PodSvojoStreho.net
16a stikalo - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: 16a stikalo (/showthread.php?tid=72321)

Strani: 1 2 3 4 5 6

Re: 16a stikalo - vaski - 22.5.2018

naveden predlog sem dobil od električarja - mogoče sem kakšno informacijo spustil (ker se ne spoznam), dvomim da bi bil takšen šalabajzer. sem poprosil še drugega električarja za ogled.

navedene naprave pa so mišljene IR savna (ki ima porabo cca 3500w), tuš kabina z X funkcijami (poraba cca 3800w) in ena pumba za pretok vode - okrasek (cca 600w) - naprave so mišljene za občasno rabo, cca 2h tedensko.

Ker je obstoječ 5 fazni kabel puščen ravno na poziciji savne - me zanima ali se iz tega kabla lahko spelje vsak priklop savne (ki ima enofazni tok) ali je čisto neuporaben?

Re: 16a stikalo - arbajter - 22.5.2018

Kaj sedaj? Je pet fazni Confusedhock: (za pet faz, nulo in ozemljitev Big Grin ) ali je pet žilni (za tri faze, nulo in ozemljitev)?

Re: 16a stikalo - simek - 22.5.2018

Pa ne no @arbajter. Ga boš tako zmedel, da si bo poiskal električarja.

Re: 16a stikalo - vaski - 23.5.2018

lapsus..dobro veš kaj je bilo mišljeno ampak ok če vas to zabava

Re: 16a stikalo - simek - 23.5.2018

@vaski. Me zabava? ME, vendar moja oglašanja( ne nasveti) tule NISO zlonamerna.
Vedno znova me preseneča pomanjkanje samokritičnosti pri ocenjevanju lastnih sposobnosti.
Naj pojasnim:
1. V prostoru boš imel IR savno-NI PANIKE, PLAČAM
2.Imel boš tuš z X funkcijami-NI PANIKE, PLAČAM
3.Imel boš okrasek(karkoli že to je)-NI PANIKE, PLAČAM
4.Predvidevam,da je bilo potrebno prostor uredit(keramika,kitanje,beljenje)-NI PANIKE PLAČAM
5.Vse to za 2 uri na teden!(po tvojih besedah)
6.Vse te naprave potrebujejo za VARNO delovanje,STROKOVNO izdelan električni priključek.-PANIKA,TEGA PA NE BOM PLAČAL! Tako ali tako vse pokrije omet.Nič se ne vidi.Tistih par "dratov" bom pa že sam potegnil. Električarji samo lupijo itd...
7.Ne pozabi, da boš imel vse te naprave v mokrem in vlažnem prostoru! In ne boš jih uporabljal SAMO TI! (predvidevam)

Vidiš:zato me tole zabava!

P.S. poznam precej ljudi, ki so si elektriko po hiši napeljevali sami. So pa vsi VEDELI kaj je tokogrog,pet-žilni kabel, itd.. in nihče od njih ni spraševal po forumu kaj naj naredi.Najbolj na HO-RUK so si jo pa tako,ali tako, napeljali "štromarji" pri sebi doma. ( še vedno pa je bilo varno) Doma namreč ne morejo izstavit računa.( O.K. tole je malo hec,malo pa tudi ne) L.P.

Re: 16a stikalo - arbajter - 23.5.2018

Tudi mene take stvari ne zabavajo, prej kot to, me skrbijo, verjameš ali ne. Ker ljudje mislijo, da je to čisto enostavno. No saj v bistvu je, le vedeti je treba kaj delaš.

Re: 16a stikalo - simek - 23.5.2018

@arbajter, se strinjam.Tole je razlog za zaskrbljenost(mislim, da je to povsem razvidno iz mojega odgovora) Me pa zabava,ko ljudje kljub 2 stranem napisanih mnenj še vedno rinejo z glavo skozi zid in se lotevajo stvari,katerih niso vešči in o katerih NIMAJO POJMA. In jim ne moreš dotolmačit. Ne med vrsticami,ne direkt.

Re: 16a stikalo - mirator - 23.5.2018

@arbajter in @simek, se z vama povsem strinjam samo kaj ko nekateri ne razumejo, da nič ne razumejo in da je, kot pravi Đorđe Blašević: "Dolaze neki novi klinci", potrebno kar naprej ponavljati že stokrat ponovljena opozorila.

Re: 16a stikalo - arbajter - 23.5.2018

Vseeno bolje, da jih vsaj nekaj nas (ponavlja), kot pa nihče. Če ne bi si vsak mislil da je vse čisto simpl in da so pravilniki, smernice in ostala nebodigatreba papirna šara in zakoni pisani kar tako, zaradi lepšega. Morda se bo kdo vseeno zamislil. in potem je namen opozoril in kritike dosežen.

Re: 16a stikalo - vaski - 24.5.2018

@simek - vidim, da kar sam napletaš zgodbice, površno bereš kljub svoji modrosti.

Če bi pozorno bral/i nisem nikjer pisal, da se zadeve želim lotiti sam (niti 0,01% ni bilo v mislih tega namena).
Dejal sem, da mi je tako dejal električar - ki je bil pri meni in mi naročil kako naj se kabli pustijo, da bodo pripravljeni nato za priklop.

Včeraj je prišel zadevo pogledati drug električar in pravi, da je tako OK - zdaj ne vem več kaj in kako...
Verjetno bom spet deležen "napada" pa vseeno...iz doze (kamor so speljani kabli za to sobo) je puščen v sobo 5x2,5 žilni kabel (3 fazni tok, kabel še sicer ni priključen ampak se mora zvezati v dozi). Do doze je naveden kabel pripeljan iz omarice, kjer ima 16ampersko varovalko. V dozo je še napeljan kabel, ki se nanaša na prižiganje luči v predprostoru in navedeni sobi - drugega več ni nič.

In ta "nov" električar je dejal, da je tako OK in se lahko iz tega kabla naredi priklop na 3 ločene naprave..da za 2,5mm vodnik ustreza moč naprave 3500w.

Torej potemtakem, v kolikor sem vas pravilno razumel, tudi ta nima pojma???
Sedaj sem še po telefonu poklical naključnega 3 električarja, ki mi je isto potrdil da se tako naredi...torej da se lahko 5 žilni kabel (3 fazni tok) razdeli na 3 enofaze in da 16a varovalka za navedene naprave

...

Re: 16a stikalo - simek - 24.5.2018

@vaski. Da boš delal sam, dejansko nisi nikjer omenil. Vsi tule smo podvomili v znanje tegale tvojega električarja, oz. po mojem mnenju (in mnenju še koga) ga sploh blizu ni bilo.Eksplicitno ni tega nihče omenil, bilo pa je med možnostmi. Dopuščam tudi možnost da si kakšno informacijo spustil, ker se ne spoznaš (tvoje besede) O.K. My bad.Če pa dejansko imaš za tole STROKOVNO osebo, pa sploh ne vidim problema. Naj pride in naredi, pa tisto stikalo naj prinese s seboj. Mi ni jasno zakaj kompliciranje.
SREČNO in veliko prijetnih trenutkov pri uporabi savne

Re: 16a stikalo - mlesko14 - 24.5.2018

vaski Napisal:Torej potemtakem, v kolikor sem vas pravilno razumel, tudi ta nima pojma???
Sedaj sem še po telefonu poklical naključnega 3 električarja, ki mi je isto potrdil da se tako naredi...torej da se lahko 5 žilni kabel (3 fazni tok) razdeli na 3 enofaze in da 16a varovalka za navedene naprave

Osnovna šola, fizika, 8 razred....pravi takole:

...5 žilni kabel ima 5 žil....
- 3 žile za faze
- 1 žilo za nulo
- 1 žilo za ozemljitev

Sedaj pa ti ti iz tega naredil 3 enofazne kable...se pravi:
- 3 žile faze
- 3 žile nule
- 3 žile ozemljitve (tukaj bi še lahko šlo da je samo ena)

Opaziš razliko? Vsaj dva vodnika za nulo ti manjkata...toliko toka kot priteče toliko ga tudi odteče in in če ti po vsakem faznem vodniku priteče 16A ... in bi ti to priklopil kot ti tvoji `majstori` pravijo... bi po ničelnem vodniku teklo 3x16A...to pa je 48A ... pa vprašaj ti te tvoje majstre če je to OK. Nisem štromar pa ti povem da ni OK. Slej kot prej ti bo gorelo.

Pet žilni kabel je namenjen za priključitev trofaznih bemen....ne pa za priključitev treh enofaznih. Če to upoštevaš...nimaš kaj falit.

Da ne bo gorelo!

Re: 16a stikalo - vaski - 24.5.2018

Verjamem...ampak potem mi ni jasno da sem naletel na 3 res stručkote?

Ker očitno iz navedene doze ni drugih možnosti (štemat je preceč od omarice) me zanima, če se ta 5 žilni kabel lahko uporabi bar za eno vtičnico s porabnikom 3800w (enofazni priklop)?

Re: 16a stikalo - doli - 24.5.2018

Ne razumem. A so dejansko 3 različne faze na tem 5 žilnem kablu, ali bo samo ena faza na treh vodnikih?

Re: 16a stikalo - mirator - 24.5.2018

vaski Napisal:Torej potemtakem, v kolikor sem vas pravilno razumel, tudi ta nima pojma???
Sedaj sem še po telefonu poklical naključnega 3 električarja, ki mi je isto potrdil da se tako naredi...torej da se lahko 5 žilni kabel (3 fazni tok) razdeli na 3 enofaze in da 16a varovalka za navedene naprave...
Vprašanje je, kakšne električarje si klical. Na žalost je kar veliko kvazi električarjev, ki sicer imajo končano šolo, vendar se s predpisi ne ukvarjajo. To ti pišem iz lastnih izkušenj - res pa so vsi ti električarji s katerimi imam takšne negativne izkušnje, delali na črno. Pa ne gre za to, da zadeva ne bi funkcionirala, gre predvsem za varnost.
Nikar se pa ne jezi na nas, ki ti želimo dobro, saj zato te pa tudi kritiziramo, ker to kar počneš oz. nameravaš početi ni v redu.
mlesko 14 Napisal:Opaziš razliko? Vsaj dva vodnika za nulo ti manjkata...toliko toka kot priteče toliko ga tudi odteče in in če ti po vsakem faznem vodniku priteče 16A ... in bi ti to priklopil kot ti tvoji `majstori` pravijo... bi po ničelnem vodniku teklo 3x16A...to pa je 48A ... pa vprašaj ti te tvoje majstre če je to OK. Nisem štromar pa ti povem da ni OK. Slej kot prej ti bo gorelo.
Če imaš trifazni dovod, potem lahko na vsako fazo priključiš enofazno breme različnih moči. Po nuli se vrača razlika tokov. Če imajo vsa bremena enako impedanco, potem po nuli ne teče noben tok. Če pa bi bil priklop, kot ga je omenil @doli, potem pa bi po nuli tekla vsota vseh treh tokov, kar pa bi bilo zelo nevarno. Ampak pri problemu, ki ga navaja @vasko, se bojim, da bo imel sicer priključene tri različne faze, vendar ne preko tripolnega inštalacijskega odklopnika ampak za vsak porabnik svojega.
Še vedno pa je to šalabajzerstvo in največ nesreč se dogaja ravno zaradi takšnih izvedb.