PodSvojoStreho.net
Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dodelave - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dodelave (/showthread.php?tid=60325)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - peleti12 - 19.2.2015

Moč kotla 30,6 kW TDP 124 stopinj C, količina vode v kotlu 140 l, temperatura vode v kotlu 63 stopinj C z višanjem temperature vode v kotlu kotel samodejno zmanjšuje moč do 10 kW temperatura 78 stopinj C pri zaustavitvi kotla.
Upam, da bo zdaj komu bolj jasno!

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - colinmcrae - 19.2.2015

Glej peleti12 tdp ne verjamem poslikaj objavi....
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=51231&p=504318&hilit=peleti12+pe%C4%8D#p504318">viewtopic.php?f=7&t=51231&p=504318&hilit=peleti12+pe%C4%8D#p504318</a><!-- l --> v tej temi si pisal o porabi 5t zdaj si optimiziral na 1.9t pa 2m3 drv vsaka čast tebi.... izdaj skrivnost kako to nardit.... o tvoji kredibilnosti sem že pisal...

Lp
Colin

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - colinmcrae - 19.2.2015

...

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - stepski - 19.2.2015

peleti12 Napisal:Moč kotla 30,6 kW TDP 124 stopinj C, količina vode v kotlu 140 l, temperatura vode v kotlu 63 stopinj C z višanjem temperature vode v kotlu kotel samodejno zmanjšuje moč do 10 kW temperatura 78 stopinj C pri zaustavitvi kotla.
Upam, da bo zdaj komu bolj jasno!

Malček preveč ceniš svojo pečko... temu se reče moduliran način in danes po njem deluje že vsak gorilec... obstaja stopenjska in brezstopenjska modulacija... moj gorilec ima stopenjsko glede na to da je colinmcrae - ov novejši je brezstopenjski... oziroma če potegnem vzporednico... glede na letnico tvoje pečke imaš ti verjetno stopenjsko, recimo PelTec brezstopenjsko...

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - peleti12 - 19.2.2015

colinmcrae Napisal:Glej peleti12 tdp ne verjamem poslikaj objavi....
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=51231&p=504318&hilit=peleti12+pe%C4%8D#p504318">viewtopic.php?f=7&t=51231&p=504318&hilit=peleti12+pe%C4%8D#p504318</a><!-- l --> v tej temi si pisal o porabi 5t zdaj si optimiziral na 1.9t pa 2m3 drv vsaka čast tebi.... izdaj skrivnost kako to nardit.... o tvoji kredibilnosti sem že pisal...

Lp
Colin
colin ti zelo težko razumeš nekatere stvari zato tudi toliko eksperimentiraš.
Našel si podatek iz maja 2013 in ga primerjaš z letošnjo kurilno sezono.
Umes sem v mojih postih opisal kaj sem vse naredil za optimalno delovanje kurilnice in sistem ogrevanja stanovanjske hiše.
Sedaj ti bom še enkrat opisal sistem ogrevanja in porabo energentov v kurilni sezoni od oktobra 2014 do februarja 2015.
Do danes sem porabil 2002 kg peletov ali 130 vreč in 1,5 m3 drv iz lastnega gozda v kaminski peči katero sem postavil lani novembra v dnevni prostor in mi ogreva dobršen del spodnje etaže. Temperatura prostorov v zgornji etaži med 21 do 22 stopinj C, spodnja etaža med 21 do 24 stopinje C.
Strošek ogrevanja in gretje sanitarne vode je do sedaj 488,00€ za pelete in drva, ki pa ne vem kako jih naj obračunam, ker sem jih pripravil sam.
Naj omenim še to, da spremljam TDP in, ko mi narastejo preko 150 stopinj C očistim stene kurišča in nad turbulatorji, kjer se ponavadi nabere 1 mm debela plast obloge od saj, to je 1X mesečno.
Groba ocena stroškov od oktobra 2014 do februarja 2015 je cca 550,00€.
Zakaj sem v kurilni sezoni 2013 pokuril 5 t peletov?????? Odgovor je, ker sem kuril slabe pelete z veliko vsebnostjo lubja, peska in zemlje s katerimi sem imel velike težave z slabo kalorično vrednostjo in zapacanostjo peči.
Poraba peletov po kurilnih sezonah od začetka kurilne sezone oktober do februarja 2013 210 vreč, 2014 160 vreč, 2015 130 vreč
Letošnja zima ni primerljiva z zimo 2013, ki je bila veliko bolj hladna.
Ker vidim, da prebiraš moje stare poste sem koreni to zmanjšal stroške ogrevanja iz predhodnega energenta UNP katerega sem letno porabil 3000 l po sedanjem ceniku 0.9012€ za liter bi to zneslo 2.703,60€ + najemnina plinohrama cca300,00€ letno in si lahko preračunaš kakšen prihranek je to. Energente ponavadi kupujemo, ko je cena najvišja in je ta izračun približen za letošnjo kurilno sezono bi bil približno 2.000,00€.

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - okvals - 19.2.2015

[quote="peleti12"]
colin ti zelo težko razumeš nekatere stvari zato tudi toliko eksperimentiraš.
Našel si podatek........
Do danes sem porabil 2002 kg peletov ali 130 vreč in 1,5 m3 drv iz lastnega gozda v kaminski peči katero sem postavil lani novembra v dnevni prostor in mi ogreva dobršen del spodnje etaže.
Strošek ogrevanja in gretje sanitarne vode je do sedaj 488,00€ za pelete in drva, ki pa ne vem kako jih naj obračunam, ker sem jih pripravil sam.
Groba ocena stroškov od oktobra 2014 do februarja 2015 je cca 550,00€.

Maš kar težke pelete. No moja ocena stroškov do sedaj je pa 480 evrov od 20.9.dalje, s tem, da se je kar nekaj zmanjšalo na račun sanitarne vode - cca 20 dni nazaj zopet lafa STŠ, prej peleti).
Z bosanskim šrotom ter pretpotopno pečjo. Big Grin

slavko sva z stroški tam tam samo z razliko, da ti pri peči spiš in študiraš kako naj bi peč in gorilec prbavil 3 t slabih peletov.
Tvoja poraba je 1 t peletov več, da o delu z pečjo in onesnaževanju okolja ne govorimo.

Glej peleti12 ne da se mi več..... 3000 l UNP je cca 39000 kw (toliko je porabila tvoja hisa energije leta 2012).... tvoji super a1 peleti ki jih ne mores prehvalit bom rekel da imajo 5 kw/kg(pa vem da v praksi nimajo), iz porabe tvoje hise leta 2012 je to 7.8t lesnih pelet..... to si sam napisal post vise... iz tvojega posta gre razbrati, da letos ne bos porabil vec kot 3 t pelet( kaloricno gledano) z...

Ne vem ali si naredil 90 cm izolacije, mogoce vgradil 5 slojna okna .....samo z biodomovo pecjo ucinkovitosti svojega ogrevalnega sistema nisi povecal za 65% ali pa v obratnem primeru za toliko zmanjsal potratnosti svoje hise.... idi v vrtec in razlagaj otrokom ki ne poznajo osnovnosolske matematike

Lp colin

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - okvals - 19.2.2015

Ma, ja res je. Hepy :lol:

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - stepski - 19.2.2015

peleti12

Eno samo čisto preprosto vprašanje, koliko ur na dan dejansko ogrevaš - zjutraj dve in popoldan, kaj vem, mogoče 6 ???? torej koliko ur na dan dejansko greješ...

Stepski jaz birekel da cca 1/3 casa kot je kuril z unp je skoda fine pecke, da bi predolgo laufala...
Sicer pa nekaterim je dovolj ce je v hisi 14 stopinj, ali pa zakurijo ko vejo da pride obisk.... :wink: :twisted: :twisted:
Lp
Colin

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - picas55 - 20.2.2015

frane1 napisal/-a:
Ojla
Tukaj sem se vrinil.Nekaj strani nazaj smo kar precej pisali o TDP.Končno sm šel kupit tisti
termometer za pline,luknja v dimni cevi je pa že izpred nekaj deset let,ko je bila še nafta.
Na tisti moji stari mrhi (feroterm),mi pokaže pri polnem obratovanju gorilca 220c , ko jo
bom pa očohal,bo pa mogoče še kako c manj.Res je,da imam za cca 100c večje pline kot
peleti12, samo pokurim pa spet ne izjemno veliko(12 vreč iz četrte palete letos).
Gorilc pa dela na 25kw,da dohaja če slučajno vse tri etaže poženejo pumpe naenkrat.
picas55,colin,žerjavar thx za zadnjič , to pa samo v vednost.
lp Frane

Dokler se ti peč ne, polula kot sam praviš, kar imej ta kotel. (do takrat se bodo tudi zadeve bolj izkristalizirale) Če pa kdaj tudi kuriš, drva
pa le nabavi prej kot peč zalogovnik. Koliko dnevnih vžigov imaš? Kaj pravi Jesenko
na majhno količino vode v kotlu. Sam sem imel termometer dimnih plinov kar nonstop
v luknji za merjenje dimnih plinov. S tem lahko tudi dnevno mimogrede spremljaš
dogajanje v kotlu. Če dimni plini ne padejo po čiščenju kotla, izpod 200 st C pa so nekje na forumu tudi neke pločevinaste ovire za upočasnitev dimnih plinov.
Po moji laični kmečki pameti, jih lahko zreduciraš do temperature, kot si jih dosegal
pri kurjenju s kurilnim oljem. Če si pa kaj tehničnega tipa lahko sam v garaži scopraš
kakšno podobno zadevo z spodaj priloženega linka. Nekaterim je uspelo, nekateri so pa obupali. Tudi strošek na more biti velik saj ga lahko napraviš iz tanke odpadne pločevine, če se zadeva izplača greš pa v masivnejšo izvedbo.
So pa forumaši zadevo prakticirali tudi z vstavki iz šamotne opeke.
Je pa redno tedensko čiščenje, in opazovanjem omočenih površin največji prihranek pri obstoječem kotlu.
Bi pa potem o zadevi kontaktiral tudi Jesenka.
<!-- m --><a class="postlink" href="https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRBOOQ_e1pOoyp8S4MG8T8RCc9Jn8z3gW74TxV4dB3vfdpHPJbP5w">https://encrypted-tbn0.gstatic.com/imag ... fdpHPJbP5w</a><!-- m -->

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - stepski - 20.2.2015

colinmcrae Napisal:Stepski jaz birekel da cca 1/3 casa kot je kuril z unp je skoda fine pecke, da bi predolgo laufala...
Sicer pa nekaterim je dovolj ce je v hisi 14 stopinj, ali pa zakurijo ko vejo da pride obisk.... :wink: :twisted: :twisted:
Lp
Colin

Recimo da verjamem da bo porabil 3000 kg peletov.... res da matematika ni moja močnejša stran, ampak nekaj sem preračunaval, recimo da so nam znani kurilni dnevi 6 mesecev - 180 dni, pa jih je več... celo najmanjša poraba biodoma naj nam naj bi bila znana, 1,9kg... celo če vse številke na veliko v prid obrnem v korist peleti12 se mi ne izide... enostavno sem firbec kje se računica lomi z prakso... sam pač tudi slučajno ne verjamem da je to samo v pečki in peletih...
seveda pa se pustim prepričat v moje napačno mnenje...

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - colinmcrae - 20.2.2015

@stepski tudi jaz nisem fjakarski konj, samo naj zadevo podkrepi s konkrernimi dokazi.... to kar je pisal včeraj se matematika ne izide...

@frane, ti je picas kar prav napisal, naj se ti ne mudi tudi, sploh če imaš starejši zidan dimnik dimni plini pod 150 stopinj splog niso vredu za njega....

Lp
Colin

Re: Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dode - peleti12 - 20.2.2015

Kaj je fantje a ne morte spat!!!!
Očitno ste se ogrevanja prostora in ohranjanja toplote lotili preslabo!!!!!
Začnite ogledovati temo TLAKI IZOLACIJA in po tem se vam bodo izračuni mogoče izšli!!!!!
Dokler imate objekte preslabo izolirane, predpotopne kotle katerim toplota uhaja v dimnik, preslabo kurivo potem se boste še naprej čudili mojim podatkom o kurilnih sezonah, ki jih vodim od kar sem prešel na nov energent PELETE z zamenjavo kotla.
Vsi nekaj improvizirate in tlačite stvari na stare kotle in mislite, da boste s tem kaj privarčevali!!!!!!
Ne razumem slavko - ta, da zagovarja PELETE razreda B in prepričuje forum samo z ceno ob enem vozi pepel iz peči z karjolo, onasnežuje okolje itd itd.
To kar sem napisal so moji podatki od dveh in ene nepopolne kurilne sezone in sem z njimi zelo zadovoljen.
stepski ne bom se spuščal v preračunavanje kW navedel sem samo mojo evidenco stroškov pred zamenjavo energenta in po uporabi novega z tem, da sem napisal, da sem imel težave z slabimi peleti.
Kotel BIODOM je najbolje prodajan kotel v Sloveniji saj ga v osnovi poleg matične firme izdelujeta še dva proizvajalca in eden v Srbiji in Romuniji.
Če bi bil kotel slab bi bil ta forum malo bolj popisan vendar ni tako. Nekdo tukaj je napisal moj sosed ima slabe izkušnje, bom še jaz napisal jaz pa zelo dobre, da bo 1:1 to je 50%.
Objekt ogrevam 24 ur s tem, da kotel deluje pri zunanji nočni temperaturi cca 6 do 7 ur.
Prosil bi vas, da se ne ukvarjate preveč z mojimi podatki ampak poizkusite popravit svoje, da boste mirno spali v topli spalnici in ne v kurilnici!!!!