PodSvojoStreho.net
Toplotna črpalka - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Toplotna črpalka (/showthread.php?tid=72174)

Re: Toplotna črpalka - pentax - 12.9.2018

Na koncu je važno le, da si ti zadovoljen, vse ostalo je nepomembno. Nisem si pa mislil, da je ena takšna obtočna črpalka za cirkulacijo 250€.

Re: Toplotna črpalka - Popson31 - 12.9.2018

@pentax niti jaz ne, dokler mi ni monter pokazal dobavnice kaj vse je nabavil se za dodatno montazo. Ta pumpa za cirkulacijo, pa kretnica in se ena pumpa za ogrevanje. Ker baje ce je vec kot 160m2 talnega, sistem boljse deluje z kretnico in dodatno obtocno crpalko. Cakam se racun za to, bo pa glede na cene na spletu tam okrog 600€. Zdaj ce je vse to res potrebno ali ne nevem, upam samo da bo delalo kot treba..

Re: Toplotna črpalka - Popson31 - 18.9.2018

Vceraj smo zagnali protokol talnega ogrevanja. V talno je sla voda ogreta na 25 stopinj, danes na 30. Danes sem malo precekiral delovanje in opazil da je v 24h kompresor deloval 19ur, stevilo vklopov je bilo 42. Temperatura vtoka je sicer malo manjsa od 30 stopinj, kar je verjetno normalno ali mora biti popolnoma enaka nastavljeni? Na trenutke je bila malenkost manj spet drugic malo vec. Nisem pa nikjer nasel temperature povratka ampak samo T toplotne crpalke, ki je 26.4, zato predvidevam da je to to in da je razlika med dviznim in povratnim vodom 3.5 stopinje. Segrevanje SV je izkopljeno. Obtocna crpalka dela z 11-13w in precrpa cca 0.7m3/h, pretoki na vejah talnega gretja so nekje na 1-1.5 litra. Skupna poraba TC in dveh obtocnih crpalk v 24h je bila cca 20kwh. Kompresor je v casu ko sem opazoval stanje delal na 17%. Temperatura v hisi je 23 stopinj, merjeno s sobnim tipalom priklopljenim na TC. Nastavitev je kar nekaj, nima pa smisla karkoli nastavljat in iskat optimum preden se zacne ogrevalna sezona.

Re: Toplotna črpalka - pentax - 18.9.2018

Še kak dan potrpi in boš imel blizu 30C v hiši :mrgreen:.
Do kakšnega DV ti bo šlo, 55C?

Če imaš odštevalni števec, malo za foro poglej, s kakšnim COP ti dela tč protokol...sploh ko bo DV ~50C Big Grin . Lahk primerjaš s tehničnimi podatki, ker zunaj je te dni od 15 pa do 30C in bi COP moral biti zadovoljiv :mrgreen:.

Nevem ce ima smisel da jo pustim do 55 stopinj? Razmisljal sem, tam do 45, pustim tak dan dva in nazaj. Pa je to to. Odstevalnega stevca se nimam, bom ga montiral cez zimo. Sem pa vceraj izklopil vse ostale porabnike, ki jih itak se ni dosti in je poraba za 24h, cca 20-22kwh. COP niti neznam zracunat Smile se bom rabil nekaj casa da se vpeljem v vse te nastavitve in kalkulacije..

Re: Toplotna črpalka - pentax - 18.9.2018

Jaz sem takrat pri sebi na roke izvajal protokol, še nisem imel tč, sem imel el. peč. Pustil sem do 45C se mi zdi.Vse skupaj je trajalo neka 2 tedna, če se prav spomnim.
COP enostavno izračunaš iz porabe na števcu in pridelane toplotne energije, ki se ti beleži nekje v tč.

Po predprogramu traja mislim da 20 ali 21 dni. Ampak pustil jo bom do 45C pa je to to. Estrih je itak ze suh to je pac radi reda, ce se misli kje spokat. Kaj pa zracenje v casu protokola, jaz imam par oken skozi odprtih. V vsakem primeru je ta protokol izguba in vstran vrzen denar, zato se mi ne zdi potrebno da bi pustil T v hisi da naraste cez 30 stopinj.

Re: Toplotna črpalka - Energetik81 - 18.9.2018

Narobe razmišljaš! Z odprtimi okni boš porabil več energije za segret estrih. Kajti namen protokola je ravno da se pregreje estrih. Jaz sem šel do 50st vode v talno, prezračil pa sem le cca. 1x/dan, sicer je bilo zaprto.

Kaj ni isto ce pridem enkrat na dan in prezracim za recimo 15-20 minut, bo sla ravno tako vsa toplota ven ali pa imam par oken odprtih na kip da ni ravno savna v hisi? Drugo bi bilo ce bi ogrevanje potreboval, zdaj pa je smisel samo pregreti tlake.

T zunaj je cez dan visja kot v hisi, toplota v bistvu niti ne uhaja ven. Razen ce TC zazna odprta okna in zato bolj ogreva?? Ampak spet je po drugi strani T vtoka omejena, danes recimo na 30C, jutri bo 35C itd.

Re: Toplotna črpalka - DMhouse - 18.9.2018

Tudi jaz izvajam protokol sušenja estrihov, čeprav mi je majster 3 tedne nazaj pomeril med 2,2 in 2,5 %. Toplotna nastavljena trenutno na 28°C. Čez noč vse zaprto, ko pridem v hišo delat malo odprem na kip, pa potem spet vse zaprem. Temperatura v hiši, ko sem prišel je bila 26,4°C, ko sem odšel pa 24,8°C. Imam pa isto toplotno črpalko kot Popson31 Smile

@DMhouse izvajas po prednastavljenem programu ali sam dvigujes T? Tud pri meni je estrih ze suh, nismo sicer merili, zacnemo pa v zacetku oktobra polagat vinil, pa bo mojster takrat izmeril. Na pogled je videt suh Smile Kolk se spomnim ogrevas okrog 140m2, imam prav? Zanima me vezava tvoje kurilnice, ker meni je monter dodal se kretnico in dodatno obtocno crpalko, ker imamo dobrih 200m2 talnega. Tako da tista obtocna v notranji enoti “potiska” vodo do kretnice, naprej pa spet druga pumpa. Kako je pri tebi? Zdaj ali me je opalil za par 100€ ali pa je to res potrebno nevem Smile vazno da bo delalo kot treba in da nebom rabil vsake toliko nekaj prenastavljat.

Popson31 Napisal:Kaj ni isto ce pridem enkrat na dan in prezracim za recimo 15-20 minut, bo sla ravno tako vsa toplota ven ali pa imam par oken odprtih na kip da ni ravno savna v hisi? Drugo bi bilo ce bi ogrevanje potreboval, zdaj pa je smisel samo pregreti tlake.

T zunaj je cez dan visja kot v hisi, toplota v bistvu niti ne uhaja ven. Razen ce TC zazna odprta okna in zato bolj ogreva?? Ampak spet je po drugi strani T vtoka omejena, danes recimo na 30C, jutri bo 35C itd.
Seveda ni isto, če 1x/dan prezračiš za 15min! Takrat izgubiš samo tisto nekaj malega energije, ki je shranjena v zraku, če imaš pa okna ves čas na kip, to predstavlja konstantne izgube (ki so ponoči že kar velike), TČ jasno mora delati bolj, da zagotavlja tisti setpoint, saj se vstopna voda bolj hladi na hladnejših estrihih. Tebi pa je point segreti ravno estrihe.
In zdaj ko boš imel setpoint večji od 30°C, boš imel izgube tudi sredi dneva. Sicer pa kar pohiti, od nedelje naprej ne bo več poletja, ampak se kaže konkreten padec temperatur. Škoda da nisi zdajle na začetku prekočil kakšen korak in štartal kar s 30 ali 35°C.

Ok torej sem prav razmisljal, dokler je bila T vtoka manjsa od zunanje T izgub prakticno ni, ker je zunaj bolj toplo kot not. Verjetno pa ni neke full razlike oz izgube niso full vecje pri taksnih dnevnih T, kljub oknom na kip. Bom pa jutri okna raje zaprl pa prezracil enkrat na dan in je to to. Bodo pa ze v soboto T konkretno nizje, max dnevna bo 16C, nocne okrog 6.. sploh pri nas, ko je hisa malo ven iz mesta, na 420m nadmorske visine, je ze danes dopoldan bila megla da prsta nisi videl pred samo. 10km vstran v Mariboru pa lepo jasno dopoldne brez oblacka. @Energetik81 mislis da je ok, da jutri T dviznega voda nastavim kar na 40C, pustim dva dni tako, v petek 45C, v soboto pa zacnem spuscat po 5C??

Par postov vise sem ze napisal, ce je to normalno da je T dviznega voda za pol stopinje nizja od setpointa? Ali je mus da TC vedno doseze nastavljeno T? Pa podatka za T povratnega voda nisem nasel, je to T toplotne crpalke? Ta je bila ob setpointu 30C, mislim da 26.4C, ko sem gledal. Lahko sklepam da je to dT? Je pa zanimivo bilo opazovat, ko je TC iz mirovanja zastartala in je moc delovanja pognalo vse 55%, cez par sekund pa se je spustila tam okrog 20%, celo na 17%. Tud vklopov in izklopov je bilo kar nekaj, je to taktiranje?

Popson31 Napisal:Ok torej sem prav razmisljal, dokler je bila T vtoka manjsa od zunanje T izgub prakticno ni, ker je zunaj bolj toplo kot not. Verjetno pa ni neke full razlike oz izgube niso full vecje pri taksnih dnevnih T, kljub oknom na kip. Bom pa jutri okna raje zaprl pa prezracil enkrat na dan in je to to. Bodo pa ze v soboto T konkretno nizje, max dnevna bo 16C, nocne okrog 6.. sploh pri nas, ko je hisa malo ven iz mesta, na 420m nadmorske visine, je ze danes dopoldan bila megla da prsta nisi videl pred samo. 10km vstran v Mariboru pa lepo jasno dopoldne brez oblacka. @Energetik81 mislis da je ok, da jutri T dviznega voda nastavim kar na 40C, pustim dva dni tako, v petek 45C, v soboto pa zacnem spuscat po 5C??
Lej temperatura estriha je odvisna od temperature DV in temp. zraka v sobi. Koliko se okna na kip poznajo, je spet odvisno od zunanje temp. Če imaš veliko oken na kip, je to vsaj ponoči hitro par 10kWh dodatnih izgub, ki jih bo morala oddelati TČ. Mislim da lahko nastaviš kar na več, če bo TČ zmogla (glede na to da taktira, bi moralo it), ker se ti splača uloviti še te tople dneve za doseganje max DV. Jaz bi šel do 50°C, če se že dela protokol.

Popson31 Napisal:Par postov vise sem ze napisal, ce je to normalno da je T dviznega voda za pol stopinje nizja od setpointa? Ali je mus da TC vedno doseze nastavljeno T? Pa podatka za T povratnega voda nisem nasel, je to T toplotne crpalke? Ta je bila ob setpointu 30C, mislim da 26.4C, ko sem gledal. Lahko sklepam da je to dT? Je pa zanimivo bilo opazovat, ko je TC iz mirovanja zastartala in je moc delovanja pognalo vse 55%, cez par sekund pa se je spustila tam okrog 20%, celo na 17%. Tud vklopov in izklopov je bilo kar nekaj, je to taktiranje?
Jasno da pol stopinje ni glih važno tukaj, saj si napisal, da DV pleše okoli setpointa. Ja, tako delovanje je normalno, to je taktiranje. Saj boš videl, ko bo DV naraščal, bo tega vedno manj, pri 45° bi skoraj ziher morala delati brez ustavljanja.

Potem bom pa jutri dal kar na 45C, pac preskocim en dan, v petek pa na 50C in zacnem v soboto ali pa nedeljo spuscat nazaj do 25C. Nisem pa pogledal katera je tista najnizja se mozna nastavljiva T dviznega voda, verjetno 20C, manj verjetno ne. Tisto bi ze bilo v rezimu hlajenja.

Ja vklopov oz zagonov je bilo vceraj vec kot danes, torej je res za pricakovat da ko bo dvizni vod 45 ali vec stopinj, da jih bo se manj. Sem pa nekje prebral, da pod taktiranje se steje, kadar komoresor dela manj kot 10 min v kosu. Nisem pa siguren lahko da sem kaj pomesal.

@Energetik81 hvala za odgovor Wink