![]() |
|
Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer (/showthread.php?tid=49256) |
Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - bosanoga - 5.10.2013 Zanimivo, jaz sem dobil drugačen nasvet. Imam oz. bom imel 120m2 talnega ogrevanja, izolacija fasade 20cm, strop 30-40cm. V centru hiše tunelni kamin.Za ogrevanje sem dobil priporočilo 11kwh toshibo estio. Zakaj ne 8kwh...? Dobil sem pojasnilo, da ima estia med delovanjem pri 20-30% moči najboljše izkoristke, sanitarna voda je prej topla, enakomernejša razporedite toka po fazah saj je 8kwh enofazni model, itd....Po specifikaciji hiše bi lahko imel tudi 6kwh tč, ampak kot rečeno so mi svetovali drugače...Nasvet pa sem dobil od zelo izkušenega monterja. Mislim, da je pravilna izbira moči povezana tudi s samim modelom tč, in podobno... Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - vincent - 6.10.2013 bosa noga..obavezno 8 kw! Mi imamo 11ko na 200 kvadratih s podobno izolacijo pa zadeva nima kaj delat... Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - Sivka - 6.10.2013 Mi imamo podobno kvadraturo in izolacijo, pa imamo 6kW Daikina. Mislim, da bo še 8kW preveč, razen če imate radi zelo tople prostore in porabite veliko sanitarne vode. Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - bosanoga - 6.10.2013 Ne vem kaj rečem na to...Lahko le to da očitno vsak monter in vsak uporabnik razlaga zadeve drugače.... Uporabnike pa s tem begamo...Hvala za vaše izkušnje, ne vem še kako se bom odločil. Kot rečeno mi je pa pogoj 3-fazni model tako ali drugače... Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - DELPHI - 6.10.2013 Hecen občutek imam, da se mi zdi, da vem kdo je ta zelo izkušen monter... Mogoče bi pa namesto Toshibe raje nabavil kaj od Sonnenkrafta. Npr. Solar Compleet. Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - bohinc - 6.10.2013 Zakaj pa ne , jaz bi vseeno prej verjel njemu ...kot vsem 'vedeževalcem' , ki govorijo(mo, čeprav se svetovanj ogibam), zgolj na podlagi svoje naprave, nekateri bodisi jo niti še niso dobro sprobali pa že 'vse' vejo, ter so 'svetovalci', marsikdo pa je poleg tega v 'pripravljenosti' bodisi gretja na drva, ali stoji v zasedi še stara peč na kurilca... Zato sem zagovornik, da kdor se je že odločil za neko napravo (firmo), naj kontaktira več monterjev ter njih zasliši od delovanj, priporočil, slabosti, plusov, nenazadnje cene, mnenje foruma pa naj vzame samo iz konkretnih izkušenj, ne pa 'vračevskih' napovedi kaj komu ustreza , saj so opisi objektov dostikrat pomanjkljivi,ter objekt kot njegova lega ni viden. Niti se ne ve kako so postavitve radiatorjev, njih velikost, kar velja isto za talno. Pravi mojster vas bo po tem povprašal, pogledal kar se da in svetoval... Je pa najlažje ter nečuteče s 'tujim' po koprivah..., posledice pa bo tudi 'občutil oni'... Lp Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - knedl - 6.10.2013 sama še nisva čisto odločena katere firme bo tč, panasonic je baje ugoden, kronovšek je ful drag glede na to, da so rekli da rabiva 16 oz. vsaj 14kw. za zubadana sem dobila dve hudo pomanjkljivi ponudbi s katerima si nimam kaj dosti pomagat, ena odpade za naše kraje, pa ne vem točno ali je to toshiba ali daikin. skratka zares ne vem več komu kaj verjet. Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - pajo70 - 6.10.2013 Večer, tudi jaz se zanimam za 8kw Daikin, predvsem kakšne ste imeli cenovne postavke z montažo in zagonom... Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - telmos - 6.10.2013 Zakaj vsi pozabljate ali pa ne veste, da Toshiba Estia lahko deluje v nasprotju z ostalimi tudi z 10% moči in to z izkoristkom preko 5,6. Zato je za tako hišo povsem vseeno, ali vzame 8 ali 11 kW mašinco. Preden pa kdo sodi kako in kaj je potrebno videt tudi ostale zadeve, velik zimski vrt, pozicijo hiše, trifazno napajanje, pa tudi gretje spodnjih prostorov s konvektorji, kjer trenutno nima izvedenega talnega ....... Trenutno tudi sam nimam potrebe po ogrevanju in TČ niti ne rabim. Ko pa pride burja, megla in ostale nelaboratorijske zadeve bo pa malo drugače. Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - allyazir - 7.10.2013 @telmos A Daikin LT in ostali inverterji imajo pri 10% moci slabse izkoristke? Zanima me ker sem se naceloma odlocil za daikin ampak se nisem nabavil tako da opije ostajajo odprte. Lp Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - sassapo - 7.10.2013 V takšni hiši več kot 6 kw nima kaj iskat, sam imam podobno kvadraturo (vse talno) in ne tako dobro izolacijo (16/35) pa mi za ogrevanje zadostuje 2,7kw + 1,8kw sanitarna voda. Premočna TČ prinaša samo minuse in nobenega plusa
Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - telmos - 7.10.2013 Potemtakem je najbolje imeti 6kW enofazno TČ, 3 kW dodatne grelnike, steklokeramični štedilnik, pralni stroj, sušilca in še vse kar obstaja na 25A enofazni napeljavi za celo hišo. Potem se pa sredi najhujše zime začneš srečevati z izpadi elektrike. Zakaj? Zato ker te še vedno vneti pristaši on off mašin prepričajo, da je Toshibin inverter za en k.... ker se mu že vizuelno ne dopade. Dejte ga nehat srat in se držite tistih zadev, katere poznate. O tistih kjer pa pojma nimate in niste niti vsega prebrali pa raje molčite. Tako bo veliko bolje za vse. Izkoristki drugih inverterjev s Toshibinim ni primerljiv, saj se dogajajo zadeve ravno obratno. Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - bosanoga - 7.10.2013 Super mnenja od vseh. Je pa dejstvo da dejansko vsak "vleče" na svojo stran. Sem pa dobil potrditev, da je od modela do model TČ odvisno kako bo delovala in ni vse tako enoznačno.... Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - nisemjaz - 7.10.2013 Da še jaz nekaj vprašam in ne odpiram nove teme: katera 3-fazna toplotna črpalka zrak/voda je boljša(bo manj porabila), cenejša,vzdržljivejša Daikin LT 11 ali Toshiba Estia 11 ali katera druga? Podnebje celinsko, ena etaža cca 125m2, spodaj so garaže (strop bomo še doizolirali), izolacija zidov zaenkrat povprečna oz. je ni, izolacija nad stropom dobra, okna zelo dobra, veliki radiatorji +ponekje talno +kamin +planirana klima. Prijatelj-majster je priporačal kot najugodnejšo Vitocal 200S 8kW -pa sem malo skeptična, da ne bo prešvoh. Kaj menite, kdaj bi ta začela vklapljati pomoč el.grelcev(pri kateri temperaturi bi bila tista točka?). Npr ali res šele pri cca -8 ali pa morda že pri +2 ? Z izolacijo zidov bomo morali počakati, ker ni cvenka, če nabavimo TČ, izolacijo stropa garaže pa lahko izvedemo domači sami, saj menda materijal ni drag. Ena toplotna zrak/voda bo šla sigurno noter(za voda/voda ni pogojev), katero priporočate in kako močno? za do 8.000€ z bojlerjem, kompletno vodno in hidravlično inštalacijo ter zagonom. Re: Izbira moči toplotne črpalke - konkreten primer - Homer - 7.10.2013 Citat:izolacija zidov zaenkrat povprečna oz. je ni?!? Glede na to "povprečno neobstoječo" izolacijo ne vem če si lahko ravno privoščiš 8 KW, razen če ne boš kombinirala vse naštete vire |