PodSvojoStreho.net
Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dodelave - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dodelave (/showthread.php?tid=60325)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - colinmcrae - 26.2.2015

Glej včeraj sem testiral, danes mi je moja BP pripeljala šamot dimenzije, ki ga potrebujem, bom potem sestavil in poslikal danes sem terenski in se nisem prisel domov....

Okvals nisi prav tazumel tdp je bil v vseh rezimih nizji za dobrih 20 stopinj in sicer cca 30 kw moči dobrih 150 stopinj ko je zmoduliral na cca 12 kw pa dobrih 130...

Lp
Colin

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - peleti12 - 26.2.2015

okvals Napisal:Zamot, ma kakšna Viadruska, takoj ven pa nabavit Biodom (golf II). Big Grin

Tisti D in stopinje spodaj levo na ekranu pomeni TM dimnih plinov ali kaj?

slavko
jaz sem skromno moj kotel primerjal z golf II zaradi enostavnosti upravljanja, čiščenja in servisiranja, na koncu pa zaradi dobrega izkoristka in optimalnega delovanja za ceno kotla.
Star kotel na drva in gorilec izgleda v nekako tako kot, da bi na prikolico priklopil motokultivator.

Med tema dvema strojema je na koncu razlika v porabi cca 2 toni pelet katerih boš pokuril več za letošnjo kurilno sezono!!!

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - okvals - 26.2.2015

Aha, Coln razumem.

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - colinmcrae - 26.2.2015

Ja peleti12 jaz sem ze zdavnaj skapiral... sem ti napisal.... zmagal si....
Prosim ce mi sevetujes kako z menjavo kotla zmanjsat potratnost hise za 70%...

Lp
Colin

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - stepski - 26.2.2015

Sory colinmcrae , vem da tole ni moja tema in da sem samo gost v njej... ampak sem se že dvakrat trikrat ugriznil v jezik, vem da gremo forumaši včasih v zagovarjanju svojih stališč čez rob, da imamo malo predolg jezik, tudi meni se je že zgodilo... vendar kar si je zadnjič privoščil peleti12 s svojim zmerjanjem o bedakih, z "kričanjem" tule na temi, mislim da je šlo vse eno malo čez mejo dobrega okusa milo rečeno in da smo ostali v primerjavi z njim "amaterji"... sam pač ne želim, nočem in ne morem pisati v isti temi z njim... nekoliko pa se še cenim...

kakor koli, naj se ti tema lepo razvije, srečno roko pri predalavah, exspirementiranju, "igranju", saj vem... te kar potegne....
l.p.

Stepski... si kar dobro napisal... sumasumarum je vse skupaj hobi... vcasih kaki eur porabis koristno vcasih tudi ne... :oops: :oops:

Lp
Colin

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - peleti12 - 27.2.2015

colinmcrae Napisal:Ja peleti12 jaz sem ze zdavnaj skapiral... sem ti napisal.... zmagal si....
Prosim ce mi sevetujes kako z menjavo kotla zmanjsat potratnost hise za 70%...

Lp
Colin
Spet nisi razumlel kot vedno, jaz sem zmanjšal stroške ogrevanja za 70% napram prvotnega energenta in se mi je investicija v novo kurilno napravo povrnila v dveh kurilnih sezonah z razliko od tebe, ko ti stroški naraščajo z odkrivanjem tople vode!!!
Vsak post bereš tako kot ti paše in ti ga je treba na široko pojasnjevat kot še nekaterim tukaj!!!

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - kadotr - 27.2.2015

70% na energentu bi mogoče prišparal, če bi iz utekočinjenega naftnega plina iz cisterne prešel na TČ. Ali si se mogoče zatipkal pri sedmici?

Pozabil si, da imaš navaden Biodom27, ki zahteva malo boljše pelete, Colin pa ima sedaj gorilnik, ki požre tudi nizkocenovne pelete. S svojim "hobijem" je zmanjšal porabo, povečal udobje. Če pa bi hotel iz sistema iztisniti še več, bo treba zastaviti čisto na novo, po najnovejših dognanjih stroke. Ali bo to cenovno opravičljivo, je pa drugo vprašanje.

Biodom imata dva moja znanca, pa en župnik. Včasih malo "pogučamo", zato vem, da je kar dober kotliček, ni pa nek presežek tehnike, ki bi prebavil ves nizkocenovni peletni šrot. Trenutno vsi trije kurijo "kovaške" pelete. Če nabavljaš pelete po 180 ali 430 evrčkov tona, je nekaj razlike, kljub slabšemu izkoristku, kar Colin verjetno ve.

Edini problem pa je, da po vsakem tvojem pojasnjevanju manj razumem. Bom pa razumel, ko bom velik.

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - peleti12 - 27.2.2015

Moja letna poraba peletov 3 t v primerjavi z UNP 1900 l glede na zadnji dve blagi zimi, če komu ni jasno!
Sedaj pa še tisti z gorilci napravite ta izračun, da vidimo kakšna je praba, kakor vidim iz postov se giblje tam okrog 5 t!!!!!!

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - colinmcrae - 27.2.2015

peleti12 tu sem te čakal.... zdaj pa vstavi 3000l unp koliko si porabil pred predelavo( očitno so 4 leta nazaj bile peklenske zime, in sicer do takrat predvidevam ko si zamenjal kotel)... koliko ton pelet je to?... v tabelo si navedel da je tvoj unp kotel imel 90% izkoristek... pri peletih si navedel slabšega... pa še nekaj na 5KW po KG pelet, tudi tvoji super druper peleti nimajo prej tam 4,6-4,7 KW....

tu se tvoje trditve ne izidejo...

pripenjam ti tvoj izračun....

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - Brezdomec - 27.2.2015

//Ignore//

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - jani65 - 27.2.2015

Če bi rad povedal ,da kotli z zunanjim gorilnikom porabijo več ,mogoče ,samo pri meni ni razlike ni 2200l = 4400kg pelet podatek za lansko sezono. Če si porabil 1900 plina pač sedaj porabiš 3000kg pelet. In tako pridem do zaključka ,da ima moj kotel večji izkoristek od specialke ker bi moral pokurit 4700 kg pelet kar pokaže izračun (seveda je moj podatek 4400kg samo za ogrevanje brez sanitarne vode)

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - colinmcrae - 27.2.2015

Jani on pravi, da je pred zamenjavo pokuril 3000l unp zdaj pa 3t pelet to je keč štorije... lahko to razlagaš otrokom v vrtcu ne pa ljudem z znanjem osnovnošolske matematike....

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - jani65 - 27.2.2015

peleti12 Napisal:Moja letna poraba peletov 3 t v primerjavi z UNP 1900 l glede na zadnji dve blagi zimi, če komu ni jasno!
Sedaj pa še tisti z gorilci napravite ta izračun, da vidimo kakšna je praba, kakor vidim iz postov se giblje tam okrog 5 t!!!!!!
Če pa tu omenja 1900l . Kateri podatek je pravi. če je pokuril 1900l je pač sedaj 3000kg ali če pokuri 3000l je to 4700kg ,drugače je pač njegov kotel z 150% izk.

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - Brezdomec - 27.2.2015

colinmcrae Napisal:Jani on pravi, da je pred zamenjavo pokuril 3000l unp zdaj pa 3t pelet to je keč štorije... lahko to razlagaš otrokom v vrtcu ne pa ljudem z znanjem osnovnošolske matematike....

Če se mal norca delam...

Osebek xy je porabil 6000l kurilca, naslednjo sezono pa 3t peletov. (CisternaSpustilaPress)