PodSvojoStreho.net
Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda (/showthread.php?tid=65713)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8

Re: Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - andr3vv - 30.5.2016

Površina strehe je kar velika + tega pride še najmanj 6 strešnih oken tako da streho bi res rad dobro izoliral. Vendarle pa mislim da se hlajenju mansarde ne bom mogel izogniti. Po moje ko se vse skupaj konkretno pregreje te hice ne spraviš več ven.
V delovanje klime sploh ne dvomim. Vem da bo hladila in razvlaževala tako kot mora. Tudi za ZE imam že prostor kamor bi jo namontiral.
Če pravite da je cena konvektorja primerljiva s ceno klime, bi se definitivno prej za klimo odločil.
Kaj me pri hlajenju s konvektorjih skrbi...kondenzacija cevi, cena izvedbe glede na to da moraš iz kotlovnice štartati, dovolj velik pretok vode, da TČ ne meče ven in pa poraba el. TČ v primerjavi s klimo.
Konc koncev pa razmišljam...eno kišto bom že imel zunaj ki zmore oboje, gretje + hlajenje, zakaj bi montiral še eno?!? Ampak je pa ta dodatna kišta najmanjša ovira pri vsem tem.

Re: Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - ophidian - 30.5.2016

konvektorji takih manjši moči do nekaj kW imajo pol colski priključek za vodo...torej je alumplast 20x2 zadosten. Če je alumplast v termozolaciji, ne bo kondenziralo nič (razen če jo stržeš).

zakj bi imela klima bistveno višji izkoristek kot TČ?

Re: Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - cheba - 30.5.2016

Poglej v tehnične podatke (EER) toplotnih črpalk (zrak-voda tam okrog 3 A35/W7). Klime navadno že cez 5 (zrak-zrak A35/A7). Temu je tako verjetno tako zaradi optimizacije - glede na namen in izgub na toplotnem izmenjevalcu zrak-voda.

Npr. Mitsubishi PUHZ-SW100YHA ima EER 4,35 (po EN14511 - pri temp. okolice 35°C in temp. hladilne vode 18°C)

Multi split klima od MXZ-2D53VAH (za 2 notranji enoti) ima SEER 7,1

Re: Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - ophidian - 30.5.2016

ERR in SEER nista isti kategoriji !

Kolikor sem ta čas uspel pregledati, če gledaš ERR/SEER med TČ in klimo, ni tako hude razlike, kot je bila v prejšnjem postu predstavljena....verjetno v praksi zanemarljiva.

Vem da ni enako EER in SEER, samo druga ni bilo v tehničnem opisu. Mislim pa, da je vseeno klima učinkovitejša koliko sem uspel pobrskat po netu in našel povezavo med EER in SEER.

Zdaj sem malo gledal cene notranjih enot klim in so te kasetne variante preklemano drage. Najcenejše so še vedno stenske.
Kaj je možno notranjo enoto od klime ponucati kot konvektor???

Kako je pri izmenjavanju delovanja poleti, ko s TČ hladiš in hkrati ogrevaš SV? Predvidevam da to ravno ni najboljše za TČ...

Re: Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - alanford - 30.5.2016

andr3vv Napisal:Kaj je možno notranjo enoto od klime ponucati kot konvektor???
Notranja enota klime JE KONVEKTOR. Le, da ni voda zrak, ampak plin zrak.

Citat: Kako je pri izmenjavanju delovanja poleti, ko s TČ hladiš in hkrati ogrevaš SV? Predvidevam da to ravno ni najboljše za TČ...
Tč ji je vseeno. Za optimalno delovanje imam nastavljeno tako, da hladi podnevi, segreva sv pa ponoči.

Sent from Xtouch using Tapatalk

Re: Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - MatjazG - 30.5.2016

Berem forum in priznam, da nisem nikakršen strokovnjak za TČ. Sem samo izredno zadovoljni uporabnik toplotne črpalke, katero sem kupil pri podjetju Termoshop in deluje brezhibno že četrto leto.
Kot uporabnik lahko samo pohvalim kako naprava deluje.
Ne razumem zakaj Telomos in Sassapo toliko šinfata. Kot si že andr3vv omenil vsak monter prodaja svoje. Telmos in Sassapo sta vsekakor strokovnjaka na svojem področju in spoštujem njihovo mnenje, ne bosta pa me prepričala, da je toplotna črpalka, ki jo imam montirano slaba, ravno nasprotno.
Nisem mogel mimo tega, da kot zadovoljni uporabnik povem svoje mnenje. Upam, da ga bosta spoštovala prav tako kot jaz spoštujem vajino.
Matjaž

Re: Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - sassapo - 31.5.2016

Lepo, da si zadovoljen z svojim nakupom, čeprav sploh nisi povedal katero napravo imaš Confusedhock:

Re: Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - telmos - 31.5.2016

Zakaj naj bi hvalil okleščeno varijanto neke naprave, ki v originalni izvedenki nudi več za nižjo ceno? Sicer pa ti kar bodi zadovoljen s svojo. Bomo videli kako bo, če ti sredi zime kaj odpove, pa jih ne bo ene dva dni na popravilo, potem pa panika in klicarjenje vse povprek, ker nimaš elektrogrelnikov vgrajenih, ker jih ni treba. Sem parkrat vskočil tudi na te primere, zato moram povedat, da ni ravno fajn poslušat bentenje zaradi trgovskih neumnosti.

Re: Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - andr3vv - 31.5.2016

Citat:Notranja enota klime JE KONVEKTOR. Le, da ni voda zrak, ampak plin zrak.
Tudi to mi je jasno, s tem sem hotel vprašati če je možno spojiti n.e. klime z vodno povezavo. Predvidevam tudi, da ima konvektor večje premere priključkov in cevi za večji pretok vode skozi konvektor in z n.e. od klime to najbolje ne bi delovalo. Na tiste freonske priključke je ja potrebno cev tudi spertlat da to sploh dihta.

@MatjazG
Hvala ti za mnenje in deljenje tvojih izkušenj z nami. Predvidevam da imaš termoshopovo notranjo enoto v kombinaciji z zunanjo enoto X proizvajalca. Verjamem da ti vse lepo dela in si zadovoljen, mene pa je vseeno zanimalo zakaj tako promovirajo to njihovo čudo tehnike in pljuvajo po originalu, ki po njihovem mnenju ni original saj Mitsubishi ne dela notranjih enot.
Vse razlike ki mi jih je g. termoshop znal navesti so bile, da njihova enota nima dodatnih grelcev in tako odpade dodatno 3x16A napajanje, da uporabljajo boljšo obtočno črpalko kot Ecodan in da so edini v EU, kateri izdelujejo n.e. za Mitsubishi že 8 let. Ne vem kaj pri njihovi n.e. upraviči razliko v ceni za dobrih 1000€. Še vsi do sedaj so mi svetovali original in če že...samo original. Jaz ostajam pri cenejši/original varianti.
Sem pa vesel za tebe da si zadovoljen in da vse špila tako kot mora. Upam da se bom tudi jaz na koncu lahko pohvalil da sem se pravilno odločil Big Grin

Včeraj sem se oglasil pri SELTRONu in zasledil tole: [url]httpunichr("58")//ftpunichr("46")seltronunichr("46")si/web-pdf/ventilatorski-konvektorji-VKunichr("46")pdf[/url]
Prodajalec pravi da so kitajski, cena z ddv 590€ za močnejšega. Prvi stenski konvektor ki lahko rečem da ne izgleda slabo. Kaj pravite vi?

Re: Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - jani65 - 31.5.2016

Potem bi lahko radiator zamenjal za konvektor ,naprimer dva v spodnji etaži in dva v zgornji in bi na takšen način hladil prostor seveda pozimi pa ogreval. Bi to delovalo? Sedaj mi klima ohladi z eno enoto mansardo.

Re: Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - andr3vv - 1.6.2016

Citat:Potem bi lahko radiator zamenjal za konvektor ,naprimer dva v spodnji etaži in dva v zgornji in bi na takšen način hladil prostor seveda pozimi pa ogreval. Bi to delovalo? Sedaj mi klima ohladi z eno enoto mansardo.
Koliko sem se o tem v zadnjih tednih podučil mislim, da bi imel preobleme s kondenziranjem cevi, če le te niso izolirane. Prav tako bi moral poskrbeti za napajanje in odvod kondenza iz konvektorja. Drugače pa bi po moje delovalo.
Kako je glede zalogovnika, če je ta res potreben za hlajenje preko konvektorjev oz kje so slabosti če ga nimaš, pa bi tudi jaz prosil tiste ki se na to spoznajo, da pripišejo svoje mnenje/izkušnje.

Re: Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - andr3vv - 1.6.2016

No pa dajmo še tukaj podebatirat katera TČ bi bila primerna za opisan objekt v prvem postu, katero bi mi priporočili? Kakšna moč bi bila potrebna?
Oziroma bom raje tako vprašal. Je kdo, ki bi bil pripravljen prit pogledat zadevo in nato podat kakšno priporočilo, pripravit ponudbo?

Re: Pomoč ogrevanje TČ zrak/voda - andr3vv - 9.6.2016

Torej odlocil se bom med naslednjimi 11kW TC:

1. Mitsubishi ECODAN PUHZ-SW100YHA
2. Daikin Alterma LT ERLQ011CV1
3. Toshiba Estia HWS-1104H8-E

Bi mi lahko nekdo napisal obmocja delovanja inverterjev? Teh podatkov nikjer nisem nasel.
Kaj bi mi bolj priporocili? Loceno izvedbo notranja + bojler, ali vse v enem?

Izbrskal sem tudi podatke COP in EER:

1. Mitsubishi PUHZ-SW100YHA
A2/W35 COP 3,35
A7/W35 COP 4,45
A35/W7 EER 2,8

2. Daikin Alterma LT ERLQ011CV1
A-7/W35 COP 2,5
A7/W35 COP 4,8
A35/W7 EER 2,72

3. Toshiba Estia HWS-1104H8-E
A-7/W35 COP 2,79
A2/W35 COP 3,61
A7/W35 COP 4,8
A35/W7 EER 3,07

Vse crpalke so po izkoristkih nekje tu-tu. Zanimam me predvsem kako je v praksi?
Eden tehnik mi je rekel da bom imel od 5 do 8% izgub na razdalji med z.e. in n.e. (cca 20m) zaradi uporov v ceveh in izgub toplote skozi zemljo. Spet drug monter trdi, da so izgube minimalne 1-2%. Komu naj zdaj verjamem?
Po tezi se zunanje enote kar precej razlikujejo? MITSUBISHI 118kg, TOSHIBA 93kg, DAIKIN 113kg. Zakaj je temu tako? Vecji mocnejsi kompresor? Kompaktnejsa izdelava?

Prosim za neko uporabno mnenje in prosim za dejstva zakaj dolocena TC. Ne mi pisat v smislu...ce ze mores nekaj od tega vzet pol to....povejte mi vase priporocilo, cetudi ni med nastetimi tremi in pa seveda zakaj taksna odlocitev.TC bo klima TC. Upostevajte tudi, da bi s TC rad hladil in pa seveda ne pozabit da prihajam iz stajerskega konca. Ce bo res potreben zalogovnik za hlajenje tako kot pravite bom si moram omisliti nekaj v tem smislu. Za kaj vecjega v kurilnici ne bo prostora.
[url]httpsunichr("58")//wwwunichr("46")derofenfuchsunichr("46")de/de/waermepumpen-zubehoer-waermepumpenspeicher/waermepumpen-speicher/mitsubishi-waermepumpen-pufferspeicher-ps-100-1-wp-heizungswasser[/url]

Hvala za pomoc!
LP