![]() |
|
Toplotna črpalka - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Toplotna črpalka (/showthread.php?tid=72174) |
Re: Toplotna črpalka - sassapo - 18.9.2018 Če imaš estrihe dovolj suhe, nastavi temp. na 50°C, pusti dva ali tri dni, da dosežeš ciljno temp. potem izklopi. Okna pa jasno vsa zaprta. Re: Toplotna črpalka - Popson31 - 18.9.2018 Saso nevem ce so dovolj suhi, povrsinsko zgledajo suhi, nismo pa merili. Ja nic, potem pa dam jutri na 45C, v cetrtek na 50 in pustim do sobote. Pa je to to, ob zaprtih oknih seveda Nevem ce si prebral poste visje, kjer pisem za hidravlicno kretnico in dodatno obtocno crpalko? Je to res potrebno ali mi bo monter samo vzel dodatno par 100€, za nekaj kar ne rabim? Nekje na tem forumu si ravno ti napisal da hidravlicna kretnica pri toplotni crpalki ni nic dobrega in lahko prej skodi kot koristi. Je tvoje mnenje se vedno enako? Re: Toplotna črpalka - sassapo - 19.9.2018 Hidravlična kretnica in TČ jasno ne gre nikakor skupaj. To ni kotlovnica na polena ali pelete! Zgolj teoretično bi za optimalno delovanje moral vseskozi zagotavljat enak pretok primarne in sekundarne strani kretnice. V praksi je to brez velikega vložka v namensko regulacijo nemogoče doseči. Če je neoptimalno izvedenega talnega preko 200m2 se montira ustrezno velik zalogovnik v katerem se voda sloji, ne pa meša. Z dobro izvedenim talnim gretjem (vse zanke enake dolžine, max 70m) in dovodi dovolj velikih presekov gre pa tudi 300m2 brez zalogovnika. jasno to ne velja za slabo ali celo neizolirane hiše. Re: Toplotna črpalka - Popson31 - 19.9.2018 Talno je izvedeno OK, raster povsod 10cm, kar pomeni cca 2000m cevi. Tri omarice 1x6 veje v kleti, 1x9 vej pritlicje in 1x8 vej mansarda. Najdaljsa zanka je 90m, ostale vse okrog 80m. Za dovode nisem preprican, mislim pa da so 28mm. Sta pa narejena dva locena ogrevalna kroga, eden K+P in drugi M. Razlog ki ga je monter navedel je, da so prejsnjo zimo imeli nekaj tezav v par hisah, kjer primarna obtocna crpalka ni zagotavljala dovolj moci oz pretoka, zato v primerih kjer je talnega vec kot 160m2 ali 170m2 nevem tocno, montirajo hidravlicno kretnico in dodatno obtocno crpalko. Z eno samo obtocno crpalko naj bi se ustvarjal prevelik upor izmenjevalca pri treh etazah in taknsi kvadraturi. Primarna obtocna v notranji enoti baje dela do kretnice oz do razdelilca, ta druga pa premaguje upor talnega. V glavnem tista obtocna v notranji enoti naj bi bila preobremenjena, delala naj bi na polni moc, kar bi imelo za posledico sumnost in pa hidravlicno neuravnovesen sistem. Tud pretoki in pritiski v sistemu bi lahko bili razlicni zaradi cesar je lahko tudi T neenakomerna. Pretoki so zdaj sicer ok, danes vsi 1-1.5l, poraba obtocne 11w, skupna poraba TC v 24h cca 20-22kwh. Na prvi pogled deluje tako kot treba, res pa da so pogoji niso niti blizu tistim v kurilni sezoni in vprasanje kaj bo takrat. Kaj mislis @sassapo je bolje, da monterju recem da kretnico in to drugo obtocno odstrani? Ali naj pustim kot je? Tezave, ki jih lahko pricakujem ce ostane kurilnica taksna kot je zdaj? Razen vecje porabe zaradi dodatne obtocne crpalke. Te dodatne vezave se nisem placal, se cakam racun, torej se vedno lahko zahtevam povrnitev v primarno stanje. Ali enostavno pustim tako kot je? Na kaj moram bit pozoren v tem primeru? PS: mislim da tud buderus zahteva vgradnjo kretnice, nevem je to nekaj novega ali pac tolko da se stranko opali se za par 100€. Kar je trenutno najmanjsi problem, ce bo sistem kot je deloval OK. Kurilnica sicer niti malo ne izgleda minimalisticno napram drugim (slike na spletu) kjer se vidi, da je zadeva narejena samo toliko da dela. Monter ima vec kot 25 let izkusenj in upam da ve kaj dela. Po drugi strani pa ni fajn slisat kontra mnenja od nekoga, ki ima prav tako ogromno kilometrino za sabo
Re: Toplotna črpalka - pentax - 19.9.2018 Kaj pa je za ena obtočna v notranji enoti? V moji tč je obtočna Yonos PARA RS 15/7.0, maksimalen pretok ima po specifikaciji 3.3m3/h. Če nastavim na tč, da dela vodna črpalka z ΔT, potem le ta dela ponavadi na 50%, za sedanjih dobrih 90m2 talnega...ali to pomeni da ima še toliko rezerve za zagotavljanje normalnega delovanja pa ne vem. Nekje še letos imam plan dati v obtok še zgornjo etažo, tako da bi skupno bilo med 150 in 160m2 talnega. Se še nisem poglabljal ali bo šlo skozi ali ne, verjetno se da izračunati :mrgreen:. Glede na to, da je celotno zimo v zgornji nebivalni etaži med 18 in 20C brez talnega ogrevanja, se najverjetneje marsikdo sploh ne bi odločil za polaganje ogrevanja :lol:. Re: Toplotna črpalka - Popson31 - 19.9.2018 Ni mi dalo mira in sem ravno govoril z monterjem. Pravi da na podlagi izkusenj je bolje imeti etaze locene z locenimi z locenimi ogrevalnimi krogi, sploh pri vecji kvadraturi. V primeru samo enega kroga se zna zgodit da je tezko vcasih celo nemogoce hidravlicno uravnotezit etaze. Vsaka etaza ima drugacne temperaturne izgube nemalokrat tudi drugacne dobitke (vec sonca skozi okna, manj dobitkov zaradi uporabe samo za spanje itd). S priprianjem etaz se lahko doseze enakomerno T ob doloceni zunanji T in dolocenimi dobitki, ker pa se ti spremenljivki spreminjata bi v praksi potrebovali dve krivulji. Zato pac zadevo ze v startu resujejo na nacin kot so naredili pri meni. Slo bi tudi brez, v vecini primerov se kurilnice tudi delajo tako, ker je taksna vezava cenejsa. @pentax primarna obtocna oz tista v notranji je grundfosova, nevem tocno oznake, ta druga v vpregi s kretnico prav tako, oznaka pa alpha 25-80 auto adapt. Re: Toplotna črpalka - DMhouse - 19.9.2018 Popson31 Napisal:@DMhouse izvajas po prednastavljenem programu ali sam dvigujes T? Tud pri meni je estrih ze suh, nismo sicer merili, zacnemo pa v zacetku oktobra polagat vinil, pa bo mojster takrat izmeril. Na pogled je videt suhSam dvigujem T. Ja jaz ogrevam cca 130 m2. Kakor vem nimam kretnice in obtočne črpalke. Danes dvignem T na nekaj čez 30°C. Re: Toplotna črpalka - Energetik81 - 19.9.2018 Ja samo če bi hotel vsako etažo posebej, bi rabil potem 3 dodatne OČ z mešalnimi ventili. 1-1,5L je sicer zadostno, vendar precej malo, jaz imam npr. povsod 2,5L. Re: Toplotna črpalka - DMhouse - 19.9.2018 sassapo Napisal:Če imaš estrihe dovolj suhe, nastavi temp. na 50°C, pusti dva ali tri dni, da dosežeš ciljno temp. potem izklopi. Okna pa jasno vsa zaprta.Glede na to, da sem imel 3 tedne nazaj 2,3% pomerjene bi verjetno tole pršlo v poštev tudi pri meni? Se pravi se temp nastavi kar na 50°C? Uf to pa bo savna v hiši, glede na to da sem imel pri temp 28°C v hiši že dobrih 26°C
Re: Toplotna črpalka - Popson31 - 19.9.2018 Energetik81 Napisal:Ja samo če bi hotel vsako etažo posebej, bi rabil potem 3 dodatne OČ z mešalnimi ventili. K+P je posebej in M posebej. Pretoki niso full odprti ampak so ventili samo odviti, pa ker je v vseh vejah pretok priblizno enak nisem niti reguliral karkoli. To bom naredil v zacetku kurilne sezone, ko se bo po prostorih cutilo kje ogreva ok in kje ne. Zdaj po moje nima smisla. Na notranji enoti pise da pretoki so OK. Monter tud pravi, da mnenja glede dveh locenih krogov so deljena eni prakticirajo spet drugi ne, enako kot pri vec stvareh
Re: Toplotna črpalka - Energetik81 - 19.9.2018 Aja, torej imaš ti en direktni krog ki ga fura OČ v TČ, drug krog pa dodatna OČ? Sicer pa vse ventile odpri do konca, čimprej. Sicer večaš tako porabo OČ kot TČ. Ko boš pozimi ujel tapravo vremensko krivuljo za najhladnejši prostor, boš počasi začel pripirati zanke v pretoplih prostorih. Re: Toplotna črpalka - Popson31 - 19.9.2018 Nekako tako ja @Energetik81 lahko ogrevam samo K+P ali pa samo M ali oboje hkrati. Brez zapiranja vej. Odprem danes vse veje. To naredim na tistih sivih ventilih v spodnjem delu omarice je tako? Pretoki pa se regulirano z obracanjem rdecih ventilov zgoraj? Re: Toplotna črpalka - Energetik81 - 19.9.2018 Pretoki se regulirajo lahko z zg. ali sp. ventili ali pa z objim hkrati. Odpri vse do konca. Re: Toplotna črpalka - Popson31 - 19.9.2018 Aha ok, ker vceraj ko sem gledal pretoke, sem videl, da se lahko obracajo tisti sivi spodaj, kjer je zgornji del verjetno za fino regulacijo, ce pa obrnem celega pa za odpiranje vej? Rdeci zgoraj pa se dajo prav tako obracat v levo in desno. Odprem danes komplet vse na full pa da vidim kaj se bo zgodilo s pretoki. Kot receno je obtocna delala vceraj z 0.7m3/h in porabo 11W. @Energetik81 nima tvoja TC ze serijsko vgrajenih dveh obtocnih crpalk? Nisem siguren da ravno tvoja ampak ko sem izbiral TC sem zasledil ta podatek. Re: Toplotna črpalka - Energetik81 - 19.9.2018 Ja, moja ima serijsko 2. Ampak ne tako kot pri tebi, jaz imam še vedno samo 1 krog. Prva poganja antifriz do notranjega izmenjevalca, druga pa vodo po talnem. |