![]() |
|
Začasna dodatna peč v kurilnici - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Začasna dodatna peč v kurilnici (/showthread.php?tid=54609) Strani:
1
2
|
Re: Začasna dodatna peč v kurilnici - Homer - 7.1.2014 @branci Poglej še enkrat shemo! Ko je štiripotni ventil zaprt je peč "v kratkem stiku" (vhod in izhod peči zaključena). Voda bo predvsem cirkulirala po ceveh z najmanjšim uporom. Torej preko zaprtega mešalnega ventila. Le če bodo cevi do štiripotnega ventila dolge in tanke, se bo pretok nekako prerazporedil nekaj skozi spiralo bojlerja in nekaj skozi mešalni ventil. Za pravilno delovanje v taki vezavi je potreben tripotni ventil, ki ne "kratkostiči" vhod. V zgornjem primeru bo delovalo le če bo štiripotni ventil več ali manj odprt. To pa ni zagotovljeno v primeru kakršnekoli avtomatske regulacije ...... Re: Začasna dodatna peč v kurilnici - mr-jan - 7.1.2014 Če se kaj spoznam je shema OK.Bojler bo grel v vsakem primeru ne glede na položaj mešalnega ventila ,dokler pa je peč brez hranilnika je pa 4potni ventil skoraj obvezen, Re: Začasna dodatna peč v kurilnici - folagra - 7.1.2014 Kot sem ze uvodoma povedal je vezava zacasna. Konec kurilne sezone gre vse skupaj v pokoj. Potem bom pa na novo napravil. V mislih imam tri ogrevalne kroge + ogrevanje sanitarne vode (Dva tokokroga v pritljicju,eden v nadstropju - spalni del) Pritljicje je loceno na dva tokokroga zaradi dveh gospodinjstev. (Starsi in moja druzina) Trenutno iscem najenostavnejso resitev do konca kurilne sezone. Novo pec bi pa rad ze zdaj povezal ker mi je skoda da mi peleti ogrevajo vesolje.Temperaturo dimnih plinov imam okrog 310°C. Poraba v teh topih dneh pa kar zmerna. Vecere pa si raje popestrim v kurilnci kot z gledanjem televizije. P.s. Se opravicujem gled sumnikov, sluzben racunalnik namrec mi jih ne podpira. Re: Začasna dodatna peč v kurilnici - branci - 7.1.2014 Homer Napisal:@branci ne nimaš prav bojler bo grel za pravilno delovanje je potreben 4-potni in pravilna vezava ali 3-potni ventil in pravilna vezava govoriti nekaj na pamet v teoriji je nekaj čisto drugega kot pa v praksi. sicer pa boš še sam moral pogledat shemo ker očitno si spregledal bistvo maš lepo narisano in napisano kaj bo grelo bojler pa še to bojler pri zrenjerinki lahko dela tudi brez peči(peč odstranimo) Re: Začasna dodatna peč v kurilnici - folagra - 27.10.2014 Pozdravljeni, Sem raje počakal in in včeraj spustil v pogon kotel v novi kurilnici. Vezava je povsem nova in zavzema: - Kotel vreček - Gorilnik Fer mikro 7 - Razdelilnik s tremi ogrevalnimi krogi (2 x mešalni krog z motornim pogonom + 1 x direktni krog - dodaten krog za ogrevanje sanitarne vode s svojo črpalko Grelnik vode Lentherm 300 litrov, ki bi ga rad v bodoče nagradil s toplotno črpalko s kompresorjem v drugem prostoru ki ga uporabljamo kot shrambo za živila. Trenutno sem začasno povezal dva ogrevalna kroga klasično preko sobnega in naležnega termostata ki krmilita delovanje črpalk. (ogrevalni krog za sanitarno vodo trenutno ni v pogonu - vodo ogrevam na elektriko. Prvi vtis pozitiven. Temperatura dimnih plinov v delovanju 170°C. (V kotlu trenutno ni nobenih turbolatorjev) Mešalni ventili ročno nastavljeni na 45 °C. Vse skupaj bi rad nadgradil z vremensko vodeno regulacijo. Preko oglasov sem ze kupil Seltron Promatic D2 in sobno enoto DD2, ki pa podpira samo en direktni in en mešalni krog. Kako bi lahko nadgradil Promatic za še en mešalni krog? Imam pa tudi možnost uporabe vremenske regulacije De dietrich diematic dd3 ki je trenutno montirana na oljnem kotlu ki sem zaradi ugodnosti drugih delov kupil preko oglasov. (podpira vse kar potrebujem) Kaj napraviti? Hvala za morebitno pomoč. Re: Začasna dodatna peč v kurilnici - casar - 27.10.2014 casar Napisal:folagra Napisal:Ker bom vse skupaj povezal sam bi rad skupaj z vami pokomentiral shemo v priponki. V tej obujeni temi sem opazil nek svoj star prispevek z napako. Sicer je iz nadaljnjih komentarjev razvidno, da stvar ni več aktualna, ampak vseeno se naj popravim. Torej, sistem po tisti shemi ne bi deloval ne glede na vrsto peči. Sicer je že Homer pojasnil, zakaj ne, imam pa občutek, da mu je žal bolj malo ljudi verjelo. Aleš |