![]() |
|
Toplotna črpalka Daikin, alternative ter nekaj vprašanj - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Toplotna črpalka Daikin, alternative ter nekaj vprašanj (/showthread.php?tid=55796) |
Re: Toplotna črpalka Daikin, alternative ter nekaj vprašanj - xavi - 23.3.2014 Če imaš obstoječo gradnjo, potem bi rekel, da je montaža konvektorjev malo bolj komplicirana. Pri novogradnji samo potegneš bakrene cevi, kot pri radiatorjih, ki morajo biti dobro izolirane in to nebi smelo stati dodatnih 500 - 1000 eurov. Pri talnem gretju z invertersko tehnologijo ne rabiš nobenega zalogovnika, edino če boš kdaj dodal kolektorje za pomoč pri ogrevanju. Re: Toplotna črpalka Daikin, alternative ter nekaj vprašanj - Ljubljančan - 23.3.2014 Da poizkusim vsem odgovorit: - hiša je novogradnja, predpriprava za konvektorje je že napeljana v steni, tako da sem ta strošek že plačal; - mojster, ki mi je delal talno ogrevanje (pravzaprav celotne strojne inštalacije) je v tem zelo dober, je pa malo starejši letnik in po ovinkih sem od drugih slišal, da se z vgradnjo toplotnih črpalk ukvarja šele zadnja leta, hkrati pa je tudi nekonkurenčen (ni to njegov glavni posel, ne zna se izpogajat za svoje boljše nabavne cene), zato je njegova ponudba v primerjavi z ostalimi višja; - pravzaprav ne iščem najcenejše variante, dam tudi tisočaka več, če je zadeva preverjena, bo bolje delovala ali je bolj zanesljiva - ampak kakor vidim v tem cenovnem rangu ni veliko tople vode za odkrit; - predlaganemu mojstru bom tudi še spisal povpraševanje, ker še vedno nisem rekel zadnje glede izbora. Re: Toplotna črpalka Daikin, alternative ter nekaj vprašanj - Stesta - 23.3.2014 allyazir Napisal:Glede konvektorjev se prej pozanimaj za njihovo ceno. Mislim da vsak stane toliko kot komplet klima s montažo. Sem že mislil, da imam samo jaz tak občutek.. glede cene konvektorjev :mrgreen: Re: Toplotna črpalka Daikin, alternative ter nekaj vprašanj - sassapo - 23.3.2014 Cena za posamezni konvektor se prične pri slabih 200€, pa vse tja do krepko preko 1.000 Re: Toplotna črpalka Daikin, alternative ter nekaj vprašanj - Ljubljančan - 26.3.2014 Bil danes na ogledu tudi Telmos, fajn dec, vse razložil, ga moram pohvalit, da si je našel čas. Zdaj pa sem malo zmeden :?: : vzeti 8 kW Daikina s hlajenjem ali 11 kW Toshiba Estia. Razlike je evrskega tisočaka, s tem da je Telmos glede optimalnega delovanja malenkost bolj zagovarjal 11-ko od Toshibe. Res je, da se je strinjal, da je 8 kW zadosti, edino to me moti, da imajo vse 8 kW črpalke zunanjo enoto eno-fazno, to me malo skrbi. Hiša ima varovalke 3x20A, bo pa gor še indukcija, pralni stroj, sušilni stroj, pomivalni stroj, računalniki... In sem spet na začetku z izborom. :? Re: Toplotna črpalka Daikin, alternative ter nekaj vprašanj - Homer - 26.3.2014 Jaz bi se na tvojem mestu vseeno odločil za trifazno, čeprav zato večje moči. Če se ne motim, je bilo zapisano da Estia lahko dela tudi z 10% moči Re: Toplotna črpalka Daikin, alternative ter nekaj vprašanj - alanford - 26.3.2014 Iz istega razloga imam jaz premočno Fujitsu waterstage HP 11,2kW, ki je 3 fazna, imam pa in hočem ostati na 3x20A varovalkah. Vse manjše moči so bile 1 fazne. Re: Toplotna črpalka Daikin, alternative ter nekaj vprašanj - Ljubljančan - 26.3.2014 Homer Napisal:Jaz bi se na tvojem mestu vseeno odločil za trifazno, čeprav zato večje moči.Da, to naj bi bil tudi argument za Estio + da je v celoti narejena na Japonskem (slednjega nisem preverjal). Re: Toplotna črpalka Daikin, alternative ter nekaj vprašanj - Migaj - 26.3.2014 vedet moraš, da tudi 11kW Estia od sebe ne daje najmanj cca 3kW pri +2, res pa še skoraj pol manj pri +7 Re: Toplotna črpalka Daikin, alternative ter nekaj vprašanj - Ljubljančan - 26.3.2014 Torej naj bi bili vsi vaši argumenti v prid 11 kW, če prav razumem? Re: Toplotna črpalka Daikin, alternative ter nekaj vprašanj - Migaj - 26.3.2014 Ena ali druga. Meni npr 3f 14kW Daikin HT lepo dela na priključku 3X20A skupaj z drugimi porabniki gospodinjstva -nikoli problema. Ne vem, zakaj 8kW ne bi zadostovala, čeprav enofazna. Grelce se da pač na drugo fazo. Na koncu se boš moral sam odločit. Re: Toplotna črpalka Daikin, alternative ter nekaj vprašanj - telmos - 26.3.2014 Migaj Napisal:vedet moraš, da tudi 11kW Estia od sebe ne daje najmanj cca 3kW pri +2, res pa še skoraj pol manj pri +7Pazi, to je med -3 in +2 izključno zato, da ne počepne zaradi defrostov. Zakaj je zanj boljša 11 kW so pa 3 razlogi. Prvi je lažja porazdelitev obremenitve po fazah in skorajda nobene potrebe po vklučevanju elektrogrelnikov. Drugi je manj problemov zaradi defrostov, ki znajo biti na njegovi poziciji zelo pereči zaradi visoke vlage. Ker pa ima 11-tka veliko večji izmenjevalec in bi recimo v tistih razmerah delovala le s 30-40% moči, bi bilo to veliko učinkovitejše in manj obremenjujoče za materijal, kar poveča trajnost naprave. Tretji razlog bi pa bil šumnost. Glede na to, da je pozicija naprave s prednje vhodne smeri, bi bila ta zaradi večinoma 10-30% delovanja manj moteča. No nenazadnje pa tudi cena...... Re: Toplotna črpalka Daikin, alternative ter nekaj vprašanj - xavi - 27.3.2014 Upoštevaj Telmosove nasvete, pa tudi za ponudbo ga poprosi. Re: Toplotna črpalka Daikin, alternative ter nekaj vprašanj - Ljubljančan - 27.3.2014 Njegovo ponudbo že imam, prav tako je bil včeraj na ogledu. Sem pa še kar v dvomih med Daikin 8-ko in Toshibo 11-ko. Ne dvomim pa v strokovnost Telmosa. Je pa tako, da imajo vsi prijatelji, kolegi, sodelavci Daikina in ga zelo pohvalijo, s Toshibo pa ne poznam nikogar. Daikin je po Evropi precej bolj razširjen. In tudi tisočaka razlike mi predstavlja denar. Pa še to je, da Daikin se lahko dobi takoj (se mi zelo mudi), Toshibo pa moram čakat 10 dni. In Toshiba ima dvojno velikost zunanje enote, to pa mi je tudi malo moteče, ker je pred vhodom. Glede varovalk pa ni problema, sem ravnokar govoril z električarjem in pravi, da je zvezano tako, da naj nikakor ne bi prišlo do preobremenjenosti. Res se ne znam odločit. Re: Toplotna črpalka Daikin, alternative ter nekaj vprašanj - Gasper123 - 27.3.2014 IMHO bo tudi 8kW Daikin v taki novogradnji pri 0° in visoki vlagi deloval na 30%-40%, ali ne? |