PodSvojoStreho.net
Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" (/showthread.php?tid=53974)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - som16 - 24.1.2014

RobicM,

:D Robic Napisal:Cratos, zdaj je IK notri zatesnjena in zacementirana, tako, da ne bo nič z menjavo dokler ne crkne. Vsekakor vabljen vsaj na kofe, da nauš samo po Štajerskem hodil. :wink: (mimogrede, sem resno razmišljala, da sebe (in moža) povabim k somu na attacka, samo ravno naslednji četrtek začneva belit, pa dvomim, da bo mož za. No, lahko bi tudi som rekel ne. :oops: )

Vsak izgovor pride prav. Confusedhock:
Gorenjcem?!! Big Grin :lol:
Ti, se kar oglasita.
Verjemi, tudi če pustiš odprto/odklenjeno hišo, ti noben ne bo vzel veselja do beljenja; ne bo ti pobelil hišo!!
Sam kurim mojega uplinjaka , klasično od spodaj.

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - cratos - 25.1.2014

Ampak sam16 kako ti dam tukaj prav!
Maja se upam iti stavit s teboj ,da če bi jaz dobil v roke tvoj kotel ,ki ima nazivno moč max 22kw ga dvignem vsaj še za 5 če ne 8kw.
Ampak moraš vedeti ,da brez nič ni nič:To je prav tako kot pri friziranju avtomobila
bo tudi malo več benza popil..
Fantje in dekleta vi se držite navodil kurjenja,kot sem vam napisal.Uspeh zagotovljen.Kaj ne Hanzi, kakšna je razlika ko sem zakuril jaz in ko si ti preje kuril
že 100let. :lol:
Ne saj se hecam!!!Se hecam samo pri letih..Pri biznisu sem resen!!!

lp Cratos

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - okvals - 25.1.2014

Sigurno, friziranje v večini primerov pomeni večjo porabo, prinaša pa druge koristi.

Tudi če delaš klobase boš dal notri mal več dobre robe, da ne škriple med zobmi a ne? Pa če želiš biti na 22 stopinj je tudi razlika kot pa na 21? Pa če želiš iz avta pri na primer 1000 kubikih potegnit mal več (sploh pri prehitevanju), se mora to tudi nekje poznati, a se strinjate?

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - CimaBella - 25.1.2014

Se strinjam, da z večjo močjo pride večja poraba.

Ampak ( Big Grin )
meni je uradni znalec rekel, da nikakor in pod nobenim pogojem ni možno iztisniti iz kotla več kot 22 kw zaradi tega, ker je izmenjevalna površina kotla premajhna, da bi to omogočala. (Resničnosti te trditve še ni preverjena.)

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - Verjameš ali pa ne - 25.1.2014

To je prava trditev.
Cratos je mislil na izkoristek, kar pa je zelo pomembno ob predpostavki, da bo potem kotel pokuril manj! Big Grin

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - Žerjavar - 25.1.2014

Citat:da nikakor in pod nobenim pogojem ni možno iztisniti iz kotla več kot
Ob izmenjevalcu se dimni plini iz določene temperature ob normalnem kurjenju ohladijo na normalno temperaturo prehoda v dimnik. S tem je za vsak del površine določena razlika temperature med plini in vodo, ki določa toplotni tok iz plinov na vodo.
Če z načinom kurjenja (bolj drobna drva, več zraka) povišaš temperaturo kurišča in s hitrejšim pretokom dimnih plinov v dimnik tudi povišaš temperaturo plinov v prehodu v dimnik, si povišal povprečno temperaturno razliko med plini in vodo na izmenjevalcu, si povečal toplotni tok (=moč). O izkoristku ne bomo govorili.

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - JozkoPetarda - 25.1.2014

Smem vprašat zakaj rečejo "kurjenje od zgoraj" če pa zakurijo na dnu kurišča, tik nad šobo?

Drugač pa uplinjaka se vedno kuri na dnu kurišča, sploh fajn je če ostane še nekaj oglja od prejšnjega kurjenja, gre TDP na delovno temperaturo kot bi mignil.

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - Hanzi - 25.1.2014

Preberi prvo objavo v temi

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - CimaBella - 25.1.2014

Uh, končno so otroci omagal, moža pa še ni doma, tako da sem imela končno čas bolj natančno pogledat, kaj so toplotni izmenjevalci. Mislim, da ima kotel samo zadaj cevne izmenjevalce.

Verjameš ali pa ne Napisal:Cratos je mislil na izkoristek, kar pa je zelo pomembno ob predpostavki, da bo potem kotel pokuril manj! Big Grin

Cratos bi zvečal moč kotla in posledično porabo, vsaj tako sem ga jaz razumela.

Žerjavar Napisal:Ob izmenjevalcu se dimni plini iz določene temperature ob normalnem kurjenju ohladijo na normalno temperaturo prehoda v dimnik. S tem je za vsak del površine določena razlika temperature med plini in vodo, ki določa toplotni tok iz plinov na vodo.
Če z načinom kurjenja (bolj drobna drva, več zraka) povišaš temperaturo kurišča in s hitrejšim pretokom dimnih plinov v dimnik tudi povišaš temperaturo plinov v prehodu v dimnik, si povišal povprečno temperaturno razliko med plini in vodo na izmenjevalcu, si povečal toplotni tok (=moč). O izkoristku ne bomo govorili.

No, najini sklepi iz "znanstvenih testiranj" (za pravilnost sklepov in rezultatov seveda ne jamčim Big Grin ): če imava TDP med 180 - 200 se voda v peči in posledično zalogovniku res nekoliko hitreje ogreje - cca v 5 -ih urah segreje zalogovnik, vendar je bilo zato potrebno 50 % več drv. Medtem ko med 160 -180 TDP potrebuje peč 5,5 h z enim polnjenjem. Domnevam, da moč je večja, izkoristek z višjo pa TDP pade. Priznam, da se računanja izkoristkov nisem lotila. Je pa bilo število testiranj statistično gledano zanemarljivo.

cratos Napisal:@RobičM a ti jim pa verjameš,ali kaj??? Ko si imela toliko težav s samim kotlom!!
Fino, še živijo naivneži . :lol:
lp cratos

Trditev je bila sprejeta z določeno mero skepse. :wink: Površina toplotnega izmenjevalca je fiksna, glede na to, najina testiranja (in kar je namignil žerjavar), pa domnevam, da se ob povečanju moči kotla lahko zmanjša izkoristek :?:

Skratka, domnevam, da bo za rešitev težav z močjo kotla najboljše čimprej narediti fasado. 8)

Bi pa imela delo zate s turbolatorji, ki sigurno ne opravljajo svojega dela čiščenja cevnih izmenjevalcev s kakšno posebno učinkovitostjo. :roll:

Jožko: Naslov teme izhaja iz mojega začetnega nepoznavanja delovanja uplinjaka, "kurjenje od zgoraj", kot ga je forumašu razložil strokovnjak, je pa za delanje zmede v izrazoslovju in pri uporabnikih.

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - cratos - 26.1.2014

@RobicM ja hotel sem povedati,da se da iz vsakega uplinjaka iztisniti še nekaj dodatne moči.
Je pa seveda to povezano s porabo kuriva in samo smotrnostjo predelave.
Poseg v sam kotel je pa kar drastičen in precej dražji od 100€.

lp cratos

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - Hanzi - 26.1.2014

Poleg tega se mi zdi 19kw kotel čisto dovolj močan za neko vsaj malo izolirano normalno veliko hišo. Je pa res da jo je treba v najhujšem mrazu ob slabi izolaciji mogoče tudi zjutraj in zvečer naložiti in ne samo popoldne ko prideš iz službe. Sploh če je majhen nalagalni prostor.

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - faker - 27.1.2014

Ko smo doma kupovali kotel , še nisem vedel za forum, sem se pač na podlagi inštalaterjev in prodajalcev odločil med atacom in sigmo.
Zakaj se je vlekla odprava napake oz. zelo slabega delovanja peči 1,5 leta? Kot je že RobicM napisala, potrebuješ en čas , da ti laik prepričaš inštalaterja, da ti imaš prav. Sem že inštalaterju povedal, da me obdajajo mešani občutki, da ali ne zna tega spravit v pogon kot treba ali pa me hoče napizdit, da čim ceneje pride skozi. Če sedaj potegne ure skupaj kaj jih je imel pri nas, mislim da mu res ne gre dobro skozi z ceno, ampak nisem jaz kriv.
Sedaj sem zadovoljen, kar pač daje ta kotel, namreč sedaj pri minus 7 pokurimo cca 20% manj, kot prej pri plus 7. pa še zalogovnik ko drugi dan zakurimo ima cca 40°C.
cratos, me pa zanima kateri kotli so boljši od sigme v približnem istem rangu, bom namreč čez 1-2 leti tudi sam vgradil enega. Sicer se bomo takrat pozanimal, ker bo že kaj novega, oz, kar je sedaj novo bo preizkušeno! Vseeno pa me zanima, pa še mogoče , katere so šibke točke sigme, da bom vedel (mogoče šamot...) na kaj pazit.

hvala lepa!

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - cratos - 27.1.2014

@faker nerad dajem ocene o samih kotlih,kateri je boljši kateri slabši!!To je ravno tako kot bi me spraševal ,ali je boljša KIA ali Hyundaj,ne vem je stvar okusa!???
Je pa odvisno koliko denarja misliš namenit za kotel!
Lahko ti povem samo opažanja iz prakse,kako se kakšen kotel obnaša in koliko telovadbe rabiš ob njem.
Sigma s njihovo lambdo je izredno problematična,ker ko je 100%odprta loputa za sekundarca je 100%zaprt primarc,kar pa v nobenem problemu ni prav.
Poljaki so poenostavili zadevo in dali elektroniko kar za palete.(Razen če so do sedaj kaj spremenili)
Potem njihova originalna IK je res na nivoju nizko cenovnih kotlov.
Pri Sigmi ima šoba zelo majhne dovode za sekundarca ,mislim da so 6mm jaz jih vsem povečam vsaj na 8mm ker sama šoba ima 2x po 6 lukenj.

Attack je pa še tako nov kotel ,da se napake kažejo šele sedaj po 2letih uporabe.Kar pa si že tudi sam opazil,če spremljaš temo na forumu.
Prav tako je veliko napisanega tudi o Funk Sigmi eni jo hvalijo drugi pač grajajo.
100 ljudi 100 čudi!!!! :wink:
Tako da še enkrat,ne maram dajati ocen kaj je bolje in kaj slapše..
lp Cratos

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - Hanzi - 27.1.2014

Attack ni ravno dve leti star, je pa res da je zadnji dve leti boj prisoten v slo, oziroma vsaj na forumu se veliko ni govorilo o njem prej.

tule <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.youtube.com/watch?v=NckG95B4Lok">http://www.youtube.com/watch?v=NckG95B4Lok</a><!-- m --> imaš tri leta star posnetek, na njem so še stari attacki ki jih ne delajo več.
tule <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.attack.sk/profil-spolocnosti/">http://www.attack.sk/profil-spolocnosti/</a><!-- m --> piše da delajo od 1995.
Je pa zanimivo da se jim še vedno dogajajo take "začetniške" napake.

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - cratos - 27.1.2014

Ali je pred 2 leti v Sloveniji kdo vedel za Attacka?