• Domov
  • Forum
  • Spletniki
  • Novice
  • Montažne hiše
  • Novogradnje
Napredno iskanje >>
Kompostnik - Print verzija
PodSvojoStreho.net
Kompostnik - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Kar naredi dom (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Forum: Vrt in okolica (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=24)
+--- Tema: Kompostnik (/showthread.php?tid=21644)

Strani: 1 2 3 4 5

Kompostnik - s55ra - 14.5.2009

Je boljši plastični ali leseni? Pokrit ali odkrit?
Prosim za vaše izkušnje, ker ga nameravam kmalu nabaviti. Mislila sem na zelenega plastičnega, in sicer s pokrovom. Stal bi v bližini potoka (vlažen teren). Je kaj posebnega v zvezi z rokovanjem s kompostnikom?
Hvala.

Re: Kompostnik - dominokolje - 15.5.2009

plastika se ščasoma polomi, les strohni zato ti priporocam betonsko cev premera 100 ali 120 cm vkopano v zemljo, na vrhu si pa das izdelat pokrov po lastnem okusu (alu, rosfraj )

Re: Kompostnik - kresnicka - 15.5.2009

Mama ima 2 betonska kompostnika od Podlesnika (enega, v katerega meče sveže stvari (npr. travo od košenja) in drugega, v katerem so stvari že preperele in je kompost pripravljen za uporabo).

Pravi, da je z njim zadovoljna.

Re: Kompostnik - Damjan80 - 16.5.2009

naš plastični kompostnik v 17 letih še ni počil, tak da odvisno od kvalitete verjetno. Mora pa bit odprt, ker če je zaprt nima svetlobe in vode, kar je osnova za razkrajanje,

Re: Kompostnik - s55ra - 18.5.2009

Hvala za odgovore.
O betonskem nisem razmišljala, pa se mi zdi super ideja.

dominokolje, koliko naj bo cev vkopana? Čisto v zemlji, zunanji pokrov pa poravnan s terenom?

Re: Kompostnik - bernik - 18.5.2009

Jaz betonskega ne bi dal, prvič zaradi izgleda, drugič pa kompost rabi zrak...že ko nalagate recimo travo, je fajn vmes (po plasteh) dati kakšno vejo zaradi zračenja...

Re: Kompostnik - kresnicka - 18.5.2009

bernik Napisal:Jaz betonskega ne bi dal, prvič zaradi izgleda, drugič pa kompost rabi zrak...že ko nalagate recimo travo, je fajn vmes (po plasteh) dati kakšno vejo zaradi zračenja...

KOpiram odgovor iz SLONEP:
VPRAŠANJE: 25.02.2008 Na vrtu bi želel postaviti kompostnik. Imel bi enostaven kompostnik, zgrajen iz betonskih elementov ali lesa, ki jih bom postavil na betonsko ploščo. Ne vem pa koliko mora biti najmanj velik. Mi lahko prosim pomagate?
( NN )

ODGOVOR:

Kompostnik mora imeti najmanj 1 m3 prostornine, da bodo v njem nemoteno potekali procesi razgradnje. Ob straneh mora biti odprt, da se zrači.

Postavitev kompostnika na betonsko ploščo vam odsvetujem, saj boste tako preprečili dostop organizmom iz tal, ki so ključni za uspešno kompostiranje. Elemente kompostnika postavite na gola tla ali pa izdelajte temelje za stranice.

Betonski kompostnik bo trajnejši od lesenega, vendar pa je bolj moteč element v vrtu. Sivo barvo betona in masivnost konstrukcije najlažje zakrijemo, če okoli kompostnika nasadimo grmovnice. Rastline okoli kompostnika bodo zaradi velike količine hranil hitro rasle in dobro rodile. Zato so dobra izbira grmovnice, ki rodijo, kot je ribez ali pa maline.

( 25.02.2008 - SLONEP

Tudi v betonskem kompostniku kompost dobi dovolj zraka: kompostnik je namreč narejen tako, da se mu dajo posamezni elementi odstraniti - kot ta na tej povezavi: http://www.pucko.si/vrt-galan.php

Re: Kompostnik - dominokolje - 18.5.2009

s55ra Napisal:Hvala za odgovore.
O betonskem nisem razmišljala, pa se mi zdi super ideja.

dominokolje, koliko naj bo cev vkopana? Čisto v zemlji, zunanji pokrov pa poravnan s terenom?

bom poslikal in pošljem sliko

Re: Kompostnik - Nia - 19.5.2009

.... :D jaz sem ravno včeraj lesenega pobarvala v zeleno......sem pristaš naravnega......

Re: Kompostnik - s55ra - 19.5.2009

Mečete na kompost travo, veje (in drugo) ter vse organske gospodinjske odpadke, ostanke hrane? Ali se bolj splača rjava kanta od Snage?

Re: Kompostnik - MatejN - 19.5.2009

madman Napisal:na kompost vse kar je organskega izvora in zgnije......

No ja, mesa ravno ne priporocajo metati na kompost. Ceprav moj tast mece vse gor, pa mu kar rata.

Vse kar je rastlinskega izvora in idealno, ni obdelano - kuhano ...

Re: Kompostnik - dominokolje - 19.5.2009

evo slike

http://www.shrani.si/?Z/TA/AqsIHDm/img0188.jpg
http://www.shrani.si/?44/109/2uM2yZD6/img0195.jpg

spodaj je zemlja zgoraj je toliko odprtine da voda teče , samo ob strani ni odprtine ampak zaradi tega bo sigurno kompost uporaben

potrebujem informacijo kako se prilepi sliko

Re: Kompostnik - s55ra - 29.7.2009

V začetku julija sva nameravala narediti kompostnik. Potem je padla debata in je kolega omenil, naj odpadkov iz gospodonjstva (kar je kuhano) ne mečem na kompost, češ da privablja miši in podgane. Misel, da bi mi to gomazilo po kompostniku in se razmnoževalo, mi je grozna in tako začasno mečem vse v kanto. Vidim pa, da nama je obstoječa kanta tako ali tako premajhna in bi se lahko kaj prostora v njej prihranilo, če bi imela kompostnik. Zdaj spet ne vem, kako naj se odločim ... Kaj porečete?

Re: Kompostnik - Urbi - 29.7.2009

s55ra Napisal:V začetku julija sva nameravala narediti kompostnik. Potem je padla debata in je kolega omenil, naj odpadkov iz gospodonjstva (kar je kuhano) ne mečem na kompost, češ da privablja miši in podgane. Misel, da bi mi to gomazilo po kompostniku in se razmnoževalo, mi je grozna in tako začasno mečem vse v kanto. Vidim pa, da nama je obstoječa kanta tako ali tako premajhna in bi se lahko kaj prostora v njej prihranilo, če bi imela kompostnik. Zdaj spet ne vem, kako naj se odločim ... Kaj porečete?

Zdravo,

kolk znate eni zapretiravat... in si zakomplicirat... Tvoj kolega SIGURNO nima kompostnika ali pa nikoli ne nosi nanj oz. to stori njegova žena... Mi imamo hišo blizu gozda, na kompostnik pride kvečjemu kak polh ali jež, ki pobereta kak ostanek od kakšnega sadja. Kompostnik je že vredu zadeva.

lp Urban

Re: Kompostnik - cinik - 29.7.2009

s55ra,

Kompostiraš lahko praktično vse kar je nekoč bilo živo. S kuhano hrano je tako, da ni problem, da se ne bi kompostirala lahko pa res privabi kakega gosta (če ima kopostnik pokrov to ne more biti problem). Medvedov pa verjetno tudi nimaš kje okrog da bi ti vanj vdrli. Prav tako ti ne priporočam, da na kompost daješ meso ali ribe ali npr. ostanke jedilnega olja.

Drugač je na netu o tem tono materiala in nasvetov.

Dober je praktično vsak kompostnik, ki se tebi dopade. Jaz sem jih uporabljal vse vrste in vsi opravijo delo.
1) Plastični: poceni, praviloma imajo pokrov in so narejeni tako, da miši in ostalo ne morejo zraven
2) Tak doma narejen iz smrekovih sušic: še bolj poceni, ne preveč lep vendar deluje. Minus so pač občasni obiski kakega ptiča, drugih gostov nismo imeli, ker smo malo pazili kaj smo na tega metali
3) Betonski kot je dala link kresnička: ima iste minuse kot 2 je pa opraviloma to dražje od 2 ali 1
4) Betonski vkopani, spodaj odcedno: imamo tudi to pri starših (podobmo kot dom in okolje vendar ne iz cevi). Ne manjka mu nič. če je pokrit se rešiš večino minusov 1, 2, 3. Je pa problem praznenje. Pri vkopanih je tudi ta problem, da zna biti v njih prehladno zato se kompostira nekoliko počasneje.

Splošno mnenje:
- dobro je da je pokrit, ker preveč vode povzroči gnitje. Cilj pa je doseč kompostiranje.
- spodaj na dnu naj bo po možnosti odprt - in da pridejo vanj mikrorganizmi iz tal. Če ni možno, da je spodaj odprt naj bo vsaj odceden, da se lažje odvede višek vode. Preveč vlage kot rečeno pripelje do gnitja namesto do kompostiranja. Prav tako premalo vlage zavre proces.
- dobro je, da je konstrukcija taka, da ga je enostavno polnit in še bolj pomembno da ga je možno enostavno praznit (tisti, ki ga ima na sliki dominokolje ima ta minus, je pa lep ampak vseeno zagotovo deluje)

Drugače pa je najbolj enostaven nasvet - ne preveč komplicirat. Če nisi ziher ali se bo obneslo (mislim ali se boste s tem sploh ukvarjali) morda kupi v baubau kaj poceni in vdari eno leto probe potem pa bo lažje ocenit ostale faktorje - kako velikega, katerega....

Zadnje novice

Lumar bo gradil 24 novih stanovanj v Turnišču

Maribor, Turnišče, 8. oktober 2025 – Podjetje Tona d.o.o. v sodelovanju z Občino Turnišče bo začelo…

• © 2004 - 2025

Email: info@podsvojostreho.net

Vse pravice pridržane

• Kazalo

• Prva stran
    • Forumi
    • Spletniki
    • Zid
    • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

• O portalu
    • Statistike
    • Kontakt
    • Podpora uporabnikom
    • Piškotki
  • Povezave

• Nepremicnine.net
    • Izracun-kredita.si
    • Novogradnje.si
    • Montažne hiše
    • Izdelava spletnih strani
    • Nepremicninar.com
    • SLONEP.net
© 2025, PodSvojoStreho.net, Vse pravice pridržane

Prijava uporabnika

Pozabljeno geslo?
Nov uporabnik? Registrirajte se tukaj.

Registracija novega uporabnika

Vaša registracija je bila uspešna.

Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.

Porabljeno geslo

Prijava
Nov uporabnik? Registrirajte se tukaj.

Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.

Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.