PodSvojoStreho.net
Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" (/showthread.php?tid=53974)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - faker - 24.1.2014

Evo da malo obudim temo kje zakuriti uplinjaka.
Eno sezono in pol smo kurili uplinjaka od spodaj, odprli loputo za dimnik. Tako je ostalo odprto do temperature dimnih plino nekje 50-60°. Potem smo zaprli spodnja vratca in loputo za dimnik. Imamo peč sigma plus brez lambde sonde.Ker nam še vse do zdaj ni vredu polnilo zalogovnik, je to vodovodar sedaj rešil pod nazorom Buderusa (dodali so elektroniko in spremenili določene zadeve).Sedaj pa bistvo.Buderusov zastopnik je vprašal kako kurim, jaz mu razložim klasičen postopek od spodaj. On pa je rekel sedaj pa bomo zakurili od zgoraj:

Odpreš nalagalni prostor, postaviš drva (suha) na dno, paziš da imaš nad režo (kjer gori v spodnji prostor) malo prostora (mogoče v obliki črke v), v ta prostor nad režo daš papir in suhe treske (lahko tudi kurilno kocko). Nato vklopiš peč in prižgeš papir. vse je zaprto samo nalagalni prostor je odprt kjer si zakuril. Tako začne goreti v peči po par minutah, sedaj naložiš do vrha drva, počakaš da so dimni plini čez 50-60°C in nato zapreš peč.
Sedaj se sprašujete zakaj tako kuriti:
prednosti:
-takoj se začne piraliza oz.pravilno izgorevanje (manj onesnažujemo okolje, ker se že od začetka minimalno kadi)
-podaljšamo življensko dobo ventilatorja , da ne pridejo tako vroči in onsenaženi dimni plini do njega in njegovih ležajev
-podaljšamo življensko dobo sonde za merjenje dimnih plinov (pri meni so jo morali zamenjati, ker je iz neznanih razlogov včasih javila nerealne dimne pline napr.18°c in ob polnem gorenju ugasnila peč, kao da ni goriva
-človeški faktor , da pozabiš zapreti loputo za dimnik in uničiš ventilator, sondo DP,zmanjšaš izoristek peči in onesnažuješ okolje
slabosti:
jaz je še ne poznam

sedaj že en teden kurim tako in bom tako tudi nadaljeval, bom še koga prepričal da tako počne.

zelo vesel bom kakšnega komentarja pozitivnega , tudi negativnega.

Se pa opravičujem, če je že kdo zapisal takšen način kot sedaj jaz, sem spregledal

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - cratos - 24.1.2014

cratos Napisal:Ali ne da,je to lep kompliment,če ti nekdo reče deklica!! Big Grin
Aleks pa ima prav glede TDP.Nisem zasledil na koliko ti uhajajo DP.
Povej mi kolikšno imaš temperaturo povratka ??

No sedaj ti bom na kratko opisal kako najlažje zakuriš.
-Zdaj če imaš ostanek ne aktivnega oglja je to sigurno najlažje štartati.
-Če kuriš iz nič pa tako!
-Na rešetko daš par trsk,ne veliko 5,6 ne več ,če kuriš s gorilnimi kockami je fino jaz osebno uporabljam kar plinski gorilec na kartuše ( tamale bombice ) s tem zažgem te trske.
-Pri kotlu ventilator zaženeš takoj ,ko naložiš trske in s brenarjem ali gorilnimi kockami zakuriš nad šobo.Loputo za odsesavanje DP imaš zaprto,da ima ventilator večjo moč sesanja.Papir ali karton odsvetujem za podkuriti ker preveč praši kotel.
-Na te trske naložiš spet 5-6 malo razklanih polenčkov premera 3x3 ali kaj podobnega premera(ostanki palet)itd.Trske naj bodo iz kašnega mehkega lesa
-Smreka
-Topol
-Lipa
-Bor
Ko pa imaš vse to naloženo nad šobo lahko začneš nakladati kotel do vrha s poleni ,ki pa spet ne smejo biti predebelo cepljena!Max.debelina polen pri uplinjakih je stranica polen10x10 pri nekaterih še manj.So tudi izkoristki boljši,če je kurivo bolj drobno. Izogibaj se okroglih ne razcepljenih polen.
Je pa fino ,da je v nakladalnem prostoru čim manj praznega prostora(kot bi zlagala lego kocke)
Za na vrhu lahko daš en konkreten polen,da s svojo težo pritiska kurivo proti šobi.
Zgoraj zapreš nakladalna vata,sredinska vrata pa pustiš odprta toliko časa,da temperatura DP naraste na približno 100°C potem jih zapreš in to je to.
Če kotel ne čistiš se s tem načinom kurjenja zamudiš 5min.
Dobro moraš počakati še toliko časa ,da DP narastejo na željeno temperaturo.
Ta čas pa vzameš metlo in pospraviš kurilnico. :lol:
Zapreš vratca,aja vratca imej priprta ni treba ,da so full otprta.
No to je na kratko ta opis.

Zdaj ko sem pisal ta post mi je na misel prišla en priblisk zakaj imaš lahko povečane DP .

Ali je tvoj mož že gledal kdaj zadaj kjer so toplotni izmenjevalci?Imam na sumu ,da turbolatorji ki so v obliki vzmeti ne opravljajo funkcije kot bi jo morali.
Te turbolatorji imajo funkcijo čiščenja toplotnih izmenjevalcev in pravilno bremzanje DP.
Po mojih izkušnjah so lahko te turbolatorji malenkost manjši kot je sama odprtina toplotnih izmenjevalcev in ne drgnejo ob samo steno(bi pa morali).
Ker ne drgnejo se je na steno nabral prah itd.vsak milimeter prahu pomeni ,da je toliko procentov večja možnost da ti toplota uhaja skozi dimnik in toplotni izmenjevalci ne opravijo svojega dela.
Zato sem tudi prej napisal ,da je časopis ali karton najslabši za podkurit ker ima karton v sebi veliko kalcita časopis malo manj.Se pa ta hudič zelo rad lepi na omočene dele kotla.
Upam,da sem tebi in še komu pomagal zakurit uplinjevalni kotel s najmanj truda.
Meni se moja metoda zelo dobro obnese. Idea

lp Cratos

Kovintrejdu-Buderusu niso povedali nič novega to metodo kurjenja ali vsaj podobno, uporabljam vsaj 4 leta.
So pa dolgo rabili ,da so pogruntali praviln način kurjenja!!
Kaj ne fantje in deklice s uplinjaki???

lp Cratos

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - Hanzi - 24.1.2014

Saj ga niso pogruntali, mogoče so prebrali na internetu.

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - FranciZ - 24.1.2014

No - tudi jaz kurim tako, pa ne vem kaj ima to z kurjenjem 'od zgoraj'... ?

So pri Kovintrejdu toliko pametni!!Da celo prodajajo to znanje ,bravo:

Zato pa sem jaz včeraj želel na Viso electron naložiti evre, da si bom na kitajskem nabavil fršlus pa gumb pa si me nekam čudno gledal .
Našim strokovnjakom zaupam vedno manj. Največji strokovnjaki so običajno tisti ki se znajo dobro prodat, znanja pa nimajo.

cratos Napisal:So pri Kovintrejdu toliko pametni!!Da celo prodajajo to znanje ,bravo:
@Hanzi to je bilo mišljeno kot sarkazem!!Ne kot pohvala za firmo Kovintrejd :mrgreen:
Firma ima težavo s komunikacijo :Kolikor jih jaz poznam!!
Razen ,če se jim je v zadnjem času odprlo nebo in so se drastično spremenili.

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - faker - 24.1.2014

Ta gospod od Kovintrejda je bil zelo v redu, peč je obvladal v nulo, jo pa ima tudi sam doma že enih pet let. Je kar pohvalil sigmo, češ da ima realne podatke, ki jih imajo za eko sklad. nekateri tega nimajo, češ da imajo prirejeno pogojem.
Če je pač hvalil svojo robo, jo pač je . Moram pa reči da sem jaz zadovoljen z samo pečjo zaenkrat, primerjat pa moramo cenovno enakovredne peči med sabo seveda.

Ja, cratos saj vem kam pes taco molila. Sem včeraj imel predavanje tudi o sigmi in kovintradu se mi zdi. Faker: itak, pogovarjamo se o pečeh za 2-3 jurja recimo.

Faker: veš kaj je žalostno: da ste eno leto in pol reševali problem ob pomoči vodovodarja-monterja, pa še kovintrada. Nekateri imamo peči ki so jih ”šalabajzerji” (niti fušar mu ne moreš rečt, ker to še ni nikdar počel)montiral, pa jih hitreje kot v letu in pol usposobimo v normalno delovanje. Nekateri s pomočjo serviserjev in trgovcev to počnejo 6 let, potem pa s pomočjo foruma rešijo v nekaj tednih.

Zato peč raje naročim na ”kitajskem” za pol cene, pa se sam naučim montaže.

faker Napisal:Ta gospod od Kovintrejda je bil zelo v redu, peč je obvladal v nulo, jo pa ima tudi sam doma že enih pet let. Je kar pohvalil sigmo, češ da ima realne podatke, ki jih imajo za eko sklad. nekateri tega nimajo, češ da imajo prirejeno pogojem.
Če je pač hvalil svojo robo, jo pač je . Moram pa reči da sem jaz zadovoljen z samo pečjo zaenkrat, primerjat pa moramo cenovno enakovredne peči med sabo seveda.
Važna je osebna iskušnja!!
Če si ti zadovljen je potem čisto OK.
Ali pa žal ne veš kako isto cenovni kotli delajo še bolje kot tvoja Sigma.
SIGEM sem že precej zrihtal in poznam njihove bolezni!!!
Bog pomagej,resnica je pač taka!
Ampak kot pravim,važno da si ti zadovoljen.
@Hanzi prodajalcu je važno ,da kotel nekomu prodajo, potem naj se pa sam hebe...

lp cratos

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - hasper - 24.1.2014

Ali kdo pozna ABC Delta peč. Srbski proizvod, trži pa prav tako Kovintrade.
Po defaultu je opremljena z lambdo sondo, regulacija Estyma - tako kot pri Sigmi.

Več na tej [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")buderusunichr("46")si/kotli-polena-deltaunichr("46")html]povezavi[/url].

Mnenja oziroma izkušnje?

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - CimaBella - 24.1.2014

Nekaj cvetk, sicer ne s kovintrejda, ampak vseeno od uradnih znalcev:

Ko sem zapisovala rezultate kurjenja in sporočila nekatere svoje ugotovitve:
...Gospa, preveč časa preživite v kurilnici. Mišljeno je, da samo naložite drva in potem pozabite na peč...
(jp, vedno sem želela preživljati prosti čas v kurilnici)

ko sem spraševala, zakaj ima konkurenčna firma drugače zvezan kotel in zalogovnik:
...ker sem jaz tako naredil in je tako prav. Kot ima narejena konkurenčna firma je narobe... (znanstveni argument na nivoju 5 - letnega otroka)

... saj razmišljate pravilno, samo veste preveč napačnih stvari...

..pa bi vzeli 32 kw kotel, saj je samo 100 E dražji...
(no, tle se celo strinjam in malce tolčem po glavi)

Sicer je sedaj stanje kar zadovoljivo, itak ne popolno, sploh ker je mož pogruntal, da nama talno prazni zalogovnik in sedaj talno ogrevava medtem, ko Waltis gori, iz zalogovnika pa se greje samo radiatorje (zaradi nesrečnega povratka, ki je speljan na sredino, če ste slučajno pozabili).

Cratos, zdaj je IK notri zatesnjena in zacementirana, tako, da ne bo nič z menjavo dokler ne crkne. Vsekakor vabljen vsaj na kofe, da nauš samo po Štajerskem hodil. :wink: (mimogrede, sem resno razmišljala, da sebe (in moža) povabim k somu na attacka, samo ravno naslednji četrtek začneva belit, pa dvomim, da bo mož za. No, lahko bi tudi som rekel ne. :oops: )

Hanzi, sem vesela, da sta s cratosom rešila težavo. Moj W da od sebe 19 kW - max 22 kw, samo pod pogoji, da ima drva bukova, 50 cm dolga, na 8 cm cepljena, 14-20 % vlago, prav naloženo. TDP od 160 -180. Pod 160 vode ne greje, nad 180 pa prehitro zgori. Če zamenjava drva, morava spremeniti parametre ventilatorja.

Veš kaj mi je pri tvojem waltisu zanimivo?
imaš 19kw, pa kuriš cele dneve ko je zunaj 5C. Kaj bo ko bo -20?
Ogrevaš kakšnih 1000m2?

Jaz imam 30kw slovaka pa recimo da gori 2uri na dan (sedaj sem kuril na 2 ali tri dni, ena peč gori recimo okoli 5 ur)
Pa ogrevam na oko 200m2, pa 9 ljudi SV, temperatura pa okoli 23.
Pri tebi bi pri podobni zgradbi pričakoval da bi gorel 3 ure ne pa cele dneve. Vsaj tako mislim da si na začetku teme pisala.

Koliko ur na dan ti sedaj v teh dneh peč gori?
Koliko m2 ogrevaš, kaj izoliranih? na kakšno stopinjo )

Še to: kurilnico je sestavil gradbenik, to je bila njegova prva kurilnica, prej ni imel pojma o kurilnicah, čeprav se celo življenje greje na drva. Enostavno nisem zaupal pooblaščenim izvajalcem in prodajalcem. V tej temi in podobnih pa vidiš, da malokdo ve kaj prodaja, kaj šele kako se to optimalno montira, uporablja... prejšnji teden je pekel torte, ta teden prodaja zavarovanja, drug teden pa bo mojster za centralne.

Re: Kurjenje uplinjaka od "zgoraj" - CimaBella - 24.1.2014

Ne, sedaj gori W kakšnih 5 -6 h z eno nalago, ostalo greje zalogovnik. Bistevna razlika kot prej, ko je gorel 12 h.
140 m2 , neizoliranih, 20 st. c

Ma jaz ne pravim, da je naš sistem dober.
In se zavedam, da je W. 19 kW za en d... Vendar ima tako malo izmenjevalnih površin, da ga ne moraš niti navit na več kot 22 kW. (To sem tudi že spraševala, če bi se ga dalo sfrizirat, pa konstruktor pravi, da ne)

Če imaš 30 kw kotlin ti ne gori optimalno, še vseeno lahko da od sebe 25 kW. Če moj kotel ne gori optimalno, je škoda drva sploh dat noter.

Na -20 pričakujem, da bo gorel 24 h/dan, dokler hiša ne bo izolirana.

Hja, jaz sem se začele zanimat za kotle šele, ko je bila kurilnica zmontirana. Domnevala sem, da pooblaščeni monterji z dolgoletno kilometrino vedo, kaj delajo. Moja napaka. Če bi delalo bolje, še danes ne bi vedela nič in bi verjetno živela v prepričanju, da imam super kurilnico. Ravno tako bi verjetno mislila, da imam super kurilnico, če bi imela 32 kw uplinjak, ki bi brez težav segrel zalogovnik in hišo v rekordnem času.