![]() |
|
Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dodelave - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dodelave (/showthread.php?tid=60325) |
Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - colinmcrae - 20.2.2015 Če ti kotel poleg dneva dela še ponoči peleti12 razlagaj razlagaj svoje računice v vrtcu..... oni ti bodo vrjeli, ker osnovnošolci znajo malo rsčunat..... beri kaj sem ti napisal...par postov više.... Lp Colin Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - picas55 - 20.2.2015 Fantje, ne se ozirat na peleti12, ker se z vsakim prispevkom demantira. Tudi stepski je navedel upravičenih par lari fari s strani peleti12. Glede na njegov zadnji prispevek podkrepljen z klicaji pa je dejstvo: Klicaji so v tem primeru tudi trma, nesposobnost prilagajanja, pomanjkanje osnov izražanja, vprašljiva osnovna sociološka izobrazba in še kaj. Kar se odraža, da se s človekom ne da normalno komunicirat. frane1 Neverjetni porabnik bilo katerega energenta, je strošek ogrevanja za sanitarno vodo, razen (za tiste, kateri si zakurijo konec tedna na drva in katerih je telo bilo ozaljšano s toplo vodo samo tedaj ). Sam sem porabil 300l k.o. v prehodnih obdobjih za ogrevanje , ko je bilo le to 60% cenejše od današnjega ob boljšem standardu. (preverjeno za nejeverne Tomaže s števcem obratovalnih ur gorilca) Po vgradnji STČ v pregreto mansardo, se mi je znesek stroškov brez amortizacije zmanjšal na 10% . Ne me za j..a za kakšen odstotek, pa vendar se je izkazala investicija v STČ nameščeno v mansardo za zadetek žebljička na glavico (zaradi FDV .. mišljenja uporabnika in po njegovem hlajenja in luftanja čez dan in ponoči hlajenja z električnim ventilatorjem dvomljiv ukrep) Je pa res, da sem tudi sam na forumu dobil in uporabil polno uporabnih nasvetov, seveda ob prebiranju plevela. Si pa zaradi tega s strani nekaterih grajan, če jih ceniš oz. spoštuješ, kot so te vzgajali starši. Med prebiranjem plevela in čimveč izluščenih uporabnih nasvetov, lep dan še naprej picas Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - stepski - 20.2.2015 peleti12 bodi toliko dober pa obrazloži tale stavek... Objekt ogrevam 24 ur s tem, da kotel deluje pri zunanji nočni temperaturi cca 6 do 7 ur. ?????? hočeš reči da ti od 24 ur gorilec deluje 7 ur... nočna temperatura ??? Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - Boris Nardin - 20.2.2015 Glede zalogovnika pri peletni peči: Pri nas smo montirali že veliko peči in iz prakse lahko povem sledeče: Če ima peletni kotel modulacijo moči, zalogovnik ni potreben. Zakaj ne? Zato ker modulacija moči pomeni to, da ob zmanjšani porabi sama peč regulira, da deluje na manjši moči. Torej se energija ne izgublja. Seveda verjame, da lahko z zalogovnikom tudi pri peletnem kotlu nekaj prihranimo, a je investicija za to popolnoma neupravičena. Zalogovnik se seveda montira pri drvnih pečeh, kjer ni mogoča regulacija moči. Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - peleti12 - 20.2.2015 stepski colin Pametnemu razložiš enkrat in razume butlu ne moreš dopovedat nikakor, ker ne razume!!!!! Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - zamot1 - 20.2.2015 Z FDV-jevci se ne da debatirat o čisto tehničnih zadevah, škoda časa :mrgreen: Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - najrad1 - 20.2.2015 Boris Nardin Napisal:Če ima peletni kotel modulacijo moči, zalogovnik ni potreben.Bi se strinjal vendar se ne strinjam z to trditvijo. Boris Nardin Napisal:Zakaj ne? Zato ker modulacija moči pomeni to, da ob zmanjšani porabi sama peč regulira, da deluje na manjši moči.V režimu modulacije dosežemo manjšo porabo pelet vendar je še vedno poraba pelet pa čeprav manjša. Boris Nardin Napisal:Torej se energija ne izgublja.Nekaj v ogrevalna telesa nekaj v kurilnico in nekaj v dimnik. Imam hranilnik tople vode in ,ko zmanjka energije v njem ga segrejem na željeno temperaturo in stop peletni gorilec in tako do konca kurilne sezone. Cikel za ogretje hranilnika tople vode traja 2 uri 30 min. + - 10 min. in moj gorilec ne rabi moduliranja moči,ker v takšnem načinu delovanja porabi najmanj pelet in elektrike. Svojo predstavitev tukaj in na povezavi ste zgradili na tehničnih podatkih proizvajalcev kotlov. Kakšno je dejansko delovanje kotlov in njihova poraba napram ne moduliranim peletnim gorilcem? Lp Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - stepski - 20.2.2015 peleti12 Napisal:stepski colin V resnici se sprašujem ali naj se spustim na tvoj nivo ali grem preko tega.. vedno in na vsakem forumu se vedno znova najdejo zakomlpeksanci ki so na varnem skriti za svojimi pvsevdonimi in zdravijo svoja nesrečna otroštva, pubertetniške mazolje, neuslišane ljubezni, svoje komplekse, ko so bili vedno znova in znova prezrti... še vedno mi dolguješ dva, tri odgovore, na čisto preprosta vprašanja, pa tebi to všeč ali ne... seveda si se raje kot pisanja njih, poslužil pljuvanja, ker logičnih odgovorov nimaš in je to veliko lažje. In kaj bo naslednje na vrsti, grožnje... vsekakor pa je tole moje zadnje pisanje namenjeno tebi, tvoji porabi, tvoji pečki, upam da razumeš, že tako sem si zate vzel preveč časa, glej enostavno nisva na istem nivoju... ne tako ali drugače... in v resnici se mi samo lahko smiliš... @zamot1 Oooo, a si zlezel iz svoje luknjice... lahko vzameš kot da so zgornje besede namenjene tudi tebi... se opravičujem.... ampak ker sem ravno dobre volje, se bom res malo spustil na vajin nivo... " za piko udret " :wink: <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.youtube.com/watch?v=sCB7r34Ixko">https://www.youtube.com/watch?v=sCB7r34Ixko</a><!-- m --> Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - colinmcrae - 20.2.2015 Gkej boris nardin tudi sam moduliram moč pa imam zalogovnik , tako da glede potrebe po njem, moj sistem ogrevanja moja hiša.... bom rekel ja.... mogoče komu ni ptreben razumem... čisto možno..... mojemu sistemu več kot odgovarja.... Peleti12 maš na prejšnji strani moj izračun... pojasni ali pa več ne kokodakaj(saj veš 3000l unp prej.... zdaj pa 3t pelet)..... si totalno nekredibiln in svoje zgodbe razlagaj v vrtcu 3 letnim otrokom, .... Najrad1 modulacija se splača.... lahko povem iz prve roke, pa sem bil zagovornik šopanja peči, samo ni mi najbolj jasno kako boš uspešno moduliral s 50l vode v kotlilu, brez zalogovnika.... Stepski.... link carska Lp Colin Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - andro63 - 21.2.2015 Colin kaj tebi dela modulacija peči Ti samo zmanjša moč gorilnika ali ti tudi zmanjša temperaturo kotlovne vode glede na trenutne potrebe po ogrevanju Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - Žerjavar - 21.2.2015 peleti12 Napisal:...- V kurišču kotla za pelete je dovolj visoka temperatura in razpoložljivega kisika, da dimni plini ne zastrupljajo okolja. Prašni delci pa gredo v dimne pline ne glede na kvaliteto peletov. - Večja količina pepela ne zmanjšuje izkoristka kotla, ker se pepel v kotlu kar dobro ohladi predno ga očistiš (odstraniš). Res da večja količina pepela daje več dela s čiščenjem - ni pa to noben problem, ker se vas večina peletnikov ukvarja s kotlom za zabavo. - Certificirani (A,B, C) peleti imajo tudi deklarirano kurilno vrednost. Ni razloga, da nebi kupil cenejše kWh energije - razen, če me boli čiščenje kotla. Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - kadotr - 21.2.2015 Žerjavar, se popolnoma strinjam z napisanim. Zato je važno, da se kupi tak gorilnik ali kompletni kotel, ki požre vse vrste peletov. Sam sem se že naveličal kuriti drage pelete v poceni gorilniku. Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - colinmcrae - 21.2.2015 Jaz s tem nimam več problemov..... :twisted: :twisted: V naslednji fazi bom testirel senene pelete .... cena 120 in 130 eur/t.... kaloričnost primerljiva z lesnimi..... Eno vprešanje..... vsi tisti ki imate peletno peč in gorilnik, pri kateri temperaturi prožite črpalko, za polnjenje zalogovnika vode? Lp Colin Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - peleti12 - 21.2.2015 colinmcrae Napisal:Gkej boris nardin tudi sam moduliram moč pa imam zalogovnik , tako da glede potrebe po njem, moj sistem ogrevanja moja hiša.... bom rekel ja.... mogoče komu ni ptreben razumem... čisto možno..... mojemu sistemu več kot odgovarja....Colin eno je izračunkalorične vrednosti drugo je koliko daš iz denarnice, zato sem prešel na drug energent. Moj izračun lahko bi ti na zs poslal kopije računov za letno porabo UNP. Imel sem 5000 l plinohram naročil 3000 l na koncu kurilne sezone je bil prazen. V prejšnjih postih sem napisal 3 letno porabo pelet, če ti to ni jasno potem ne vem kako naj ti objasnim da boš razumel. Računica je koliko daš iz denarnice, ta je odvisna od zunanjih temperatur, izolacije objekta, kvalitete oken, kvalitete energenta, kvalitete kotla, nastavitve kotla. Ti iščeš nasvete na forumu jaz sem jih pri strokovnjakih in ni mi žal sedaj se mi to obrestuje in so stroški ogrevanja zmanjšani za 2/3 kar sem napisal že v prejšnjih postih. Očitno ste tu na forumu nekateri veliki nevedneži in ogrevanje objekta se začne z kvalitetnim načrtom predvsem izolacijo, ki ste jo prezli. Oddajaš toliko toplote kolikor nisi izoliran!!!!! Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - colinmcrae - 21.2.2015 andro63 Napisal:Colin kaj tebi dela modulacija peči V bustvu mi gorilnik poskuša držat konstantno temperaturo vode v kotlu..... sem nekje že napisal do nekje 65 stopinj temp. Vode v kotlu, mi dela na cca 30kw, po tej temperaturi so mi zbezljali TDP.... do nekje 70 stopinj potem gorilnik niza moc do cca 15 kw, od 70 naprej pa potem dela na cca 12 kw..... Tako je bilo pri moji peci..... lahko je s kaksno drugo pecjo drugace...... bi se kar strinjal s zerjavarjevo trditvijo da ce skuris v eni uri 6 kg pelet pri tdp 175 stopinj, ali pa kuris 3 kg pelet na uro in kuris 2 h s tdp 165 stopinj (pod predposravko, da imas v obeh primerih pravo kolicino kisika za gorenje)..... mas v drugem primeru boljsi izkoristek na peci..... Zopet govorim o svoji peci..... meni so se z manjsanjem delta t vode v kotlu in TDP, ce sem gorilnik laufal na ful ekstrebno narasli tdp..... Upam da sem bil razumljiv.... @peleti12 samo z zamenjavo peci, nisi mogel prihraniti (iz 3000 l unp letno cca 39000 kw letno za ogrevanje hise si zdaj na cca 14000kw letno) to razlagaj v vrtcu 3letnikom.... sem ti ze napisal, nekaj manjka pri tvoji razlagi..... naj me kdo poravi ce se motim..... Lp Colin |