![]() |
|
Toplotna črpalka - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Toplotna črpalka (/showthread.php?tid=72174) |
Re: Toplotna črpalka - pentax - 16.8.2018 cbbx Napisal:Odvisno od moznosti. Nekje lahko samo koncno temperaturo nastavis, drugje se cel kup drugega. Ce lahko, izberem slednje. Cel kup česa drugega lahko nastaviš? Naštej le par zadev, da vem sploh o čemu pišeš. Re: Toplotna črpalka - cbbx - 16.8.2018 Eh, ne vem, ker nimam naprave. Vendar sem preprican, da imas pri krmiljenju (dobrem) na voljo vec vpliva na delovanje naprave kot samo temperaturo prostora. Oz. cilj je isti vendar poti je vec. Nikoli ni samo crna opcija edina (nismo vec v Ford casih). Re: Toplotna črpalka - pentax - 16.8.2018 Kakšen odgovor je pa to? Zagovarjaš nekaj, oz. preprican v nekaj kar sploh ne veš, če obstaja, kaj šele da bi videl po napisanem. Resno? Dobro krmiljenje pomeni dobro krmiljenje same naprave in ne nevem kakšne uporabniške nastavitve, oz. kar si ti razlagaš po svoje. Sam user interface je pomemben takrat ko ga rabiš, kakšen je, pa nima veze s samo kakovostjo naprave ali pa samim krmiljenjem v ozadju. Tudi sam pojem dobro krmiljenje je tako širok kot dobra pitna voda, nekaterim je odlična tista iz plastenke, pa ne vedo zakaj...mogoče zaradi logotipa :mrgreen:. Vsaka tč za nek "normalen" budget nudi več nastavitev kot jih uporabnik sam rabi. Za nezahtevne uporabnike, oz. tiste ki se ne želijo ukvarjati z napravami je vsak krmilnik odličen. Po prebranem so siemensovi krmilniki super, tudi za zelo zahtevne uporabnike prava stvar, ta je integriran tudi v Fujitsujeve tč, ki spadajo v t.i. klima segment. Re: Toplotna črpalka - cbbx - 16.8.2018 Tud prav. Ti zadovoljen, jaz tudi. Ne da se mi na tak nacin. Predvidevam da vsaj ti imas napravo in iz prve roke govoris? Re: Toplotna črpalka - pentax - 16.8.2018 Zakaj: "ne da se mi na tak način?" Vprašal sem te zgolj za nekaj kar si trdil in ne kaj tretjega. Kupi karkoli in naj ti služi, prej se le pozanimaj kaj potrebuješ, dobronamerno...da ne boš npr. kupoval terenca za 90k€, rabiš pa voz do trgovine oddaljene 1km. Re: Toplotna črpalka - Popson31 - 16.8.2018 @cbbx nevem zakaj je pomembno, da ima nekdo TC da bi lahko vedel kaj o njenem nacinu delovanja? Je to neko novo pravilo, da ce necesa nimas avtomatsko o tem nimas pojma? @pentax te je lepo vprasal kaj in kako bi rad pocel z TC, ker glede na tvoje pisanje izgleda, da bi nekaj rad, neves pa niti sam kaj
Re: Toplotna črpalka - cbbx - 16.8.2018 Ce me karkoli zanima mi o tem lahko kaj pove nekdo, ki to ima oz. s prakticnimi izkusnjami. Daljse ko so, toliko bolje. Teoretiki z nic prakse me ne zanimajo. Tudi ti si najbrz poiskal informacije oz. kupil pri nekom, ki se profesionalno ukvarja s tem? Tako da ja, sem tak. Zame dejansko pomeni, da v kolikor nimas prakticne izkusnje nimas pojma ter prodajas meglo. Kaj bi rad? Iscem informacije (po moznosti s tezo), kaj neki. Ce je ze to, da pravim, da bi si zelel napravo s cimvec moznostmi upravljanja, tako nedoumljivo, potem tu nimam kaj poceti. Po zupi se nisem priplaval. Prvi ima napravo, samo se nikoli dosedaj ni ogreval z njo, drugi je ocitno brez. Lepo in fino, samo zame to ne drzi vode. Mogoce mislita, da kaj vesta ali celo komu pomagata s tem, vendar neke teze to nima. Zamera gor dol. Bom pa umolknil, ker tolikokrat ponoviti eno in isto nisem navajen niti se mi ne da. Bom pa nadalje prebiral forum, gotovo bo tud kaksna prava informacija prisla. Re: Toplotna črpalka - JaBK - 16.8.2018 A si že nabavil ali se še odločaš? Če prvo, potem.itak nima smisla razpredati. Nastavljal boš kar boš pač lahko oziroma ti naprava pusti. Nisem nazaj brala, vendar imam v spominu (ki me.lahko.vara) da si nabavil Micko? Kaj pusti je najlažje pogledati v manual, tudi servisnega, če obstaja. Vendarle tukaj gor ni veliko ljudi, ki bi jo imelo, se tisti ki jo ima, je še ni uporabljal Drugače pa, če boš moral veliko nastavljati kar naprej to ni odraz dobrega krmillja (kao ti pusti 101 zadevo stelat) ampak slabega, če to.moras početi. Mislim, da to je to hotel uporabnik zgoraj povedati (ki btw je lastnik ogrevalne TC in se je že grel z njo). Če prav razumem sasota, je to tudi.logika premium naprav. Da se same "učijo" kaj kdaj in koliko, da ni treba uporabniku pipat. Vendarle bo večina uporabnikov najraje na začetku sezone samo prižgala in na koncu ugasnila, ne delala doktoratov. Oziroma zdaj so se to poenostavili več ali manj vsi in avtomatika.sama zaznava ali je treba ogrevati alo hladiti ali nič in se jo samo začne ob zagonu in pusti dokler dela. To je vsaj želja. Re: Toplotna črpalka - Popson31 - 16.8.2018 @cbbx ko bos vedel kaj sploh hoces, sele takrat ti bodo teoretiki in praktiki lahko pomagali. Dokler pa samo vprasas za nasvet katero TC naj izberes (brez opisa objekta in ostalih pomembnih informacij), je pa moznih resitev malo morje. Po drugi strani pa malo takih, ki so pripravljeni ugibat kaj ti sploh hoces. In nebos verjel, mojster, ki je montiral meni, TC sploh ne uporablja po instalaciji mi je podal osnovna navodila, dalje se bom znasel sam. Sicer pa, ce sem prav razumel, bos TC nabavil sele enkrat drugo leto in do takrat bo verjetno ze nekaj novih modelov na trgu, ki bodo mogoce ponujali vec od teh zdaj. In ni vrag, da nebos nasel nekaj zase
Re: Toplotna črpalka - pentax - 16.8.2018 @cbbx, kar sem te gor spraševal, sem te z razlogom. Kot vidiš, ne veš odgovorov, zato je prav da pred nakupom to razčistiš kaj rabiš in kaj ne. Če ne zaradi drugega, zato da lažje upravičiš ne poceni nakup. Sam imam tč, krmilnik z ui, kot samo krmilje več kot dovolj zame. Zame dovolj ličen in uporaben kontroler, ostalo pa je na točkah kjer ne vidim/slišim. Prvo sezono sem se še poglabljal, drugo sezono prižgal na začetku sezone in pogledal na vsake kvatre. Stvar/kišta/ogrevalna gajba, dela to, za kar je bila kupljena - ogreva objekt, zaenkrat vse bp in nad pričakovanji tako stroškovno, kot uporabniško. Več ne rabim. Re: Toplotna črpalka - aljaz123 - 17.8.2018 Zdravi poleg kronotermove TČ imam še ponudbo za Vailantovo TČ flexocompact vwf 58/4. Kako se pa ta črpalka obnese? Vidim da kronoterma ne hvalite Glih. Re: Toplotna črpalka - sassapo - 17.8.2018 Že velikokrat napisano kako izbrati TČ. Malce pobrskaj Re: Toplotna črpalka - sassapo - 17.8.2018 grega09 Napisal:sassapo Napisal:Ker sta primarni in sekundarni krog ločena.Ok. Sem te razumel, da mora biti za hladilni krog še posebej izmenjevalnik. Če imaš celotno grevanje na nizkotemperaturnem nivoju (talno) je zalogovnik nepotreben. Pri takšni vodi kot praviš da jo imaš je predizmenjevalnik nepotreben. Lahko izvedeš hlajenje direktno s podtalnico Kje je ta lokacija ? Re: Toplotna črpalka - grega09 - 17.8.2018 Spodnja savinjska dolina. Me pa zanima enako kot aljaza123. Na katere proizvajalce se splača obrniti pri iskanju TČ voda-voda? Glede na omenjeno, da so večina zemlja-voda, ki se prodajajo kot voda-voda. Katere pa so namensko voda-voda? Gre se mi za zanesljivost na daljšo dobo (20-30 let), zato je to pomemben podatek. Gledam tudi seznam Ekosklada. Če filtriram po močeh, ki so v mojem rangu in gledam samo voda-voda, ne preostane veliko izbire, če želim subvencijo... Glej sliko. Re: Toplotna črpalka - scuba123 - 17.8.2018 Jaz sem imel ponudbo za voda-voda, dražjo za 800€ naspram zemlja -voda. Zato sem vzel slednjo.Nekako verjamem v da bo na daljši rok ugodnejša investicija. Vidim pa da je dimplex precej visoko po SCOP-u. |