![]() |
|
Zemeljski plin ali kurilno olje? - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Zemeljski plin ali kurilno olje? (/showthread.php?tid=49699) |
Re: Zemeljski plin ali kurilno olje? - lupo - 17.2.2013 pozdravljen končna cena plina je okrog 0.85 eur.pozabil si na trošarine in ddv. lp erik Re: Zemeljski plin ali kurilno olje? - FikiCa - 17.2.2013 brežičan Napisal:Če sem prav zastopil, imaš potem ti mesečni strošek za ogrevanje + SV, slabih 60 eur mesečno? Skoraj ne morem verjeti... računal sem po ceniku GEN-I in ceno 0,474 eur/m3 x 1.500 m3 = 711 eur/leto : 12 = 59,25 eur/mesec. To se mi zdi fuuul ugodno in če to res drži glede na mojo kvadraturo, nimam kaj veliko za razmišljati. :wink:Ni glih 711 eur na leto. Tukaj je še potrebno prišteti omrežnino, trošarino in še nekaj "malenkosti" in prideš na dobrih 1050 eur. Je pa res, da smo pred lansko zamenjavo oken (37m2 troslojna pvc Uw 0.7) imeli porabo nekje okrog 2100m3/leto. Koliko jaz razumem je atmosferska peč tista, ki za gorenje uporablja zrak iz prostora. čE ni dovolj zraka oz. se porabi kisik, ni dobrega izgorevanja in lahko pride do uhajanja ogljikovega monoksida v prostor. Pri menjavi oken smo s tem našo "kurilnico" (beri pralnico) diht zaprli in zaradi opozorila dimnikarja smo peč primorami zamenjati ali pa urediti dotok svežega zraka. Pred tem se sploh nisem ubadal kakšno peč imamo. Na prvem oglasu je peč za pripravo SV, ti pa potrebuješ za ogrevanje in SV. Re: Zemeljski plin ali kurilno olje? - janez.servis - 17.2.2013 Zakonski se nesmejo več vgrajevati klasične atmosferske in prisilni vlek. Razlika je že v samem izkoristku. Zgoraj omenjene imata eta pri min. moč pribl.85% ali še manj na max. moč pa od 90,01-93%. Kondenzacijske imajo pri min. in max. moči enak eta glede na vloženo enrgijo in to eta kotla 98% oz. če je tempr. dimnih plinov pod 49st.C od105-108% vložene energije. Vložena enrgija je stalno 11% večja od moči kotla. Re: Zemeljski plin ali kurilno olje? - FikiCa - 17.2.2013 @janez.servis A prodajajo pa se lahko?? Re: Zemeljski plin ali kurilno olje? - xavi - 17.2.2013 csamo001 Napisal:In v čem je problem, če je "samo" 8 litrov na minuto? To je dobrega 1,3 litra vsakih 10 sekund. Ja kolko pa steče skozi pipo pri tuširanju ali pa polnjenju kadi?!?Sploh ne vidim nobene razlike med hišo in nekim 3 sobnim stanovanjem. Pri pretočnem segrevanju pač takrat ko se greš tuširat, ne sme žena posode prat. To pa je vse. Drugače pa se voda segreva zgolj takrat, ko jo potrebuješ, pa še bojlerji niso ravno zastonj. Kar se pa tiče raznih dovoljen, pa se prej pozanimaj, točno kaj rabiš, mislim, da en dober svetovalec v trgovini natančno ve, kako gre procedura. Re: Zemeljski plin ali kurilno olje? - mcofko - 9.1.2016 Pozdravljeni, da ne odpiram nove teme, bom kar tukaj nadeljeval s debato. Torej tudi pri nam doma se odločamo za zamenjavo kurilnega sistema. Situacijo pri nam je podobna kot jo je že opisal uporabnik Brežičan, ko je odprl temo. Stanovanjska hiša (leto gradnje 1940), dva nadstropja, klet, ki je 3/4 pod zemljo. Lansko leto smo obnovili streho + fasado (15cm izolacije). Do zdaj smo ogrevali na kurilno olje (poraba nekje 1000l na sezono), ker pa imamo na dvorišče speljan priključek za zemeljski plin, smo v 95% odločeni, da bomo zamenjali način ogrevanja na plin. S kurilnim oljem smo ogrevali dve stanovanji, sanitarno vodo pa smo ogrevali s pomočjo električnih boljerov (imamo jih kar tri). S prehodom na plin bomo zamenjali tudi vso vodno inštalacijo, tako da se rešimo vseh el. bojlerov in SV ogrevamo tudi preko plina. Kar pa mene sedaj zanima je, kaj se bolj splača kupit, peč na plin s integriranim bojlerom (verjetno vsaj 60l) ali samo peč na plin + toplotno črpalko za SV (te male črpalke, ki so namenjene samo za SV)? Poleg tega bi še vprašal, kako močno peč bi mi priporočali pri nakupu, glede na to da gre za hišo. In na katere "skrite" stroške še moram tukaj pri zamenjavi peči računat? Kolikor sem zasledil v tej temi, mi mora še dimnikar najprej preveriti dimnik, če le ta ustreza standardom, da lahko uporabljamo kurjavo na plin? Hvala za vsakršen nasvet. Re: Zemeljski plin ali kurilno olje? - xavi - 9.1.2016 Jaz imam zelo dobre izkušnje z takšnim, ki ima pretočni bojlerje. Topla voda se greje samo takrat, ko se potrebuje. Ni nikakršnih izgub. Takšen kotel lahko imaš v kopalnici, ker zasede zelo malo prostora, s tem pa je tudi zelo blizu porabnikom tople vode. Re: Zemeljski plin ali kurilno olje? - PS91 - 10.1.2016 Našo hišo ogrevamo na plin odkar imamo na ulici priključek,torej od leta 96, prej na kurilno olje. Že takrat je bilo potrebno naredit projekt plinske instalacije, uradnega izvajalca z računom, pregled dimnikarja...ni se dalo naredit čisto v lastni režiji. Komplet kurilnica je stala takratnih 900 jurjev tolarjev, vključno z beljenjem in inox tuljavo fi 130 v dolžini cca. 10m Prej je bla neka stara požrešna peč (sem bil premajhen, da bi se spomnil ), sedaj je Vaillant VK 24 z regulacijo VRC-cbw in 150 litrski bojler. Peč do sedaj dela odlično, nikoli ni blo kakšnih okvar, zamenjal sem edino senzor temp, vode v bojlerju. Edino 2x letno jo odprem spodaj in očistim prah, ki ga potegne iz kurilnice, meritve dimnikarja so vedno OK.Poraba kurilca je bila okrog 2600-2800l, plina je bilo v začetku okrog 2500 sm^3, zadnjih 4-5 let (delo izdelana fasada, izolacija proti strehi v nekaterih prostorih) okrog 2100-2300 sm^3. Nekaj se prišpara proti kurilcu, predvsem pa nimaš dela z energentom, ni treba met prostora za cisterno. Skratka mi smo s pečjo in z plinom zadovoljni (sploh zdej k so ga mal pocenil :lol: ). malo off topic: Je na forumu kakšen serviser teh tastarih peči? Imam par vprašanj. Ima kdo angleška navodila? Na netu jih ne najdem, doma imam samo nemška, vendar ne razumem vsega :oops: Re: Zemeljski plin ali kurilno olje? - mcofko - 10.1.2016 Da najprej pojasnim, tega ne mislim delati in ne bom delal v lastni režiji, mi niti na pamet ne pride. Zato pa me zanima, na katere strokovnjake/serviserje/izvajalce se moram vse obrnit, da lahko sploh začnem s tem projektom. Želim dobiti samo prave informacije, kaj vse potrebujem, na koga vse se moram obrniti in kateri so poleg nakupa kotla, tukaj najvišji dodatni stroški. Še vedno pa ne vem oz. nisem dobil informacije, če se mi bolj splača iti v investicijo, kjer bi uporabil plinski kotel s vgrajenim XX litrskim plastno ogrevanim hranilnikom vode ALI samo kondezacijski grelnik brez vgrajenega bojlera, ter posebej še ekstra toplotno črpalko - ogreval bi torej SV za obe kopalnici in za obe kuhinji. Namreč, rad bi se znebil vseh bojlerov (kot sem že omenil). Tako da bi imel vso inštalacijo naprav v kletnem prostoru. Re: Zemeljski plin ali kurilno olje? - PS91 - 10.1.2016 Lahko daš namesto TČ bojler, katerega ogrevaš s plinom... Nevem, kako se obnesejo pretočni bojlerji pri višjih pretokih, kadar več uporabnikov naenkrat toči toplo vodo. Pri neprestanem vžiganju/ugašanju kotla je verjetno izkoristek slabši, kot pri dalšem gorenju? (ogrevanje bojlerja vs. sprotno ogrevanje sanitarne vode) Re: Zemeljski plin ali kurilno olje? - vincent - 10.1.2016 Jaz bi pri sv šel v opcijo tč z bojlerjem, ki ga lahko po potrebi segrevaš s plinom (zima). Dve stanovanji? Upam da imate ok odnose...če greste v en bojler 300 litrov in je mir. Re: Zemeljski plin ali kurilno olje? - Energetik81 - 11.1.2016 mcofko Napisal:Pozdravljeni,Cena energije je trenutno praktično identična pri olju ali plinu. Če imaš kolikor toliko OK izkoristek oljega kotla, se ti ne splača preklop na plin, ker investicije dooolgo ne boš povrnil. Razen če špekuliraš, da bo cena nafte začela kmalu in močno naraščati. Sanitarna TČ se ne splača, če imaš kurilnico znotraj toplotnega ovoja stavbe, ker bo 2/3 energije za toplo vodo prispevalo olje/plin, 1/3 pa elektrika (bolje da 3/3 pripeva olje/plin, ker je ceneje). Razen ko je zunaj nad +7°C in če imaš STČ na voden zrak. Če boš vseeno vzel plin, nikar pretočnega gretja SV ampak z integriranim manjšim bojlerjem. S pretočnim imam izredno slabe izkušnje, sicer vode nikoli ne zmanjka, venda je temperatura izredno odvisna od same odprtosti pipe, včasih pa pri malih pretokih gretja sploh ne zažene, dokler ni voda že ledena. Re: Zemeljski plin ali kurilno olje? - mcofko - 12.1.2016 Hvala za odgovore in nasvete. Zaenkrat sem skoraj prepričan, da bomo šli na plin, čeprav je res, da sta trenutni ceni olja in plina nekje tu tu. Všeč mi je ker imaš plin vedno na voljo, plus tega se rešim dveh cistern za olje. Mislim pa, da bo tudi poraba/cena ogrevanja SV preko plina cenejša kot pa uporaba el. bojlerov. Gre za družinsko hišo, tako da s sosedi (s fotrom) zaenkrat ne bi smelo biti problemov Pretočni bojler odpade, TČ se mi torej tudi ne izplača, tako da mi ostane plinski kotel s integriranim kotlom. Kakšen volumen bi bil zadovoljiv (recimo, da imamo normalno porabo vode), okoli 150l? Kaj pa kaj moč kotla, kolikšno bi bilo priporočljivo vzeti? Re: Zemeljski plin ali kurilno olje? - Bagy13 - 12.1.2016 2 Kolega sta odklopla plin oz. en je dal odpeljat cisterno za plin ker so bli stroški previsoki. Najcenejše investicijsko gledano je električna peč ki je najmajnša in najbolj čista zadeva. Stroški pa so nekje tu ko kurilno al pa plin če ne nižji. Drugače pa TĆ zmontiraš pa je to to. Glede normalne porabe potrebuješ 50l na osebo. Re: Zemeljski plin ali kurilno olje? - pedenjdeklica - 12.1.2016 tukaj mas cenike za plinske peci. za tc, vse bruto brez ddv. plinska pec je ze od jurja naprej. <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.veto.si/VETO,,ceniki/ceniki_zastopstva">http://www.veto.si/VETO,,ceniki/ceniki_zastopstva</a><!-- m --> |