PodSvojoStreho.net
Priklop indukcijske kuhalne plošče - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: Priklop indukcijske kuhalne plošče (/showthread.php?tid=64598)

Strani: 1 2 3

Re: Priklop indukcijske kuhalne plošče - tork - 19.2.2016

Pozna kdo koga iz Ljublane, ki bi mi lahko to danes prišel priklopit. Dobil sem nek strah pred temi žicami.

Re: Priklop indukcijske kuhalne plošče - laso - 19.2.2016

Saj ti kar dobro gre. Malo strahu je koristno.

Re: Priklop indukcijske kuhalne plošče - @ndrey - 19.2.2016

Izklopi FID, priklopi, vklopi FID. Verjetno si z izvijačem mal pošlatal med zemljo in nulo. Tako kot imaš narejeno, kaj dosti ne moreš zgrešit, če ne boš ravno res križem kražem čaral med drati. Pazi, da vse dratke od žic pobereš v luknjice in da ti kateri lasek slučajno ne šlata po sosednji žili.

Ploščo priklopi dvofazno na dve fazi po shemi, ki si jo pripopal, pečico pa na preostalo fazo.

OK, bom probal.

Pred tem še eno vprašanje glede kabla. Ne se smejat. Kupil sem 4 žilni kabel 2.5mm. Noben vodnik ni pobarvan modro. Ima to kakšno posebno vezo ali lahko npr. siv kabel zvežem na plošči kjer je označeno z N in v steni skupaj z modrim kablom pečice v 2. prostor na čokoladici?

Ali je bolj pametno, da kupim kabel ki ima tudi moder vodnik? Lahko 5 žilni pa eno fazo izoliram?

Re: Priklop indukcijske kuhalne plošče - Samojed - 19.2.2016

Če že imaš kabel, lahko narediš kot si opisal. Toplo pa priporočam, da je res samo ena siva in ta naj bo N, če/ko bo kdo za tabo kaj urejal pa naj bo vsaj obveščen - to pomeni da na ta siv vodnik na obeh straneh za ziher naredi oznako - ovoj oziroma par ovojev modrega izolirnega traku. To je napol dovoljena stara varianta oznake, če pač vse ne štima kot bi moralo. Če ti sicer ni škoda par evrov, lahko kupiš tudi 5 žilni vodnik in ena žila ostane viška. Te ne izoliraj z izolirnim trakom, ampak daj nanjo ( skupaj z izolacijo ) zaprto sponko (primer na linku: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.vidadria.com/vse-za-kable/instalacijske%20sponke/i_402_sponke-vrstne-enoredne-c110-zaprte-2x4-0mm-prozorne-10p-pc">http://www.vidadria.com/vse-za-kable/in ... rne-10p-pc</a><!-- m --> ).

Hvala vsem za pomoč. Dela k šus.

Re: Priklop indukcijske kuhalne plošče - matofill - 20.2.2016

Pa si vzel kabel , ki prenaša vročino, so taki gumijasti silikonski in navadno smrdijo, ko sam hudič, ker taki kabli prenesejo visoke temperature, klasični pa ne in navadno jih prežge po določenem času in naredi BUM, ko pride do kratkega stika.

Zadeva ni tako nepomembna, kot se zdi na prvi pogled.

Re: Priklop indukcijske kuhalne plošče - gremlin - 20.2.2016

Ni krize. Ima indukcijo.

Re: Priklop indukcijske kuhalne plošče - tork - 20.2.2016

matofill Napisal:Pa si vzel kabel , ki prenaša vročino, so taki gumijasti silikonski in navadno smrdijo, ko sam hudič, ker taki kabli prenesejo visoke temperature, klasični pa ne in navadno jih prežge po določenem času in naredi BUM, ko pride do kratkega stika.

Zadeva ni tako nepomembna, kot se zdi na prvi pogled.
V bistvu sem šel kupit gumijastega 4-žilnega v Marchiol, ker imam to trgovino v bližini. Poleg tega sem na tem forumu prebral, da je to odlična specializirana trgovina z elektromaterialom. No začuda, tam ob obilici vsega kablovja, 4 žilnega gumijastega ni bilo in mi je stric rekel, da bo za indukcijo še boljši drug kabel (h05vv-f, če to kaj pove), ker naj bi gumijasti čez čas itak razpadel. Zdelo se mi je sicer malo čudno, ampak jaz, ki se na celo zadevo (kot je dobro videti čez tole temo Smile) bolj malo spoznam mu nisem ugovarjal.

Re: Priklop indukcijske kuhalne plošče - arbajter - 21.2.2016

H05VV-F je finožilni PVC kabel. Primeren je za uporabo tudi v lažnih prostorih, v gospodinjstvu tudi za priklope grelnih teles pod pogojem, da se priklop ne nahaja v vročih prostorih in da kabel sam ni izpostavljen temperaturnem sevanju. Načeloma je kabel ustrezen tudi za indukcije, spodnji del indukcije (steklo keramike tudi) je tako ali tako hlajen z ventilatorjem. Upam da objemke, ki fiksira kabel, nisi pritegnil "do nezavesti".

Re: Priklop indukcijske kuhalne plošče - alanford - 22.2.2016

gremlin Napisal:Ni krize. Ima indukcijo.
Kaj pa pečica? Ta zna zadnjo steno lepo segreti.

Re: Priklop indukcijske kuhalne plošče - arbajter - 22.2.2016

Tudi pečice imajo urejeno hlajenje zunanjega ovoja pečice same z izpihovanjem toplega zraka skozi režo nad vrati pečice. Vgradnje se v glavnem vršijo v višini rok ali oči, zmontiraš jih pa lahko tudi v omaro tik do hladilnika, pa nima nobenega vpliva nanj, ravno zaradi hlajenja. Sam praviloma uporabljam za te priklope kar silikonski kabel, trotel ziher.

Re: Priklop indukcijske kuhalne plošče - mirator - 23.2.2016

S kabli je takole. PVC izolacija prenese temperature do 70°C, silikonska izolacija pa do 180°C. Koliko se kabel segreje je odvisno od temperature okolice, temperature, ki jo povzroči tok, ki teče v kablu in načina odvajanja toplote.
Za kabel H05VV-F je že @arbajter zapisal kje je uporaben.
Za štedilnikom, kadar je vključena pečica, bi rekel, da je temperatura ca 30°C. Kabel s PVC izolacijo in bakrenimi vodniki preseka 2,5 mm2 se bo zaradi toka v ca 3 s (upoštevano adiabatno segrevanje - se pravi, da ni odvoda temperature) že segrel na dovoljeno temperaturo, s presekom 4 mm2 pa v 7 s. Priporočam torej H05VV-F 4 mm2.
Seveda pa je najboljša rešitev, kot jo ima @arbajter.

Re: Priklop indukcijske kuhalne plošče - Homer - 23.2.2016

4mm2 ?!
Ne pretiravajte.
2,5mm je popolnoma dovolj in tudi kakega posebnega segrevanja od pečice ali plošče ni.
Konec koncev je tudi proizvajalec predvidel priključne sponke ki imajo plastičen nosilec....

Re: Priklop indukcijske kuhalne plošče - mirator - 23.2.2016

Priznam pretiravanje.
Sem pa hotel samo opozoriti, da presek kabla ni odvisen samo od toka, ampak tudi od načina polaganja kabla in temperaturnih razmer.