![]() |
|
Toplotna črpalka in ustrezni radiatorji - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Toplotna črpalka in ustrezni radiatorji (/showthread.php?tid=64120) |
Re: Toplotna črpalka in ustrezni radiatorji - _awake_ - 10.1.2016 sašo65: po nekaj izračunih tudi sam mislim, da bi morali biti radiatorji ok... Enako sem tudi razmišljal in preračunal kot sašo65, da bi glede na vmesno lego z menjavo oken in izolacijo strehe že dosegel maksimalni učinek glede na vložena sredstva in nujnost. Kajti to dvoje in radiatorji so v vsakem primeru za zamenjavo saj so totalno dotrajani... Ne vidim neke računice v izdelavi nove izolacijske fasade, saj to takoj pomeni krepko čez 5k eur (zraven potrebno izolirat še cokel, balkone, napušče, vgradit nove police itd.). To bi na leto doprineslo koliko prihranka pri ogrevanju s toplotno črpalko? kakšnih 200 do 300 €? Torej bo verjetno prej za zamenjat TČ, kot bi se pa povrnila investicija... Glede izbire toplotne črpalke so mi monterji svetovali Fujitsu W. HP, Mitsubishi Zubadan in Daikin HT... Nobeden kakšno LT varianto... Sem pa se najprej obrnil na dva glavna monterja iz tega foruma (telmos, sassapo) ampak po treh tednih še vedno nisem dobil nobene ponudbe ( kljub 2. emailoma in tel. klicem). Še enkrat pozivam oba če bi lahko vsaj svetovala, če že nista zainteresirana za prodajo in montažo?! Nobeden od monterjev klub mojemu vprašanju ni rekel ali zavrgel, da je TČ Fujitsu HP tako glasna na trenutke, kot nekateri pravite tukaj... Kaj je sedaj res? Kako kvalitetna in glasna/tiha je pa TČ Mitsubishi Zubadan? Re: Toplotna črpalka in ustrezni radiatorji - prasuvse - 10.1.2016 Vsako TČ je mogoče stišati ali z premišljeno vmestitev v prostor, dodatno zvočno bariero ali pa softwarsko - najlažje je to pri Daikinu, ki ima funkcijo silent mode že v programu. Mitcka odpade je tank, namesto FWS pa se lahko vzame Estia - ima stalen minimalen pretok zraka skozi uparjalnik (manj glasna, ko ostali inverterji). Nobena TČ ni neslišna, vsaj ne za denar, kot stanejo inverterji Re: Toplotna črpalka in ustrezni radiatorji - Migaj - 10.1.2016 FWS so res prevelikokrat preglasne. Večina ostalih inverterjev je samo v izjemnih pogojih (pre)glasna. Vendar tudi 'prave' TČ niti slučajno niso neslišne. Pri vsem tem ne gre samo za jakost zvoka, pač pa za njegovo subjektivno zaznavo. Mene npr veliko manj moti piš klima inverterjev -če le ne delajo na polno, kot neprijetno žaganje on/offk ali zelo neprijeten in glasen defrost Kronoterm on/off TČ, čeprav moram povdariti, da zadnje vsaj med ogrevanjem večinoma niso med glasnimi. Pri drugih je lahko spet neprijeten kovinski zvok -se mi zdi, da cela kovinska škatla brni/utripa v frekvenci kompresorja. IVT/alias Buderus inverter s široki lamelami uparjalnika, sicer niti slučajno ni med glasnimi TČ, še več, propagiran je kot najtišja tovrstna TČ na trgu, kar pa iz svojih izkušenj ne bi potrdil, čeprav je spet uporabnikova 'vožnja' TČ zelo pomembna pri vplivu na glasnost delovanja TČ. Pomaga 24 urno ogrevanje, vklop tihega delovanja -česar pa vse TČ nimajo serijsko vključeno. V povezavi s tem tudi rahlo (pre)dimenzioniranje pri inverterjih na dejansko glasnost med delovanjem pozitivno vpliva, pri on/off pa negativno -močnejša bo glasnejša. Re: Toplotna črpalka in ustrezni radiatorji - sašo65 - 10.1.2016 _awake_ Napisal:Glede izbire toplotne črpalke so mi monterji svetovali Fujitsu W.če se tista dva ne oglasita....(sicer nisi napisal s katerega konca si) kontaktiraj - ne bom tukaj MAŠ ZS kar se tiče človeka in firme, sami superlativi... Re: Toplotna črpalka in ustrezni radiatorji - prasuvse - 10.1.2016 On/off so lahko glasne npr. se lahko sliši nadležen pisk/zvok ekspanzijskega ventila. Z višanje tlaka/želena Temp. v sistemu se lahko sliši glasnejše delovanje kompresorja. Atecix je sam po sebi glasen - ohišje, ventilator - tu je Kronotermix zakon (ima pa druge "tegobe"). Buderusix ima hude težave z zamrzovanje ventilatorja - menjavajo zunanje enote, nekako za pričakovati od firme, ki se ukvarja z oljnimi, plinskim kotli, TČ pa so "doma" sestavljena ala Paplerix TČ...so tudi še druge cvetke na trgu, ne smemo pozabiti na Coolwexix-Orkaix Zasrežena TČ je vsaka glasnejša, ne glede na proizvajalca - tukaj so male Daikin celo zmagovalke-pogostejši defrost. Tudi ostali proizvajalci razmišljajo o Daikin ovira rešitvi-komo dieta tudi velja! Ne se slepiti, "crkne" (okvara) lahko tako ena ali druga TČ, žal...upaš lahko samo, da imaš odličnega serviserja, ki se bo oglasil tudi za praznike, nedeljo, ob rednem servisu ponudil upgrade, update (napredek inženirjev, želja strank je konstanten Itd. ). Ne sme se zanemariti vodni/ogrevalni del, ki je enako, če ne še celo bolj pomemben za učinkovito in varčno delovanje OS - čiščenje, vzdrževanje... Re: Toplotna črpalka in ustrezni radiatorji - Migaj - 10.1.2016 kdaj ste/smo zadnjič spucali filter/filtra ? Re: Toplotna črpalka in ustrezni radiatorji - xavi - 10.1.2016 prasuvse Napisal:Vsako TČ je mogoče stišati ali z premišljeno vmestitev v prostor, dodatno zvočno bariero ali pa softwarsko - najlažje je to pri Daikinu, ki ima funkcijo silent mode že v programu.Sosed kakšnih 5 hiš naprej ima Zubadana. Moram priznat, da je precej tišji od moje Fujitsu ali pa jo ima na režimu LN, če pri Zubadanu sploh obstaja. Moram tudi povedat, da je pri meni sama lokacija zaradi neposredne bližine (cca. 7m) sosednje hiše neugodna, med tem ko pri sosedu ni nekih ovir. Re: Toplotna črpalka in ustrezni radiatorji - Migaj - 10.1.2016 slediti čimvečjemu pretoku zraka skozi uparjalnik resda pomeni nekaj višji COP, hkrati pa tudi večji hrup :oops: . Pri inverterjih lahko sledimo temu, da v tem času TČ deluje 24ur/dan. Na tak način bo tudi hrupnost manjša, akoravno stalna. Dovajat cikluično skupaj 14 ur dnevno po 10kW ima namreč približno enak efekt kot 24 ur po 6kW. Kar nekaj jih je blizu mene in praktično vse so danes popoldne bile na off (tudi sicer glasne FWS in Mitshubishi), ko sem šel mimo, z izjemo moje, ki je kljub rahli zasrežitvi, tiho šelestela. [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")meteounichr("46")si/uploads/probase/www/observ/surface/text/sl/observationAms_RADENCI_historyunichr("46")html]razmere[/url] Re: Toplotna črpalka in ustrezni radiatorji - bohinc - 10.1.2016 Pa z gotovostjo trdiš, da je tako ali zgolj ugibaš : Citat:Dovajat cikluično skupaj 14 ur dnevno po 10kW ima namreč približno enak efekt kot 24 ur po 6kW.Bilo bi ob dejstvu , da so nastavljene na dokaj visok konstantni DV. Ob vremenskem vodenju, primernih nastavitvah temu ni tako (kot so lahko dokaj dolgi intervali delovanj). Uporabniki pač niso ''diplomirali'' na svoji TČ (se zgolj grejejo), za razliko tebi, ki tega dejstva ne upoštevaš, ali ga namerno zanemariš... :!: Citat:Pri inverterjih lahko sledimo temu, da v tem času TČ deluje 24ur/dan.To , ter podanih vremenskih razmerah ''lahko zmore '', čeprav ne , le tvoj super model, ki očitno več niti odtaljuje... :?:
Re: Toplotna črpalka in ustrezni radiatorji - Migaj - 10.1.2016 seveda (relativno tiho) odtaljuje, v takih [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")meteounichr("46")si/uploads/probase/www/observ/surface/text/sl/observationAms_RADENCI_historyunichr("46")html] 'težkih' zunanjih razmerah [/url] nekje na eno do dve uri, ob stalni notranji T okoli cca 23,1°C, toplih zidovih ter obveznem non/stop delovanju, če le znamo v popolnosti izkoristiti prednost inverterjev ![]() *če pa bi v teh razmerah hišo pustil ohladiti za 2 do 3 stopinje -pri tem ne mislim samo na zrak v hiši, pač pa tudi na ohladitev zidov, in bi želel čimprej nazaj 23°C, pa bi se defrosti lahko dogajali tudi na pol ure, glasnost TČ pa bi se povečala tudi za večktrat :oops: Za vožnjo TČ-jke ne rabiš izpita, čeprav marsikomu zelo manjka
Re: Toplotna črpalka in ustrezni radiatorji - bohinc - 10.1.2016 Drži ... Le enkrat pišeš zgolj o svoji, drugič primerjaš z vsemi v okolici (poznaš tudi njihov način ogrevanja-potrebe, medtem ko koment. njih TČ ) :roll: , tudi te bi gotovo lahko delovale drugače... Ene celo z enakim tonom glasnosti, ob različnem odjemu el.en. :idea: Citat: čeprav marsikomu zelo manjka :mrgreen: Sklepam , da je velika večina brez ''izpita in diplome'' na toplem, za par pirčkov razlike :wink: Citat:za razliko tebi, ki tega dejstva ne upoštevaš, ali ga namerno zanemariš... :!:napaka zadnje besede, moral bi uporabit iz(zlo)rabljaš... Re: Toplotna črpalka in ustrezni radiatorji - Migaj - 11.1.2016 24-urno ogrevanje ne prinaša prihrankov, pač pa manj (pre)glasnega delovanja TČ Re: Toplotna črpalka in ustrezni radiatorji - xavi - 11.1.2016 Naredil sem primerjavo med aklimatovim radiatorjem dimenzije 400x1000 (12 členov) in K22 enake velikosti od Korada ( od drugih nisem našel podatkov). Korado navaja podatke za temp. režim 90/70/20, tako da sem na isto vrednost preračunal tudi aklimatovega, ki ima sicer izračune za 60/40/20. Moč Koradovega radiatorja pri teh podatkih je 1619w, med tem ko aklimata 1513w. Se pravi, da Korado v teh pogojih ima večjo moč za cca.7%. Vendar je v Koradovem radiatorju 4,4 l vode, v aklimatovem pa samo 2,64l oz.40% manj. Sprašujem, kaj to pomeni v praksi glede učinkovitosti samih radiatorjev, glede na to, da je potrebno pri aluminjastem za podoben energetski izplen segret toliko manj vode, kot je navedeno? Re: Toplotna črpalka in ustrezni radiatorji - Gasper123 - 11.1.2016 Aklimatovi imajo edino predost v odzivnosti, če greješ 24/7 jaz ne vidim nobene prednosti prej slabost, ravno zaradi manj vode v sistemu (defrost). Re: Toplotna črpalka in ustrezni radiatorji - xavi - 11.1.2016 zdravapamet Napisal:Osnovna tema so radiatorji zato te bom opozoril na problem, ki ga ljudje v silni želji po nizki ceni v 99% primerov spregledajo.To primerjavo sem podal, ker se pojavlja dilema, kateri radiatorji so bolj učinkoviti. Alu ali pločevinasti in to me tudi zanima. CTC ECO poznam in sem o že enkrat isto črpalko lepil na ta forum. Drugače se sam že ogrevam z inverterjem. |