točka ko seltron sproži alarm ... :oops:

Na 30 kw sem mel do 145 stopinj.... cakam se ko zmodulira gorilnik na cca 12 kw da vidim....

Lp
Colin

no ja to glih ne pomeni kar si ti razlagaš (je treba navodila prečitat)

S5.18
MAKSIMALNA TEMP.DIMNIH PLINOV

(Nastavi se maksimalna dovoljena temperatura dimnih plinov. Če
temperatura dimnih plinov preseže nastavljeno vrednost, nas regulator
o tem opozori. Za delovanje te funkcije je potrebno tipalo dimnih
plinov in nastavitev S1.4=9 (za T1) ali S1.5=10 (za T8))

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - colinmcrae - 1.3.2015

Jriznar mas prav sem se prvo zaj.. pa sem nastavil s1.4 na 12 .... podobna zadeva, samo da ni alarma ampak ti r1 izklopi pec po doloceni TDP...

Lp
Colin

marlon Napisal:ob dejstvu, da si s šamotnim tunelom in turbolatorji zmanjšal TDP za 100 C in nekaj, bi ti težko predlagal kaj boljšega :roll: . če boš še dogo friziral ta kotel, se je za bati kondenza v dimniku :lol: .
v mojem primeru, že neenakomerno doziranje polža, povzroči +- 10 C TDP.
sprašujem pa se, kakšen imaš kaj pregled nad plamenom :?: .

Pri meni neenakomernega doziranja ni, sistem gorilnika :wink: ....

Kaj si mislil s plamenom?

Ne vem ce si prej zasledil moj kotel je konstrukcijsko podoben tisti viadruski tunel in ostalo man podobno narejeno kot dobis pri dodatni opremi za to pec str. 12 tvojega linka... na spodnjo polico ce gledas tisto pec sem zdaj dodal turbolatorje....

Ne me strasit s kondenzom raufank je zidan.... :oops: Cry :lol:

Okvals bi se dalo kje videt prerez tvojega kotla?

Lp
Colin

okvals Napisal:ČAS ČIŠČENJA ZRAČNO 13,00 min. ali 780,00 sek
tolk časa je kotel deležen hlajenja Confusedhock:

@colin
glede na to, da imaš strop pokrit s šamotno ploščo, predvidevam, da plamena sploh ne vidiš. tako je bilo v mojem primeru in sem moral strop za cca 3 cm odmaknit od prednje stene/vrat. res pa je, da moj gorilnik ne sega v sam kotel, kakor tvoj. sicer sem te hotel opozoriti na kontrolo plamena (oblika, barva, dolžina). pomembno za nastavitve v primeru prehoda na drugačne pelete.

Aja to si mislil.... meni gorilnik sega cca 17 cm v kurišče kotla.... plamen vidim pri vseh stopnjah delovanja gorilnika vsaj v zadnjem delu kurišča, prvo ploščo mam stisnjeno do zgornjih vrat....

Lp
Colin

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - okvals - 1.3.2015

marlon Napisal:
okvals Napisal:ČAS ČIŠČENJA ZRAČNO 13,00 min. ali 780,00 sek
tolk časa je kotel deležen hlajenja Confusedhock:

Ne, ampak sam gorilnik, temperatura v kotlu ne pade.

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - colinmcrae - 4.3.2015

Okvals, se da khe videt prerez tvojega kotla?

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - colinmcrae - 5.3.2015

Frane objavi kakšno skico kako maš narejeno...

Lp
Colin

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - giovanotti - 5.3.2015

Frane, a nimaš ti Jesenkov gorilnik?
Njegova elektronka omogoča vezavo črpalke na ta način, kot ga opisuješ: prepreči podhlajevanje kotla. Meni je Jože tako zvezal črpalko.

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - colinmcrae - 5.3.2015

Če pa tega ni ... kar je napisal giovanotti lahko zvežeš pumpo preko naležnega termostata mam enega viška.... lahko odstopim če si kje blizu mene... vem pa da na ferroliju lahko nastavljaš temp dvižnega voda.... po moje bi na tvojem gorilniki tudi moralo it....

Sem videl v tvoji temi da ti je zlaufalo s turbokatorji.... čestitke....

Lp
Colin

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - frane - 5.3.2015

@giovanotti , ja jesenkota imam, škoda, da takrat nisem razmišljal o tem, zdej ga pa tudi nebom vlekel iz cerkna, no morda bi po tel ampak mislim,da bi kar tak naležni dobro služil
in z malo stroška. thx
@colin, thx za ponudbo,okolica Vodic nad Lj je lokacija pa saj ne more bit kak velik gnar...
Ja, zaviralci dima so mi pa fino uspeli, ta konec tedna bom vse lično naredu,ker zdaj imam
samo provizo ampak je uspeh oz padec tdp brez posledic na peči oz gorenju...
Ej, ni mi jasno,kako lahko na gorilcu nastavljaš temp dvižnega voda? Po moje, če lavfa in
greje, pač tera do nastavljene temp kotla in ko je tam vgasne. No jst nimam nič elektronike, morda se sedaj že to da...sem malo zadaj pri teh novitetah