PodSvojoStreho.net
Menjava peči - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Menjava peči (/showthread.php?tid=68855)

Strani: 1 2 3 4 5

Re: Menjava peči - Hanzi - 1.4.2017

Glej čim bolj svoh (uplinjevalne) peči
Ne rabis 30kw.
Dovolj bi bila 15kw. Vendar take ni, zato greš višje.
Preko 25kw Mislim da nima pomena hoditi.
Jaz imam približno tako porabo drv kot ti, peč 30kw (hotel.imeti zaradi 70cm kurišča), zalogovnik 2m3.
Pa bi približno enako dobro shajal z 10kw in 800l zalogovnikom.
Samo peč bi letno namesto 500 ur naredila 1500 delovnih ur.
Ampak 10kw uplinjaka na žalost ni.
Že z manj kot 20kw nimaš veliko izbire.

Re: Menjava peči - aleks - 1.4.2017

hranilnik ni namenjen izljučno temu, da bi kurili na tri dni, ampak temu da pobere energijo ki preostane od gretja objekta medtem ko kotel deluje v optimalnem režimu. prijeten stranski efekt je, da se, za ure ko kotel več ne gori, iz njega lahko nekaj časa ogrevamo.

800 litrski hranilnik shrani maksimalno 37-40 kilovatnih ur toplote za radijatorsko ogrevanje, se pravi 1 uro in 20 minut delovanja 30 kW kotla na polni moči. za 30 kW kotel s kolikor toliko spodobno nalagalno komoro je prej 1500 do 1800 litrov hranilnika. ali pač več (glede na prostor).
hranilnik je potrebno dimenzionirati (ne glede na subvencije) v odvisnosti od moči in volumna nalagalne komore kotla.

Re: Menjava peči - kameleon - 1.4.2017

aleks Napisal:poraba se mi zdi za tako močno izolirano hišo z dobrimi okni kar huda. ali se to greje velik kvadratov, ali pa ima peč 50% izkoristek.

kar se nakupa tiče, na vsak način vplinjača, če se že kupuje hranilnike. in pokasirat če država kaj da zraven. v kompletnem sistemu razlika med ceno vplinjača in atmosferca ne rabi predstavlajt ogromne vsote. to se vidi po predračunih ki jih je OP dobil. če nas začnejo res kdaj zajebavat s kakimi meritvami onesnaženja iz kotlov, pa bo veliko lažje prit do dobrih številk z vplinjačem (moje mnenje). sej veste, da ne bi potem razlike do poceni atmosferskega kotla, in še čez, država not prinesla s kako takso na onesnaževanje zraka. eno tako takso smo že fasali grezničarji.

Gre ta to, da mi uplinjevalne peci cisto nic ne disijo. Elektriko nam mece ven tedensko, kar za vso tisto elektroniko sigurno ni dobro. Ob zledu smo bili 14 dni brez elektrike, in sosedi so bili fejst bogi z uplinjevalno pecjo. Mi pa lepo na toplem, termosifonsko greli celo hiso. Glede na ceno drv, se mi ne gre da bi lovil 5 ali 10% prihranek ali izkoristek peci. Tud neke hude komoditete ne iscem. Ce bi to hotel bi se selil v center lj v garsonjero (ali pa si zrihtal plinsko pec).

Kolikor sem bral po forumih je z uplinjevalnimi kar naprej nekaj narobe. Pa temperatura plina, pa ta vlek, pa oni vlek, pa pritisk,... cela znanost.

Greje se cca 150m2, na cca 23st, v hudem mrazu jih ponoci oz zjutraj ostane 19-20. Pozimi zelo neugodna lega, zraven hise hribcek, ki nam dovoljuje pogled na sonce samo za vzorec. Izguba je vecja verjetno samo prek sobe nad garazo, ki je ne ogrevamo, in se kar cutijo mrzla tla.

Re: Menjava peči - Hanzi - 1.4.2017

Z uplinjaki je stalno nekaj narobe, ker nas je nekaj fanatikov na forumih, ki naredimo doktorat o tem kako smo našli šivanko v senu.
Hkrati pa večina lastnikov uplinjakov kuri te peči kakor jih pač kuri. Nekateri bolje (ali imajo dobro peč ali pa nekaj sreče in znanja oziroma navodil) nekateri slabše. Za te bi bilo bolje da bi imeli klasično peč.

Če misliš loviti subvencije ekosklada, potem moraš itak upoštevat njihov parameter velikosti zalogovnika za.posamezno peč.
Na spletni strani sklada imaš seznam kurilnih naprav ki so upravicene do subvencije, zraven je tudi napisana minimalna velikost zalogovnika.

Re: Menjava peči - Jozl - 1.4.2017

Jaz imam klasično peč, zalogovnik in odprti sistem. Peč in zalogovnik mi tudi samodejo delujeta termosifinsko. Je pač potrebno narediti kakšen bypass in potem lahko res ogrevaš brez črpalk.
Cene se lahko gibajo takole:
25kw peč LTŽ je nekje 800€
2x 800l zalogovnik brez izolacije max 1000€
material za povezavo cca 500€
dodatne črpalke, varovanje povratka, elektronika za ogrevanje, motorni pogoni..... 1100€
bojler 300l za SV 700€
To bi bile dobre nabavne cene s pravimi popusti in lastna montaža. Ogrevanje enostavno z vremensko regulacijo ob pravih urah. Nikoli prevroče in zjutraj mrzlo.

Jaz imam to srečo, da imam hiško na sončni strani, tudi pozimi. SV vedno pogreje sonce, tudi v najhujšem mrazu. Imam 40kW LTŽ peč, 2000l zalogovnik, 300l SV, sončne kolektroje heat-pipe 7,5m2, seltron regulacijo za 4 ogrevalne kroge...... Letošnjo zimo sem pokuril 8prm mešanih drv. Prejšnje zime, ko še nismo bivali v hiški pa cca 6prm. Z porabo sem zadovoljen, kjub baje slabi peči, tako vsaj pravijo tukaj na forumu. Vse sem sam montiral, brez izkušenj, vedel sem samo 1 sistem setavljen pri bratu in sem naredil kopijo.

Sam sem vgradil v kurilnico:
peč 200€ rabljena
solar sistem iz Kitajske 3000€
Seltron regulacije, mešalni seti....3000€
zalogovnik in raztezna 1500€
črpalke, fitingi, cevi.......1500€
lastno delo in delujoč sistem

Re: Menjava peči - kameleon - 2.4.2017

hvala vsem za mnenja in izkušnje...upam da se bomo odločili pametno :-)

Re: Menjava peči - aleks - 3.4.2017

Jozl Napisal:Seltron regulacije, mešalni seti....3000€
Confusedhock: tule pa more bit bolj okrog 300, a? manj kot (ampak recva okrog) 3000 je bila moja cela kurilnica, s seltronom in hranilnikom in dvema kotloma (eden vplinjač, eden peletni) in bojlerjem za sanitarno.

Re: Menjava peči - Hanzi - 4.4.2017

Cifra je res velika, ampak vem da ima dva wdc (4 ogrevalni krogi) tako da "jurja" sta samo wdc.
Se pravi 4 ogrevalni seti+ solarni pa je še dodatnega jurja skoraj gotovo.
Ne vem pa kje je potem našel.se enega jurja.(razdeilec, kretnica?)

Re: Menjava peči - Jozl - 4.4.2017

Seveda je bilo veliko zadev. 2x WDC20, +2 sobne enote, 5x motorni pogoni, 4x mešalni seti, razdelilec 5 vej (1 je v rezervi za dodatni mešalni set), mešalni ventili, navadni ventili, fitingi, raztezne posode za solarno, še veliko drobnarije in na koncu še 27% popusta pri plačilu na gotovino.

Pa to še ni bilo vse. So bile še kasneje 4 črpalke ALPHA 2, veliko veznega materiala, dodatne črpalke.
Na koncu sem porabil 100m 3 žilnega in cca 80m 5 žilnega kabla za signale senzorjev, krmiljenje ventilov in vklopov črpalk.

Na okroglo sem vgradil za 15.000€ materiala na segmentu ogrevanja. Kjer so bili vgrajeni AKLIMAT aluminij radiatorji v mansardi, press sistem povezave cevi, talno ozolacija, sistemske plošče, razdelilci, cevi talnega, zalogovnik, sončni kolektorji z bojlerjem. Edino sem dobil od brata zastonj (200€ za kuli voziček) rabljeno 1.5 sezone LTŽ peč + ND3 regulator.

Sedaj mi ni žal tega denarja, ker bo dolgo ostalo v hiši. Lahko enostano zamenjam peč. Ostalih zadev pa mi ne bo potrebno menjati, razen če se kaj pokvari.

Re: Menjava peči - bomber111 - 4.4.2017

:-)
Vsak ima svoje veselje ;-)

Re: Menjava peči - Hanzi - 5.4.2017

Res je, eni z veseljem dajo vsakih 5 let 10 jurjev za avto, zakurilnico pa ni možno najti 5 jurje enkrat na 30 let.

Re: Menjava peči - Jozl - 5.4.2017

''Hanzi''
Prav imaš. Jaz sem se komaj sedaj odločil za nakup novega avta, ko ima stari avto (zame še ni tako star) 14 let vožnje in pozna veliko cest na pamet in vse luknje po super luknjastih cestah. Menjave je bil sedaj potreben, ker sem imel opravljenih preko 380.000km, in kar nekaj slabosti - obrabljenosti (puščanje volanske letve, pokvarjen potenciometer za gas, vbrizg goriva, ker se kadi kot iz tanka, samodejni vklopi smerokaza, zrak v sprednji roki, sesedeno zadnje podvozje že tretjič - 2x obnovljeno, pragovi in vrata v rjavo zdravi barvi, lučka za airbag se vklaplja, klima več ne suši stekel.....lani, predlani zamenjal sklopko, altenator, akomulator, zaganjač, kompresor klime.......edino kar je dobro na vozilo, da še ne pije olja vač kot 1l na 20-25.000km zato pa porabim 2-3l ATF olja za hidravliko, ki spušča). Pravkar danes sem plačal aro za novega Berlingo-ta, prodam pa starega, če je kdo interesent. Prodajalcu sem rekel, da mi naj da dodatnega popusta 500€, ker drugače mu moj stari avto pustim na dvorišču, pa se naj on j....... s starimi garami, ki so v voznem stanju in AMZS v dežurstvu. To je cena gradnje hiške, ko še za avto zmanjka. Še sedaj sem prvič v življenju moral vzeti lizing za novo vozilo.

Re: Menjava peči - Hanzi - 5.4.2017

Pa še to samo zato ker je naleasing cenejši, pa pri odločbi za vrtec in otroške ga ne bodo.upostevali.

Re: Menjava peči - Jozl - 5.4.2017

Sedaj gremo vstran od teme. Ni nič cenejši lizing. Cena je res za 1000€ nižja. Preplačal pa ga bom na izhodiščno ceno za 10%. Čeprav sem dal skoraj 1/3 pologa. Če bi imel dovolj prišparanega, bi raje kar vse plačal. Sedaj pa bom moral imeti kasko in še kasko poroti kraji za 5 let. Tudi ta dodatek zavarovanja ni tako mali +600€. Na koncu me bo vozilo stalo tudi 4500€ več, kot da bi imel gotovino in to samo za 5 let lizinga 10.500€ osnove. Kako lepo drugi služijo, če nimamo našparanega.

Pa če omenim, da me je vozilo v 14 letih in 380.000km stalo okoli 60.000€. Joj kako se še tako draga centralna v kurilnici čisto ugodna zadeva in ne neko razkošje. Z avtom nisem skoraj nič zaslužil, samo v službo sem se lahko vozil, ker javnega prometa nimam.

Jaz vem, da je vozilo večji strošek kot hiša, pa čeprav je začetna investicija v vozilo 15.000€ ali pa tudi nekateri preko 50.000€. Stroški dražjega vozila so še večji, saj nimajo manjše porabe.

Bom pa prišparal na drvah. Sedaj me je 3 leta ogrevanja z drvami stalo samo 600€/3leta. Enostavno rečeno 200€ na leto. Veliko dela sonce. Danes je že 10 dni odkar sem pogrel samo 1/2 zalogovnika in imam sedaj v zalogovniku 2000l 50°C, SV pa tudi danes in včeraj pogreto na 60 in še zalogovnik je malo pogrevalo. Sonce je zakon, tudi v hiški je že bilo čez dan do 24°C. Tako sem že moral sedaj 2 dni zračiti, da se hiška ohlaja. Danes celo malo preveč, ker je v mansardi vklopilo ogrevanje radiatporjev. Sem pač ohladil na 20°C. V pritličju pa je še vedno bilo 22°C.

Re: Menjava peči - bomber111 - 5.4.2017

Jaz pa nimam ne zalogovnika, ne kolektorjev, ne sončne elektrarne pa me je ogrevanje hiše in sanitarne stalo dobrih 300 €. :-)
Imam pa izolacijo :-)