![]() |
|
Toplotna črpalka - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Toplotna črpalka (/showthread.php?tid=72174) |
Re: Toplotna črpalka - polh1 - 17.8.2018 grega09 Napisal:sassapo Napisal:Ker sta primarni in sekundarni krog ločena.Ok. Sem te razumel, da mora biti za hladilni krog še posebej izmenjevalnik. Živjo, sam bi iz sheme odstranil zalogovnik in 2 obtočni črpalki za vsak stuk saj lahko v oba rine oc, ki je v večini TC že vgrajena. Predizmenjevalec bi ohranil tudi v primeru čiste vode zaradi varnosti pred zamrznitvijo... Najbrž vse TC imajo alarm nizke izhodne temperature podtalnice... Če pa lastnik nekajkrat potrdi alarm ni vrag, da bo odprlo izmenjevalec... Boljše tistega zunaj kot v TC... Če bo konvektor samo za hlajenje bi ga priklopil takoj za predizmenjevalcem. Termostat za hlajenje vklopi oc do konvektorja in potopno črpalko. Lp Re: Toplotna črpalka - sassapo - 17.8.2018 Pri voda voda je flow switch obvezna oprema. Z vgrajenim stikalom pretoka ni mogoče, da bi prišlo do zamrznitve. Če je voda res tako čista je predizmenjevalec nepotreben, je pa dobro izbrat namensko napravo, katera ima vgrajen temu namenjen izmenjevalnik. Dodatna izmenjava namreč podraži investicijo za cca 1k€ in zmanjša izkoristek Pri nas sta najbolj razširjeni znamki Gorenje in Dimpex. Me pa zanima kje točno v spodnji savinjski je tako čista voda. Velikokrat je dovolj že nekaj 100m od idealne do neuporabne vode. Re: Toplotna črpalka - MikMik - 17.8.2018 Kako si ti pameten sassapo... Zanimivo, da ne odgovoriš na ta prispevek... @sassapo nisi dobro prebral, ne pise da pri obeh dobis enako, ampak da je koncni rezultat je enak. Ce je NIBE 3k€ ali vec drazji od mitsubishija je logicno da ponuja nekaj vec. Ni pa to vprasanje. Naj vprasam drugace: Recimo za mojo bajto in moje potrebe je omenjeni mitsubishi popolnoma dovolj. Kaj je tisto, kar bi me prepricalo, da vzamem namesto micke NIBE in placam 3k€ vec? Kot laik, ki se na vgrajene materiale ne spozna, enostavno ne morem samo na podlagi besed, da pa NIBE ima kvalitetnejse sestavne dele in s tem vec moznosti za daljso zivljenjsko dobo, placat toliko vec. Po drugi strani se je govorilo da klima TC nebodo delale vec kot 5 let, vse kar ne vec je ze cudez. Pa nekaterim delajo ze 8 in vec let. Re: Toplotna črpalka - bozgom - 17.8.2018 @MikMik in kaj bi rad slišal? Da so ljudje srečni, če jim TČ za nekaj jurjev dela 8 let, sam pa sem pred dnevi vrgel iz kurilnice litoželezno peč na biomaso staro 30 let. Ko sem jo razstavil je bila v takšnem stanju, da bi delala še najmanj toliko let, kot je že delala, če ne še več. Bi mogoče rad slišal, da si vsak si lahko kupi KIO/Renault/Hundai/... s 150 konji potem pa lastnika BMW/Mercedesa/... sprašuje, kaj je tisto, kar bi me prepričalo dati xxx € več, saj ima enako konjev in ga prav tako pripelje od točke A do točke B. Obstajajo ljudje, kateri vedo, da niso dovolj bogati, da bi kupovali poceni. Pa to ni mišljeno nategunstvo ampak prava cena za pravi izdelek. Kdor to vidi, ne potrebuje ne vem kakšnega prepričevanja, kdor pa ne vidi, pa ga ne bo prepričal noben argument. Pač, nismo vsi enaki in nismo vsi zadovoljni z vsem. Re: Toplotna črpalka - grega09 - 17.8.2018 Spet vem nekaj novih stvari. Lepo funkcionira forum včasih... scuba123 Napisal:Jaz sem imel ponudbo za voda-voda, dražjo za 800€ naspram zemlja -voda. Zato sem vzel slednjo.Jaz bi tudi, če bi imel dovolj prostora na parceli. Tako imam pa nekaj parcele in ogromno vode spodaj. In že "ulaufano" vrtino (črpalno in ponikovalno)... Voda nekje med 2 m in 3 m pod površjem konstantno. Že nekaj časa redno kontroliram nivo.polh1 Napisal:Živjo, sam bi iz sheme odstranil zalogovnik in 2 obtočni črpalki za vsak stuk saj lahko v oba rine oc, ki je v večini TC že vgrajena. Predizmenjevalec bi ohranil tudi v primeru čiste vode zaradi varnosti pred zamrznitvijo... Najbrž vse TC imajo alarm nizke izhodne temperature podtalnice... Če pa lastnik nekajkrat potrdi alarm ni vrag, da bo odprlo izmenjevalec... Boljše tistega zunaj kot v TC...S tem se strinjam, mi je pa flow switch, ki je omenjen kasneje, bolj všeč, kot pa predizmenjevalec. Voda je pa tudi vedno nekje med 10 in 13°C, tako, da težko verjamem, da jo bo TČ toliko ohladila, da bo zmrznila (max nekje 6 - 7°C znižanja temperature). Razmišljam tudi, da lahko v primeru želje po hitrem ogrevanju prostorov predtok še vedno peljem v konvektorje in nato preklopim na talno gretje, zato bi bilo dobro, da so konvektorji priključeni na TČ in ne na predizmenjevalec. Hvala za info za obtočne črpalke, bom povprašal, ko bom izbiral... sassapo Napisal:Me pa zanima kje točno v spodnji savinjski je tako čista voda. Velikokrat je dovolj že nekaj 100m od idealne do neuporabne vode.Žalec. Lahko prideš pogledat cevi po katerih zdaj teče voda. Glede na moje želje se moram torej osredotočiti na Gorenje ali Dimplex, če ne želim predizmenjevalca... Re: Toplotna črpalka - cbbx - 17.8.2018 Ce zapisi tukaj drzijo, potem obstajajo slabe, srednje in boljse regulacije (uporabnik Sasapo dosti pise o tem). V nemalo zapisih sem zasledil kako bi npr. 'ta opcija prav prisla' (ce bi jo naprava imela) in podobno. Meni je vseeno, zadovoljni bodite s tem kar imate in naj vam bo toplo. Sem pa ze napisal, da cilj je isti, poti pa je vec. Pametujte naprej, ne bom vas vec motil. Re: Toplotna črpalka - JaBK - 17.8.2018 In tista ki ti jo je pentax omenil naj bi bila med boljšimi Vsaj v smislu da lahko nastaviš glih karkoli si izmislis. Ne vem.kaj te je zmotilo toliko pri njegovem zapisu. Re: Toplotna črpalka - polh1 - 17.8.2018 grega09 Napisal:Spet vem nekaj novih stvari. Lepo funkcionira forum včasih... Ne poznam doticnih TC vendar ne vem kam in na kakšen način bi konvektor za pasivno hlajenje priklopil na tc, ki ima samo en izmenjevalec na hladni stani? Re: Toplotna črpalka - cbbx - 17.8.2018 Ne vem, tako se pove. Ne pa da imam obcutek, da ker nekomu ni do tega sem potem jaz cuden "ces kaj pa rabis tole". V redu, me veseli, se bom izobrazil nadalje v tej smeri. Srecno. JaBK Napisal:In tista ki ti jo je pentax omenil naj bi bila med boljšimi Re: Toplotna črpalka - grega09 - 17.8.2018 polh1 Napisal:Ne poznam doticnih TC vendar ne vem kam in na kakšen način bi konvektor za pasivno hlajenje priklopil na tc, ki ima samo en izmenjevalec na hladni stani?Moja ideja je takšna kot je prikazana na shemi. Iz TČ gre dvižni vod do etažne omarice talnega gretja. V omarici se razdeli na dva voda (pred vsakim je ventil, ki omogoča ročni preklop, saj v stanovanjskem objektu ne boš grel in hladil obenem - gledano po prostorih. Pri večjih objektih in štiricevnem sistemu konvektorjev je to možno): 1) enega, ki gre na razdelilec zank talnega gretja, 2) in drugega, ki gre v hladilni konvektor. Oba povratna voda se potem v omarici spet srečata in gresta nazaj v TČ. Če ima kdo idejo, kako zadevo še poenostaviti, na dan z njo. Tu je pač prisoten ročen preklop med gretjem in hlajenjem, ki ga je treba izvesti dvakrat na leto, kar pa ni nek velik problem. Kot sem pa že omenil, lahko vod talnega gretja zapreš in preko konvektorjev objekt hitreje ogreješ, če je to potrebno - vsaj po mojih ocenah. Če povzamem bolj enostavno je možno v tem primeru uporabiti talno gretje in konvektorje za hlajenje in gretje. Hlajenje je seveda pasivno brez delovanja TČ, ker ni zalogovnika. Re: Toplotna črpalka - sassapo - 18.8.2018 xavi Napisal:Trditi, da so vse klima TČ približno isti šmorn, danes vsekakr ne drži več. Novejše naprave so vse tišje, uporabljajo se novi plini, predvsem pa je tu koncept zunanje enote z enim velikim ventilatorjem,z večjim razmikom lamel na uparjalniku, ki ga prakticirata novi Mitsubishi in Vissman, nekako v trendu klasičnih črpalk z inverter tehnologijo. Na prvi pogled imaš prav. Podobno kot ti so verjetno razmišljali razvojniki nove Micke. Tvoja trditev, da lahko novega Mitshubishija primerjaš z z Nibe 2120 je pa oprosti milo rečeno smešna. Samo izmenjevalnik pri NIBE je vreden skoraj toliko kot cela Micka, katera ima mimogrede dva zelo cenena izmenjevalnika skupaj pritrjena z navadnimi vezicami. Da o tehniki in komponentah sploh ne debatiramo. Seveda je Mitshubishi ena boljših, če ne najboljša naprava za svoj denar 2.500€ Nibe je pa trenutno brez konkurence v svojem cenovnem razredu 6.500€ Cene so približne in podane za zunanje enote v srednjem območju moči. Re: Toplotna črpalka - xavi - 20.8.2018 Moja replika je letela na Popsonovo opazko, da so si vse klima izpeljanke več ali manj podobne. Glede same primerjave z Nibe pa smo že kakšnih 5 mesecev nazaj ugotovili, da sta to dva različna svetova, o čemer sem se sam lahko prepričal tudi na sejmu Dom, kjer je za razliko od klasične komerciale Nibe za vsak model večje moči imel večjo škatlo, večji ventilator itd. Dejstvo je, da omenja modela Mitsubishija in Vissmana kopirata novejše trende namenskih toplotnih črpalk, ki so vpeljale inverter tehnologijo. Sam bi danes vsekakor ob tako visokih subvencija pri zamenjavi stare peči, le to poizkušal maksimalno izkoristit in bi se odločil za Nibe. Re: Toplotna črpalka - jani33 - 6.9.2018 Pozdravljeni, iščem uporabnike zubadana 11 ali 14 kwh, ki ogrevajo večje in slabše izoliran objekt cca 180-220 m2? Ali je med vami kakšen s podobnim objektom in črpalko ali pa pozna kakšnega, da mi lahko pove kakšno informacijo iz prve roke -> kot uporabnik? Hvala in lp Re: Toplotna črpalka - damdam78 - 7.9.2018 Ogrevam z 11kw zubadanom 120m2 slabo izolirano hišo z veliko toplotnimi mostovi. In radiatorsko ogrevanje. Re: Toplotna črpalka - Popson31 - 7.9.2018 Danes sem imel cas in sem pogledal to cudo od vezave v kurilnici. Itak se ne spoznam popolnoma nic, sem pa vseeno odprl notranjo enoto, pogledal malo povezavo med TC in bojlerjem pa vidim, da imam vse skupaj kar 3 obtocne crpalke. Ena je v notranji enoti, ena je za cirkulacijo, pa ena je na hidravlicni kretnici. Vem, da mi je monter ob montazi govoril, da bi bilo fajn ce bi nekaj dodali, da bo vse skupaj boljse delalo itd, ocitno je to bila dodatna obtocna s kretnico. Pa je res to potrebno, da so 3 pumpe v sistemu? Res, da je talnega cca 210m2 in malo manj kot 2km cevi, 300l bojler za SV ampak vseeno.. Doplacal za montazo nisem se nic, ker se izvedba prezracevanja ni gotova, verjetno pa bom moral glede na cene teh obtocnih crpalk. V osnovi je zraven samo tista v notranji enoti, dodatno imam pa se kretnico, grundfos alpha 2 25-40 180 in grundfos comfort PM autoadapt, ze cena za ti dve je cez 400€. Vprasanje kolk se je kretnica in vse ostalo kar spada zraven. |