PodSvojoStreho.net
Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem (/showthread.php?tid=12767)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27

Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - hmm - 23.4.2014

Pozdravljeni!

Se vam opravičujem za delni offtopic.
Imam eno idejo in vprašanje, da mi kdo od vas, ki se bolj spoznate na stvar kot jaz pojasnite, če narobe razmišljam oz. sem ga kje kiksnil.

Stanje je tako:
Imam novogradnjo. Ometov še nisem naredil(razen faž). Prostori so razporejeni tako, da so na enem koncu sobe, na drugem kuhinja, vmes kurilnica in kopalnica.

Ideja je pa sledeča:
Od zunaj bi šel svež zrak not v kurilnici(kjer bi bil kasneje lahko rekuparator), od tam bi šel(po cevi) skozi kopalnico pod stropom do stičišča treh sob, kjer bi bil vpih v sobe(otroška, spalnica). Od tam pa bi se zrak pretakal pod vrati teh sob v hodnik, potem naprej v dnovno proti kuhinji, iz kuhinje pa je spet samo en meter preko hodnika do kurilnice(cev ne bi bila vidna, ker bi šla nad vhodnimi vrati.
Tako bi se izognil razpeljavi pod tlakom v mansardi(manjša potrebna debelina zvočne izolacije, ker ne bi bilo razpeljave zaračnih cevi).

Simulacija:
Ponoči ko spimo, nam je vseeno kakšen je zrak v dnevni. Podnevi, če bi bili v dnevni bi vseeno iz sob prihajal svež zrak. Če bi bil kdo v sobah in bi prejšni dan jedel fižol(in bi zelo streljal), pa bi si lokalno(v najhujšem scenariju) zaprl vpih zraka in zračil lokalno, če pa ne bi bilo tako hudo, pa predvidevam, da bi bila zadostna količina zraka tudi iz drugih dveh sob, da bi se vonjave dovolj razrečile.

Smisel in prednosti:
Manjša investicija v cevi(rabil bi jih samo kakih pet metrov + do kurilnice). Manjša dolžina pomeni tudi manj za čistit(če bi že bilo sploh kdaj potrebno). Potreba po švohnejšem ventilatorju. Zrak bi se bolj izkoristil, kot če se vsaka soba non stop prezračuje posebej. Že omenjena manjša debelina zvočne izolacije v mansardi.

Predvidevam, da sem kaj spregledal, drugače bi bila ta rešitev bolj razširjena, ker verjetno nisem prvi, ki bi pomislil na to.

Se priporočam za kak komentar.

Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - hmm - 23.4.2014

Mja, sem si malo prebral o delovanju, pa sem ugotovil, da je moja ideja bolj slaba kopija pred meseci branja o teh rečeh. Se opravičujem. LP

Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - Tone - 25.4.2014

Kaj pa kopalnica z WCjem, od tam naj bi bilo kake pol odsesavanja.
Ali res ni variante, da pripelješ svež zrak v dnevno.
Ne pozabi na močan prenos zvoka skozi cevi.

Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - hmm - 19.5.2014

Tone, se opravičujem, šele sedaj sem videl tvoje sporočilo. Kopalnica je povsem zraven kurilnice, tako da ni problema naredit. Bi pa verjetno bilo potrebno pri stikalih za luč v kopalnico naredit še stikalo za "agresivnejše" prezračevanje?

V dnevno imam skozi hodnik samo dober meter, tako da bi se dalo tudi zgoraj nad ploščo. Kaj pa pod tlaki(po podnu) bi šlo? Mislim da bo okoli 14 cm izolacije. Ne vidim pa potrebe po tem. Hmm? :? Kuhinja in dnevna sta v skupnem prostoru, tako da gre zrak iz sob naprej(polovično, ker so tudi v kuhinjo vrata iz hodnika) skozi dnevno do kuhinje.

Citat:Ne pozabi na močan prenos zvoka skozi cevi.

Hvala za opozorilo. To bom moral res še prebrat o tem, da ne bo potem ropotalo.

Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - Tone - 19.5.2014

Idealno bi bilo vpih v dnevno.
Obvezno pa zajem v kuhinji (če de le da na stropu nad štedilnikom) in močan zajem v WCju, zato stikala ne potrebuješ.
V dnevno lahko prideš po tleh, 20cm cev in 4cm izolacije pod njo.

Hrup pa je nevaren iz kurilnice po ceveh v prostore in da v kurilnici lahko poslušaš, kaj se pogovarjajo v sobah. To je hud problem in brez dušilcev ne vem če je varianta, morda zvočno izolirana škatla (piramide) pod stropom kurilnice.

Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - Tone - 19.5.2014

Seveda iz vsake sobe svoja cev do kurilnice ozirom škatle kot delilnika.

Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - hmm - 22.5.2014

O super Tone, se vidi, da imaš te stvari naštudirane. Hvala!

Edino ni mi jasno, kaj si hotel reči z 20 cm cevjo? A to misliš premer cevi? Hm nekam veliko je, ker bo vse skupaj(izolacija, tlaki,...) prišlo visoko max 20 cm.

Če te smem še vprašat, zakaj pa ne bi bilo vredu, če bi v sobah bil vpih in ne v dnevni? Koliko naj bi bil premer cevi za vpih v eno sobo? In na katerem mestu je najbolje da je vpih(zgoraj, spodaj, nad vrati,...)

Verjetno bom sedajle izpadel smešen,... vprašal bi namreč, če ne obstaja kakega senzorja amoniaka v zraku, na katerega bi potem vezal loputo, ki bi regulirala količino zajema zraka v WC-ju? Ker stalen močan odvzem zraka pomeni tudi domnevam večje toplotne izgube, pa glasnejši ventilator.

Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - Tone - 23.5.2014

Sem se zatipkal, 10cm cev sem mislil. Debeljše cevi daš, šibkejše ventilatorje rabiš.
Drugač se ponavadi dajejo 7cm cevi, v vsako sobo eno cev, v dnevno dve, dve za odvzem iz kuhinje, WC pa črpa zrak preko hodnika od sob.
Vpih ni tako pomemben, saj imaš šobe, načeloma pa tako, da ne piha in da s pretokom zraka zaobjameš celo dnevno in kuhinjo oz. sobo. V dnevni načeloma lahko daš iz tal ven za omaro.
S senzorjem in podobnim pa ni potrebe, pretok je tak, da v 3 članski družini v WC-ju zelo redko koga zavohaš, standarden pretok opravi svoje.

Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - hmm - 23.5.2014

Še enkrat hvala, Tone!

Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - standi79 - 23.5.2014

uporabniki rekuperacije ali PAUL NOVUSA, kakšne imate kaj temperature v teh toplih dneh v hiši? na kateri stopnji ga laufate?

Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - gt001 - 23.5.2014

eh, tehle par dni se ne mora imeti vpliva na temp. v hisah.

sicer nimam novusa, rekuperator pa laufamo po defaultu na 30% (~140m3/h), glede na vlago, vonjave in CO2 pa si sam zvisuje obrate po potrebi. Poletni bypass se ni aktiviran.

Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - mmaestro - 13.6.2014

V tej temi oz pri nakup iz kitajske ste spraševali za celulozni protitočni izmenjevalec.

Nekaj sem po netu brskal in zasledil to: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.dpoint.ca/energy-recovery-ventilator-cores/erv-products">http://www.dpoint.ca/energy-recovery-ve ... v-products</a><!-- m -->

Nimam pa pojma koliko to stane, tega podatka nisem mogel najti. Če komu to uspe naj pripiše sem, mogoče komu pomaga kaj.

Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - csamo001 - 14.6.2014

Ravno danes iz Bauhausa prinesel sive kanalizacijske cevi za tisti del napeljave, ki bo šel po stanovanjskih prostorih.

Sem pa že usposobil povezavo med STČ in prvim nadstropjem (sicer ločeno od sistema prezračevanja). Zdaj ko je vse zrakotesno kot mora biti, se mi zdi, da je učinek precejšen. Ko pa vse skupaj rata preveč hladno oziroma moteče, pa grem v kurilnico in preprosto snamem cev. Uporabljamo pa zadevo tako samo največji vročini, pri trenutnih temperaturah bi bila popolnoma odveč.

Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - Tone - 16.6.2014

Kako ti gre pa zrak nazaj k STČ?

Re: Samogradnja prezračevanja z rekuperatorjem - mmaestro - 16.6.2014

Pisal sem na strelpro, ki prodajjo sisteme prezračevanja Sentinel Kinetic BH in Sentinel Kinetic PLUS. Vprašal sem, če katera izmed naprav vrača vlago, in dobil naslednji odgovor.
Citat:Nobena izmed njiju ne vrača vlage, ker imamo drugačen sistem delovanja.

V sami napravi je že vgrajen senzor vlage, mi pa dodatno vgradimo še kombiniran senzor za CO2 in smrad in na tak način zagotovimo, da naprava deluje kolikor je dejansko potrebno. Naprava ima vgrajene EC motorje, kar pomeni, da so programabilni od 0- 100 %.

V praksi to pomeni:
- mi vgradimo senzorje,
- nastavimo spodnjo in zgornjo hitrost ventilatorjev,
- med tema dvama hitrostma se naprava avtomatsko regulira glede na senzorje (hitrost se povečuje zvezno od spodnje do zgornje hitrosti).

Delovanje senzorjem pa v praksi deluje tako:
- če se tuširate, se vlaga dvigne, senzor to zazna in dviguje hitrost ventilatorjev, dokler vlaga spet ne pade na normalno hitrost,
- če je v hiši več ljudi, se CO2 poveča in se hitrost ventilatorjev poveča,
- če se v hiši pojavi smrad, se dvigne hitrost ventilatorjev.

Na tak način zagotavljamo, da prezračevanje deluje, kolikor je potrebno in nič več, kar ne mora pripeljati do izsuševanja hiše.

Do izsuševanja pozimi je prihajalo, če je prezračevanje delalo na višjih hitrostih, kot je bilo dejansko potrebno, ko je regulacija ročna oz. na timer-je.

Se pravi, je v končni fazi vračanje vlage odveč ali kaj, kajti če ne odvedeš odvečne vlage ven ne pride do izsuševanja?
To je v teroriji kako pa je to potem v praksi?

Konec koncev, če se tuširaš in se dvigne vlaga v kopalnici, se prezračevanje pojača in vleče vlago iz vseh prostorov ne samo iz kopalnice, kar pomeni da v nakaterih prostorih lahko pride do izsuševanja. Ali napačno razmišljam?