![]() |
|
Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dodelave - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dodelave (/showthread.php?tid=60325) |
Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - colinmcrae - 21.2.2015 3000l unp je skoraj enako kot 4000l elko, da ti bo lažje razumeti, kaj bi rad povedal.... Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - jani65 - 21.2.2015 Potem se nekaj ne ujema. Za peleti bi rekel ,da je to kar piše pri plinu je pa nekaj narobe ali pa so bile narejene kakšne spremembe. Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - colinmcrae - 21.2.2015 Saj samo to pravim..... pa me ima nekdo za bedaka.... :lol: :lol: :lol: Lp Colin Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - peleti12 - 21.2.2015 colin ne da te ima kdo ampak ... V priponki prilagam energetski izračun porabe peleti vs UNP in obratno in ne tumbaj več in se ne delaj pametnega, ker si z svojo pametjo preveč zavozil. Za primerjavo je vzetih 5 ton z besedo pet ton peletov, ki sem kih pokuril prvo sezono ogrevanja z peleti. PROSIM OBJASNI FORUMAŠEM TVOJ IZRAČUN IN TEGA, KI GA PRILAGAM!!!! NEKDO SE MOTI!!!!! PO ENERGETSKEM KALKULATORJU JE 3000 LITROV UNP PRIBLIŽNO ENAKO PET TON PELETOV POKURJENIH PRED DVEMA ZIMSKIMA SEZONAMA, KI JE BILA VELIKO BOLJ HLADNA KOT STA BILI ZADNJI DVE TU SE POJAVI RAZLIKA V PORABI!!!!! colin ČE ŠE TEGA NE BOŠ RAZUMEL POIŠČI POMOČ NA KONCU ZALOŠKE! Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - colinmcrae - 22.2.2015 Glej peleti12 ja super zmagal si jaz sem se motil.... @stepski pri mojem kotlu..... koliko nad samim gorilnikom cca. Bi morala bit šamotna obloga še ene stvari nisem razumel.... na zadnji steni imaš tudi šamotno oblogo? Koliko široko imaš zadnjo odprtino proti izmenjevalcu? Lp Colin Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - Brezdomec - 22.2.2015 Vsak šamot, ki se tišči stene, zmanjša površino izmenjevalca. Iz tega stališča bi bilo dobro narediti šamotno komoro, ki je malo odmaknjena od sten/stropa/tal. Imela bi luknjo na dnu, tako bi plini "oblivali" celotni izmenjevalec. Komora mora biti dovolj velika, da ogenj lepo gori, čiščenje izmenjevalcev pa postane cel projekt, ker je treba komoro "razstaviti", da se pride do njih. Samo razmišljam, morda sem usekal mimo... Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - okvals - 22.2.2015 Nisi. Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - picas55 - 22.2.2015 Se bojim, da pri colinovi peči s peletnim gorilcem glede na to kako peleti odgorevajo to ni mogoče, če bi kuril na drva pa odlična ideja. (samo prostor za drva ostane bolj ubog) Upam, da bomo deležni kakšne slikce predelave s šamotom. Je pa ideja Brezdomca vredna preizkusa tudi za druge forumaše. Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - kadotr - 22.2.2015 Meni je lanskoletno igračkanje s šamotom odneslo nekaj malega denarja, termometer dimnih plinov pa je pokazal strel v prazno. Sem prebutast ali peč ni predvidena za to? Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - picas55 - 22.2.2015 Dobro, da je nedelja da odvrnemo colina od nakupa in da vsaj nekaj mogoče privarčuje in ima čas, da še do jutri enkrat dvakrat premisli. Predelava na kakšni peči kadotr? Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - colinmcrae - 22.2.2015 Kadotr meni so turbolatorju znižali tdp v povprečju za 30 stopinj v vseh režimih delovanja... šamota še ne mislim delat letos, si pa počasi nabiram info, kaj bi bilo dobro za kombo moje peči in mojega gorilnika dejstvo je da boljše peletne peči to imajo.... če bodo tdp ostali enaki, vendar dosežem manjše pacanje izmenjevalca zaradi višje temp izgorevanja .... bo kar se mene tiče cilj dosežen, iz istega razloga razmišljam tudi o lambdi.... Lp Colin Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - dule80 - 22.2.2015 Lp Kaj pa kakšne dodelave v tej smeri? Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - stepski - 22.2.2015 Sam imam tudi zadnjo steno oblečeno v šamot, tukaj je le ta mišljena kot zaščita le te... tisti ki ima gorilec montiran dve, tri leta in če pogleda zadnjo steno bo videl da je, kako naj rečem narahlo nagrižena od plamena, oziroma delcev pepepela ki udarjajo vanjo... sam šamot vidim kot pripomoček ki z lastnim sevanjem pridonese k popolnosti izgorevanja, ( še enkrat, preberite Žerjavarja ), upam si reči da je pepel bolj droben, fin... sam mislim da je za to najboljše nekaj v obliku recimo tunela, vedeti moramo da smo vse eno omejeni z konstrukcijo same peči in z obliko šamota ki se dobi na tržišču... vendar pozor, ob izhodu iz tunela je plamen veliko bolj vroč, oziroma kocentriran, tako da je potrebno nekaj pozornosti, da ne prekurimo kakšne rešetke, ( lastna izkušnja)... z šamotom sigurno ne zmanjšamo temperature dimnih plinov, kvečjemu jo povečamo... ampak saj hočemo doseči maksimalno izgorevanje, to potem rešujemo od tu naprej z turbolatorji... sam imam v kurišču že tretjo, četrto varijanto, pač sem zadeve prilagaja, tisto kar naj bi bilo nekje najboljša izvedba, še ne pomeni tudi da je najbolj praktična... in resnici na ljubo je šamot vse eno relativno poceni, tako da se da z njim "igrati"... colinmcrae... lahko ti izmerim, samo mislim da ti nebo prav nič pomagalo, ker boš moral vse skupaj prilagoditi svoji peči in gorilcu... Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - colinmcrae - 22.2.2015 Bom ob priliki dal dimenzije kurišča in gorilnika, pa da vidimo, kaj se da nardit... Lp Colin Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - najrad1 - 22.2.2015 colin Nekaj o modularni sposobnosti peletne regulacije gorilca in moje laično razmišljanje. Vsak kotel, ki ima malo kotlovske vode ( tam od 30 do 130 l )brez hranilnika tople vode bi moral imeti modulacijo moči zaradi vklopov in izklopov gorilca vendar me muči kako regulacija gorilca ve kako dolgo naj dela z zmanjšano močjo ali naj raje ugasne gorilec ? Dobro v igri je tudi nastavljena T kotla. Pomeni ,ko kotel doseže nastavljeno T se ugasne ne glede na modulacijo,ker v sistemu je tudi vremensko vodena regulacija ogrevanja Firšt , WDC , ... katere imajo zunanje tipalo in prilagajajo T ogrevalnega dvižnega voda na trenutne potrebe in ,ki bi rabile vročo vodo dalj časa na razpolago ,če bi regulacija v modularnem načinu zagotavljala neko časovno obdobje delovanje gorilca - spet tisti vklopi in izklopi gorilca. Ali je možna časovna nastavitev modulacije ( kako dolgo deluje gorilec na zmanjšano moč -modulacija ? ) za potrebe vremensko vodene regulacije ? In koliko bi bilo manj vžigov na dan ? In koliko je manjša poraba pelet z modulacijo ? Tam nekje sem videl link do gorilca in me zanimajo kot mogočega kupca dodatne informacije " o pameti regulacije gorilca " in dejansko manjši porabi pelet v modularnem načinu delovanja kotla-gorilca brez harnilnika tople vode in z hranilnikom tople vode. Ali je mogoče dobiti gorilec na poizkusno obdobje z možnostjo vračila (ni slaba tržna ideja)? Upam da nisem preveč zakompliciral :oops: Dodam opažanja v moji kurilnici. Malo sem bolj opazoval svoj CM turkizno zelena hr gorilec in regulacijo, ter polnjenje hranilnika tople vode. Kotel ima varovanje dviga povratka na 58 C in tako kotel doseže delovno T 68 C s katero polni hranilnik tople vode do 68 C . Ko povratek v kotel doseže 68 C je potrebno še na daljnih 12 minut , da kotel in hranilnik dosežeta 70 C ( kotel 170 l in hranilnik tople vode 960 l vode )nakar sledi izklop gorilca brez stopenjskega zmanjševanja moči gorilca brez modulacije. Cm regulacija gorilca ima nastavljeno max. T kotla 80 C , izklopi pa jo WDC 20 z svojo logiko doseganja T . Prvo sezono sem imel varovanje povratka za ACC 10 in vodenje obtočne črpalke varovanja povratka z CM regulacijo-poraba pelet in elektrike največja- tukaj je bila voda v hranilniku tople vode večinoma dogreta in ne porabljena do min.T katera je še uporabna za radiatorje. Drugo sezono varovanje povratka ACC 20 z vklopom in izklopom obtočne črpalke varovanja povratka - poraba elektrike in pelet manjša za 10 žakljev in 20 dni daljši kurilni sezoni.Tretjo sezono mi vodi vklop in izklop kotla ,ter varovanje povratka WDC 20 in kot kaže bo še manjša poraba elektrike in pelet saj ogreto vodo v hranilniku tople vode dejansko izkoristim od 70 C do 35 C ali drugače porabim shranjeno energijo v hranilniku in je ne dogrevam kot prvi dve sezoni. Stepski Šamot smo že dajali pri elko-ju tam zadaj na steno. Me pa zanima % zmanjšanje na porabi pelet z dodelavami ( šamot, turbolatorji , ... ) ? Stepski se mi zdi da vaš kotel že spreminja barvo v rdečo-ferrari koliko sprememb in pozornosti je deležen . Upam da ne zameriš zadnjih besed ? Lep večer |