![]() |
|
Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje (/showthread.php?tid=64263) |
Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - Migaj - 5.2.2016 Moja je enkrat obstala v errorju zaradi tega, ker je ena od faz odletela in sem samo varovalke izklopil, preštel do 10 (to pišem zaradi morebitnih posnemovalcev) ter jih vklopil nazaj. Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - sassapo - 5.2.2016 Jaz za svojega OEM kodo imam Verjetno je RVS 61 edino krmilje, ki pri gretju in hlajenje omogoča praktično kar se spomniš, če česa ni pač narediš :wink: Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - Poldee - 5.2.2016 Sassapo: OEM koda ni problem, pridemo v meni. Problem je parametre, ki so v OEM menijih kazati na webserverju. Enkrat pred casom sem tu nalimal fotke s COPom in trenutno porabo. Tega ne mores prek spleta gledat. Kater model je tvoj web modul? Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - Poldee - 5.2.2016 Dvomim, da v temu primeru web kaj pomaga. Po moje samo hardreset, kot si ga opisal. Migaj Napisal:Moja je enkrat obstala v errorju zaradi tega, ker je ena od faz odletela in sem samo varovalke izklopil, preštel do 10 (to pišem zaradi morebitnih posnemovalcev) ter jih vklopil nazaj. Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - sassapo - 5.2.2016 OZW672.01 Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - alanford - 5.2.2016 Poldee Napisal:Dvomim, da v temu primeru web kaj pomaga. Po moje samo hardreset, kot si ga opisal.Meni je tudi enkrat obstala, ker sem vrgel dol FID in hitro nazaj vkopil (zato, da sem snel otročad iz pc-jev). Drugega ni pomagalo, kot da sem dol ruknu odklopnike zunanje enote. Poslano z mojega Xtouch z uporabo Tapatalk Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - Poldee - 5.2.2016 sassapo Napisal:OZW672.01 Zakon :-) Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - Migaj - 5.2.2016 nov link za [url=httpsunichr("58")//wwwunichr("46")googleunichr("46")si/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0ahUKEwjUw4udoOHKAhVJuhQKHX0jD4YQFgghMAA&url=http%3A%2F%2Fwwwunichr("46")oilonunichr("46")com%2FuploadedFiles%2FOilonHome%2FMaterials%2FSiemens_webserver_OZW672_%2520manual_EN_2014-10-15unichr("46")pdf&usg=AFQjCNGOhBa51iuHNjygNRkuJCo-3NFZAg&bvm=bvunichr("46")113370389,dunichr("46")ZWU&cad=rja]OZW672 manual[/url] -brez WIFI Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - sašo65 - 5.2.2016 Poldee Napisal:Drgac pr men je tako, ce ti kaj uporabnega pove:tebi kaže že po defoultu 8450 in 8451? Pri meni tega ni....(imam samo za SV koliko vklopov in ur delovanja kompresorja) PS. a ni bilo govora za te "webe" nekih 400€ tam kako leto nazaj? Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - Merlin1 - 5.2.2016 Migaj Napisal:sassapo Napisal:Vedite, da so vsi ti papirni podatki v praksi ničvredni!! Ko bo katerakoli klima TČ delovala vseskozi blizu polne moči in še ob neugodnih vremenskih pogojih, ji druga kot ukvarjanje s samo seboj ne preostane. V najboljšem primeru polovico energije za gretje, drugo za odtaljevanje...Trditev ne ustreza zakonu o ohranitvi energije. Problem zračnih tč ne glede na tip je to da v nobenem trenutku brez meritve ne moreš reči koliko toplote bo lahko proizvedla v danem trenutku. Pri invererjih ta problem samo deloma rešuje inverter. V hladilnem krogu pa je inverer ali ne fizika enaka! Pri on-offu je problem, da se finančno ne splača TČ proktirat na max minus, TČ je predraga prevelika potrebuje večji zalogovnik in vzame več prostora. Verndar ji izkoristek zaradi predimenzioniranosti ne bo padel tako kot pri invererju. Za boljše razumevanje vsak hladilni krog operira z nekim volumnom. Del volumna je na strani uparilnika en del na strani kondenzatorja. Za doseganje optimalnega pretoka skozi hladilni sistem je potreben nek čas. Torej katera TČ bo prej dosegla stabilne razmere v hladilnem sistemu. Tista, ki dela z 100% pretokom ali tista, ki dela z 30%. Hladilni krog pa začne pravilno delovat takrat, ko doseže na obeh straneh optimalne tlake. Upoštevajte še dejstvo, da pravilno vgrajena on off ima dovolj velik zalogovnik, ki ji omogoča delovanje tudi brez potrebe za gretjem. Očitek, da je potrebno zaradi zalogovnika ogrevat vodo bolj kot je potrebno je zavajajoč, ker enak del časa ima voda v zalogovniku višjo temp. , tudi nižjo zaradi histereze vklopa. [img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/download/fileunichr("46")php?id=19709&mode=view[/img] Tile podatki, so naravnost zastrahujoči. COP pri A2/w45 1,99. je daleč od @migaj teoretičnih 3. Kar se energije potrebne za defrost je zagotovo pri on offu nižja, če primerjamo oba tipa TČ, ker bo on off ustrezen del časa počival in se z tem vsaj deloma sam odatlil pri temp. nad ničlo. O razpoložljivosti pa mislim, da ni potrebno izgubljat besed, in je že vsem jasno da je pri invererju pri 2 C visoki vlagi z 100% močjo zeelo slaba. Izgovori, da je kalorimeter netočen je hock: , ker vse meritve toplote , ki se izvajajo v laboratorijih temeljijo na meritvah opravljenih z kalorimetri. Verjetno so točni enako za vse naprave. Inverter TČ menda ni izjema. @migaj lahko razložiš podano tabelo. Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - Poldee - 5.2.2016 Saso: Ma saj nic takega ne zamujas, ce ti ne kaze tistega... Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - Migaj - 6.2.2016 zdravapamet Napisal:Napisal sem, da ga svetujem samo za visokotemperaturne sisteme (to je zame nad 40 stc večji del ogrevalne sezone). Nikoli ga nisem priporočal na nizkotemperaturnih sistemih do 35 stc. Tam vedno priporočam ločeno. Praksa kaže tako.Tu gre za nesporazum. O ogrevalni vodi do 35°C in pretočnem bojlerju nima smisla razpravljati, prav tako ne o tem, da bi lahko bila v zgornjem delu zalogovnika bolj vroča voda kot je T DV. Izjemoma ja, samo optimalno to nikdar ni. Saj noben od nas za drugega menda ne misli, da je neumen. Za kolikor toliko zadosti vročo sanitarno vodo rabiš konstanten DV cca 45°C (PV 40) ali več in to čez celo leto in ne samo večji del sezone. Vsaj v prehodnem obdobju ogrevaš zato s slabšim COP-om, pri lebanovskem pa glede na solidno izolacijo najbrž kar veliko večino časa, razen če ima relativno majhne radiatorje in posledično rabi res visoke T DV/PV, česar pa ne verjamem, čeprav nihče razen njega ne more na daljavo tega vedeti. V tem primeru bi bila zanj varianta s pretočnim bojlerjem in ustrezno TČ lahko res najboljša izbira. In za konec še češnja na torto: skozi pretočni bojler vedno priteče sveža in ne postana voda, kar najbrž znajo Švedi cenit. Npr Lentus v radiatorjih praktično nikoli nima višje DV/PV kot cca 40/35 -naj sam pove, pa ima po mojem slabšo izolacijo. Res pa pri VV ni defrostov. Kakšno približno letno porabo ogr.sistema ogrevanje+TSV v kWh pa mu lahko v tem primeru (večina časa 45/40, izjemoma do 50/45) naračunaš? Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - Migaj - 6.2.2016 Merlin1 Napisal:Pri on-offu je problem, da se finančno ne splača TČ proktirat na max minus, TČ je predraga prevelika potrebuje večji zalogovnik in vzame več prostora.Zakaj bi malo močnejša on/off potrebovala večji zalogovnik, če kratki cikli niso problem? Par cm prostora v višino, širino in globino pri večini, razen v sodobnih hiškah brez kleti, ponavadi ni prav noben problem. Ker bi bilo potem vse še dražje praviš :oops: A, če je pa tako, kot praviš, zakaj ne pustite uporabniku, da se sam odloči, da sam izbira. Zakaj strokovno dimenzionirate prešvoh on/off TČ. Nekaj tu ne gre skup. Ali velja moja trditev, da močnejša on/off porabi najmanj enako ali več, ali pa se dimenzionira oportunistično, da potencialni kupec ne bi pobegnil drugam. Merlin1 Napisal:Za boljše razumevanje vsak hladilni krog operira z nekim volumnom. Del volumna je na strani uparilnika en del na strani kondenzatorja. Za doseganje optimalnega pretoka skozi hladilni sistem je potreben nek čas. Torej katera TČ bo prej dosegla stabilne razmere v hladilnem sistemu. Tista, ki dela z 100% pretokom ali tista, ki dela z 30%. Hladilni krog pa začne pravilno delovat takrat, ko doseže na obeh straneh optimalne tlake.Inverter (moj) postopoma dvigne moč vedno vse do 100% kjer ostane par minut in šele nato počasi spusti obrate. Hvala Merlin, sedaj vem zakaj deluije tako. Merlin1 Napisal:Očitek, da je potrebno zaradi zalogovnika ogrevat vodo bolj kot je potrebno je zavajajoč, ker enak del časa ima voda v zalogovniku višjo temp, tudi nižjo zaradi histereze vklopa.V praksi daleč od tega. Prečitaj današnji Bohinčev zapis. In v praksi se teorije ne da doseči, čeprav to kar trdiš ti, niti teoretično ni možno. Merlin1 Napisal:Kar se energije potrebne za defrost je zagotovo pri on offu nižja, če primerjamo oba tipa TČ, ker bo on off ustrezen del časa počival in se z tem vsaj deloma sam odatlil pri temp. nad ničloNeumnost, led je vendar težje raztaliti. Pri temperaturi nad ničlo, izjema je okoli +1, moja TČ sploh ne ali pa zelo malo sreži. Merlin1 Napisal:Upoštevajte še dejstvo, da pravilno vgrajena on off ima dovolj velik zalogovnik, ki ji omogoča delovanje tudi brez potrebe za gretjem-zakaj pa to? Merlin1 Napisal:O razpoložljivosti pa mislim, da ni potrebno izgubljat besed, in je že vsem jasno da je pri invererju pri 2 C visoki vlagi z 100% močjo zeelo slaba.Pretiravaš, raje poglej kako in kdaj šele začne padat moč in COP v tabelci, ki sem jo pripopal danes, ako ravno je padec moči skoraj brezpredmeten, če je inverter pravilno dimenzioniran in se v težkih pogojih preveč ne ohlaja objekta. Pa tudi on/off ke niso cepljene proti defrostom. So bili primeri odtaljevanja na pol ure -na tem forumu. [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/viewtopicunichr("46")php?f=7&t=64263&p=713303&hilit=spodja#p713303]tabelca[/url] PS sicer pa je itak vse brez veze, tudi tlačilka/šoba je bil najboljši sistem vbrizga, vse dokler ni končno tudi VW družina prešla na modernejši, učinkovitejši ter ubranejši common rail. Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - labelsm - 6.2.2016 Merlin1 Napisal:Tile podatki, so naravnost zastrahujoči. COP pri A2/w45 1,99. je daleč od @migaj teoretičnih 3.Merlin tukaj se z vami strijnajm ampak treba je povedat, da je treba primerjat vloženo + pridobljeno energijo , v tem primeru se kompresor vrti z 5,8 kW da ustvari 11,5kw kapacitet torej uparjalnik podhranjen . Če bi se on-off vrtel kompresor z enako močjo bi bil kakšen rezultat :?: Koliko se sploh vrti kompresor on-off 3 do 4kw v istem rangu ? Torej ima večji uparjalnik da dosega te kapacitete , kar pa ni fer do inverterja da se primerjata pri 11 kw kapacitet . Inverterji so to sposobni nikakor pa da se tako uporabljajo ! Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - bohinc - 6.2.2016 Migaj prosim citiraj kjer piše , da moraš vodo ogrevat na več kot je potrebno (zakaj torej je vremenska regulacija z nastavljivo krivuljo po potrebi :?: ....drugo je nepotrebno ogrevanje na konstantno temp. -kar pa je lahko tudi primer kombiniranega bojlerja... ) Torej ali se mi je nerodno zapisalo , ali gre za ponovno zav....., zakaj že?Citat:PSKupim nov SDI -enostavnost, cenenost, relativno majhna poraba kljub zastarelosti , prideš od A-B .... :mrgreen: Vprašanje lastnikom TČ z R410: Ob zunanji temp. +-3stC, visoki vlagi in komandi za talitev , kaj dela takrat kompresor? Pri naši TČ z R407 lahko nemoteno šteje minute delovanja dalje (brez :off-on :wink: ) ali pa počiva, odvisno od potrebe... |