PodSvojoStreho.net
El. bojler v mansardo? - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: El. bojler v mansardo? (/showthread.php?tid=61571)

Strani: 1 2

Re: El. bojler v mansardo? - yan1234 - 23.4.2015

To pa res še nisem slišal ali videl, da bi si kdo prisesane klope s tuširanjem odstranjeval.

Re: El. bojler v mansardo? - Homer - 23.4.2015

Spet zavožena tema......

Jaz sem imel nekoč 80 l el.bojler vezan na toplo vodo vgrajenega bojlerja v kombinirani peči (ELKO - drva). Skratka serijska vezava dveh bojlerjev.
Delovalo je brez problemov in nikoli ni zmanjkalo tople vode. Poleti je seveda ogrevanje bilo samo z elektriko, ko pa je delovala peč je že ogreta voda prihajala v električni bojler.
Z elektriko se je pokrivalo praktično zgolj izgube bojlerja, če dolgo ni bilo porabe tople vode. Tremostat el. bojlerja je seveda potrebno postaviti na nekaj nižjo temperaturo kot je sanitarna voda ogreta s pomočjo peči.

O tem, če je 50l bojler dovolj za poletno porabo sanitarne vod, pa težko sodim. Če se boste vsi kopali eden za drugim, najbrž ne, "vojaško tuširanje" pa najbrž brez problemov.....

Re: El. bojler v mansardo? - CimaBella - 23.4.2015

Pa, jaz znam zavozit svoje teme tudi sama Big Grin

Mislim, da bi 50 l moralo bit za naju dovolj, saj bo še vedno nekaj tople vode ostalo v spodnjem bojlerju.

Hm, glih mi je prišlo na misel, da če vežem na topli vod bojlerja v serijo potem v bistvu vedno praznim spodnji bojler?

Re: El. bojler v mansardo? - Homer - 24.4.2015

Drži!
Poleti bo ogrevanje na elektriko. Predvsem bo to v spodnjem bojlerju, saj tam prihaja v bojler hladna voda. Gornji bojler bo bolj pokrivanje izgub bojlerja in v prvem trenutku tiste vode, ki je v ceveh.
Pozimi bo pač voda v spodnjem bojlerju ogreta s kotlom...

Re: El. bojler v mansardo? - Hanzi - 24.4.2015

V poletnem času iz 50l bojlerja lahko dobiš skoraj 200l tople vode za tuširanje (35C). Seveda ga moraš za to količino dati na maksimum.... Sem nekaj let (4-5 oseb) na morju preživel s 50l bojlerjem povsem brez problema v hiši nas je bilo eno poletje 9 oseb (4+5) ob 80l bojlerju...... Je pa res da ne moreš namakat e se v banji....

Re: El. bojler v mansardo? - CimaBella - 27.4.2015

Odokativni izračun pravi, da je vode v ceveh 3 l, segrete na 20 st. Glede na to, da za naše potrebe spodnji bojler zdošča, bi naredila tako, da se v bojlerju ogreva smo kakšnih 5 l? vode na 50 st. C, da se pokrije ogrevanje vode v ceveh. Po izračuni bi moralo zadotovati.

Ali ima takšen bojler kakšno posebno ime?

Re: El. bojler v mansardo? - Hanzi - 27.4.2015

Da, 5litrski bojler. Hecam se.
Mogoče se razmisli o 10l (ko boš dobila ti litre mrzle vode v 5litrski bojler se zna zgoditi da boš dobila tudi malo hladne vode na pipo. In dvižno kakšen temperaturo boš imela v startu zgoraj in kakšno spodaj

Re: El. bojler v mansardo? - CimaBella - 27.4.2015

Big Grin Hja, no, lahko bi bil kakšen tlačni ali pretočni bojler, ki se včasih omenjajo.

Sam veš, da je fajn, če investitor lahko nadzira montažo. Če si investitor. 8)