PodSvojoStreho.net
Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje (/showthread.php?tid=64263)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41

Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - tadej90 - 4.2.2016

Lebanovski Napisal:Če sedaj povzamem zadnje komentarje o učinkovitem delovanju inverterja, bi ven potegnil da se za našo hišo, glede na velikost, pri temperaturah 0-5C, inverter ne bi ravno izkazal, ker ne verjamem da bi bil sposoben ogrevati z do 70% moči...
Kar se pa tiče primerjav z avtomobili ki so bile prej-moje izkušnje so da se na letni ravni precej ceneje vozim z avtom za 5000€, napram avtu za 50000€. In tudi bolj zanesljivo, druga pesem je pa udobje, luksuz, itd...
Ravno zato sem vam predlagal on off Hotjet ASK 15 ali 18kw črpalko.

Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - sassapo - 4.2.2016

Migaj Napisal:On/off cikli so v povprečju vedno kratki. Velik zalogovnik sicer omili hendikap, hkrati poveča izgube.
Eno so tovarniški podatki, drugo pa je realnost v praksi.
Predimenzioniorana on/off TČ bi morala porabiti manj, zaradi manjše pomoči grelcev.
Zdaj pa razmisli, zakaj porabi več.
A si se kdaj vprašal, zakaj je COP ogrevana sanitarne vode nižji?

Se spomniš ko sem prilepil slike ure delovanja in število vklopov kompresorja na moji napravi :?:
Navadno je tako, da so klima TČ kljub inverterju bolj podvržene taktiranju zaradi slabšega krmilja

Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - bohinc - 4.2.2016

Citat:Predimenzioniorana on/off TČ bi morala porabiti manj, zaradi manjše pomoči grelcev.
Citat:To si ti misliš. V praksi predimenzionirana on/off porabi več..
Ejga , odloč se že .... :lol:
Kot piše tadej90 tudi on-off pozna stalno tople radiatorje (vremenskem vodenju)zato ga ima...Ampak je bolje zavajat o delovanjih ipd., zakaj že?
Sassapo pojasni prosim še, kaj se dogaja ob pogostih defrostih +-3 stC gostolamelnih ''klima'' TČ ?

Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - labelsm - 4.2.2016

yan1234 Napisal:Podaš povezavo?
Tukaj!
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.zubadan.info.hu/aruhaz/media/pdf/zubadan_puhz_shw80vha_muszaki_adatok_en.pdf">http://www.zubadan.info.hu/aruhaz/media ... tok_en.pdf</a><!-- m -->

Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - sassapo - 4.2.2016

tadej90 Napisal:
Lebanovski Napisal:Če sedaj povzamem zadnje komentarje o učinkovitem delovanju inverterja, bi ven potegnil da se za našo hišo, glede na velikost, pri temperaturah 0-5C, inverter ne bi ravno izkazal, ker ne verjamem da bi bil sposoben ogrevati z do 70% moči...
Kar se pa tiče primerjav z avtomobili ki so bile prej-moje izkušnje so da se na letni ravni precej ceneje vozim z avtom za 5000€, napram avtu za 50000€. In tudi bolj zanesljivo, druga pesem je pa udobje, luksuz, itd...
Ravno zato sem vam predlagal on off Hotjet ASK 15 ali 18kw črpalko.

Če Lebanovski na vsak način želi inverter le ti obstojajo tudi večjih moči, vse do 35kw

Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - yan1234 - 5.2.2016

labelsm Napisal:
yan1234 Napisal:Podaš povezavo?
Tukaj!
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.zubadan.info.hu/aruhaz/media/pdf/zubadan_puhz_shw80vha_muszaki_adatok_en.pdf">http://www.zubadan.info.hu/aruhaz/media ... tok_en.pdf</a><!-- m -->

Bi se dalo še tistega iz Švedskega inštituta?

Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - Migaj - 5.2.2016

Tadej, če so radiatorji ves čas toli, to ne pomeni, da je TČ ves čas na on,
in kaj naj bi pomenilo nam je jasno?
Bohinc, sploh ni bilo namenjeno tebi pač pa Merlinu.
Navajanja COP-ov pri on/off ne upošteva kratkih ciklov, zato so v praksi vrednosti nižje.
Navajanja COP-ov inverterjev pri 100% močeh pa je nerealno oz so v praksi vrednosti višje.
Kdor tega še vedno ne more razumeti, naj pač moje zapise ignorira.
Še nisem videl zapisa porabe zahtevnega objekta, kjer bi primerjalno z on/off manj porabili.

Lebanovski Napisal:Če sedaj povzamem zadnje komentarje o učinkovitem delovanju inverterja, bi ven potegnil, da se za našo hišo, glede na velikost, pri temperaturah 0-5C, inverter ne bi ravno izkazal, ker ne verjamem da bi bil sposoben ogrevati z do 70% moči..
Če boš enako ogreval tudi spodnjo etažo zna biti, da bo 11kW inverter (enako velja za 14 in 16kW različico) pri -3 do +2 deloval na več kot 50%, kljub 24urnemu delovanju.

Bohinc, zakaj potem navajajo moč 20/22kW, če ima dva kompresorja?
A je eden 10X manjši? -ne verjamem.

Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - tadej90 - 5.2.2016

In zakaj bi mogla biti skos na on me pa sedaj zelo zanima? Viški toplote gredo navadno v zalogovnik, ko zalogovnik doseže določeno temperaturo se črpalka ugasne. Ogreva se nato iz zalogovnika, ko mu temperatura pade se zopet črpalka vklopi in se tako ponavlja do poletja Big Grin Napisal sem kdaj je primeren inverter, nato mi pa razlagaš kako se jih dimenzionira? Poanta toplotne črpalke je v tem, koliko toplotne energije črpalka proizvede, ter koliko električne energije pri tem porabi. Glede nato pa, da imamo zalogovnik v hiši izgube ostanejo v hiši Idea Vse inverterske naprave navajajo COP pri delni moči, pri 100% moči pri zunanji temperaturi 2C z vtokom 35C COP 2,5 nima nihče podan :wink:

Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - Poldee - 5.2.2016

Kontrola prek telefona Bo hinc je res super stvar. Ko jo bos imel bos videl da je res. Se mi je id zacetka zdela mogoce visek, pa vendar vidim, da je super zadeva. Nekaj bi mi manjkalo, ce bi bil brez. Sem ti ze parkrat tocno to razlozu, lahko pa se ene 100x omenis, tolk o tem kdo za besede vlece oz. drzi. Hladilniki pa se vedno niso nek presezek, ne glede kaj na njih pise...se bo treba navadt tud na to...

bohinc Napisal:Tudi hladilniki se ločijo precej (tudi cenovno) ...

Kontrola prek telefona...ni to tisto, k je blo še kako dobro leto nazaj brezveze, nepomembno, skratka precenjeno :roll:

Precej zanimanja (znanosti) tudi okrog klim, koga... Pa tudi ''GREE pelje'' do točke B ...
Pa ostali A+++ aparati do varčnih svetilk ane ...? Kdaj nakup njih upraviči menjavo predno stari ne odpove poslušnosti (brez omembe kvaliteta) je že druga zgodba...vmes lohk zamenjaš že dve novi sijalki napram stari (neprecenjeni)

Zato, ker je pri vsakem stroju izkoristek najbojši, če deluje neprekinjeno.

Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - pametnjakovic - 5.2.2016

Niti slučajno ne pri katerikoli obremenitvi. Poskusi bencinski agregat gnati na 500W 12 ur, ali pa 3 ure na 2kW, potem pa poročaj, v katerem primeru je več porabil. To je ilustracija delovanja na 25% moči.

Prekratki cikli res niso najboljši, ampak saj zato pa imamo elektroniko, da optimizira njihovo dolžino? In zato TČ tudi imajo zalogovnik...

Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - Homer - 5.2.2016

@tadej90
Če potrebuješ več kot 70% moči za ogrevanje pri +2 stopinji, pomeni, da je TČ prešvoh dimenzionirana.

Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - alanford - 5.2.2016

Pišete o ℅ maksimalne moči. Katere moči pa? Maksimalna moč, ki jo tč lahko odda je preveč odvisna od zunanih dejavnikov in praktično nikoli ne veš kolikšna je. Podatek na priner 11kW TČ ne pove popolnoma nič in je zato neuporaben. Drugače pa lahko govorimo ℅ obremenitve (porabe) ali modulacije.

Poslano z mojega Xtouch z uporabo Tapatalk

Re: Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje - yan1234 - 5.2.2016

tadej90 Napisal:In zakaj bi mogla biti skos na on me pa sedaj zelo zanima? Viški toplote gredo navadno v zalogovnik, ko zalogovnik doseže določeno temperaturo se črpalka ugasne. Ogreva se nato iz zalogovnika, ko mu temperatura pade se zopet črpalka vklopi in se tako ponavlja do poletja Big Grin Napisal sem kdaj je primeren inverter, nato mi pa razlagaš kako se jih dimenzionira? Poanta toplotne črpalke je v tem, koliko toplotne energije črpalka proizvede, ter koliko električne energije pri tem porabi. Glede nato pa, da imamo zalogovnik v hiši izgube ostanejo v hiši Idea Vse inverterske naprave navajajo COP pri delni moči, pri 100% moči pri zunanji temperaturi 2C z vtokom 35C COP 2,5 nima nihče podan :wink:

Te lahko še enkrat prosim za link, do dokumenta Švedskega inštituta, za zubadana?