![]() |
|
Večja ali manjša TČ - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Večja ali manjša TČ (/showthread.php?tid=61114) |
Re: Večja ali manjša TČ - sassapo - 20.3.2015 Tej kregariji očitno ne bo konca. Edino in neizpodbitno dejstvo! Praktične razlike v izkoristkih SCOP med vsemi tipi klima TČ skorajda ni in se giblje okoli 2 do 2,8 in ni važno ali je to Toshiba, Daikin, Fujitsu, Michubishi... Vse imajo v praksi skorajda do pike enak SCOP, kar je tako logično saj so vse zunanje enote klim v razredu 11kw praktično enake z enako površino izmenjevalnika, ki je roko na srce namenjen hlajenju in ne gretju. Pri TČ konstruiranih in izdelanih za namen gretja je pa povprečno letno grelno število od 2,5 do 3,5 in tukaj inverter ali on - off ne igra prav nobene vloge. Ps. Seveda velja za optimalno izbrane in instalirane naprave glede na objekt. Re: Večja ali manjša TČ - Migaj - 20.3.2015 Dvomim, da bi pri meni katera koli prava TČ porabila pod 7.000kWh. Re: Večja ali manjša TČ - sassapo - 20.3.2015 Montiraj kalorimeter :wink: Re: Večja ali manjša TČ - Merlin1 - 20.3.2015 Večina inverterjev ne gre pod 30% moči. Razlog je v mazanju kompresorja. Pri inverterjih lahko govoriš edino v frekvenci. Koliko HZ? Ker je pri 20C COP vsaj 5 to pomeni v tvojem primeru vsaj 5kw verjetno bliže 6kw. Pa čeprav je tebi to pomembno v resnici ni če je bojler pravilno dimenzioniran je bolje če deluje z vsaj 60% moči. :wink: Razlikuje se za 17 - 30% se pravi manj kot 2. On-off je prejšnji model Vitocal 300A. (po mojem mnenju ena najboljših zračnih TČ) SPF izmerjen na radiatorjih običajno čez 3,5 Linke sem prelepil zato, da se vidi kako ljudje razmišljajo in si prirejajo podatke in da ni vse odlično. Večina inverterjev porabi precej energije v pripravljenosti. Morajo se gret z el. grelniki, kadi, kompresorji... Zgube z razdaljo in izvedbo plinke povezave so precejšne. O tem, nič. Takoj pa v napad, ko se omeni vodna povezava in on-off. Ki že zdavnaj ni samo on-off kot navzven iz gleda. Re: Večja ali manjša TČ - Poldee - 20.3.2015 V redu, potem vse nastete 'slabosti' inverterjev veljajo tudi za EU inverterje al so ti spet kako drugacni? ;-) Me prav zanima. Pa navkljub vsemu, kot kaze bomo letosnjo zimo pregurali pod 500€. Cakam, da se konca, potem mi bo se sosed povedal koliko je njih kostalo gretje s CTC on/off (1500l zalogovnik). Po moje ne bo 100€ razlike. Izolacijo in kvadraturo imava zelo podobno, obe crpalki sta ob potoku, moja ene 5m blizje vodi kot njegova. S tem, da on podobno kot Bergi sem pa tja zakuri kamin, mi pa nic - nimamo domnika :-) Res me zanima kaksna bo razlika. Aja, njegov sistem je kostal 14K, s tem da je vodovodar in je ves vodni del naredil sam, drugace bi blo 18K, s tem da so v tej ceni tudi 4-je Nau kolektorji (tinox). Re: Večja ali manjša TČ - Merlin1 - 20.3.2015 Če gledaš, "klima TČ" so enake, ker so napravljeni v istih tovarnah, kot ostali. Razlike so v krmiljenju in hidoboksu. Druga zgodba so TČ, ki so načrtovane in izdelane v EU in med njimi so tudi ne oglaševane in kao ne napredne :lol: invererske TČ. (klasične TČ v velikih za nekatere grdih škatlah) Re: Večja ali manjša TČ - Poldee - 20.3.2015 Ah dej no, zdej bos reku da so Fujitsu, Daikin, Toshiba, Mitsubishi eno te isto? Mozno kompresor, vse pa res ni enako. To krneki posplosujete... Gorenje smo ze pogruntal, da ma kitajca za inverterja, ostalih EU ne poznam, itak bo pa cas vse pokazal. Se mi pa zdi, da so zlati casi za monterje te robe minili... Re: Večja ali manjša TČ - cheba - 20.3.2015 sassapo Napisal:Montiraj kalorimeter :wink: Tile imajo kalorimetre in je SCOP na talnem pri vseh večji od 3. Verjetn kj narobe merjo, ane? [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")liveheatpumpunichr("46")com/t/en/p/energieproductie/woning/BELT/d/20032014/s/year/h/16[/url] Re: Večja ali manjša TČ - Migaj - 20.3.2015 Če meni 14KW HT TČ pije 1,08 kW/h je to 16,7% maximalne moči odjema in ne 30%. Če ob tem ogreva 5kW -kot Merlin trdiš, toliko bolje. Končno razkrivam nekaj podatkov iz 2011: 16kW atec na ključ 11,7k -z zalogovnikom, brez bojlerja sanitarne vode, ker sem imel najprej namen kupit STČ. Željene tehnične podatke sem dobil za 9kW in ne za 16kW, verjetno namerno, ker ima 9kW relativno boljše COP-e. Iz njih je bilo razvidno, da ima 9kW atec pri -7°C ter 76% Rh samo še s 5kW ogrevalne moči pri samo 35°C vroči vodi. Simulacija letne porabe je bila 7.536kW ob predvideni manjši zahtevi po energiji 20.401kW -samo za ogrevanje brez sanitarne vode. Predviden skupen letni izkoristek na radiatorjih 2,71. Dakin LT je predvidela 12k kWh letne porabe z ogrevanjem sanitarne vode -predvidene zahteve po energiji 23.429kWh. pri -7 bi imela še cca 7kW moči. Predviden letni SCOP na radiatorjih je bil okoli 2. (nov model LT CA je na radiatorjih precej boljša) Grelec bi pomagal 160 ur. Cena na ključ nekaj cca 7,5k. Dakin HT je predvidela 8k kWh letne porabe z ogrevanjem sanitarne vode -predvidene zahteve po energiji 23.429kWh. pri -16 bi imela še vedno 10kW moči tudi pri 55 ali več °C vroči vodi v radiatorjih. Pri zahtevi 20.704kWh je bilo predvideno samo 6.946kWh porabe .Letni SCOP 2,9 oz 3,0. Cena na ključ z bojlerjem 9,7k. Izbral zadnjo -in ni mi žal. Letne porabe: 7.630 7.500 6.414 7.300 cca bo letos do julija. Sedaj me pride vsa elektrika za ogrevanje, sanitarno vodo, hlajenje ter gospodinstvo od 1300 proti 1200€ letno in projekcija gre še navzdol, pa ne zaradi TČ. Pred tem 820€ samo elektrika + 3.060 l kurilca -v zadnjih 10 letih v povprečju. V prehodnem obdobju sem dogreval s klimami, ponoči smo imeli mrzlo. Treba je povedati, da sem hkrati doizoliral del cokla(5cm) , rob in spodnji del balkonov(1 do 4cm) , polovico stropa kleti(3 do 5cm), ipd. Evo, zdaj pa po meni. Re: Večja ali manjša TČ - Merlin1 - 20.3.2015 Večina proizvajalcev ne dela sestavnih delov sama. Vsak si sestavi svojo kombinacijo. Večina je izdelana na kitajskem (gree in midea), če ne pa so od tam sestavni deli. Naprave seveda niso iste, lastnosti pa so podobne. Še najbolj se razlikujejo v nastavitvah in softwaru. Tako za občutek, scroll kompresor, ki je crknil v eni izmed tem (siem) pokriva razpon do 2-32KW. Uporablja ga kar nekaj proizvajalcev. Enako je z invererji in drugimi sestavnimi deli. Re: Večja ali manjša TČ - Migaj - 20.3.2015 Še slikca prognoze porabe brez sanitarne vode iz 2011 za DHT: Re: Večja ali manjša TČ - Merlin1 - 20.3.2015 @migaj ne razumem zakaj tako rad operiraš z ocenjenimi vrednostmi. Če nekaj podajaš operiraj z dejanskimi številkami. Kako lahko rečeš da imaš "-predvidene zahteve po energiji 23.429kWh". To se mi ne zdi v redu. Če bi z čim izmeril, bi bila zgodba povsem drugačna tako pa je to zame EPP. Kot veš imam vsak, dan opravka z nekimi projekti ki slonijo na izračunih. V praksi pa so takšna odstopanja, da jih ne moreš razumeti. Zato pravim, da papir vse prenese. Praksa pa velikokrat preseneti. In ne zato ker se nebi dalo izračunat. Temveč, ker se marsikaj pozabi, se zgodi šlamparija pri izvedbi ali kaj po Slovenski navadi zamolči. Re: Večja ali manjša TČ - Migaj - 20.3.2015 Dal sem ocene ponudnikov. Vzemi podatke z 15% odstopanja v obe smeri in dobljen razpon rezultata upoštevaj z nič več kot 90% verjetnostjo :wink: Tudi če bi si dal namontirati 2 različna kalorimetra pri 2 konkurenčnih mojstrih, bi bilo odstopanje lahko dokaj veliko -že videno na tem forumu. Tudi potrditev podatkov SF o COPih domačega proizvajalca TČ je zame najmanj zelo vprašljiva. O moji letni porabi TČ v kWh in letnih zneskih za elektriko, pa menda ja ne dvomiš preveč? Re: Večja ali manjša TČ - Poldee - 20.3.2015 @merlin: prav, potem je ze dober, ce je tako uporabljan. Tako postane cenejsi (velikoserijska proizvodnja). Tudi buticni izdelki crknejo, stanejo pa tudi. Drugace pa kaj, storija z enakimi deli je pri avtih (sploh EU izdelovalci so mojstri pri tem - VW, Skoda, Audi... vse isti smorn, samo kataloske so druge), racunalnikih, telefonih, beli tehniki (ja, Gorenje tudi)... S tem, da se isti sestavni del uporabi v vec napravah, sam nimam nobenega problema. Prvi pogoj, da cena pade
Re: Večja ali manjša TČ - Migaj - 20.3.2015 Tisti izmerjeni COP - i in SCOP-i npr dizla ne povedo prav veliko, ker je vprašanje pravilnosti izmerjenega zelo velika. Poleg tega v primeru zalogovnika bi morali biti namontirani za njim in ne pred. Važna je samo letna poraba v kWh oz še bolj potrošeni € za energijo. |