![]() |
|
Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem (/showthread.php?tid=12767) |
Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - gt001 - 16.6.2014 Ce se tusiras in rekuperator zaradi visje relativne vlaznosti povisa pretok zraka, je to le kratkotrajno - ko se vlaznost zniza, se tudi pretok zmanjsa na nazivno nastavljeni. Ce ima rekuperator nazivni pretok npr. 400m3/h, senzorji rekuperatorja pa le-tega nazenejo na recimo 60% (iz nazivnih 30%), potem to na celotni volumen zraka nima vpliva in ti ne bo podrlo "vlaznostnega ravnovesja" v hisi. Sicer imam vgrajen zgoraj omenjeni rekuperator, ki ga montira strelpro in po dveh mesecih izkusenj lahko recem, da sistem zaenkrat funkcionira brez napak/pomankljivosti. Mora pa miniti kaksno leto, da se bodo stestirale vse vremenske okoliscine, da bom lahko na osnovi lastnih izkusenje rekel, koliko je regulacija senzorjev optimalna v vseh pogojih. Sicer lahko sam nastavis, pri koliksni sotpnji rel. vlaznosti odpadnega zraka naj rekuperator poveca pretok. Ker, kot receno, nima vpliva na celo hiso, sem ga jaz skalibriral na tamalo kopalnico. Torej vlaznost sem nastavil tako, da rekuperator zagotovi pretok, ki prepreci, da se med tusiranjem ne zamegli ogledalo v kopalnici. Kopalnica sicer nima posebej zracnika/okna itd. in ima majhen volumen (10m3), kar pomeni, da se brez prezracevanja v njej hitro ustvari savna efekt. Sicer senzorji v zgoraj omenjem rekuperatorju (CO/smrad) opravljajo delo bp - prakticno rocnega boosta ne vklapljamo, ker rekuperator sam zazna kuhinjske akcije, zacinjene velike potrebe, parfume itd itd. Kot sem opazil, je edino kar "zmede" rekuperator STC. STC namrec pljuva konkretne kolicine hladnega in vlaznega zraka (dovod je od zunaj), kar nazene rekuperator na visoke obrate za cel cas delovanja STC. Sedaj sem odvod iz STC napeljal ven - poleti za "hlajenje" garaze, pozimi bo slo pa v okolico, da ne dela zmede rekuperatorju. Sicer bi lahko vezal rekuperator na STC - kot napa vezava, da bi recimo v casu delovanja STC na rekuperatorju deloval le odvod, dovo pa dal na minimum (ker je ze dovod iz STC), vendar se s tem se nisem poigraval. Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - Tone - 17.6.2014 STC ne oddaja vlažnega zraka, v vsakem primeru je zrak enako (ko začne delovati) ali manj vlažen od zunanjega. Morda zazna motnjo v delovanju zaradi nadtlaka povzročenrga s STC. Pozimi tudi zelo majhen pretok posuši zrak pod mejo ugodnosti, vsaj v spalnici oziroma prostorih kjer ni velike proizvodnje vlage. Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - gt001 - 17.6.2014 Moja "teorija" o vlaznem zraku izhaja iz sledecega primera: enkrat sem iz radovednosti porinil vremensko postajo v izpuh STC. Pokazala je 88% vlaznost in 12°. Bi bilo mozno, da se je vremenski postaji odpililo, ker sem jo dal direkt na izpuh? Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - Tone - 17.6.2014 Ni se ji, relativna vlažnost je res blizu 100%, absolutna je pa vsekakor nižja, šteje pa slednja. Pri dvigu temperature za 1°C se vlažnost zniža za 4°C, torej ima zrak iz STČ pri 22°C pod 50%vlažnosti (od oka). Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - gt001 - 17.6.2014 hvala za pojasnilo - sedaj vse jasno. Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - Tone - 2.7.2015 Včeraj je pritisnila vlaga, že ob polnoči je bila rosa, in sem vklopil razvlaževanje. Prvič sem šel meriti kaj gre iz šob v spalnici, najdaljša cev, pa še manjši premer kot v dnevno. Vremenska postaja, ki sem jo dal v prostor nad usm. rešetkami je kazala 19°C in 60% vlage, roka pa je kazala, da ful hladno piha. ARSO pa pravi, da je na bližnjem Brniku 30°C in 47% vlage. V odvisnosti iz katere strani računam razliko, je 170W kompresor znižal rel.vlago za 15 oziroma 28%. V stanovanju je prijetno sedeti v kratkih rokavih, v kratkih hlačah me pa kar malo zebe, temperatura je 24C. Bolj pravilno je računati zmanjšanje absolutne vlage, to je 4,5g/m^3. Ker iz razvlažilca priteče 3dl/h, to pomeni, da imam pretok 67m^3/h, to je izmenjava zraka v vpihovanih prostorih na 2h. Vstopni ventilator je malo nad min, izstopni je ugasnjen, da rekuperator z zemeljskim hlajenjem vstopnega zraka derlujo na pol v bypass režimu (do razvlažilca pride 23,5°C, zunaj je 31C. Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - Tone - 2.7.2015 Zrak se torej ohladi za 20C, za kar se potrebuje 481W (če bi bil zrak suh), kar je dobrih 500W pri vlažnem zraku (od oka po spominu), za izločanje vlage pa 187W. Cel sistem mi troši cca 190W, pridobim pa 700, nekam veliko, da se nisem kje zakalkuliral. Aha, 170W pridela hladilnik vstopnega zraka tako da pride COP slabih 2,8, upoštevajoč ventilatorja in črpalko za vodo. Fino, ni kaj, kriza je le to, da je vhodni podatek amaterski vlagomer Kakorkoli že, če pravočasno (ko se začne visoka vlaga) vklopim razvlaževalec, je v hiši prijetno, lani je temp.v dnevni prilezla do 26, a je bilo prijetno, ker ni bilo vlage. Podobno je bilo v obeh spalnicah, tudi podstrešni, frotir rjuha in občutek svežega zraka zvečer in zjutraj. Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - Poldee - 2.7.2015 Caki, k si ti un Tone k ma +20m2 kolektorjev v samogradnji pa bazen? Pred leti sm bral tvoj blog o tem in se prjavu na ZRMK za samogradnjo kolektorjev. Ena boljsih odlocitev ever :-) Tone Napisal:Zrak se torej ohladi za 20C, za kar se potrebuje 481W (če bi bil zrak suh), kar je dobrih 500W pri vlažnem zraku (od oka po spominu), za izločanje vlage pa 187W. Cel sistem mi troši cca 190W, pridobim pa 700, nekam veliko, da se nisem kje zakalkuliral. Aha, 170W pridela hladilnik vstopnega zraka tako da pride COP slabih 2,8, upoštevajoč ventilatorja in črpalko za vodo. Fino, ni kaj, kriza je le to, da je vhodni podatek amaterski vlagomer Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - Tone - 2.7.2015 Yes, 24m^2, fi3m bazen od začetka maja gret na 34C
Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - alanford - 2.7.2015 In hudo home made tutifruti regulacijo z arduinoti ... _______________________________ Brez muje se še čevelj ne obuje. Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - Tone - 2.7.2015 Samo zimski vrt z bazen/jacuzzi je zaenkrat na Arduinčku. Precej bistveno zadevo sem pozabil, smo sosedje farme z dobrih 100glav govedi, silažo..., smrdi včasih za znort, mama pa extra občutljiva na te vonjave. Že več kot 20 let nismo ponoči zračili s prepihom. Na vstopni strani prezračevanja imam ogleni filter od ilegalnih gojilcev konoplje in nikoli ne zasmrdi v hiši, niti najmanj
Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - Poldee - 2.7.2015 Ej hudo. Kakorkoli, ti si kriv, da mam kolektorje, ki jih imam :-) Mi pa zadnje case misli skacejo v prezracevanje, samo to moram se premisliti, ce res rabim. Nekak me je strah, da bi se kaj zaleglo v sistemu in razbijanje sten me bremza :-) Drugace pa vse cestitke za te home-made projekte. Prav spomnim se kako sem bral storijo o kolektorjih :-) Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - Tone - 3.7.2015 Glavnino dovodnih cevi je alufleks in jih lahko zamenjam, vgrajene v strop so pa iz pločevine, z enim 45° kotom in računam, da jih bom lahko očistil kot puškino cev. Itak je pa na vhodu ogljeni filter. Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - Tone - 6.7.2015 Še nekaj nisem omenil. Med meritvami mi je zunanji vlagomer kazal veliko manj kot arso-tov na Brniku, predvsem pa kakor kdaj, zato sem mislil, da je pokvarjen. Po nekaj raziskovanja sem prišel do spoznanja, da imamo res precej manj vlage kot na letališču, ki je oddaljen cca 4km. Vzrok je v suhem zraku v višinah in legi moje hiše tik ob vznožju Alp Ko zapiha severni veter, iz Kamniško savinjskih alp prinaša suh zrak. Danes dopoldne je bilo na Krvavcu cca 35% nižja vlaga (preračunano na enako temperaturo). Torej zgornje meritve niso prave, realnost ni tako ugodna. Je pa danes le pritisnila huda vlaga, zato sem se lahko lotil ocene koliko vlage se brez kondenzacije prenaša skozi lamele kartonskega izmenjevalca. Vlagomer za rekuperatorjem mi je opoldne kazal 71% pri 25,2C. Obratoval je samo vstopni ventilator, zrak je pa šel najprej skozi vodno hlajenje. Zakaj tako, ker je bil prejšnje dni zunaj zrak približno enako suh kot znotraj, vodno hlajenje pa je zrak ohladilo pod temperaturo zraka v stanovanju. To je bil neke vrste bypas. V stanovanju je bilo dobrih 24C in okrog 50% vlage. Po vklopu izstopnega ventilatorja je vlaga padla na 65%, temperatura pa na 24,9C. Zadevo sem še parkrat ponovil in preračunano na isto temperaturo zraka je vlaga nihala takole: -7, 8, -10, 6, -8, v povprečju torej 8%. Ker pa imajo vlagomeri histerezo in ker sem meril v razmeroma kratkih razponih dobre pol ure, je razlika gotovo večja vsaj za 1°C. Ker je imel zrak v stanovanju cca 25 manj vlage, bi lahko rekli, da se v rekuperatorju izmenja slabih 40% vlage. Ni veliko, nekaj pa le je, ampak če pogledamo celostno, temperatura se (veliko zaradi vodfnega hlajenja) zniža za 7C, vlaga pa 8%, za ugodje je to ful veliko, če preračunamo na temperaturo, je to 35C, sigurno več kot naredi razvlažilec. Je pa slednji še vedno ključen, saj je v minulih dneh skrbel, da se je vlaga v stanovanju spustila pod 50%, zato je sploh mogoče, da kartonski izmenjevalec odvzema vlago. Z drugimi besedami, brez razvlažilca se vlaga znotraj kmalu prilagodi oziroma prehiti zunanjo, saj je (zaradi hlapenja vlage v hiši) v povprečju seveda večja kot zunaj. Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - Tone - 7.7.2015 Z zgornjimi zaključki in 35°C sem povsem zabluzil. Danes sem še enkrat pomeril, koliko % mi razvlažilec zniža vlago (preračunano na isto temperaturo), 25%, rekuperator pa recimo 9%. Nekaj je in prav telih par dni bo kartonski izmenjevalec zelo prav prišel, saj se temperatura v hiši počasi dviguje, vlaga pa kar lepo ostaja pod 50%. Danes ob 8h je bilo na Brniku 23C in 87%, torej je v hiši cca 30% manj. V moji podstrešni spalnici je že prek 26C, spim pokrit s frotir rjuho in je optimalno. V spodnjo spalnico vstopa 20,5C pri 53% vlage. |