PodSvojoStreho.net
Ogrevanje in topla voda: plin ali toplotna? - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Ogrevanje in topla voda: plin ali toplotna? (/showthread.php?tid=73848)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Re: Ogrevanje in topla voda: plin ali toplotna? - Beri - 6.12.2018

Plinarji,če imate napeljavo ŽE v bajti je še nekako računica,če pa treba narediti izkop,poštemati ter postaviti merilno omarico se pa vse obrne v prid TČ.

Re: Ogrevanje in topla voda: plin ali toplotna? - alanford - 6.12.2018

Figo Napisal:Alanford: Kaj spada pod tvoj podatek: zamenjava zunanje enote=450€?[

quote="alanford"]
boris445 Napisal:Hm a ni neka splošna ocena investicije (brez priključka za plin):
plinska peč z bojlerjem 2.500 EUR
toplotna 8.000 EUR
Razpon cen je enormni. In to ne glede na to, ali se odločiš za TČ, za plin, pelete, drva ali ELKO.

Extremeni primer je zadnji skupinski nakup TČ za manj kot 700€ (ne, ni napaka - ne manjka nobena ničla).

Ampak, najbolj pomembne so tvoje zahteve in tvoj budget.

Vsekakor pa z vidika obratovalnih stroškov zmaga TČ. Zato si lahko izračunaš, v kolikšnem času se ti na račun manjših obratovalnih stroškov povrne razlika v ceni investicije. Na pamet lako vzameš, da TČ porabi pol manj evrov kot plin (naj me drugi popravijo, če sem ga mimo biksnik).

Meni se je inv. v TČ povrnila v slabih petih letih (vštevši polno ceno in ne samo razliko) napram ELKO, ki sem ga imel prej.
Za Tč sem pa dal:
7k6 € - 1k€ subv. + 450€ popravila letos (zamenjava zunanje enote).

Ni vse črno kar je belo.
[/quote]Februarja, po petih letih in treh mesecih obratovanja, mi je riknil kompresor (preboj na ohišje kompresorja). Krepko po izteku garancijske dobe treh let.
Proizvajalec mi je "podaril" novo zunanjo enoto. Monterju sem plačal logistične stroške, demontažo in montažo.

Ni vse črno kar je belo.

Re: Ogrevanje in topla voda: plin ali toplotna? - bk9105 - 6.12.2018

Na podlagi tega, koliko je (sploh zadnje čase) tukaj nekih zapisov o popolnoma zgrešenih montažah TČ, bi človek lahko rekel, da trenutno poteka invazija nekih kvazi monterjev TČ, od katerih investitor nima drugega, kot sive lase. Prebere se lahko tudi, da celo serviserji zelo renomiranih blagovnih znamk niso neki biserji....
Sicer je montaž kotlov občutno manj kot TČ, ampak jaz se ne spomnim, da bi se kateri investitor moral iz obupa obrniti na forum.

Re: Ogrevanje in topla voda: plin ali toplotna? - pentax - 6.12.2018

Za montažo je sigurno pomembno kakšnega človeka dobišNe more vsak monter imeti enako znanja. Tako kot tudi kirurg, ki je končal fakulteto s 6ko, ni enak tistemu z 10ko in obratno. Tudi področje ogrevanja je ogromno področje in ker je vsaka hiša bolj kot ne svoja zgodba, pride do teh težav. V novogradnjah, oz. hišah kjer je zgolj en sistem ogrevanja, verjamem da ni toliko ali pa sploh kakšnih večjih težav, tam kjer so pa sistemi malce bolj zakomplicirani, pa nek neizkušen monter sigurno pride hitro do svoje meje. Podobna zgodba je pri avtomehanikih in ostalih serviserjih.

Re: Ogrevanje in topla voda: plin ali toplotna? - Fantocci - 6.12.2018

Dejstvo je, da so TČ nek "hit" in so sigurno na vlak skočili raznorazni "pacerji", ki so zavohali lahek zaslužek, še do včeraj so pa telefone ali pralne stroje prodajali.
Tisto osnovno montažo res ni problem naredit (recimo priklop kot edini vir na talno v novogradnji), zatakne pa se jim takoj, ko se pomeša več virov, ogrevalnih krogov...
Tu dam prav zdravipameti. Treba je malo na izkušnje monterja gledat, ne samo na ceno. In poleg funkcionalnosti tudi na končno estetiko izdelka.

Re: Ogrevanje in topla voda: plin ali toplotna? - Energetik81 - 6.12.2018

Ampak problem je, ker povprečen kupec TČ nima pojma, ali je monter dober in izkušen ali ne. Kvečjemu če zve za koga, ki je npr. pri kakšen kolegu že delal.
Tukaj bi morda lahko zastopniki TČ firm naredili malce reda oz. imeli seznam zanesljivih monterjev/serviserjev.

Re: Ogrevanje in topla voda: plin ali toplotna? - bk9105 - 6.12.2018

Ma kaki zastopniki, njim se gre bolj kot ne samo za prodajne številke.
To bi moralo biti preko obrtne zbornice regulirano. Človek bi mogel imeti možnost, da take pocarije prijavi. Prijavo bi morala neka komisija v okviru sekcije obravnavati, morebiti narediti ogled in ustrezno ukrepati. Tako bi vsaj članstvo v ozs imelo nek smisel, kot investitorju bi se na podatek, da je nek izvajalec član, lahko nekako zanesel.
Mi smo pa šli v drugo smer, obvezno članstvo smo ukinili, ker pač pri nas ne sme biti nič obvezno, saj smo po ustavi demokratični, svobodni in još mnogo toga.

Re: Ogrevanje in topla voda: plin ali toplotna? - Fery - 6.12.2018

To bo vse trg zreguliral, ne bojte se.
Tisti, ki pa zaradi 100 evrov manjše ponudbe, dobi po p..., jih pač dobi.

Vidim tega dnevno dovolj. Popušim zaradi drobiža, nazadnje pa dobijo tak zmazek, da ni ničemur podobno. Reševanje reklamacij pa... misija nemogoče.

Re: Ogrevanje in topla voda: plin ali toplotna? - boris445 - 6.12.2018

Se pravi nekako takole? Čisto na grobo.

1. letni stroški ogrevanja/vode na plin so napram TČ za 1.7x - 2x višji
2. investicija plin (priključek ob parceli izkop 5 metrov, dovoljenja+kotel): 5.500 EUR
investicija TČ: 8.000 EUR

lp

Re: Ogrevanje in topla voda: plin ali toplotna? - bozgom - 6.12.2018

In od kot si @boris445 potegnil te cifre?

Po ceniku me stane kWh iz plina 0,0536 €. Po rednem ceniku pa me stane elektrika (VT:MT= 50;50) 0,1129 €/kWh. Torej mora biti letni SCOP:

0,1129/0,0536=2,1

Torej, če boš imel SCOP več kot 2,1 bo šele ogrevanje s TČ cenejšo. Če pa ti ga uspe držati na 4,2 bo pa zares ogrevanje s TČ 2x cenejše napram ogrevanju s plinom.

Lahko seveda dobiš elektriko po kakšni akciji in bo potreben letni SCOP mogoče 1,8. Seveda pa se lahko trenutni trend nadaljuje= cene plina padajo in cene elektrike rastejo.

Osebno menim, da bo za talno ogrevanje TČ še dolgo časa najboljša izbira. Za radiatorsko ogrevanje pa smo danes tam nekje na meji, še posebej če se vgradijo cenene TČ.

Pridobi konkretni ponudbi za izdelavo plinske in TČ kotlovnice (komplet od a do ž), iz PGD preberi potrebno letno energijo za ogrevanje, dodaj SV in si preračunaj na recimo obdobje do 10 let.
Cena 1 kWh toplote iz TČ ali plina je znana.

Re: Ogrevanje in topla voda: plin ali toplotna? - Beri - 6.12.2018

Tisti,kateri se ogrevajo na plin imajo poleg cene plina še;omrežnino,trošarino,...…….
Citiram;Obračun stroškov ogrevanja ni odvisen samo od cene zemeljskega plina. Končno ceno, ki jo plača odjemalec, sestavljajo še trošarina, ekološka taksa, omrežnina, prispevek za energetsko učinkovitost in davek na dodano vrednost. Na višino naštetih postavk odjemalci ne morejo vplivati, predpiše jih država in regulira Javna agencija RS za energijo, medtem ko se cene za kubični meter zemeljskega plina pri dobaviteljih razlikujejo.

Več na linku <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.deloindom.si/plin/ogrevanje-z-zemeljskim-plinom-lani-zamenjalo-dobavitelja-11300-odjemalcev">https://www.deloindom.si/plin/ogrevanje ... odjemalcev</a><!-- m -->
Dalje,verjetno je treba še letni servis plinske peči,kateri ima svojo ceno. Potem se rabi še tuljava za odvod dimnih plinov nekam speljati,mogoče tudi dimnikar občasno pride - vse to podraži ceno plina.
Ne gre zanemariti tudi to,da Slovenija nima skladišča plina,kateri je v Avstriji.Kaj pa,če,...…..Avstrijci rečejo,da se zapre to skladišče?

Re: Ogrevanje in topla voda: plin ali toplotna? - bozgom - 6.12.2018

@Beri
Tudi elektrike nimamo sami dovolj. Kaj pa če....

Drugače pa- v zgornji ceni je upoštevana cena plina z vsemi dajatvami nanj. Podobno kot sem podal ceno elektrike z vsemi dajatvami nanjo.
Dodati j etreba še fiksne zneske: pri elektriki je to priključno moč in OVE pri plinu pa mesečni pavšal oz. omrežnino katera je različna od kraja do kraja. Pri meni je npr. 12 €/mesec, v Ljubljani (se mi zdi) 6€/mesec... Dimnikar stane tam 30 €/leto. Letni servis plinske peči ni nujno potreben. Sam ga nisem imel 15 let pa dimnikar nikoli ni našel pomanjkljivosti ob pregledu.
Torej je pri plinu (zame) treba k stroškom ogrevanja dodati tam 180 €/leto kar bi pri 6000 kWh porabljene elektrike pomenilo razliko 0,03 €kWh. Razlika med dobro TČ (da bo letni SCOP nad 3) za radiatorje in plinsko pečjo pa je hitro 5...6000€. Ko pa čez 15-20 let menjaš plinsko peč/TČ pa priklop za plin že imaš in je razlika lahko še večja.

No, ja, o fiksnih stroških za štrom smo že na veliko razpravljali...

Razlika med plinsko pečjo in TČ 6k€ je pa tudi absurdna cifra. Če so radiatorji neustrezni, ti niti premium TČ ne bo pomagala. In obratno, če so radiatorji ustrezni, veliki, hiša izolirana, bo SCOP=3 pri vsaki normalni TČ. Torej je to v veliki večini odvisno od bajte in radiatorjev, ne pa cene TČ.

Sem že omenil imel sem v rokah 2 ponudbi istega izvajalca, za plin in TČ kotlovnico. Brez subvencije sta bili različni za 3k€, pa TČ ni najcenejša. S subvencijo samo še 2k€, če pa računam še prekop parcele in vgradnjo plinske omarice samo še 1k€. Notri bom prinesel v cca. 5 letih. Še 2 zimi pa bomo tam.

Re: Ogrevanje in topla voda: plin ali toplotna? - kadotr - 6.12.2018

Bozgom, plin dolgo časa itak ni bil v špilu zaradi nerealne cene, tvoji diagrami so kratkega veka, vsekakor pa drže. Trenutni ceni nikakor ne verjamem. Zanimiv bi bil prikaz vseh energentov, se bo bolje videlo. Cena pli na bo le toliko časa, da dobe minimalno potrebno maso odjemalcev za kolikor toliko normalno poslovanje. Ista pesem, kot pred leti kurilec, po dveh letih in pol sem moral prešaltati na bolj primeren energent (gorilnik API čaka kupca!). Da o politični krhkosti cen plina ne rečem nič...

Se močno strinjam s predhodniki: treba je upoštevati investicijo (kot amortizacijo razdeljeno na življenjsko dobo) kot vzdrževanje (popravila, servisi, dimnikar...) in energent, torej vse skupaj, ne nazadnje tudi lastno delo. Skupaj potegnjeni letni stroški šele pokažejo, kaj je najugodneje.

Zame trenutno vodi TČ...