![]() |
|
Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dodelave - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dodelave (/showthread.php?tid=60325) |
Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - okvals - 25.2.2015 Zamot, ma kakšna Viadruska, takoj ven pa nabavit Biodom (golf II). Tisti D in stopinje spodaj levo na ekranu pomeni TM dimnih plinov ali kaj? Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - zamot1 - 25.2.2015 Tisti D in stopinje spodaj levo na ekranu pomeni TM dimnih plinov ali kaj? Točno tako, še dobro da ni - spredaj :lol: Mc-u: začetek tvoje teme je bila dilema z ali brez zalogovnika. Tudi če imaš vse dobro "zbalansirano" te lahko pri delovanju brez zalogovnika sprememba vremena lulat pele in boš v kurilnici parametre do nezavesti nastavljal. V enem stavku sem napisal da uporabljam samo zgornji del zalogovnika za sprejem viška toplote če slučajno pride do njega in ga ob koncu ogrevalnega cikla pretočim v radiatorje- gorilnik ne dela več. Amen.
Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - okvals - 25.2.2015 No dobro pa mi povej na kakšnih kilovatih dosegaš to kar je na ekranu? Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - colinmcrae - 25.2.2015 Govora je bilo o samotu... sam ga nebi dal za akumulacijo ali pa dvig temperature kurisca ampak da bi plamen stisnil k zadnji steni in ga lepse speljal po spodnjem delu izmenjevalca na katerega bi lahko polozil dodatne dimne ovire... nekaj takega kot na spodnji sliki oz mojem skrpucalu @marlon pomoje bi mel brez gretja SV krepko vec vzigov... @zamot1 kako dolgo ti dela pec v enem ciklu ce ni skrivnost in kako dolgo ti drzi zalogovnik? Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - zamot1 - 25.2.2015 Kilovati me ne zanimajo in jih niti ne znam pomerit :roll: , važno da mi pokrije izgube v stavbi in da mimogrede še segreje SV če je treba, se lepo prilagaja trenutnim potrebam ali dela z max ali z min. močjo glede na parametre viški pa grejo v zalogovnik in to brez dodatne črpalke, termosifonsko??? Mc-u: nazaj nekje sem napisal da mi gorilnik dela po tedenski programski uri pa si poglej, v posameznem intervalu v začetku kakšno uro z max močjo potem pa se do konca izmenjuje max in min moč ko bo bolj toplo bo pa dosežena nastavljena TK in se bo pred iztekom intervala gorilnik izklopil do konca ogrevalnega intervala pa bo črpal energijo iz zalogovnika. Kmečka logika :wink: Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - colinmcrae - 25.2.2015 Jaz sem ravnokar zrealiziral zgornjo skico s šamotom peč mi ravno dela zadnji cikel gorenja in polnjenja zalogovnika.... rezultati zaenkrat hock: hock: Objavim kasneje P.s. stepski ti si car, kako se moj kotel odziva na tvoje predloge sprememb.... :wink: Lp Colin Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - colinmcrae - 25.2.2015 Kapo dol zamot1 kar se dimnih plinov tiče, bi pa bilo zanimivo vedet na koliko kw laufas gorilec, je zanimivo za koliko se lahko na osnovi tega spreminjajo dimni plini.... Moja štorija s šamotom in kar je bilo debate okoli tega... Meni je v povprečju znižal tdp za dobrih 20 stopinj prva slika je, ko gorilnik dela na cca 30kw zadnja pa na cca 12 kw.... sem bil prav presenečen ko sem to videl, glede na to kaj ste pisali o šamotu (sem bolj razmišljal o smeri čistosti izgorevanja.... me pa zanima še kako bo kaj z zapacanostjo kotla.... Marlon morem preverit še tdp ko peč ne dela, če je kaj višja... Kaj sem nardil.... v bistvu tunel za gorilnik in obložil zadnjo steno.... šamot je tudi na straneh odmaknjen od kovine kotla za cca 3 cm... mogoče bi v naslednji fazi lahko rešil še kakšno zaporo za zgornji del tunela tam kjer gredo plini med šamotom in izmenjevalcem.... predlogi dobrodošli... Še eno vprašanje, ker bi rad stvar še dodelal in zaradi enostavnosti vzdrževanja, bi rabil cca 300x300x30mm plosce, me pa zanima kje v mb ali okolici bi se dalo to dobit za razumno ceno... Tolko o tem, kaj se da nardit s kombiniranim kotlom za male pare, s šamotom in turbolatorji.... Gorilnik zaradi obloge ni bil nič bolj vroč, lahko spremljam temperaturo... Okvals kot zgleda, ne rabiš imet biodoma golfa 2 za čudeže.... samo porabo bi rad se znizal za toliko kot pravi taisti uporabnik foruma ki ne more prehvaliti te peči.... :twisted: Lp Colin Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - zamot1 - 26.2.2015 A ni smisel centralnega ogrevanja čimprej toplotno energijo pridobljeno z gorenjem peletov, drv...., spraviti do vodnega izmenjevalca in naprej v sistem ne pa da greješ cegle v peči. :oops: Leta nazaj smo grel cegle na šporgetu in smo jih v mrzlih zimskih večerih potem dal v posteljo, še ni blo centralnih. :mrgreen: Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - colinmcrae - 26.2.2015 Kaj mislis da delam.... samo da so plini lepse usmerjena po izmenjvalcu.... beri se enkrat zgoraj napisano.... Vsakemu svoje, se vedno me zanima cca kw s katerim kuris pec saj ce bos povedal porabo pelet v posameznem ciklu si znam zracunat.... Lp Colin Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - zamot1 - 26.2.2015 Prejšen teden ko je bilo še -12°C sem porabil 6 (šest) vreč peletov od nedelje (sem prešaltal iz drv na pelete) do nedelje. Nafilal zalogovnik do vrha -12 vreč- in čez en teden ponovno nafilal zalogovnik do vrha, tako smo včasih ugotavljal porabo benza na fičkotu :lol: Pa računaj! :wink: Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - zamot1 - 26.2.2015 ....porabo pelet v posameznem ciklu ... katerem ciklu; polminutnem, minutnem, urnem, dnevnem, tedenskem , letnem , deset letnem....? Pa kaj so ti kilovati tako zanimivi, že v kameni dobi so na ogenj malo več drv vrgli če jih je zeblo, v zdajšnem času pa za to poskrbi ponekod avtomatika :mrgreen: V mojem in še nekaterih primerih se moč gorilca prilagaja potrebam, jaz imam možnost dvostopenjskega prilagajanja, kakšen drug pa 4 ali še več stopenjsko, a je to treba napisat? Zbogom FDV-jevci Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - jani65 - 26.2.2015 zamot1 FDV-jevci - mogoče butasto ampak mi razložiš kaj to pomeni ,ker sem že to toliko krat videl napisano pa še vedno ne vem kaj je to Jani Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - andro63 - 26.2.2015 FDV Da ni to kakšen fax Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - colinmcrae - 26.2.2015 Fakulteta za družbene vede... Zamot1... ves kaj je smesno... šamot.... al kaj si se smejal.... cikel gotenja se mi je tudi kar nekaj skrajšal.... Lp Colin Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - okvals - 26.2.2015 Coin, je možno to kar si naredil poslikati? Če sem prav razumel si imel na manjših KW večjo TDP? In še to, ali gorile dela v tako imenovanem mod. sistemu? |