PodSvojoStreho.net
Toplotna črpalka - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Toplotna črpalka (/showthread.php?tid=72174)

Re: Toplotna črpalka - bozgom - 14.8.2018

Ne vem na kakšen način sem sprožil toliko srda in gneva. Očitate mi strašenje z, da bo nekoga zeblo ali mu bo povzročena večja premoženjska škoda. Mislim, da sem tistemu kateri razume in hoče razumeti ta strah pojasnil. Pa da še enkrat povzamem- cenejše in slabše dimenzionirane naprave pogostokrat delujejo ne skrajnih mejah svojih zmogljivosti. To se ne dogaja, ko je zunaj prijetnih 7°C za katere imajo podatke v prospektih ampak takrat, ko je zunaj precej manj prijetnih -17°C, kjer teh podatkov v prospektih ni. Nekateri si takrat pomagajo z raznimi kamini (kar seveda pozabijo, ko me napadajo) drugi pač zaupajo dodatnim električnim grelcem. Pač- saj tistih nekaj dni, ko je tak mraz, grelci ne bodo povzročili toliko stroškov. Stvar je primerljiva temu, da bi si kupil avto za vožnji po ravnem, ko pa bi prišel do klanca, pa bi pač sopotniki izstopili in malce potisnili.

Zavrnil sem Thermia Atec ker njena toplotna moč in max. temp. vode po -7°C pada podobno kot Turška Lira v teh dneh (podobna situacija je pri vseh cenejših TČ). Izbral pa sem Nibe F2120, katera mi bo (po tehničnih podatkih) nudila dovolj toplote tudi v primeru najnižje izmerjene temperature v mojem kraju (-22,7°C) brez dodatnih kaminčkov in/ali dodatnih elekto grelcev v hiši iz 60. let na radiatorjih. Sem pa vseeno dodal tudi električne grelnike a le za primer, če bi TČ odpovedala, ne pa, da bi ji pomagali že pri temp. nekaj pod 0°C kot ima bivalentno temperaturo večina TČ katere po zagotovilih nekaterih forumašev povsem zadovoljivo ogrevajo.

Re: Toplotna črpalka - DELPHI - 14.8.2018

Ja, lahko si samo čestitaš. Po taki pametni odločitvi lahko 3/4 foruma jebeš mater.
Je pa par hakeljcev.
Proizvajalec je za tvojo makino vseeno predvidel bivalentno točko pri -7°C, kar je +/- tam nekje, ali celo višje kot ima nastavljeno bivalenco povprečen siromak na riževem narastku.
Tudi tvoji mašini za razliko od generičnih inverterjev z ajnšpricom, pada moč z nižanjem zunanje T. Težko zdaj najdem pametno primerjavo, ker si turško liro in kamen že ponucal.
Posledično si moral zato predimenzionirati napravo, ki jo boš posledično dražje plačal.
Naprava dela na plin 410A, kar pomeni, da kuhaš z isto vodo kot oni klinac, ki je odkantal 1/2 manj denarja za en LG monoblok.
Da ne rečem, da se ti bo vsak revček s plinsko povezavo smejal, ko boš ti kurblal agregat, da ti ne bo zmrznila zunanja enota ob izpadu el.

Ko si jo dimenzioniral na -22°C, si najbrž hotel samemu sebi ali pa drugim kaj dokazati, saj to, še enkrat, ob plinu 410A sicer nima nekega smisla.
Kompresor ti vsekakor ne bo hvaležen.
Sicer pa sam preveri na švedskih forumih.
Je vsega: od glasnosti naprave, do pregrevanja kompresorja v hudem mrazu, do, o, groza, prezgodnjega vklapljanja grelcev.

Re: Toplotna črpalka - JaBK - 14.8.2018

Vse kar te skrbi od odpovedi TČ, enormnih stroškov za grelce in alternativne vire, premoženjske škode ipd itn so merljive zadeve. Čudi me, da pri vsej pameti in dolgotrajni izbiri in ne vem kakih poglobljenih vpogledov v to zadevo na podlagi katerih arogantno očitaš drugim da so ovce in nimajo pojma operiras pavšalno in opisno, ko serviras take strahove na mizo. Ni panike, verjami svojo vero, žal je zgolj to zaenkrat.

@jabk če bi razumela zapisano potem bi opazila, da izraz "ovca" uporabljam le v zvezi s vprašanjem (pa še to večina "Ali sem potem ovca?"). Uporabljam pa ga izključno kot odgovor na ta zapis @MikMik-a

Citat:Malo matematike: TČ za 6000€ in letno porabo 450€, ter TČ za 11000€ in letno porabo 200€. Razlika v porabi 250€ (več kot 50%, kar seveda ni realno ampak za lažji izračun sem vzel takšno številko), 5000€ v investiciji pa se pokrije v 20ih letih, da prav si prebral 20 let. Da ne govorim o ceni rezervnih delov...

To so podatki iz prakse, če pa verjameš prodajalcu si pa seveda še ena ovca več. Zbudita se.

Če sem zaradi tega aroganten pa naj bom.

@Delphi vsak komentar je brez vezen. Imaš 100% prav. A kaj morem, sem pač arogantna ovca.

Re: Toplotna črpalka - Popson31 - 14.8.2018

@DELPHI + 1 Wink

DELPHI Napisal:Ja, lahko si samo čestitaš. Po taki pametni odločitvi lahko 3/4 foruma jebeš mater.
Je pa par hakeljcev.
Proizvajalec je za tvojo makino vseeno predvidel bivalentno točko pri -7°C, kar je +/- tam nekje, ali celo višje kot ima nastavljeno bivalenco povprečen siromak na riževem narastku.
Tudi tvoji mašini za razliko od generičnih inverterjev z ajnšpricom, pada moč z nižanjem zunanje T. Težko zdaj najdem pametno primerjavo, ker si turško liro in kamen že ponucal.
Posledično si moral zato predimenzionirati napravo, ki jo boš posledično dražje plačal.
Naprava dela na plin 410A, kar pomeni, da kuhaš z isto vodo kot oni klinac, ki je odkantal 1/2 manj denarja za en LG monoblok.
Da ne rečem, da se ti bo vsak revček s plinsko povezavo smejal, ko boš ti kurblal agregat, da ti ne bo zmrznila zunanja enota ob izpadu el.

Ko si jo dimenzioniral na -22°C, si najbrž hotel samemu sebi ali pa drugim kaj dokazati, saj to, še enkrat, ob plinu 410A sicer nima nekega smisla.
Kompresor ti vsekakor ne bo hvaležen.
Sicer pa sam preveri na švedskih forumih.
Je vsega: od glasnosti naprave, do pregrevanja kompresorja v hudem mrazu, do, o, groza, prezgodnjega vklapljanja grelcev.
Čeprav imaš 100% prav pa vendar... mogoče se bo razvila debata:
Moj besednjak, moja psiha, moje prepričanje... ne zajema takšnih in podobnih žaljivih besed, s katerimi si začel svoj prav. Bi pa bil vesel, če mi kdo dokaže nasprotno (mogoče @jabk?)
Bivalentna točka je tista temperatura, pri kateri moč TČ ne zadošča več za pokrivanje toplotnih potreb objekta. Po tvojem, bi mi tako 2kW kot 25 kW TČ zagotavljala dovolj toplotne energije za moj objekt vse do temperature -7°C. Če to drži, bi bil pa zares ovca, da bi kupil karkoli več od hladilnika s kompresorjem 250W.
Moč v višanjem obremenitve pada vsem stvarem. Piksno pira lahko nesem 100 m daleč, maratona pa niti s six-packom ne morem preteči. Obstajajo pa ljudje, kateri ga pretečejo celo brez ene same piksne. Sva torej enako močna in vzdržljiva?

Če bi obstajale zvezno nastavljive naprave potem bi glede predimenziniranja tvoja trditev bila (edina v tem prispevku) smiselna. Če pa potrebuješ npr. 10 kW, obstaja pa le 8 in 12 kW, kaj boš storil? Varčeval in poddimenzioniral napravo ter že npr. po 5. letih plačal več, zaradi delovanja grelcev? Pa tudi, pri napravi istega proizvajalca se naprave po stopnjah razlikujejo za nekaj 100 €. Tako stane tvoj tako opevani LG monoblok npr. za 5 kv 2500@, za 7 kW pa 2700 €. Jo to zares tak znesek, da bi moral napravo poddimenzionirati, če potrebujem 6 kW?
Če bo zmanjkalo elektrike za uro ali dve me zamrznitev ne bo skrbela. Če pa bo elektrike zmanjkalo za dan ali dva pa me bo TČ še najmanj srbela. Kaj mi pomaga delujoča TČ, ko bo prišla elektrika, če bo moja telesna temperature takrat -15°C, kot je takrat zunaj? Drugače pa- obtočna črpalka ima moč tam 60 W. UPS z 800VA, kateri zadošča za 10 ur delovanja stane tam 100€. Torej ne potrebujem nobenega agregata. Obstaja pa še varianta s tremi ventili za ceno 20...30€, s pomočjo katerih lahko izpustiš vodo iz zunanje naprave. Le kako pa bo lastnik split naprave rešil morebitno puščanje plinske instalacije? Tudi tako težko, drago in komplicirano kot jaz?
Če meni pri -22°C kompresor ne bo hvaležen, kako pa mi bo potem hvaležen pri LG monobloku, kjer mi že pri -10°C ne bo mogel zagotavljati toplejše vode od 45°C?
Glede plina pa- daš dvema kuharjema v roke svinska reberca, pa ti bo jih eden pripravil, da si boš še prste polizal, pri drugem pa bodo romale na odpad. Ni vse v sestavinah, je precej tudi v pripravi.

Če se že Švedi v prospektih tako lažejo in svoje laži za nameček še drago prodajajo, kaj lahko potem pričakujem od vzhodnjakov, kateri delajo naprave praktično zastonj?

Re: Toplotna črpalka - DELPHI - 14.8.2018

Večino svojega prispevka polemiziraš sam s sabo, mene pa se lotevaš s slamnatim možem, logično zmoto iz nerelevance.
Če si se odločil za Nibe, ker si pač želiš echt robe, skandinavski dizajn in švedskega jeklo, je to meni čisto kul.
3/4 svojih odločitev sprejmemo iz trebuha, če so ti slučajno jajca prevulgarna, malo je torej racionalnih. Zeitgeist pač: racionalnost= ekonomičnost in obratno.

Problem s tabo imam tam in toliko kot JaBK - ker strašiš z vragom, kjer ga ni.

Re: Toplotna črpalka - bohinc - 14.8.2018

DELPHI čestitka pri odločitvi riževega narastka . Ovrgel si kak starejši mit :lol:
Je cenejši in deluje na objektu za katere se je leta pisalo, da zmore le...!? :wink: In gre večino za objekte, ki spod 11kW ni debate o učinkovitem ogrevanju(dokaz: uporabniki tudi prešibkih opevanih... :!: Idea). Torej ne poznajo talnega, ne zadostne (če sploh ) izolacije...
Cenovno nekdaj opevana, je na ravni Nibe ali izvedenk ''pralcev'' IVT, da mnoštvo drugih (tudi cenejših ne omenjam...). :mrgreen:
p.s. in ''bogokletno ponižujoča'' promotorjev, je bila omemba pomoči z grelci , ustrahovanj o mrazu v objektih...

Re: Toplotna črpalka - kavelj2222 - 14.8.2018

[img]httpunichr("58")//i65unichr("46")tinypicunichr("46")com/2mrgxlyunichr("46")jpg[/img]

Re: Toplotna črpalka - DELPHI - 15.8.2018

Stare štorije. Bohinca so tudi strašili, da bo v mrzlem in da njegova TT ne bo videla naslednje zime, pa gre zdaj, če se ne motim že v 8 leto.
In še draga ni bila. Za razliko od kritikov, ki so ga zmerjali, se bohinc še kar drži, preroki njegove pogube pa so eden za drugim izginili s scene...

Omenjeni Nibe je sicer zelo dobra TČ, naj bi bila tišja, lepša pa sploh.

Re: Toplotna črpalka - kavelj2222 - 15.8.2018

Zato jaz ze destič pravim da tukaj kaj dosti zgrešit ne moreš pa uzameš karkoli. Eden od sosedov ima Nibe pa hvali, drugi ima Daikin-a pa hvali, tretji ima pa Fujitsu pa tudi hvali. dve so 11kW ena pa 6kW. Vse delujejo ze vec let in so brez problemov opravljale svoje poslanstvo do sedaj in verjetno ga bodo se naprej.

Človek pač pogleda kolko ima soldov in to je to. če izbiraš v rangu od 4-6keur je verjetno vse več ali manj isto sranje.
Mene osebno so komentarji v prid Nibe najbolj prepričali. mogoče je bil samo marketing pristop pravilen ampak to je to. Viessman pac tega ni znal. Cena je bla pa pri obeh na koncu v +/- 100 eurih.

Pralni stroj imam najcenejši Beko za 250 eur in dela že 6 let brez problema in po pravici povedano me sploh ne zanima koliko bolje en za 600eur opere perilo. Ampak to samo dokler ne bom rabil novega potem bom spet na začetku in izumljal toplo vodo verjetno. Takšni smo.

lp,J.

Re: Toplotna črpalka - Popson31 - 15.8.2018

Veckrat slisimo oz preberemo pregovor “koliko denarja toliko muzike”, ki v dolocenih primerih res velja. V kar pa dvomim da velja pri TC. Imam to novo verzijo mitsubishija, ki ima na voljo kar nekaj funkcij, lepo izgleda (sploh zunanja enota) in po vrnjeni subvenciji me bo stala 5200€. Kaj bi dobil vec ce bi vzel recimo NIBE za +10k€? Glede na dostopne podatke in slike, je mogoce lepsa od mitsubishija (ali pa tudi ne, kak za koga), vse ostalo pa je bolj kot ne spekuliranje. Tudi, ce ima NIBE boljse sestavne dele, to ni garancija za daljso zivljenjsko dobo, tudi poraba stroma na istem objektu bi bila primerljiva. Se kaj, kar govori v prid drazji izbiri? Res me zanima, kaj je tisto kar bi me prepricalo, da bi brez razmisljanja dal 4k€ vec?? Pri hrani, avtu, oblacilih, hisni elektroniki vem kaj dobim vec za vlozen denar, pri TC mi ta razlika nikoli ni bila jasna. Razumem, da nekdo nekaj rabi in je zaradi specificne situacije omejen z izbiro ali pa je poln denarja in mu je vseeno, ce preplaca za 300%, ni mi pa jasno zakaj TC za +10k€, ce lahko pridem do identicnega rezultata z tisto za 6k€ Smile

Re: Toplotna črpalka - pentax - 15.8.2018

Višja kakovost sestavnih delov je osnova za možnost daljše življenjske dobe, seveda pa se lahko pokvari karkoli na bilo kateri tč. Cena izdelka ne zagotavlja garancije za daljšo življenjsko dobo, sami vgrajeni deli pa lahko vplivajo na to...seveda če so vsi deli kakovostni. Če je nek sklop vgrajen iz low budget robe, potem ti tudi vse ostalo ne garantira nič.

Re: Toplotna črpalka - bozgom - 15.8.2018

Ma ste dobri. Če vas še tako provociram, več od tega, da sem ovca, če pomislim na karkoli drugega kot na najcenejšo možnost ne zmorete.
Le zakaj to velja le za TČ in ne npr. za: TV, pralni stroj, sedežno garnituro, talno oblogo, oplesk na steni, čevlje, losion po britju...? Pa bi pri teh zadevah imel manj kasnejših stroškov in bi bolj varno spal, kot pa pri izbiri najcenejše med TČ :?: :?:

Re: Toplotna črpalka - DMhouse - 15.8.2018

Odločitev je padla, vzel bom novo Mitshubishi toplotno črpalko. Cenovno in napram tem kaj dobim se mi zdi to najboljša izbira.