![]() |
|
Prezračevalne cevi - katere izbrati? - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Tema: Prezračevalne cevi - katere izbrati? (/showthread.php?tid=50621) |
Re: Prezračevalne cevi - katere izbrati? - Kate - 15.5.2013 Najlepša hvala, gt001. Torej, ti imaš kar zajem zunanjega zraka takoj preko stene hiše? Kako pa mislite, da bi bilo pri nama s kondenzom, če bi potegnila cev ven iz hiše nekje 3 m stran, saj imava luknje cca 1m pod zemljo, pa morajo cevi iti še najprej mimo/pod (kasneje betoniranim) podestom pri vhodu hiše? Bi tudi pri 3 do 4m cevi npr. 1m pod zemljo morala paziti na kondenz, ali mislite, da straha s kondenzom ne bi bilo - da bi bilo podobno (če ne skoraj isto) kot direktni zajem zraka preko stene oz., da bi zadostoval tale "odcejalni" sifon v notranjosti hiše, kjer se zbere kondenz? Ker na tem linku, ki si ga dal, vidim, da so cevi speljane praktično okoli in okoli kleti - midva tega ne misliva delat (niti ni mogoče, saj je polovica kleti - na spodnji strani hiše - zaradi nagiba terena, zunaj).
Re: Prezračevalne cevi - katere izbrati? - gt001 - 15.5.2013 Citat:Torej, ti imaš kar zajem zunanjega zraka takoj preko stene hiše?Zajem še nimam dokončan, ker sem še v bolj grobih fazah. Bo pa skoraj čista klasika preko zidu hiše, vendar bodo cevi podaljšane pod stropom garaže ki stoji poleg hiše (je samostojen objekt izven izolativnega ovoja), tako da bom imel cevi izvedene pod padcem in z odvzemom kondenza pred vstopom v rekuperator. Če pretiravam in rečem, da garaža pozimi ne bo hladnejša pd 0stopinj in poleti ne toplejša od 25stopinj, potem bo garaža izmenjevalec toplote... ki se bo v praksi poznalo za en prdec. Ok, resno: zajem zraka vodim malo dlje, ker na neobljudeni strani hiše, kjer je strojnica (na tisti strani imam/bom imel izkljucno fiksna okna) obcasno potegne vonj od kmetije. Citat: Kako pa mislite, da bi bilo pri nama s kondenzom, če bi potegnila cev ven iz hiše nekje 3 m stran, saj imava luknje cca 1m pod zemljo, pa morajo cevi iti še najprej mimo/pod (kasneje betoniranim) podestom pri vhodu hiše? Bi tudi pri 3 do 4m cevi npr. 1m pod zemljo morala paziti na kondenz, ali mislite, da straha s kondenzom ne bi bilo - da bi bilo podobno (če ne skoraj isto) kot direktni zajem zraka preko stene oz., da bi zadostoval tale "odcejalni" sifon v notranjosti hiše, kjer se zbere kondenz? Ker na tem linku, ki si ga dal, vidim, da so cevi speljane praktično okoli in okoli kleti - midva tega ne misliva delat (niti ni mogoče, saj je polovica kleti - na spodnji strani hiše - zaradi nagiba terena, zunaj). Na kondenz bi v vajinem primeru vseeno bil pozoren - četudi bo dovodna cev relativno kratka. Bi pa v vajinem primeru (zaradi kratke razdalje) naredil odcejalni sifon v hiši - pred vstopom zraka v rekuperator. Na taki kratki razdalji vseeno nima smisla delat vmesnih jaškov. Pa uporabita gladke cevi - nikar rebrastih (stigmaflex). Re: Prezračevalne cevi - katere izbrati? - remi - 15.5.2013 Pravilno vgradnjo zemeljskega izmenjevalca si poglej v dokumentu na strani 13: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.agregat.si/uploads/333/helios_kwl_plamo_1206.pdf">http://www.agregat.si/uploads/333/helio ... o_1206.pdf</a><!-- m --> Meni se je to zadeva zdela predraga, zato bo vstop zraka skozi odprtino v fasadi direktno v kurilnico, kjer bo montiran rekuperator. Na zunanji strani zidu bo pokrita rešetka, od te rešetke do rekuperatorja pa bo cev iz nekakšnega stiropora. Vstopna odprtina mora biti vsaj 2 m nad tlemi in oddaljena od dimnikov, prostorov za odpadke in vsaj 2 m od izstopne odprtine ali na drugi strani hiše (za vogalom) ter ne na vetrovni strani hiše. Izstop bo skozi streho. Re: Prezračevalne cevi - katere izbrati? - Kate - 16.5.2013 gt001 in remi - najlepša hvala za prijazno razlago. ![]() gt001, točno tako, kot si napisal, sva tudi želela narediti - gladke cevi in sifon v notranjosti hiše (pa nisem bila prepričana, če je to že zadosti, da se ne bi nabirala kakšna umazanija/prah v dovodnih ceveh), le, da sva imela najprej v mislih daljše cevi pod zemljo, zdaj pa mislim, da bodo padle kar kratke. Upam, da bo taka izvedba o.k., da se res ne bo kakšna umazanija lepila na cevi.remi - o vstopni odprtini 2m nad tlemi in 2 m stran od izstopne cevi govoriš za svoj primer, ko je cev za vstopni zrak direktno na fasadi, a ne? Hvala za katalog (sva mislila vzeti Heliosa - oz. vsaj en del - možno, da bodo notranje antistatične in antibakterijske cevi od druge firme) - midva sva mislila narediti nekaj takega kot je v tem katalogu, druga slikica na strani 13, le da s krajšo cevjo pod zemljo (sedaj le okoli 3 - 4m) in pa z odvodno cevjo pod zemljo in potem ven (ko odvodni del zunaj zgleda tako zavit malo navzdol - kot kaka pipa). Re: Prezračevalne cevi - katere izbrati? - Fantocci - 16.5.2013 Meni je v bistvu žal, da se v fazi izdelave drenaže nisem bolj potrudil in pripravil ležišče za cev zemeljskega zračnega izmenjevalca. Bilo je deževno, polno blata in se mi ni dalo še s tem ukvarjati, pa namenske cevi fi160 nisem pravočasno naročil. Od ljudi, ki to imajo pa sem slišal samo pohvale glede učinkovitosti; v eni hiši sem tudi bil poleti in kljub zunanjim 30 stopinjam je bilo v njej prijetno hladno, pa klime niso imeli. Mi smo vkopali dve vzporedni colski alkaten cevi za zemeljski tekočinski izmenjevalnik (2x60 metrov po obodu okoli hiše - za pol metra smo poglobili obstoječi izkop in prišli na 1,5 metra globine), ki pa baje poleti ni toliko učinkovit, pa še dodatno električno porabo ima. Sistem še ni zagnan, tak da o učinkovitosti še ne morem nič reči. Re: Prezračevalne cevi - katere izbrati? - smrekca - 16.5.2013 Kate Napisal:Najlepša hvala, gt001.MI imamo izpuh speljan 5 m stran od hiše.Cevi so mislim da fi160, vsa zadeva pa je malo nagnjena proti končni točki, tako da se kondenz zbira na koncu, kjer je mini sifonček in voda lahko odteka v zemljo. Vstopna točka je na fasadi. Sistem deluje bp, slabih vonjav ni. Re: Prezračevalne cevi - katere izbrati? - Fantocci - 16.5.2013 gt001 Napisal:...Sam se za zemeljski kolektor nisem odlocil zaradi logisticnih zadev - zemeljski kolektor mora biti "nagnjen" ravno v kontra smeri kot ostali odtoki - torej ga ne bi mogel vkopati poleg ostalih zun. instalacij. S posebej izkopi se mi ni dalo ukvarjati.... Hmm, zakaj bi bil padec v kontra smer kot za kanalizacijo? Saj bi lahko tisti element za odvod kondenza iz prezračevalne cevi (na sliki spodaj je v sredini zgornje vrste) postavil v neko vkopano betonsko cev pod INOX stebrom za zajem zraka (na sliki na levi strani) - v tem primeru bi moral narediti padec stran od hiše, enako kot za kanalizacijo. Tako bi lahko izkoristil isti kanal, če bi ti to sicer lokacijsko odgovarjalo. [img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")agregatunichr("46")si/uploads/333/zracni_zk2unichr("46")JPG[/img] Kate, če boste delali zemeljski zajem, naredite daljšo povezavo kot se priporoča - 10 do 15 metrov, sicer od te kratke cevi ne bo nobenega haska, kondenz pa se vseeno lahko ustvari. Potem je že bolje in ceneje, da naredite zajem na fasadi. Zelo razumljiva navodila za samogradnjo je pripravil g. Bojko Jerman, vse pohvale iz moje strani: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.e-netsi.si/si/prezracevanje/samogradnja-prezracevalnega-sistema.html">http://www.e-netsi.si/si/prezracevanje/ ... stema.html</a><!-- m --> Re: Prezračevalne cevi - katere izbrati? - Kate - 16.5.2013 O, hvala smrekca. Kako pa zgleda vaš izpuh zunaj (predvidevam, da imate speljano cev pod zemljo, a ne?) ? Kakšna slikca dobrodošla. ![]() Fantocci - hvala za mnenje in link - samo pri nama tako dolge cevi okoli hiše odpadejo - ker je hiša od zgoraj zasuta (oz. še bo), tako, da je cela klet v zemlji, od spodaj pa je že cela klet zunaj - in skoraj vse že imava zasuto, le še zgornji del čaka, da speljemo noter vodo in elektriko ter cevi za prezračevanje - in tu zgoraj nikakor ne morem dobiti toliko metrov cevi noter. Tako, da, kot sem rekla, bi bila pri nama cev res max dolžine lahko ene 15 m, več ne gre. Samo mislim, da se bova res raje odločila za krajšo varianto cevi (pri nama niti ne vem kako uspešne bi sploh bile daljše cevi, saj imamo vse naokoli le ilovico, skoraj takoj pod kletjo pa že lapor).
Re: Prezračevalne cevi - katere izbrati? - Fantocci - 16.5.2013 Ne razumem, zakaj delate ravno kontra (izpuh skozi zemljo, zajem na fasadi), kot se priporoča. Od tega načina nimate nič koristi, stroški izvedbe pa skoraj enaki, kot če bi naredili po priporočilih, pa bi imeli kaj od tega (zajem skozi zemljo, da se poleti zrak ohlaja in pozimi segreva s pomočjo zemlje). Re: Prezračevalne cevi - katere izbrati? - Kate - 16.5.2013 Fantocci, mislim, da se na tako kratki razdalji zrak bistveno tako ne segreva ali ohlaja, ko gre po cevi pod zemljo. In obstajajo variante, da imaš lahko oboje kar na fasadi. Ampak, jaz na fasadi tega vseeno ne bi imela - so mi vseeno bolj simpatični takšni inox "stebrički", kot ga imaš npr. na priloženi slikci (vbistvu se mi točno takšni dopadejo ).Pri nama bo moralo biti oboje pod zemljo in ven, ker imava tako pripravljene že luknje skozi kletno steno (in oboje je malo več kot meter pod zemljo), ki so direktno pod vhodom v hišo, kar pomeni da bo nad njimi še betonski podest s par stopničkami - šele ko prideva mimo tega, jih lahko speljeva na plano. Re: Prezračevalne cevi - katere izbrati? - smrekca - 16.5.2013 Kate Napisal:O, hvala smrekca.Ja res je. Vkopana je nekje med 60-80 cm pod nivojem trave. Slikce nimam, ker še nisem dokončno rešil maske za izpuh. Nagibam se k nakupu takšne, kot je v prospektih, le da je zajetnejši fi. @Fantocci - da bi imel zajem zraka v zemlji me je odbilo to, da bi potem vdihaval zrak, ki bi bil lahko "pomešan" s kondenzom in morebitnimi mikroorganizmi, ki bi se ob tem redili. Za izpuh mi je vseeno... Druga stvar pa je tudi to, da bi zemeljska cev morali biti daljša od 5 m, da bi se poznalo pri temperaturi (pozimi toplo, poleti obratno), pomanjkanje terena... In tretje, ne zadnje, na začetku sem mislil zemeljski kolektor t.č. speljati v območju toplega zraka izpuha in s tem dvigati temperaturo v mrzlih dneh, ko medij v kolektorju t.č. že leze proti ničli. Prevelik vložek in pramajhen izkoristek sta me potem odbila od tega dejanja. Re: Prezračevalne cevi - katere izbrati? - remi - 16.5.2013 Kate Napisal:remi - o vstopni odprtini 2m nad tlemi in 2 m stran od izstopne cevi govoriš za svoj primer, ko je cev za vstopni zrak direktno na fasadi, a ne?Ja. Re: Prezračevalne cevi - katere izbrati? - Fantocci - 17.5.2013 V vsakem primeru je bolje, da je zajem na višini 2metra, če le gre izvedbeno. Na višini je manj mrčesa in prahu in zrak je pozimi na višini toplejši kot čisto pri tleh. Tu je en nazoren filmček o precej razkošni izvedbi: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Aq9tNPo72d4">http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... q9tNPo72d4</a><!-- m --> Re: Prezračevalne cevi - katere izbrati? - ant - 18.5.2013 feri Napisal:Malo bi si sposodil temo. V Kovinarju sem zadnjič videl tako reducirko, ravno za ventilator in sicer za različne širine cevi. Odrežeš tam kjer ti paše. Izgleda kot neka stopničasta cev. LP Re: Prezračevalne cevi - katere izbrati? - lynxlynx - 5.8.2013 Pozdravljeni, ponovno odpiram tole temo, ker me zanima ali obstaja kakšna primerna alternativa dragim namenskim cevem za prezračevanje??? Čeprav same cevi še nekako grejo, ampak vsi tisti ventili, pa ohišja??? Kaj pa na ebay-u je kaj primernega? |