![]() |
|
Grundfos UP15-14b kako obrniti el.priključek - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Grundfos UP15-14b kako obrniti el.priključek (/showthread.php?tid=66166) |
Re: Grundfos UP15-14b kako obrniti el.priključek - Tone - 4.8.2016 Zadeva klenka enako, ali vsaj podobno, kot prej, pogoj je izgleda ravno pravi upor vode. Do klenkanja pride, ko je zalogovnik segret na cca 65C in ko se iz obtoka vrača vroča voda. Oboje povzroči zapiranje Esbe termostatskega ventila. Najbolj je zanimivo, da klenkanje takoj izhine, če povečam ali zmanjšam upor vode, ki jo čuti črpalka. Imam namreč dve paralelni obtočni poti in ko odprem drugo ali priprem prvo, neha klenkati. Re: Grundfos UP15-14b kako obrniti el.priključek - Tone - 14.9.2016 Danes jo priklopim na avtomatiko, ki črpalko napaja s cca 205V, ob zagonu za kratek čas omrežna, cca 235V. Čez nekaj časa opazim, da se voda ne pretaka, priklopim jo direktno na vtičnico in niente. Poslušam prek izvijača na uho in rotorček se sliši, kako udarja ob nekaj. Očitno to ni udarjanje polno se vrtečega rotorja (kot sem do sedaj mislil), ampak komajda se vrtečega. Udarjanje polno se vrtečega rotorja, ki sem ga opisal zgoraj) je bistveno glasnejše, saj se sliši več m stran. Ko sem jo po kaki uri znova vklopil na 235V je normalno štartala. Morda se hladna lažje zavrti, ali pa je bila tokrat omrežna malo večja, morda je na sosedovo elektrarno sonce bolj svetilo. Prokleto sranje, še peta od sedmih črpalk s trajnim magnetom, ki sem jih imel kdaj v roki, bo v kratkem šla rakom žvižgati. Pa več kot mesec sem čakal, da mi Eltron zrihta IMPjevo, brez uspeha. :evil: :evil: :evil: Re: Grundfos UP15-14b kako obrniti el.priključek - arbajter - 14.9.2016 Seveda, če se pa igrate z napajalnimi napetostmi. Črpalka naj ima priključeno nazivno napetost kot je predpisana. In bo delovala........... Re: Grundfos UP15-14b kako obrniti el.priključek - Tone - 14.9.2016 A bejžno, par ur je na 205V in je praktično fuč, ne ga srat. Predno sem karkoli experimentiral, je bilo očitno enako, z varjakom sem zniževal napetost in tam nekje okrog 195V se je začelo nekaj dogajati, prej sem mislil, da se tam še lepo vrti, a se očitno ni, ker sem slišal enake rahle udarce kot sedaj, ko ni bilo pretoka. Re: Grundfos UP15-14b kako obrniti el.priključek - arbajter - 14.9.2016 Pri vseh, ki se takole igrate z pumpami poslušam isto pesem. Ne vem, zakaj normalno priključene črpalke (230V) delujejo BP, tudi tiste, ki imajo originalno regulacijo obratov? Re: Grundfos UP15-14b kako obrniti el.priključek - Merlin1 - 14.9.2016 Tale črpalka ima plavajoč rotor. Močno dvomim, da je črpalka v okvari. Črpalko bi bilo treba očistit in odzračit. Zvok bi po tem postopku moral izginit. Mislim, pa da bo to črpalko težko prepričat, da bi delovala z delno močjo zaradi plavajočega rotorja. Plaval bo le ob določni hitrosti ..... Re: Grundfos UP15-14b kako obrniti el.priključek - Tone - 14.9.2016 arbajter Napisal:Pri vseh, ki se takole igrate z pumpami poslušam isto pesem. Ne vem, zakaj normalno priključene črpalke (230V) delujejo BP, tudi tiste, ki imajo originalno regulacijo obratov?Zate je torej normalno, da se pri 205V neha vrteti, to je pri 10% manjši napetosti od nazivne? Merlin1 Ta črpalka ima, kot razumem, sinhronski motor in se je z zniževanjem napetosti ne da regulirati. Jo bom odprl pa da vidimo to švabsko čudo tehnike. Imam ribniško, ki ima eno samo statorsko navigte in trajni magnet v rotorju in se lepo obrne že pri mislimda 95V, preveril sem kje ima najmanjšo porabo, če se prav spomnim pri okrog 125V in se že par let lepo vrti z veliko manjšo porabo. Re: Grundfos UP15-14b kako obrniti el.priključek - Merlin1 - 14.9.2016 Ko jo boš razstavil ti bo vse jasno. Tudi zakaj jo bo težko regulirat. Ima samo en ležaj in ravnovesje drži magnetno polje in sama vztrajnost rotorja.... Re: Grundfos UP15-14b kako obrniti el.priključek - Tone - 15.9.2016 Uf, ne vem, če jo bo simpel odpreti, ker nimam ventilov in bo moralo odteči 50l vode pri 65°C. Hladno bi že zamašil, vročo pa!!! Še enkrat, gre za sinhroni motor, ki se ne more regulirati, ima pač 3000 ali 1500 ali 1000 o/min, odvisno od št.polov. Re: Grundfos UP15-14b kako obrniti el.priključek - yan1234 - 15.9.2016 Kaj pa če jo obrneš tako, da se bo rotorjeva os vertikalno, kot vrtavka? Re: Grundfos UP15-14b kako obrniti el.priključek - Tone - 15.9.2016 Ne morem, voda teče navpično navzdol. Re: Grundfos UP15-14b kako obrniti el.priključek - Tone - 15.9.2016 Mi jo je uspelo odpreti brez izpusta vode. Rotor ima trajne magnete, ki pa jih z izvijačem ne zaznaš, samo opilki reagirajo. Črpalka je bila čista. Hladna na 240V lepo štarta, ko se segreje, pa ne več, obrača se na zelo nizkih obratih, včasih po kaki minuti le spelje. Re: Grundfos UP15-14b kako obrniti el.priključek - Tone - 16.9.2016 Sveto sranje bi temu rekli Ameri, kondi (Iskra) je imel le še 0,26uF namesto 0,62uF. Zamenjal sem ga s 4 x 2,2uF250VDC in sedaj zaštarta pri malo pod 200V, dela pa do 140V. Da je kondi hin je pokazal že W-meter, saj je bil cos fi 0,83, sedaj pa je 0,98. Re: Grundfos UP15-14b kako obrniti el.priključek - Merlin1 - 17.9.2016 Klasika pri črpalkah. Re: Grundfos UP15-14b kako obrniti el.priključek - Tone - 18.9.2016 Ali ni ponavadi tako, da kondi naenkrat odpove, ne pa da mu pade kapacitivnost. |