![]() |
|
Garancija kupljenega izdelka v tujini - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Garancija kupljenega izdelka v tujini (/showthread.php?tid=61252) |
Re: Garancija kupljenega izdelka v tujini - thundercat - 30.3.2015 Prilagam uraden odgovor Gorenja, na vprašanje o nakupu aparata v tujini in garancijo oz. servisu v Sloveniji: Citat:Garancija, ki je priložena aparatu opredeljuje pogoje garancije in servisiranja. V primeru nakupa aparata v Nemčiji torej veljajo pogoji garancije in/ali servisiranja, kot v državi iz katere aparat izvira. Re: Garancija kupljenega izdelka v tujini - jani65 - 30.3.2015 Jasno ,pogoji morajo glede na mesto nakupa. Re: Garancija kupljenega izdelka v tujini - Merlin1 - 30.3.2015 Vse je odvisno od izdelka. Če proizvajalec priznava mednarodno garancijo, potem velja garancija iz seznama držav. Če je nima lahko garancijo uveljavljaš samo v tisti državi katero imaš na garancijskem listu. V tvojem primeru, če Slovenije ni boš imel velike težave garancijo uveljavit iz Slovenije. Re: Garancija kupljenega izdelka v tujini - thompson - 1.4.2015 Ne, mi nismo na seznamu. Re: Garancija kupljenega izdelka v tujini - medo9 - 1.4.2015 Hm. Sicer se z garancijami že dolgo nisem ukvarjal, a vendar: EU je enotni trg in mislim, da bi morala garancija veljati na celotnem euro območju. Včasih, ko še nismo bili v EU, je bil problem, če si kupil fotoaparat v Avstriji in te slovenski servis ni niti povohal. Po vstopu v EU so morali začeti spoštovati EU zakonodajo. Jaz ti vseeno priporočam, da pokličeš ali pošlješ mail slovenski zvezi za zaščito potrošnikov in se pozanimaš. Obstajata namreč dve "zvezi": ena je državna (in ta bi ti morala pomagati brez pogojevanja kakšnih članarin) in pa zveza, ki ji predseduje Kutinova (oni pa kao pomagajo samo svojim članom). Evo, tule imaš link do Urada za svetovanje potrošnikom: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.arhiv.uvp.gov.si/si/javne_sluzbe/svetovanje_potrosnikom/">http://www.arhiv.uvp.gov.si/si/javne_sl ... trosnikom/</a><!-- m --> Re: Garancija kupljenega izdelka v tujini - Fantocci - 1.4.2015 Ko kupiš v tujini (pa čeprav v EU), se moraš zavestno sprijazniti s tem, da imaš pri uveljavljanju garancije večje ali manjše težave. V tvojem primeru bi jaz zadevo poslal nazaj tistemu, ki ti jo je prodal. Strošek te pošiljke boš moral nositi sam. On pa bo poskrbel za garancijsko popravilo in upaj, da ti bo poslal nazaj v Slo na svoje stroške. Ponavadi je taka praksa, če v Sloveniji ni zastopnika - servisa. Re: Garancija kupljenega izdelka v tujini - thompson - 1.4.2015 Po kontaktu z prodajalcem so mi zagotovili da je agregat pri njih delal,čeprav v rezervoarju ni bilo sledu goriva niti ne olja. Lahko ga pošljem nazaj in ga pregledajo in nato se pogovarjamo kako in kaj. Vsi stroški pošiljanja so moji. Sem se pa pozanimal v eno smer 50€ +DDV. Skupaj gor in dol cca 120€. Sedaj je pa za razmislit. Re: Garancija kupljenega izdelka v tujini - TeMpL - 1.4.2015 Koliko bi ti zaračunal kipor servis v slo ? (za pregled).. Zna bit, (odvisno pač od okvare), da ti ga popravijo cenej kot je poštnina v eno semer. Re: Garancija kupljenega izdelka v tujini - thompson - 2.4.2015 V to smer sem razmišljal. Ni hudega,agregat vžge in daje elektriko normalno, samo potem ko hočeš prestaviti ročico iz položaja choke start na betribe ne laufa prau.Ročica mora biti nekje vmes, kar pa to ni to. V Nemčiji trdijo da je zanič inverter.Jaz pa mislim,da inverter nima veze kako laufa motor.Za nov inverter so mi dali ponudbo 280€ + montaža ali pa samo poštnina. Re: Garancija kupljenega izdelka v tujini - izotop - 2.4.2015 Hm. Sicer se z garancijami že dolgo nisem ukvarjal, a vendar: EU je enotni trg in mislim, da bi morala garancija veljati na celotnem euro območju. točno tako. ampak ovinki vsem pridejo prav, dokler ne spraviš zadeve kam naprej.. Re: Garancija kupljenega izdelka v tujini - Fantocci - 2.4.2015 V teoriji. V praksi pa imaš thompson težave. Tudi pri nas moraš kupljeno robo sam poslati na servis ali predati v trgovini, kjer si jo kupil. Torej ni nič čudnega, če tudi ta nemška trgovina od thompsona zahteva, da jim zadevo pošlje na svoje stroške in poštni stroški za veliko stvar so lahko veliki. Da se razumemo - tudi jaz dosti kupujem v tujini ampak se zavedam možnih problemov (to je nekaj takega kot libor kredit - naknadno jokanje ne pomaga, zavestno si šel v nek riziko ker si dobil v štartu nižjo ceno). Re: Garancija kupljenega izdelka v tujini - medo9 - 2.4.2015 Komentiral sem predvsem navedbe OP, da se prodajalec ne odziva več na njegove pozive. Zato sem spisal tisto o enotnem trgu EU, ker je debata zavila v smer "če kupiš v Nemčiji, ne moreš uveljavljati garancije, ker si doma v Sloveniji".... Je pa jasno, da prodajalec predpiše pogoje garancije, ki pa morajo biti skladni z zakonodajo. V kolikor bi prodajalec rekel kupcu "ko te šljivi", je nekaj drugega, kot pa, če reče "pošljite k nam v popravilo". Drugače pa se strinjam s Fantoccijem. Re: Garancija kupljenega izdelka v tujini - izotop - 2.4.2015 ja, tako pač je, pri nas nočejo uveljavljat garancij (čeprab bi jih morali, tudi obratno seveda), ker folk zunaj kupuje, namesto, da bi spustili tistih 10-15% cene dol, pa se folku ne bi splačalo več vozit ven oz naročat preko neta ipd. to je vsa filozofija. no, sej vem, zdej se bo šlo, saj itak že dalamo z izgubo ipd. ne kupim, žal. malo manj požrešnosti, pa bo na dolgi rok več uspeha. Re: Garancija kupljenega izdelka v tujini - jani65 - 2.4.2015 Ja ,naši trgovci dobijo robo po grosističnih maržah ampak so nenasitni in robo prodajajo še plus 20% od realne cene v tujini. Se pa je začelo premikat pri ne katerih ,da so prilagodili cene.Imam v mislih par glasbenih trgovin, avdio oprema TV, pri rezervnih delih še ne popuščajo razen če si obrtnik in dobiš med 35 in 50%. Sem pred kratkim naročil posebno olje+filter in sem ga iz pooblaščenega servisa (D) dobil z vsemi stroški vred dobil za 15% ceneje. Saj bo bolje samo ,do takrat bo pač se treba znajt. Re: Garancija kupljenega izdelka v tujini - matofill - 2.4.2015 thompson Napisal:Po kontaktu z prodajalcem so mi zagotovili da je agregat pri njih delal,čeprav v rezervoarju ni bilo sledu goriva niti ne olja. Lahko ga pošljem nazaj in ga pregledajo in nato se pogovarjamo kako in kaj. Vsi stroški pošiljanja so moji. Sem se pa pozanimal v eno smer 50€ +DDV. Skupaj gor in dol cca 120€. Sedaj je pa za razmislit. Drži, samo, tako, kot večina ljudi tu na forumu, si pa ob nakupu samo štel everčke, koliko boš ceneje čez prišel in na koncu boš pač plačal račun...... Sistem glede garancij je raznolik in ni enotnega pravila, za Irobote lahko povem , da garancija iz tujine ne velja pri nas, ker Irobot nima servisa pri nas ima ga le uvoznik, za aparate, ki jih proda sam, seveda vam popravijo proti plačilu katerega koli. Je pa tako, kot nekdo navaja vsaka garancija znotraj EU velja povsod celo v Afganistanu, samo uveljavljano jo pa v državi, kjer je blago kupljeno z izjemo nekaterih zadev, kjer proizvajalec uredi euro garancijo, kar pa ni njegova obveza. |