![]() |
|
Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda (/showthread.php?tid=65713) |
Re: Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - andr3vv - 9.6.2016 Aja, pozabil sem se sam izgled crpalk. Mislim da ni potrebno prevec besed zgubljat okoli tega...Estia je daaaalec najgrsa, mitsubishi pa zmaga
Re: Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - sassapo - 9.6.2016 hm, mislim da zmaga De Dietrich kateri v segmentu klima TČ uporablja zunanje enote Mitshubishi :wink: ps. Panasonic je klon Toshibe, tako da sta oba enako grda :lol: Re: Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - ophidian - 9.6.2016 daikin dela do cca 4kW, Toshiba pa že od 1,1kW naprej...torej na j bi imel pri Daikinu več taktiranja, ko je zunaj nad nulo...takrat so te TČ veliko premočne za tvoj objekt. Re: Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - Fantocci - 9.6.2016 andr3vv Napisal:Aja, pozabil sem se sam izgled crpalk. Mislim da ni potrebno prevec besed zgubljat okoli tega...Estia je daaaalec najgrsa, mitsubishi pa zmaga Res Wražje lepo [img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")topeldomunichr("46")si/wp-content/uploads/2014/02/Ecodan_Power_inverterunichr("46")png[/img] Re: Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - andr3vv - 9.6.2016 Izgled sem ocenjeval samo na omenjene TC. Re: Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - cheba - 9.6.2016 Za te tri so mi tisti prodajalci, ki tržijo vse tri, praviloma svetovali Toshibo. Kao najmanj težav z njimi. Bo že nekaj na tem. Re: Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - sassapo - 9.6.2016 Ponavadi prodajalci svetujejo po RVC - ju :? ophidian... zadeva ni ravno tako enostavna. Naprava je bolje, da miruje kot da deluje z minimalno modulacijo! Pri minimalni modulaciji so kompresijske izgube najvišje, nekaj izgub prispeva inverter in mazanje je najmanj učinkovito. Pri novogradnjah na talnem gretju je zaradi akumulacije betona popolnoma vseeno s kakšno močjo naprava deluje, ravno tukaj dobri klasični on - off napravi noben inverter ranga pod 10k€ ne pride blizu. V vsakem primeru je bolje, da naprava miruje, kot da skozi deluje z minimalno modulacijo. Razmerje vložena in dobljena energija je pri vseh klima TČ najboljše med 50 in 70% nazivne moči. V dem delovnem območju se prepletajo uparjalnik, kondenzator, kompresor in ETEX. Najboljši inverterski pogoni ki jih trenutno svet ponuja imajo vsi po vrsti razpon moči med 50 in 100%. Seveda je to popolnoma drug svet TČ, ki z inverterji v klima podobi nima veliko povezave. Vsaki (no skoraj vsaki z normalno sodobnim krmiljem) TČ se potem nastavi minimalen čas delovanja in stanja glede na objekt in tip ogrevalnega sistema. Naprave z boljšim krmiljem se znajo pa tako same prilagodit zahtevam objekta kot tudi porabi sanitarne vode. Na koncu je še vedno dejstvo, ki ga ni na svetu, da bi ga lahko izpodbil!! Inverterji se kupujejo izključno zato ker so moderni. Velja tako za spodnji razred kjer prevladujejo klima TČ, kot za najvišji razred kjer prevladuje Emerson Copeland. Re: Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - andr3vv - 9.6.2016 Ima kdo se za Mitsubishi podatke? Ce se ozrem po sosedovih TC so vsi na tamalih daikinih, torej ne vec kot 8kW. Res pa je da so nekateri mansardo zaprli (oz je do nadaljnega ne bodo uporabljali) in ogrevajo samo 120-140m2 (glede na tip hise). V mojem primeru kot ze 5x povedano bo mansarda v uporabi. Ce bi dal na mansardo klimo, ki bi ogrevala pozimi in poleti tudi hladila, bi tudi jaz lahko razmisljal o manjsi masini. Na tak nacin bi prisparal 70m2 talnega, konvektorje, puffer in pa vecjo crpalko. Kaj mislite na to idejo? Re: Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - Fantocci - 9.6.2016 Težko boš 70m2 ogreval z eno klimo. Re: Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - xavi - 9.6.2016 andr3vv Napisal:Ima kdo se za Mitsubishi podatke?To tudi sam opažam. Večina novogradenj ima montirane TČ tipa inverter, znamke Daikin. To je tudi mogoče odgovor Jabki, zakaj ni na forumu on-offcev, razen nekaj lastnikov Kronovška in Vaillanta, ker se preprosto ne prodajajo. Re: Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - andr3vv - 9.6.2016 Dodajam se slike energetske izkaznice, ki pa ne vem ce je narejena za dokoncan objekt s toplotno izolacijo strehe ali brez. Nekaj je sicer govora v tistem tekstu o 20cm izolacije AB plosce na podstresju ampak ne vem ce je upostevano v izracun. Streha bo izolirana s 30-35cm izolacije torej se potrebe po ogrevanju iz tistih 67kWh/m2a najverjetneje nekaj znizajo. Za koliko pa ne bi vedel. Eden od monterjem mi je izracunal transmisijo in dobil 13kW izgub pri -13°C. Res ne vem kaj naj naredim... -11kW TC, 215m2 talno, hlajenje konvektorji 1.N + M, zalogovnik da-ne? -11kW TC, 215m2 talno, hlajenje klima dvojcek 1.N + M (recimo MXZ-2D53VAH) -8kW TC, 145m2 talno, klima dvojcek 70m2 M, hlajenje klima dvojcek 1.N + M (recimo MXZ-2D53VAH) Re: Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - JaBK - 9.6.2016 xavi Napisal:To tudi sam opažam. Večina novogradenj ima montirane TČ tipa inverter, znamke Daikin. Jih kar nekaj poznam z on/off, takimi, da človeka ni sram povedati ali kako naj rečem. Bistveno več celo, kot ljudi, za katere vem, da poznajo ta forum (ne samo sodelujejo). V preseku ni pa nobenega. Po moje je bolj to vzrok... Re: Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - telmos - 9.6.2016 sassapo Napisal:Ponavadi prodajalci svetujejo po RVC - ju :?Ne bluzit brez znanja o vseh! Toshiba ima daleč najboljše prilagajanje moči glede na pogoje in potrebe (med 10 in 100%), najnižjo šumnost, nič resnejših okvar, najvišji COP ob najnižji moči in samo po tvoje je grda ko hudič. Če pa ne razumeš krmiljenja je pa tudi najboljše krmiljenje lahko najslabše. Sicer pa tisto priseganje na ne vem koliko con, verzij programov, vsakodnevnega raziskovanja in preprogramiranj vsega znanega, različnih temperatur pa te finte so pri sodobni gradnji popoln nesmisel, saj povzročijo več preglavic kot dobička. Običajni uporabnik potrebuje napravo, za katero delovanje ne bo vedel, ki mu bo delovala ekonomično, tiho, brez okvar in omogočala ogrevanje objekta tako, da bodo vsi v objektu zadovoljni. To je to. Tisti prosto programabilni siemensi in podobne zadeve so pa za računalniške molje, ki nimajo kaj drugega počet kot se ukvarjat s tem, kako prišparat za eno flašo pira na leto. Največkrat pa jih zapravijo 50 in napravijo sebi in drugim en kup sivih las. Pa bodi pošten in zapiši koliko Toshib si do danes popravljal, če si sploh jih in kaj je bil vzrok okvare. Jaz razen nekaj zadev na račun neumnosti različnih instalaterjev in električarjev, pa dveh podgan, do danes nisem imel drugih vzrokov za zastoj teh naprav. Prepričan pa sem, da glede na videno in izkušnje z njimi vsaj še 15 let ne vidim vzroka, da bi se zaradi njih obremenjeval. Kvečjemu mi bo žal, da sem jih toliko instaliral, ker si na račun servisiranja z njimi ne bom mogel vrezati kakega spodobnega kosa kruha. Sem pa veliko dobrega pridobil na račun posegov za odpravo nepravilnih montaž in en kup nepotrebnega materijala, ki smo ga morali pobrati proč, če smo hoteli, da so nekatere pravilno delovale. To pa zato, ker je veliko instalaterjev in prodajalcev, ki nekaj prodajajo in delajo čeprav niti navodil niso prebrali. Tako je to. Re: Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - sassapo - 9.6.2016 Tako je! Nikoli nisem napisal, da je estia slaba naprava, kot verjetno nihče ne more trditi da je Golf 2 slab avto. Deluje, je tiha, se ne kvari... Ampak, ali je to dovolj v L. 2016... Re: Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - telmos - 9.6.2016 Kot sem že zapisal, večini običajnim uporabnikom, ki se raje ukvarjajo s čim drugim, kot s svojo tč in jim na koncu leta ob pogledu na vse račune v zvezi z ogrevanjem in sanitarno vodo ostane navdušenje na obrazu ob vedenju, da jim ob tako nizkih stroških ni bilo nikoli mraz. |