![]() |
|
TČ: Razlike med navedenim in dejanskim SCOP? - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: TČ: Razlike med navedenim in dejanskim SCOP? (/showthread.php?tid=79080) |
RE: TČ: Razlike med navedenim in dejanskim SCOP? - grega09 - 4.11.2020 (3.11.2020 ob 21:32)sašo65 Napisal: za cop in skop mi je kot za lanski sneg, isti k.... kot bi preračunaval porabo avta na tri decimalke.....zadeva dela osmo leto, poraba "minimalna" v hiši 22c tople vode dovolj, merodavna je položnica in ta bo za oktober recimo (450kwh cela bajta) mal čez 60 eur.....torej 20eur gretje in SV To je res. Se strinjam, da pri takšni porabi je vse brez pomena. Plus minus. Mene to malo tehnično zanima, zato tudi pišem sem. Pa hišo imam 250 m2, ki ni novogradnja (beri: ni izolirana ravno po današnjih standardih, ki so pa za moj okus tudi malo pretirani, ker ne upoštevajo s čim se boš ogreval). Pri majhnih objektih (nekje do 120 m2), ki se danes gradijo in tudi kvalitetno izolirajo, pa ni velikih razlik, to je jasno. Vse skupaj je pa za nekoga, ki je prej plačeval 3k€ za olje na leto, zdaj pa recimo 1k€ za elektriko TČ na leto, še bolj brezpomensko. Menjava vira je opravila svojo nalogo, par € gor ali pa dol. RE: TČ: Razlike med navedenim in dejanskim SCOP? - sassapo - 4.11.2020 (3.11.2020 ob 22:57)david33 Napisal:(3.11.2020 ob 22:05)sassapo Napisal: Kot že večkrat omenjeno...Res nočem izpasti provokativno, ampak -- kako pa, če ne tako? Pri zemlja voda ali voda voda je situacija nekoliko drugačna in kataloški nakup do neke mere ja, za hišno uporabo ne moreš kaj veliko falit, razen regulacije in hrupnosti ničesar ključnega, ki bi vplivalo na samo delovanje in izkoristek. Pri zrak voda je seveda situacija precej drugačna. Papirni podatki so lahko včasih skoraj brez vrednosti. TČ zrak voda boš izbral na podlagi karakteristik hiše, njenega ogrevalnega sistema, lokacije, potem lokacije zunanje enote in jasno svojih želj in zahtev. Jasno ti bo vsak do obisti hvalil tisto kar prodaja, v vseh katalogih so pa tudi vsi izdelki najboljši. Praviloma je res več bolje, ni pa vedno in v vseh primerih nujno, da boš za več € dobil več. Če hočeš iz ogrevalnega sistema iztržiti največ, je potrebno prav vsako hišo in vsako lokacijo obravnavat invidualno. Trg ponuja krepko preko 1.000 različnih modelov TČ. Za vsak žep, željo, hišo in lokacijo se lahko najde najustreznejša. Sicer je bilo pa o tem že toliko napisanega, da se mi res ne ljubi več. RE: TČ: Razlike med navedenim in dejanskim SCOP? - Fantocci2 - 4.11.2020 (3.11.2020 ob 23:06)scuba123 Napisal: Tako je bilo konec marca 2017 Pri takem bazenčku v ilovici bi bil greh razmišljati o čemurkoli drugem. RE: TČ: Razlike med navedenim in dejanskim SCOP? - csamo001 - 4.11.2020 (4.11.2020 ob 11:14)Fantocci2 Napisal:(3.11.2020 ob 23:06)scuba123 Napisal: Tako je bilo konec marca 2017 Sem mislil tudi sam napisat. Praktično vsi plusi voda-voda, brez minusov voda-voda sistema. RE: TČ: Razlike med navedenim in dejanskim SCOP? - some1 - 6.11.2020 Mogoče mal butasto začetniško vprašanje Kako veš kdaj tč "tiktaka"? Je to ob ugasnjenem zunanjem ventilatorju?Imam toshibo estio 5. RE: TČ: Razlike med navedenim in dejanskim SCOP? - sašo65 - 6.11.2020 če se vklopi več kot 3x v eni uri.... RE: TČ: Razlike med navedenim in dejanskim SCOP? - csamo001 - 6.11.2020 (6.11.2020 ob 07:18)some1 Napisal: Mogoče mal butasto začetniško vprašanje Če sodim po klimi, se tam včasioh ventilator ustavi tudi, ko klima dela. Včasih pač glede na robne pogoje ni potrebno zagotavljat ne vem kakšnega pretoka zraka, pa se potem ventilator občasdno ustavlja. Ko kompresor ne dela, pa zagotovo ne dela niti ventilator. Ustavljanje ventilatorja je torej lahko simptom taktiranja. Kolko vklopov in izklopov na uro pomeni taktiranje? Nedrečeno. Načeloma tam nekje, kot je sašo65 napisal. Lahko pa to lepo rešiš s podaljšanimi časi mirovanja kompresorja po izklopu in drugimi pristopi, pa pri tem bivalno ugodje ne rabi trpet. RE: TČ: Razlike med navedenim in dejanskim SCOP? - Energetik81 - 6.11.2020 Ja, težko je reči, kaj je zdaj tapravo taktiranje, kaj je definicija. Ali 10x/uro, 3x/uro, 10x/dan? Odvisno, kdaj se začne to resneje poznati na življenjski dobi. Ali pa na SCOP. Meni na talnem se zdi taktiranje že, če se kompresor vklopi več kot 1x na uro, mirovanje imam zato nastavljeno na 60min. Tako se nam kompresor zažene največ 24x/dan. V toplih popoldnevih se zgodi, da se po 60min samo malo premeša ogrevalna voda, ki je še vedno toplejša od setpointa in komp. sploh ne štarta. Če bi imel možnost mirovanja nastaviti na več, bi dal sigurno na 2-3h, ker v 1h se notri niti najmanj ne pozna, da TČ miruje. RE: TČ: Razlike med navedenim in dejanskim SCOP? - sisekmisek - 6.11.2020 Kompresorji imajo ponavadi v specifikaciji definirano življenjsko dobo do 250.000 vklopov ter minimalni čas od izklopa do ponovnega vklopa mora biti vsaj 3 minute. Torej, če se ti 50x na dan vklopi vsak dan 365 dni na leto je to 13 let. Proizvajalci imajo ponavadi naštiman delay na 10 min. Tko, da tole taktiranje so čiste bučke tle na forumu vsaj kr se tiče vpliva na živlenjsko dobo kompresorja. Ne vem kako na kake druge komponente to vpliva, ampak na kompresor 3 do 5x na uro samo v prehodnih obdobjih nebi smelo kaj dosti. Ko je zunaj zelo mrzlo itak ni nekaj taktiranja. RE: TČ: Razlike med navedenim in dejanskim SCOP? - Energetik81 - 6.11.2020 OK tole glede kompresorja, imaš pa še drugo finto, in sicer da pri nekaterih TČ traja "večnost", da gre plinski krog na optimum in to je pri vsakem zagonu, zato si lahko potencialno uničiš SCOP. RE: TČ: Razlike med navedenim in dejanskim SCOP? - csamo001 - 7.11.2020 Ne samo potencialno, po mojem kar precej realno. Ker taktiranje se običajno dogaja v prehodnem obdobju, ko so potrebe majhne. Kar pomeni, da se ob pogostih vklopih kompresor, takrat ko deluje, običajno nahaja na nizkih obratih. Kar je potem dvojno ali celo trojno zlo. In z daljšim mirovanjem po izklopu se praktično vsi ti minusi odpravijo. Ogrevalna voda v sistemu se bolj ohladi, posledično naslednji ogrevalni cikel traja dlje, kompresor pa se lahko zažene tudi na nekaj višje obrate, ko je COP običajno višji od tistega na minimalnih. RE: TČ: Razlike med navedenim in dejanskim SCOP? - sisekmisek - 7.11.2020 Če taktira v prehodnem obdobju pri zunanjih temperaturah med 7 in 15 stopinj tudi poraba ni velika in cop nima sploh veliko veze. Če taktira pa pri 0 stopinj je pa najbrš naprava predimenzionirana. RE: TČ: Razlike med navedenim in dejanskim SCOP? - Sonce65 - 8.11.2020 (6.11.2020 ob 16:17)sisekmisek Napisal: Kompresorji imajo ponavadi v specifikaciji definirano življenjsko dobo do 250.000 vklopov ter minimalni čas od izklopa do ponovnega vklopa mora biti vsaj 3 minute. Torej, če se ti 50x na dan vklopi vsak dan 365 dni na leto je to 13 let. Proizvajalci imajo ponavadi naštiman delay na 10 min. Moja v letu dni imela 802 zagona za ogrevanje + 255 zag za toplo vodo != 250.000/1200= Hoh (2.11.2020 ob 23:38)david33 Napisal: Kupci TČ, ugotavljate kakšne razlike med vrednostjo SCOP, ki ga za vašo TČ navaja proizvajalec, in med dejansko vrednostjo SCOP, kot jo naprava dejansko ima? Morda še bolj relevantno -- lahko to vrednost iz vaše TČ preberete in sploh primerjate?Jaz imel za osnovo letno učinkovitost toplotne črpalke. Izbiral po spisku, ki je na skadu. Malo je bilo ugibanja zakaj Kronoter 321 in Bosch , je boljša letna učinkovitost ? Tudi to raščistil s Kronoterm in sklad. Osnova Ti naj bo ta učinkovitost, naprej vsak po svoje!" Za soncem me najceneje , toplotna črpalka greje! Seznam_tc.xlsx - Seznam_tc.pdf (2.11.2020 ob 23:38)david33 Napisal: Kupci TČ, ugotavljate kakšne razlike med vrednostjo SCOP, ki ga za vašo TČ navaja proizvajalec, in med dejansko vrednostjo SCOP, kot jo naprava dejansko ima? Morda še bolj relevantno -- lahko to vrednost iz vaše TČ preberete in sploh primerjate?Jaz imel za osnovo letno učinkovitost toplotne črpalke. Izbiral po spisku, ki je na skadu. Malo je bilo ugibanja zakaj Kronoter 321 in Bosch , je boljša letna učinkovitost ? Tudi to raščistil s Kronoterm in sklad. Osnova Ti naj bo ta učinkovitost, naprej vsak po svoje!" Za soncem me najceneje , toplotna črpalka greje! Seznam_tc.xlsx - Seznam_tc.pdf RE: TČ: Razlike med navedenim in dejanskim SCOP? - sašo65 - 8.11.2020 255 zagonov na leto za SV? Maš 500 lit. bojler, al se pa z mrzlo umivate...pri meni tako cez prst, 800+;zagonov za SV v enem letu... RE: TČ: Razlike med navedenim in dejanskim SCOP? - csamo001 - 9.11.2020 0,7 zagona na dan za sanitarno vodo?
|