PodSvojoStreho.net
Sonnenkraft compleet : Hidria Solo - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Sonnenkraft compleet : Hidria Solo (/showthread.php?tid=49877)

Strani: 1 2 3 4 5 6

Re: Sonnenkraft compleet : Hidria Solo - g.o.dizzle - 26.2.2013

Da odgovorim avtorju teme, pridružujem se odgovoru sassapo!

Re: Sonnenkraft compleet : Hidria Solo - sassapo - 27.2.2013

Amiš Napisal:Če prav razumem je predlog v nekakšni samogradnji združiti TČ in polje SSE?

Kakšen konkreten predlog?

Hja, če smatraš to kot samogradnjo naj bo. V bistvu je po tem takem vsaka stvar, ki jo prineseš iz trgovine in ne dela takoj ko jo vtakneš v vtičnico, samogradnja Big Grin
Seveda se da naredit kot SSE in prav tako TČ v samogradnji, (če te zanima imam vse komponente) se pa finančno ne izplača. Danes je pač tako, tisto kar lahko kupiš se ne izplača izdelovat.

Re: Sonnenkraft compleet : Hidria Solo - vmalhar - 27.2.2013

Se mi je zdel zanimiv sistem, pa opažam, da se prav veliko detajlov niti od Hidrie niti od Sonnenkrafta ne dobi kar tako. Ali je pri Sonnenkraftu govora o toplotni zrak-voda HP12M, ki je pač dodana kolektorskemu sistemu?

Delovanje se mi zdi tako, kot je opisal g.o.dizzle, torej kolektorji in toplotna grejeta zalogovnik, neka elektronika se pač "pametno" odloča, kdaj so kolektorji dovolj in kdaj se potrebuje še toplotno in kakšno moč.

@Telmos
Lahko poveš malce več o podhlajevanju kolektorjev, ker če te prav razumem, bi bilo to kar uporabno. In v katerem sistemu ter na kak način se to res dogaja (ne znam tega koncepta povezat s Sonnenkraftom)?
Obstajajo namreč kombinirani PV paneli, ki imajo na zadnji strani še odjem toplote (neko špiralo). Ker medij, ki se pretaka po špirali, ne sme biti na visoki temperaturi (mora pač hladiti panele, ne greti), so za direkten odjem praktično neuporabni, če bi mediju dvignil temperaturni nivo s TČ bi pa bilo kar uporabno. Tukaj bi prav prišlo podhlajevanje, če sem te prav razumel.

PS: Vajino pričkanje bi sicer res lahko opravila kje drugje.

Re: Sonnenkraft compleet : Hidria Solo - telmos - 27.2.2013

Pretok grelnega medija je lahko ob ugodnih pogojih direkten kolektorji - zalogovnik, ali pa pri manj sonca oziroma brez njega zračna enota - kolektorji - TČ -zalogovnik, ali pa ob slabih pogojih zračna enota - TČ - zalogovnik. Zato je primerjati TČ zrak- voda s tem sistemom in pisati o 25% boljšem izkoristku malodane smešno. Sicer se pa jaz ne pričkam ampak podajam logiko sistemov, kje ne serjem ne po enih ne po drugih kot totalni nesmisel, ampak samo zakaj - zato. Je pa res, da vsem tistim, ki hočejo prikazat neko zadevo kot super duper, drugo pa kot totalno zanič, to enostavno gre v nos.
Vedno pa je potrebno prebrat to, kar je napisano in pomislit kaj je napisano, preden udariš z vso silo po nekomu.
Jaz sem jih instaliral in jih poznam medtem, ko imajo največ o njih povedati tisti, ki so jih videli na sejmu in še to samo od zunaj.

Potem sem te prav razumel.
Ampak sodeč po shemi na strani 26 [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")megaterm-tsonevunichr("46")com/images/stories/Pricelist_2013_SKSunichr("46")pdf]tukajle[/url] je kolektorski tokokrog čisto ločen od TČ. Tukaj je rešitev poimenovana SOL+ in je med aktualnimi na spletni strani, COMPLEET sem našel v enem drugem ceniku, kjer pa je označen kot "not available yet". Sploh ne vem več o katerem sistemu je govora.

Če bi imel torej PV panele segrete na 40°, ki bi ogrevali nek medij (po moje prav antifriz, ker nekaj agresivnega najbrž ne prenesejo), na kakšen način bi lahko to energijo koristno porabil v povezavi s toplotno črpalko? Temperatura medija pri vtoku v panele bi morala biti čimnižja (izboljšaš tudi izkoristek PV panela).
Kateri sistem si imel torej v mislih, ki zaporedno pelje antifriz skozi zračno enoto, kolektorje in TČ?

25% boljši izkoristek je po moje mislil Atec proti Atria (saj ne, da mi ta imena kaj povedo :? ).

Hvala

V kompleetu je vgrajen štiripotni ventil, ki preusmerja tok antifriza glede na vremenske razmere. To je tudi na shemi prikazano. Pa tudi odmrzovanje zunanje enote ne poteka preko Tč.

Re: Sonnenkraft compleet : Hidria Solo - g.o.dizzle - 27.2.2013

Kaj še vedno ni jasno, Danfoss in Sonnenkraft nimata več nič skupnega.. to kar veš, lahko pozabiš, ker ne boš več srečal..
Sonnenkraft je očitno šel na povsem preprost princip, ki ni prav nič inovativen.. pač solarni sistem + toplotna črpalka, in to prekleto draga..
Sicer pa je treba biti toliko pošten in investitorju najprej razložiti, da je vgradnja solarnega sistema ob bok ogrevalni toplotni črpalki neracionalno početje..

Je pa tak sistem raj za monterje, se jih ne znebiš dva tedna če si ga daš vgraditiSmile

@Telmos
Še vedno nisem prepričan, če gledava iste sheme. Preveri prosim stran 26 v zgornjem linku. Kateri sistem imaš ti v mislih oz. kako ga Sonnenkraft imenuje? Si prepričan, da ne gre res za kakšno staro ne več aktualno rešitev?

@g.o.dizzle
Ni se treba repenčit kot en otrok no. Pač nista več skupaj, pravi drek, razumemo. Meni je pač zanimiv koncept in zato bi rad o njem zvedel več. Tudi če se ga ne dobi več, zanimiv se mi vseeno zdi.

Sem nekaj napisal in pobrisal, ker je za tvoj nivo škoda besed. V nadalje te raje ne komentiram več, ker ni potrebe, saj sam kažeš, kdo in kaj si.
No, ko pa bom v bližnji prihodnosti spet enega instaliral, ga bom poslikal in objavil.

Vmalhar
Eno je kompleet, drugo je sol+
Jaz pišem o kompleet-u, ki ga še vedno imamo.

Re: Sonnenkraft compleet : Hidria Solo - DELPHI - 27.2.2013

Po 4 mesecih mraka in mraza počasi prihaja čas, ko bodo takšni in podobni solarno-TČ sistemi začeli učinkovito zagotavljati toploto.
Slaba novice je, da potreb po ogrevanju ne bo več..

Re: Sonnenkraft compleet : Hidria Solo - Merlin1 - 27.2.2013

Takšna je resnica. Žal nekateri to prepozno spoznajo :wink:

Re: Sonnenkraft compleet : Hidria Solo - Amiš - 28.2.2013

@ sassapo
kot "samogradnjo" sem mislil združitev SSE in TČ preko izmenjevalnika, da lahko TČ podhlajuje SSE v "srednjeugodnih" sončnih razmerah, ko sončnega sevanja ni dovolj za direktno izkoriščanje, ga pa je dovolj, da dvigne COP TČ. Tako naj bi omenjena sistema delovala, če prav razumem (in Telmos pravi, da ja, je pa tudi edini v tej debati, ki ima do sedaj z njimi izkušnjo, da mu pač lahko verjamem)
Sassapo, bi to znal združit? :?

Nihče tudi ne piše o Hidrii kot taki. Kakšne so vaše izkušnje z njimi (tudi samo s kolektorji ali čim drugim). Sonnenkraft hvalijo o Hidrii pa ne slišim veliko. :?: :?: :?:

Re: Sonnenkraft compleet : Hidria Solo - telmos - 28.2.2013

Merlin1 Napisal:Takšna je resnica. Žal nekateri to prepozno spoznajo :wink:

Bolje bi bilo, da se držiš zadev, ki jih poznaš in ne komentiraš zadev o katerih pojma nimaš! Pa če že pišeš, bi lahko poprej preveril, kako sistem deluje v realnem času, saj je vsakomur na razpolago tudi takrat, ko ni sonca na internetu, kjer so točno podane zunanje temperature in pogoji, kot tudi vsi ostali parametri. Sicer pa ti tudi tisti, ki imajo samo kolektorje lahko preverijo in opišejo, ali jim črpalka na njih deluje, ko je zunaj 0°C in naletava sneg.
Ko sem bil zadnjič pri Darjotu, je bila taka situacija. sanitarno vodo v 500 l bojlerju so v tistem času, ko sem se mudil okrog TČ, segreli iz 18 na 22°C. Zakaj potem s podhlajevanjem kolektorjev ne bi bilo mogoče dobiti nekaj boljši izkoristek?
Sicer pa vam tudi on sam lahko napiše kako realno je.

Re: Sonnenkraft compleet : Hidria Solo - DELPHI - 28.2.2013

telmos Napisal:Ko sem bil zadnjič pri Darjotu, je bila taka situacija. sanitarno vodo v 500 l bojlerju so v tistem času, ko sem se mudil okrog TČ, segreli iz 18 na 22°C. Zakaj potem s podhlajevanjem kolektorjev ne bi bilo mogoče dobiti nekaj boljši izkoristek?:

A, to je pa zdaj čisto nek nov moment! V eni kurilni sezoni bo torej kupec s Solar Compleet prišparal za par sendvičev, pa še za kakšen pir bo ostalo.

Re: Sonnenkraft compleet : Hidria Solo - telmos - 28.2.2013

Daj no ne nakladaj. On nima kompleeta ampak čisto običajni solarni bojler in tri kolektorje, ki brez podhlajevanja delujejo tudi za pir in sendviče. Je pa bilo mišljeno prikazati, da je možno s podhlajevanjem kolektorjev v kombinaciji s TČ pridobiti veliko več, saj imamo velike odvzemne površine, ki izkoriščajo tako okoliško temperaturo zraka, kot tudi sevalno sonca, nimajo problemov z odmrzovanjem ....... zato je učinkovitost takega sistema primerljiva z vsako geosondo ali pa vodno zadevo, le da je cenejša.