![]() |
|
Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje (/showthread.php?tid=64263) |
Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - sašo65 - 7.2.2016 Merlin1 Napisal:Nivo komunikacije na tem forumu je zaskrbljujoč......ko tebi ne paše.....dvoličnosti nimam rad, ne v normalnem, ne v virtualnem svetu, nažalost je tega vse več in več..... enkrat edinkrat nisi nek prispevek "s terena" bi rekli oz. na licu mesta podal o pokvarljivosti in slabosti ne pravih naprav, po drugi strani maš pa orng za povedat, prav čez te, ki jih na veliko montirajo in tržijo, neuk čovek bi dejansko pomislil, ali te škatle res grejejo.....osebno, če bi bilo tako, bi ti moral ploskat in ljudi spodbujat, dajte kupujte te in take naprave, bom vsaj imal kaj za delat v bodoče.....ne vem, meni ni jasno... Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - Merlin1 - 7.2.2016 Migaj Napisal:zunaj +10°C, sonca ni, veter, inverter deluje brez prekinitev, odjemna moč 1,3kW Recimo COP 3 (defrostov verjetno ni) pomeni 4,2kw grelne moči. Po zakonih fizike bi potem pri ničli potrebovali cca 8,4Kw. ...... Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - xavi - 7.2.2016 Podobno pri meni, s tem da črpalka taktira. Pri +5 je taktiranja nekaj manj, vendar o kakšnih defrostih ne duha in sluha. Prazaprav idealno za delovanje TČ. Poraba te dni med 22 in 26kwh. V najbolj mrzlih dneh je bila okrog 50, v povprečju nekje 44 kwh. Se pravi, kljub minusu čez celi dan samo enkrat večja. Zdaj če je COP pri trenutnih zunanjih temp. slab, je pri minusu toliko boljši. Sam pa mislim, da je COP okrog 4 (govorim za radiatorsko ogrevanje pri nekje 35C), pri -5 in manj okrog 2. Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - Migaj - 7.2.2016 Merlin1 Napisal:ZT zam.zraka/h potr_moč_dogrevanjaMigaj Napisal:zunaj +10°C, sonca ni, veter, inverter deluje brez prekinitev, odjemna moč 1,3kWRecimo COP 3 (defrostov verjetno ni) pomeni 4,2kw grelne moči. Po zakonih fizike bi potem pri ničli potrebovali cca 8,4Kw. ...... +10°C .. 1,0 ..... 4,2kW *zračn.okna,kip v sanit.,spaln.,staln.vklj.napa,.. + 0°C .. 0,5 ..... 5,6kW -10°C .. 0,5 ..... 8,2kW -10°C .. 0,3 ..... 7,1kW -15°C .. 0,3 ..... 8,3kW -15°C .. 0,5 ..... 9,5kW -20°C .. 0,3 ..... 9,5kW -20°C .. 0,5 ..... 10,9kW -25°C .. 0,3 ..... 10,6kW -25°C .. 0,5 ..... 12,2kW -25°C .. 1,0 ..... 16,1kW Zadeva je malo bolj kompleksna, kot samo trenutna ZT. Upoštevati je potrebno notranje dobitke, zamenjavo zraka, inercijo, oblačnost, veter, izgube proti tlem se skoraj ne spreminjajo,.. Trenutno so temelji ter zemlja okoli še mrzla, tudi klet je hladnejša kot oktobra ipd Predvsem je zeeelo odvisno koliko se kdaj prezračuje :wink: *zam.zraka/h -kolikšen del celotnega zraka se zamenja v eni uri *dogrevanje TSV ni upoštevano Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - labelsm - 8.2.2016 Merlin hotel sem povedat to, da dam kjer se inverter uporablja z več kot 75% moči ni prav, zato jo tudi Lebanovskemu ne svetujem.... Vsi tisti kateri jih pa tako uporabljajo so si pa sami krivi oziroma on kateri mu je tako naredil svetoval. Če pa gledamo že tabele pri nas se uporablja najboljše območje inverterja! januarsko povprečje 49kW na dan ( 2,05 na uro), najvišja 73kw(3,05na uro). Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - Migaj - 8.2.2016 Merlin, poznaš koliščarje? [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")ljubljanskobarjeunichr("46")si/uploads/podobe/naseljeunichr("46")jpg] Hiše, za katere bi veljala tvoja fizika (+10=>4,2 +0=>8,4) [/url] :wink: Pa pazi na kole
Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - Migaj - 8.2.2016 Migaj Napisal:Moja je do -3°C obremenjena pod 50% -odjemna moč. Merlin1 Napisal:Tipično napačno razmišlajne. Merlin1 Napisal:@migaj tudi pri tvoji ni drugače...Merlin imaš zadosti :?: Meni namreč je. Zato Merlin, nobena krivda ni, če si bil po sili razmer v strokovni ekipi, ki so montirali poddimenzionirane inverterje -ok? Ponavljam nisi ti kriv :!: Lepo pa tudi ne :oops: Zaradi tega te lepo prosim, ne razglašaj več, kako se inverterji matrajo pri +0 in +3 na 100%, razen, če zraven pojasniš, kdo so bili strokovnjaki, ki ... :evil: dalje raje ne pišem. Upam, da ste jim vsaj postavili na nulo parameter nočne zapore ipd Pa ne provociraj s fiziko predno malo premisliš. Verjamem, da si dober serviser. Hvala lepa in brez zamere. Jaz sem s tem končal Migaj Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - timi11 - 8.2.2016 Hvala Bogu! Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - Merlin1 - 8.2.2016 @migaj priporočam in za ostale, ki nočete razumeti: [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")arhemunichr("46")si/pdfs/toplotna%20crpalka%20-%20dimenzioniranje%20hranilnika%20toplote%20-%20ARHEM%20doounichr("46")pdf[/url] [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")hisatoploteunichr("46")si/bivalkomb-ogrevanjeunichr("46")html[/url] [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")lontechunichr("46")si/mitsubishi_toplotna_crpalka_notranja_enota_hydrobox[/url] Več pozornosti bi priporočal na bivalentno obratovanje. Ob podani tabeli vaših izgub pa :? . Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - binimini44 - 8.2.2016 glede na to da tukaj gor ves čas poteka dobesedno vojna med inverter in on off tč bom jaz vprašal nekaj drugega, kar pa je tudi zelo pestra debata. govorim o moči tč, kaj naredim narobe če si izberem premočno tč za hišo za obratno mi je nekako razumljivo-če prav sklepam da bo ves čas delala na polno+uporaba dodatne pomoči el. grelcev, če bo vse skupaj sploh dovolj, drugače me bo pa zeblo; ok kaj pa premočna, bom plačal več elektrike ker je močnejša ali manj ker bo manj laufala, je škoda tč ker ne bo smotrno obremenjena, neizkoriščene komponente možnost okvar itd......... tukaj govorim samo iz vidika delovanja sama investicija tukaj ni debata Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - Homer - 8.2.2016 Pri inverterjih nič narobe, saj bo moč regulirana (razen če zelo pretiraš z močjo) Pri ON-OFF pa je to nekoliko bolj kritično, saj ti bo pogosto vklapljala in izklapljala (taktirala). To pa ni dobro za TČ....... No, v softwerju TČ je običajno omejen minimalen čas delovanja TČ, ki prepreči prepogosto vklapljanje. Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - xavi - 8.2.2016 Z pravimi podatki je skoraj nemogoče sfaliti glede moči same črpalke. Razen, če nimaš takšneg ponudnika kot TIPS-(enodružinska hiša, sončna (TČ bo sicer vse leto v senci), vetrovna lega, Posavje, 160 m2 neto, v povprečju cca 18 cm ovoj izolacije, troslojna okna, talno ogrevanje na TČ + kamin 10 kW), kjer mu je monter priporočal Zubadana. V kolikor nabaviš premočno on-off napravo višek moči pokompenzira zalogovnik. Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - jani65 - 8.2.2016 Ne vem zakaj je ON/OF premočna ,če pa tak vsi montirajo zraven HT. HT pač zagreje in gre v mirovanje ,kaj je tu narobe za TČ? Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - binimini44 - 8.2.2016 Kaj pa poraba energije Je bistvena razlika med ne vem 11 in recimo 16kw Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - jani65 - 8.2.2016 Sigurno naj brž to drži ali pa ne. Sam mislim ,da je TČ med 11 in 14kw z 500l HT dovolj za ne izolirano hišo z novim stavbnim pohištvom do 180m2 . |