PodSvojoStreho.net
Drva (cene, spravilo, po žledu,...) - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Drva (cene, spravilo, po žledu,...) (/showthread.php?tid=16847)

Re: Bukova drva - Pepe - 26.3.2012

Jaz imam lastni gozd. Drv ne prodajam, pripravim samo za mamo. Malo računam, da lahko v času, ki ga zato porabim zaslužim precej več nekje drugje in da se mi drva zanjo bolj splača kupiti. Res pa je, da mi gozd predvsem čistimo. Spravljamo, kar se posuši, le redko pade lepo drevo, kjer hitro dobiš "metre" ven. Ampak tako bi bilo potrebno delati v vsakem gozdu.
Drva so po mojem v Sloveniji prepoceni. Draga so za tistega, ki v gozdu še ni bil. V gozdu pa imamo vsako leto nekaj smrtnih žrtev, med njimi tudi take, ki so bili izkušeni in so dobro vedeli, kaj počnejo.

Re: Bukova drva - rentgenx - 26.3.2012

Tako je fifi! Prav si povedal,tudi meni je rekel lokalni dostavljalec drv,ko mi je 1m3 in ne meter ali 0.75m3 drv pripeljal domov letos. Pač za kamin nažagana na 33cm ,suha lepo ,samo za nabasat v kamin. Prej je bila cena 60€ in 5€ prevoz,letos je 5€ več. Zakaj sem rekel?? Rekel je zaradi bencina,se mi ne izzide,.. In človeku verjamem,vse se draži,on bo pa fural vse zastonj mislite. Vsi moramo živet in ne samo egositične le sebe vidit in mislit ,da je edina prava cena 30€. Nak,tudi drva bodo šla gor verjemite ,ne še dons. jutri pa,ker se vse draži in povpraševanja bo več in tukaj bodo videli da se da zaslužit in tudi bojo.Samo ne bodo podražili za 4 cente kot pri bencinu ali pri elektriki ampak kar za 5€ pri metru :evil: .

Pepe drva so draga za une ,ki še nikoli niso prijeli motorko v roke in cel dan pošteno garali v gozdu. Ja res veliko smrtnih žrtev tam,... In tudi poškodb,brez očes,poškodbe glave,..

Re: Bukova drva - csamo001 - 26.3.2012

Pepe Napisal:Drva so po mojem v Sloveniji prepoceni.

To je tvoja subjektivna ocena, do katere imaš kot lastnik gozda seveda vso pravico. Ampak k sreči je trg biomase verjetno eden najbolj čistim tržnim značilnostim podvrženih trgov v Sloveniji, kar pomeni, da se ponudba in povpraševanje ter s tem cene (relativno) prosto oblikujejo. Poleg tega statistika jasno kaže, da se lahko ponujeje količine biomase pri nas še krepko povečajo, brez da bi prišlo do siromašenja gozda.

Ob tem pa imamo k sreči še globalzacijo, kar pomeni, da če želiš, lahko kupiš tudi pri tujem dobavitelju. Hvala prostemu trgu!!

Re: Bukova drva - laik - 26.3.2012

Ljudje zdej pa dol iz oblakov in na trdna slovenska tla z minimalcem (slovenskim) v žepu in brez nakladanja proooosim

rentgenx Napisal:Tako je fifi! Prav si povedal,tudi meni je rekel lokalni dostavljalec drv,ko mi je 1m3 in ne meter ali 0.75m3 drv pripeljal domov letos. Pač za kamin nažagana na 33cm ,suha lepo ,samo za nabasat v kamin. Prej je bila cena 60€ in 5€ prevoz,letos je 5€ več. Zakaj sem rekel?? Rekel je zaradi bencina,se mi ne izzide,.. In človeku verjamem,vse se draži,on bo pa fural vse zastonj mislite. Vsi moramo živet in ne samo egositične le sebe vidit in mislit ,da je edina prava cena 30€. Nak,tudi drva bodo šla gor verjemite ,ne še dons. jutri pa,ker se vse draži in povpraševanja bo več in tukaj bodo videli da se da zaslužit in tudi bojo.Samo ne bodo podražili za 4 cente kot pri bencinu ali pri elektriki ampak kar za 5€ pri metru :evil: .

Pepe drva so draga za une ,ki še nikoli niso prijeli motorko v roke in cel dan pošteno garali v gozdu. Ja res veliko smrtnih žrtev tam,... In tudi poškodb,brez očes,poškodbe glave,..

In seveda si ti bizgec naredil analizo in kalkulacijo kaj je "fair value" metra/kubika/klaftre/itd. drv, da lahko tu pamet soliš..?

Ne morem verjet kako otročje zaverovan si v to, da se bosta bencin in predvsem tvoja čuvena elektrika tako zelo počasi dražili. Pa saj ti že bližnja zgodovina govori nekaj popolnoma drugega.

Poleg tega tudi težko razumem tako blentave izjave, da je (morebitnih) 5 EUR na prm toliko več kot (morebitni) 4 centi na kWh.

In seveda v drugih panogah, kot sta denimo "Oskrba z elektriko, plinom in paro" ter denimo "Gradbeništvo" nikakor ne prihaja do delovnih nesreč.

Ja, tvoja igračka je res najboljša.

Kot da nisi končal OŠ...

Re: Bukova drva - rentgenx - 26.3.2012

csamoo01 na tvoj nivo komunikacije se ne mislim spuščat,tko lahko govoriš z unimi ki ti to pustijo.Zaenkrat je to forum in vedi se temu primerno!Pa lep dan še naprej al u službi al pa gmajni,sam verjetn da u službi ker u gmajni ne bi imel časa tkole flancat u tri dni da so drva že predraga ..

A teb drva na hrbtu prpelejo al jih kr po klancu z gmajne vržejo??
Saj je diamantov pa nafte še vedno na trgu u naravi v izobilju,pa zakaj se potem dražijo če bi samo t a logika delovala? Dejansko se je vse podražilo,razen..

Lazarus Napisal:Pozdravljeni

Vidim da imate težave z ceno drv cena, ki ste jo nabavili na v sosednji Hrvaški po 42€ z prevozom je popolnoma enakopravna ceni enega kubičnega metra drv, stem da v tem ''buntu'' ni en m3 drv ampak približno četrtino manj, ker so polena naložena v valj premera 1m kar po cisto osnovnošolski matematiki pove da ni to en m3. Cena okrog 70€, ki se pa nekaterim zdi tako grozno velika pa bi morala biti že stalnica saj se gorivo iz dneva v dan bolj draži.
lp

Gorivo oziroma cene nafte so le eden od "sestavnih" delov kalkulacije za končno ceno drv (ali konec koncev katerega koli drugega izdelka), nikakor pa ne edini. Res je, da je nafta izredno pomembna, saj je poleg tega, da se uporablja za transport drv, vključena tudi v proizvodni proces delovnih strojev za podiranje in prevoz biomase, itd, itn., a kot rečeno nikakor ni edini element, ki vpliva na končno ceno biomase.

Poleg tega je lastnost proizvajalih cen, torej tistih, ki bremenijo proizvajalca, (za razliko od drobnoprodajnih cen) ta, da precej nihajo. Teorija namreč pravi, da proizvajalec zelo težko prenese višje proizvodne stroške takoj in neposredno na končnega potrošnika, saj tega nikoli ne storijo vsi proizvajalci, s čimer seveda tisti, ki ceno dvigne, izgubi stranke oziroma tržni delež. In praksa to teorijo dokazuje. Na dolgi rok pa je povprečna stopnja rasti proizvajalnih in drobnoprodajnih cen identična.

Za moje pojme je veliko večji faktor, predvsem pri morebitnem gibanju cene navzdol, velika elastičnost na ponudbeni strani. Namreč zelo velike prekomerne produkcijske zmožnosti (pa ni to na mojem zelniku zraslo, saj uradna statistika ocenjuje, da bi se lahko koriščenje biomase za različne namene v naših gozdovih skoraj podvojilo, brez da bi to imelo negativne posledice na gozd) predstavljajo neke vrste naravni regulator gibanja cen drv navzgor. Zato osebno predvidevam, da se bo ob morebitnih večjih skokih cen biomase pri nas v naslednjih nekaj letih ponudba hitro prilagodila.

rentgenx Napisal:csamoo01 na tvoj nivo komunikacije se ne mislim spuščat,tko lahko govoriš z unimi ki ti to pustijo.Zaenkrat je to forum in vedi se temu primerno!Pa lep dan še naprej al u službi al pa gmajni,sam verjetn da u službi ker u gmajni ne bi imel časa tkole flancat u tri dni da so drva že predraga ..

A teb drva na hrbtu prpelejo al jih kr po klancu z gmajne vržejo??
Saj je diamantov pa nafte še vedno na trgu u naravi v izobilju,pa zakaj se potem dražijo če bi samo t a logika delovala? Dejansko se je vse podražilo,razen..

Ko boš kdaj svoje nebuloze podkrepil s kakšnim.... eee, razmišljanjem, bova morda res lahko na nekem nivoju debatirala. Dokler pa te je zgolj napihovanje, pač je tako kot je.

In če se ne motim, so te že drugi uporabniki v tej temi nedolgo nazaj vljudno prosili, da se premakneš v tebi bolj domače loge.

Re: Bukova drva - jack_1 - 27.3.2012

Ima morda kdo kakšne izkušnje s kostanjem? Imam ugodno varianto za nakup v bližini, pa me zanima kakšno ima dejansko vrednost?

Re: Bukova drva - Žerjavar - 27.3.2012

Citat: kakšne izkušnje s kostanjem? ... kakšno ima dejansko vrednost?
Vse vrste lesa imajo približno enako kurilno vrednost / kg, pri enaki vlažnosti. Kostanj je približno enako težak kot bukev - tu nekje je primerna cena /pm. Ima več tanina in posledično gori bolj počasi - primeren za prehodno ogrevanje (jesen pomlad). Dimnik bolj zapaca kot bukev.

Re: Bukova drva - Fery - 27.3.2012

"Fair value"?
To jaz pričakujem od elektrodistributerjev.
Se pravi, da se določi neki pavšal na osebo (v smislu gobezdanja o luksuzu, eko, šparanju, globalnem segrevanju in ostala govna) pri porabi elektrike. Recimo med 5 in 10 kWh na osebo/dan.
V teh okvirih je elektrika na osnovni ceni, dalje pa vsaka kWh 1 procent dodatka k ceni.
To bo edino pošteno do ostalih, ki se trudijo kaj privarčevati in prispevati k zgoraj omenjenemu gobezdanju.
Tako pa pri nas šparamo in osem oseb pokuri v povprečju okrog 30 - 40 kWh/dan, medtem ko nekateri tukaj žgejo 100 in več kWh dnevno za tri ali štiri osebe in se jim še fajn zdi, ter se iz ostalih delajo norca. BTW kvote bi se moralo obračunavati mesečno in ne letno, ker štroma ne moreš dobavljati pavšalno, ampak ga moraš kar trenutno.
Kao, mi smo komot, vi pa se jebite dalje za iste pare. Pa še potrebo oz. izgovor ustvarjamo za največjo pralnico denarja v Slo.

Re: Bukova drva - jack_1 - 27.3.2012

Žerjavar Napisal:
Citat: kakšne izkušnje s kostanjem? ... kakšno ima dejansko vrednost?
Vse vrste lesa imajo približno enako kurilno vrednost / kg, pri enaki vlažnosti. Kostanj je približno enako težak kot bukev - tu nekje je primerna cena /pm. Ima več tanina in posledično gori bolj počasi - primeren za prehodno ogrevanje (jesen pomlad). Dimnik bolj zapaca kot bukev.

Nekako bi kombiniral bukev, kostanj in kakšne lesne odpadke. Bukev za hudo zimo, odpadki s kostanjem pa za prehodna obdobja.

Kostanj bi dobil za 35€/prm, pa še za prevoz nekaj € na prm. Že suh, na videz zdrav in primerno težak. Je to dobra ponudba?

Re: Bukova drva - Hanzi - 27.3.2012

Vzemi sploh ce imas kako pec z lambda sondo.

Re: Bukova drva - geosynth - 27.3.2012

Fery Napisal:"Fair value"?
To jaz pričakujem od elektrodistributerjev.
Se pravi, da se določi neki pavšal na osebo (v smislu gobezdanja o luksuzu, eko, šparanju, globalnem segrevanju in ostala govna) pri porabi elektrike. Recimo med 5 in 10 kWh na osebo/dan.
.

to bi bilo dobro tudi za gorivo . na vsako vozniško dovoljenje določeno št. litrov na mesec Big Grin

Re: Bukova drva - telmos - 27.3.2012

Sama jajca. Elektrika je javna dobrina, ki MORA STAT toliko, kot je prizvodna cena in odvisni stroški! Dejstvo pa je, da temu ni tako, saj vsa elektro podjetja poslujejo z velikimi dobički. Zato je to mlatenje prazne slame popolnoma odveč in trosenje megle oziroma ustvarjanje javnega mnenja. Sicer pa so se omrežja, priklopi in pa vsa mašinerija elektrodistribucije vedno gradila na ramenih ljudstva (tudi jaz sem krepko plačal soglasje in vse ostale zadeve, ko sem gradil hišo, da o telefonu in mobitelu iz 90-tih niti ne razpredam), danes se pa to prav temu ljudstvu zaračunava vsak mesec posebej. Me prav zanima, kako je s plačevanjem omrežnine za tisto elektriko, ki jo izvažamo. Po moje je to tako kot s fitingi od titana, ki so samo prešli našo mejo in se potem preko mojega prijatelja vrnili nazaj v našo lepo s tem, da je on zaslužil 20%, tukaj pa je potem s plačano carino tak fiting stal 50% naše tržne cene. Ja smo pa res ovce, ki jih lahko prav vsak nategne
Sicer pa ja bukova drva so edini vir energije, ki kmeta oziroma lastnika gozda ne košta omrežnine........... Zato vsaj za njih velja, naj živi lastna biomasa