PodSvojoStreho.net
Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" (/showthread.php?tid=53974)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - CimaBella - 21.2.2014

Cratos, to je čisto dovolj hiter odgovor!

RobicM Napisal:Obstoječo izgorevalno komoro bi obrnil za 180°,da bi bil daljši lok obrnjen proti šobi nižji lok pa bi gledal proti dnu kotla.
Bo potreba preoblikovat, da dobiš lok, spodaj je pravokotna oblika.

RobicM Napisal:Šoba ostaja ista saj praviš ,da so ti jo že zamenjali s večjo odprtino.
Šoba je taka, kot je bila. O povečanju šobe se je do sedaj samo razmišljalo.

Vprašam moža, če reče ja, potem pa lahko določimo datum delovnega piknika?

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - JozkoPetarda - 21.2.2014

Če se ti da skicirat mal bolj natančno komoro, pa pozicijo šobe v komori itd, pač čimveč detajlov v spodnjem delu kotla, lahko naredimo kako simulacijo.

Neki se igram zadnje čase, pa sem tole spravil skupaj:

[url]httpsunichr("58")//dlunichr("46")dropboxusercontentunichr("46")com/u/13919756/KomoraTROriunichr("46")png[/url]

Kot vidite se tudi v popolnoma pravokotni komori odvija precej divje vrtinčenje, če so le dimenzije komore in pozicija šobe pravi...

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - cratos - 21.2.2014

@Maja nič hudega ,če je spodnja stran IK kvadratne oblike se naredi kotni vložek.Bi bilo pa fino, sam kotel videti od blizu.
Ne rabiš delati zaradi tega piknika. Big Grin

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - CimaBella - 21.2.2014

Jožko, velja, se bom potrudila čez vikend. Samo moje skice so na svinčnik in papir, potem pa mi jih mora kakšen mladinec spravit na računalnik.

Cratos: predvidevam, da prideš prvo na ogled. Samo mojga še prepričam, da reče ja, potem pa priprave stečejo.

Piknik bi bil zaradi družbe, seveda. :lol:

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - cratos - 21.2.2014

@JozkoPetarda ali imaš to kakšen program,da ti simulira izgorevanje v tvoji IK?Zgleda že dobro ali pa v resnic res takole vrtinči plamen je pa drugo vprašanje.
Potem v Mercedes kotlih nebi rabili delati okroglih ali dvojnih vzporednih IK in bi delali vsi
kvadratne oblike.Je tudi bolj enostavno narediti kvadratno kot okroglo.Tako da sem malo v dvomih!?
Je pa možno!
Trudim pa se izdelati IK ki bi bila najbližje adiabatnemu izgorevanju seveda na zmožnosti in obliko samega prostora v kotlu.
Tukaj pa so v prednosti kotli,ki imajo kvadratno obliko kotla.Tako kot tvoj in Majin Waltis..
lp cratos

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - JozkoPetarda - 21.2.2014

To je samo simulacija pretoka plinov čez komoro. Ni to noben poseben program za simulacijo izgorevanja, samo klasična CFD simulacija. Zadeve so natančne kolikor dobro znaš specificirat mejne pogoje. Zelo težko je tudi oceniti kakšna je realna hitrost plinov, če se hitrost poveča je vrtinčenje še veliko bolj izrazito. Tole je simulirano s pretokom plinov okoli 25kg/h, temperatura plinov je 900°C...

Drugače so pogoj za tole vrtinčenje v kvadratni komori precej ozki. Da zadeva deluje mora biti komora široka in nizka, šoba pa mora biti pozicionirana čimglobje v komori. V mojem primeru je 12.5cm visoka in 30cm široka (globina je 48cm). Šoba pa je potisnjena globoko v komoro in narejena tako da še dodatno usmerja pline "nazaj".
V primeru da narediš komoro preseka 25x25cm ni nobenega pametnega vrtinčenja, se bolj kot ne odbija od tal proti izhodu.
Tudi v primeru da višino moje komore dvigneš preko 15cm je vrtinčenja bistveno manj.
Zelo se situacija spremeni tudi če šobo premikaš ali spreminjaš obliko, recimo tako kot imajo cenejši kotli šobo zelo blizu izhoda komore, ni OK. Ali pa če spremeniš iz vleka na vpih je tudi slabše...

Sem naredil simulacijo tudi kaj bi se zgodilo če bi probal zadevo modificirati in približati dvojni vrtinčni komori z dodatnim klinom in trikotnimi letvami v stranskih vogalih po celi dolžini komore. Zadeve se izboljšajo, ampak da je opaziti razliko mora biti klin precej visok, recimo vsaj 5cm, če je klin do 3cm ni neke razlike. V primeru visokega klina je vrtičenje bolj izrazito, hitrost vrtinčenja je višja, pa tudi dlje se ohranja vrtinčenje v komori, če gledaš trenutno stanje nekje v zadnji tretjini izrazitega vrtinčenja ni več.

Tako da še vedno je prednost pravih vrtinčnih komor. Moram enkrat narediti še simulacijo prave dvojne vrtinčne, da vidim če je kaka pametna razlika. In take kot jo ima Froeling (enojna). Samo bi rabil dimenzije komore in pozicijo ter obliko šobe.

Plamen se drugače res takole vrtinčni v komori, se vidi če gledaš čez kukalo.

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - Hanzi - 21.2.2014

boš ti naredil simulacijo za attack komoro, samo da pogori in se ohladi.
Šoba je precej globoko v komori (cca 35 cm) komoro sem od šobe do vrat še znižal z "spuščenim stropom", da ogenj ne "segreva" kotla, ne vem pa če kaj ognja uide nad strop, prav veliko ne, ker gre bolj ali manj v slepo pot.

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - cratos - 22.2.2014

OK JozkoPetarda dobro si tole naštudiral vsa čast!!Pa še nekaj Jozko-vrtinčenje se spreminja tudi pri sami gostoti plamena, se pravi, da je odvisno kakšno kurivo kuriš.Smrekovina in Bukovina imata različne temperature in gostoto plamena pa še plin je velik dejavnik se pravi,da se plamen tudi drugače vrtinči.Moje razmišljane o termo dinamiki plamena. Hanzi po mojem mnenju je Attakova IK postavljena prenizko in ne vrtinči plamena s tako intenzivnostjo kot pri Petardi ali meni.Je pa spet odvisno s čem kuriš in kako kuriš,tukaj je polno dejavnikov,ki se ustvarjajo ob samem izgorevanju .
Da se pa Attakovo komoro kar lušno sfrizirati.Nekaj v tej smeri sem že razlagal na pikniku.
lp cratos

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - temlan - 22.2.2014

Fantje eno vprašanje. Jozkopetarda omenja kukalo.Če prav razumem je to ugrajeno nekje na vratih IK da se da gledati plamen.Sam tega še nisem opezil pri nobenem kotlu,čeprav sem jih že nekaj pogledal.Bi pa bilo zanimivo spremljati plamen v IK, ob tem bi se dalo marsikaj ugotviti o pravilnem delovanju kotla. Se strinjate?
lp.

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - JozkoPetarda - 22.2.2014

Kukalo se da dograditi, če ga nimaš original, tudi jaz sem ga.

Je pa tako da se da že z barvo plamena določit veliko, sploh če nimaš lambde je to kr koristna dodelava.

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - Gomi - 22.2.2014

Dobra simulacija. Na prvi pogled se mi zdi, da prikazana grafika govori v prid dvojni vrtinčni komori. Bo pa res zanimiva tudi teoretična primerjava med pravo dvojno vrtinčno komoro in pa prikazano pravokotno. Če pobrskam po spominu, sem do sedaj videl najboljši rezultat te nove dvojne vrtinčne komore nekaj čez 92%, pravokotne pa nekaj čez 91%. Mislim, da je tale prikazana komora nekje v razmerjih, ki jih uporabljata Wv-jev TR in pa Etin kotel.

Jaz mislim da ima enojna vrtinčna komora (ala Froeling) vseeno prednost pred dvojno.
Namreč dvojni vrtinec ima manjši problem, saj ne moremo garantirat da se bo plamen cepil točno na polovico. In tudi doziranje sekundarja ni nujno 50:50 v levo in desno polovico. Tako lahko pride do tega da je razmerje ostanka kisika v eni polovici bistveno drugačno kot v drugi...

Tudi če se igramo s klinom je pomojem zelo pomembno da je postavljen na sredino komore, saj drguače lahko s tem dodatno poslabšamo zadeve, ker forsiramo nesimetrično cepljenje...

Tole v simulaciji je komora iz TRa. Eta ima zelo podobno, samo točnih dimenzij pa nimam, možno da je identična.

temlan Napisal:Fantje eno vprašanje. Jozkopetarda omenja kukalo.Če prav razumem je to ugrajeno nekje na vratih IK da se da gledati plamen.Sam tega še nisem opezil pri nobenem kotlu,čeprav sem jih že nekaj pogledal.Bi pa bilo zanimivo spremljati plamen v IK, ob tem bi se dalo marsikaj ugotviti o pravilnem delovanju kotla. Se strinjate?
lp.
Uf kdaj smo začeli že vrtati luknje in delati kukala v vrata uplinjakov?? :lol:
Je tega vsaj 3 leta ,če ne več..
Nizko cenovni uplinjevalni kotli kukal nimajo ,vsi Mercedes kotli pa imajo kukala že originalno narejena.
JozkoPetarda ali si že videl od blizu Herza s dvojno IK? No jaz sem ga in nima možnosti,da IK nebi delovala pravilno .Saj je že sama komora in šoba ukomponirana v namen cepljenja plamena.Po domače povedano IK se začne že v sami šobi.
Zdaj,če boš delal pa že čisto vsem te simulacije se tudi jaz priporočam.
lp cratos

Vem kako zgleda šoba in komora v Herzu. Res je tam "klin" pozicioniran direkt na sredino šobe, ampak še vseeno ne moremo garantirat da se sekundarni zrak na levi in desni strani šobe enakomerno meša v plamen. Odvisno je recimo tudi od tega kako je razpeljan dovod sekundarnega zraka po kotlu, vem da je en kanal pri Herzu speljan dlje naokoli, in že take malenkosti lahko precej vplivajo. Navsezadnje na obliko plamena vpliva tudi kako se žerjavica na dnu kotla razporedi v šobo.

Takole v simulaciji se lahko veliko pomembnih detajlov "pozabi". Pač simulacija je točna toliko kot je natančen model. Pa še vedno velja da "papir" prenese vse.

Jaz menim, da je enojna vrtinčna komora vseeno boljša opcija, saj takih problemov z nesimetrijo preprosto ne more bit, ker se plini na koncu pomešajo v "eno".

Za simulacije bomo pa probal naredit za vse... če bo le čas.

Ne klin je speljan že v samo šobo:Šoba se deli na dva dela čisto pri vrhu.