PodSvojoStreho.net
Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov (/showthread.php?tid=57109)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - Sivka - 3.7.2014

Po prebranem in po opisaih porabah elwktrike, ti bi jaz vsekakorbolj kot voda-voda, priporočala zemlja-voda varianto, ker je poraba elektrike črpalk v tej varianti dosti večja in lepše prideš skozi z TČ zemlja voda. Pa še kopanje vrtin, dovoljenja....To so moja opažanja zdaj že dlje časa. Zato dobro premisli.

Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - telmos - 3.7.2014

sassapo Napisal:Dobro narejen sistem z zemeljskim kolektorjem bo preživel eno celo generacijo, da prihranka v porabi proti zrak voda sploh ne računamo :wink:
Če računam povprečno investicijo na ključ z TČ srednjega razreda te pride cca 13k€, v primeru, da dobiš dva tri prijatelje in bagerista in sami položite kolektor in opravite ostala zemeljska dela se cifra zelo približa 10k€ in če odšteješ še 2.5k€ subvencije, lahko imaš kompleten sistem za okoli 8k€
In kdaj naj bi potem prišparal nekaj s taki sistemom nasproti zrak voda za 70 m2, kjer se letna poraba ne bo dvignila preko 300 eur, sam sistem pa bo cca 3000 eur cenejši brez, da bi klient in sosedje bageristi kaj delali?

Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - sassapo - 3.7.2014

Kako je zdaj zopet 70m2, če je hiša 240m2, valjda ne bo dajal notri sistema, ki je sposoben ogret samo 70m2
Sicer pa, zaradi mene naj investitor naredi kakor želi

Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - Homer - 3.7.2014

Toliko je napisal, da je ogrevanih prostorov:
Citat:Hiša je sicer velika čez 240 kvadratov ampak se ogreva samo tretjina hiše.
Jaz sicer ne bi ogrevanja dimenzioniral na osnovi trenutnih potreb ........, odločitev pa je na uporabniku oziroma investitorju.

Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - Blejcan - 3.7.2014

Tudi jaz se nagibam k zemlja-voda ampak edino kar me boli je to, da bi moral razkopat in posekat celotni vrt poleg hiše Sad

Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - pobeg - 3.7.2014

Se splača zemlja voda ja............

Boš prišparal 50 evrov elektrike na leto....... zdaj pa računaj kdaj se ti povrne investicija..... čez 30-40 let....

Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - ssecnik - 3.7.2014

pobeg Napisal:Se splača zemlja voda ja............

Boš prišparal 50 evrov elektrike na leto....... zdaj pa računaj kdaj se ti povrne investicija..... čez 30-40 let....

No ja,sem že nekajkrat napisal in objasnil,da za 7500€ imaš zemlja -voda,oziroma še manj,če kaj postoriš sam.Pa ne reklamiram nobene firme in tudi nič ne prodajam,čeprav je nekaterim to tukaj dovoljeno.O tem,da jih bi lahko bilo sram, ne bom zgubljal besed.
S TČ zemlja-voda ne boš imel nobenega strahu pred še tako hudo zimo (blejčan :?: ) grelcev ne boš potreboval nikoli.Z dobrim kolektorjem boš porabil vsaj 25 % manj kot s katerokoli zrak -voda,kar je danes morda 100€,(pri varčni hiši)čez pet let bo pa lahko 150€.Nemci imajo dvakrat dražjo elektriko zaradi OVE (vetrnice) in v večini delajo zem-vo,čeprav je pri njih standard precej višji.
No,pri nas ne bomo plačevali OVE,ampak TEŠ 6,rezultat je isti.
Pa še nekaj ne razumem,tile naši prodajalci ti prodajajo in reklamirajo TČ po sedanjih pogojih ekonomike( pa je lahko že čez leto vse drugače),obenem pa obljubjajo malone večno življensko dobo TČ.

Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - telmos - 3.7.2014

Ja ssečnik, Daikin ima celo inverter za te namene. :wink: Big Grin Big Grin Verjetno se bodo vsi zadrli, da je to spet ena klima zadeva popolnoma neprimerna za to in prepoceni, pa vendar so jo napravili.
Jaz kot vidiš ne morem mimo imen, ker se mi zdi vse ostalo brez veze, kot naši politiki, mi klamfajo vse živo brez imen in priimkov, kdo je kaj in kdo kaj ni. Koga naj bo potemtakem sram? Mene ni.

Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - prasuvse - 4.7.2014

Garantirano in preverjeno 240 m2 (ob dani izolaciji) brez težav fura Daikin Altherma LT 8 kW.
Zadosti velika bi bila 4 kW mašina (70 m2).

Cenovno najugodnejše bi bil multisplit Daikin in talni konvektorji.

Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - Sivka - 4.7.2014

Se ti pa definitivno bolj splača zrka voda TČ kot vse ostale variante. Miimamo Daikin Althermo zdaj že drugo leto in smo z njo zelo zadovoljni. Mala poraba elektrike in po vseh nastaviitvah lahko pozabiš na njo, ker dela brez problemov. Za tvojo kvadraturo pa pride v poštev tudi zelo dobra Toshiba Estia, ki ti jo je svetoval Telmos.
Moj nasvet, naj ti jo kar on zmontira, ne boš imel z nastavitvami in delovanjem nobenih problemov. :wink:
Tudi meni je on zmontiral Daikina.

Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - bohinc - 4.7.2014

Na dolgi rok se. popolnoma strinjam s seecnik, kdor ma možnost...
Zakaj pol eni dajete - delate hiše z odličnimi izolacijami...ker se ne splača?
Če to rešite enostavno z daikin ht, kar se pogosto propagira?!
lp

Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - xavi - 4.7.2014

Prvo se naj odloči, ali bo ogreval 70, 240 m2 ali celo sosesko. Moja 10 let stara češnja je več vredna kot 10 zemeljskih kolektorjev. Ni cene, zaradi katere bi razkopal parcelo.

Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - bohinc - 4.7.2014

Da xavi.

Zato pišem predvsem o opcijah , prioritete se mora odločt vsak zase in mi je čist vseeno, kam se nagne tehtnica glede firm in vrste TČ
lp

Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - Blejcan - 4.7.2014

Na eni strani imam zelenjavni vrt in tega niti pod razno ne mislim prekopavati. Na drugi strani imam sadovnjak in mi je škoda sliv, jabolk, češenj, ribeza. Pred hišo pa je večje dvorišče ter ob strani trava.

Edino če bi prekopal dvorišče pa še to nevem če bi šlo, ker zraven stoji večja garaža. Tako,da me je minilo.

Edino, če bi mi zvrtali luknjo za geotermalno sondo a kaj je že. Ampak mi je že sam monter rekel, da kar bom prišparal na elektriki se mi bo to vračalo še pa još let. Oz bi se mi vrnilo, ko bi bila TČ že za v smeti.

Tako, da ne bom nič kompliciral. Verjetno bom vzel kar tisto švedsko Nibe ali pa Daikin. Vzel pa bom tam okrog 10kw, da bo malo rezerve. Smile

Re: Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov - ssecnik - 4.7.2014

Jaz sem imel celega vraga na parceli kjer je kolektor
;vodovod,kabelska tevizija,kanalizacija,vrt oz. njivica,sadno drevje,povrh vsega pa na dobre pol metra globine že voda....
V glavnem en kup dela in zajebancije,pa mi danes ni žal.Kolektor se pa vkoplje jeseni po spravilu pridelkov in se marca,ko se že vsede,lepo poravna teren.
Naslednjo pomlad se niti slučajno ne vidi,kje je zakopan.
Predvsem pa ni tiste škatle zunaj.