![]() |
|
Omejitev služnostne pravice - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10) +--- Tema: Omejitev služnostne pravice (/showthread.php?tid=43562) Strani:
1
2
|
Re: Omejitev služnostne pravice - Prvigraditelj - 29.3.2012 Plačilo osebi, ki ne opravlja dejavnosti, je možno na podlagi sklenitve kakšne od pogodb civilnega prava (npr. avtorska, najemna pogodba,...). Izdajanje računa za opravljene storitve ali za prodajo blaga je obveznost davčnih zavezancev, to je pravnih oseb in fizičnih oseb, ki opravljajo določeno ekonomsko dejavnost. Re: Omejitev služnostne pravice - Strelka - 29.3.2012 Žerjavar Napisal:Citat:da se izstavi račun, to ne bo šlo - računov fizične osebe ne izstavljajo, za izstaviti račun pa potrebuješ pravno podlago,Tole pa ne gre v mojo kmečko bučo. Bi te prosil za pojasnilo. V primeru služnosti nimaš pravice do nadomestila. Stric ima služnost na celi hiši (še vedno pa ni znano točno, kakšno) in po eni od možnih variant lahko takšno nepremičnino uporablja tako uživalec kot njegova družina ... Se pravi, da sestrična gladko lahko uporablja tako svoj kot tuj del. Lastnik lahko pride na obisk, ne sme pa omejevat uporabe nepremičnine bolj, kot je to določeno v pogodbi o služnosti. So neke možnosti za spremembo pogodbe, samo to bi verjetno moral kak odvetnik povedat, ali se sploh podajat v to. Skratka, tukaj so mislim da vse poti več ali manj zaprte, dokler ne bo človek umrl. Re: Omejitev služnostne pravice - cencka - 29.3.2012 stric ima služnost na celo nepremičnino, vendar ni vpisana brezplačna služnost. pogodba je bila sklenjena med njim in staro mamo. notarka mi je rekla da cela pogodba ni overjena, da so overjeni le podpisi prič, je pa vpisana v zemljiško knjigo in na nepremičnino.prav tako mi je bilo rečeno da ne more na tak način omejevati mojih lastniških pravic, ker so mene zavezali za nekaj kar ni bilo v moji lasti prej k je bila služnost sklenjena (sklenjena je bila med stricom in še živečo staro mamo). nepremičnina je prešla name in brata šele po preteku 4 let, potem ko je stara mama umrla. Re: Omejitev služnostne pravice - Olivia - 29.3.2012 Se strinjam da v tem primeru Cencka ne sme omejevat pravice uporabe sestrični in stricu. Vendar kolikor jaz razumem tudi sestrična in stric ne smeta omejevat uporabe njej in njenemu bratu. A to počneta. In to bi bilo potrebno uredit. Ne razumem od kje ideja, da sta dolžna plačevat davke itd, koristit pa nebi smela. Pa še če prav razumem, lastnika sta. Od kdaj pa lastniki ne smejo uporabljat svojih nepremičnin?? Re: Omejitev služnostne pravice - Strelka - 29.3.2012 Olivia Napisal:Se strinjam da v tem primeru Cencka ne sme omejevat pravice uporabe sestrični in stricu. Vendar kolikor jaz razumem tudi sestrična in stric ne smeta omejevat uporabe njej in njenemu bratu. A to počneta. In to bi bilo potrebno uredit. Ne razumem od kje ideja, da sta dolžna plačevat davke itd, koristit pa nebi smela. Pa še če prav razumem, lastnika sta. Od kdaj pa lastniki ne smejo uporabljat svojih nepremičnin?? Če je tako določeno s kako drugo pogodbo - kot recimo v tem primeru, ko nepremičnino lahko uporablja stric. Ti lahko razpolagaš z nepremičnino - jo prodaš, vendar skupaj "s stricem". Kot lastnik si jo pa dolžan vzdrževati ... Meni je razlaga notarke rahlo kontradiktorna - kako lahko stric nepremičnino uporablja v obsegu, kot jo sme v skladu s pogodbo, hkrati pa tebi ne sme omejevati tvoje (lastninske) pravice - ne gre, tukaj nekaj striže. In koliko naj bi plačeval za uporabo hiše, je to tudi določeno? Mislim, da dediči ne morejo spodbijati takšne služnosti, razen pod določenimi okoliščinami (malo poguglaj, če ti bo kaj pametnega ven vrglo). Vsekakor pa bo to stalo in trajalo - če je sploh možno karkoli naredit. Re: Omejitev služnostne pravice - Urs - 29.3.2012 Isto kot pri najemu/zakupu - lastnik ne more uporabljati stvari. To, da bi se vpisal kot služnostni upravičenec, avtorica pa je že bila lastnik, ne drži. Očitno je imela sklenjeno darilno pogodbo za primer smrti ali pa pogodbo o dosmrtnem preživljanju, kjer v obeh primerih postaneš lastnik, ko prejšnji lastnik umre. Re: Omejitev služnostne pravice - Olivia - 30.3.2012 Dober no, da podedujem nekaj kar potem niti uporabljat ne smem, potem raje dediščino zavrnem. Kot prvič takšne nepremičnine nihče kupit ne bo hotel, torej prodat ne bom mogla. Oseba katera bo notri živela, bo živa še leta, torej nebi mogla uporabljat nikoli, davke po drugi strani pa bi morala plačevat. Ne vem no, kakšno korist mi bo naredil nekdo, ki mi bo zapustil tako dediščino... Re: Omejitev služnostne pravice - cheba - 30.3.2012 Olivia Napisal:Dober no, da podedujem nekaj kar potem niti uporabljat ne smem, potem raje dediščino zavrnem. Kot prvič takšne nepremičnine nihče kupit ne bo hotel, torej prodat ne bom mogla. Oseba katera bo notri živela, bo živa še leta, torej nebi mogla uporabljat nikoli, davke po drugi strani pa bi morala plačevat. Ne vem no, kakšno korist mi bo naredil nekdo, ki mi bo zapustil tako dediščino... Jaz bi tako dediščino sprejel. Če ne zase pa za svoje dediče. Nihče ne živi večno Re: Omejitev služnostne pravice - SIMY001 - 30.3.2012 Sama začni občasno uporabljati nepremičnino ,pripredi kaki piknik itd. saj si lastiš neprečnino. Re: Omejitev služnostne pravice - Olivia - 30.3.2012 Cheba a ni tko, da če nekdo neko nepremičnino uporablja vsaj 10 let, to priposestvuje? Ali to velja samo za služnostne poti? Simy01, dobra ideja. Seveda s sabo vzet zk izpisek in oseben dokument, da v kolikor kličejo policijo takoj dokažeš da si lastnik. Iz njihovega zapisnika se potem lepo vidi, da te omejuje pri užitku lastnine nekdo, ki ima le pravico dosmrtne uporabe. Re: Omejitev služnostne pravice - cheba - 30.3.2012 Olivia Napisal:Cheba a ni tko, da če nekdo neko nepremičnino uporablja vsaj 10 let, to priposestvuje? Ali to velja samo za služnostne poti? To pa ne. Prisostvovanje je mogoče samo v primeru, če nekdo živi v hiši določeno obdobje v veri, da je on dejanski lastnik, dejanski lastnik pa temu ne nasprotuje. Pri hišah je to težko, ker je en kup papirjev in vsak ve kaj ima - že ko plačuješ davke. Dalo bi se pa pri parcelah, če ni jasna meja, in si nekdo lasti več kot pa dejansko ima. Nekako tako naj bi bilo. Re: Omejitev služnostne pravice - Urs - 30.3.2012 Olivia Napisal:Cheba a ni tko, da če nekdo neko nepremičnino uporablja vsaj 10 let, to priposestvuje? Ali to velja samo za služnostne poti? Poznam: priposestvovanje služnosti in priposestvovanje lastninske pravice. Katero misliš? Re: Omejitev služnostne pravice - javr - 30.3.2012 brez advokata tukaj ne bo šlo, ker vedno naletiš na neke pojme, predpise, zakone, člene, ki jih ne-pravnik ne razume, drugače ti bo zadeva samo še vsak dan bolj pregrevala možgane in luknjala želodec. A kot so že prej nekateri napisali - poiskati advokata, ki bo postopek vodil s ciljem, da ga čimprej konča v tvojo korist, je pa spet poglavje zase. Predlagam, da si najprej postaviš cilj in se potem najaviš pri advokatu za nasvet in potem za zastopanje, če ti bo njegov nasvet všeč. Jaz sem pri nekem advokatu spraševal za razne možnosti glede služnosti poti za pridobitev gradbenega dovoljenja. Ok, saj mi je zadevo kolikor-toliko podrobno in razumljivo razložil, vendar mi njegov nasvet glede rešitve problema ni bil všeč, pa še 35€ je bilo za plačat za študiranje zadeve. Eni imajo prvi nasvet zastonj, a to verjetno ni neko merilo za dobro/slabo zastopanje v neki zadevi. Re: Omejitev služnostne pravice - Olivia - 30.3.2012 cheba Napisal:Prisostvovanje je mogoče samo v primeru, če nekdo živi v hiši določeno obdobje v veri, da je on dejanski lastnik, dejanski lastnik pa temu ne nasprotuje. Pri hišah je to težko, ker je en kup papirjev in vsak ve kaj ima - že ko plačuješ davkeLahko iz tega sklepamo, da ker dejansko živi in očitno avtorica teme in njen brat nič ne naredita, davke pa plačujeta, bosta stric & sestrična 'priposestvovala nepremičnino oz imata to v planu? Re: Omejitev služnostne pravice - Strelka - 1.4.2012 Olivia Napisal:cheba Napisal:Prisostvovanje je mogoče samo v primeru, če nekdo živi v hiši določeno obdobje v veri, da je on dejanski lastnik, dejanski lastnik pa temu ne nasprotuje. Pri hišah je to težko, ker je en kup papirjev in vsak ve kaj ima - že ko plačuješ davkeLahko iz tega sklepamo, da ker dejansko živi in očitno avtorica teme in njen brat nič ne naredita, davke pa plačujeta, bosta stric & sestrična 'priposestvovala nepremičnino oz imata to v planu? Joj no, tako enostavno pa to tudi ni. Stric točno ve, čigava je hiša - in da bi zdaj po desetih letih (btw, to obdobje je precej daljše) pozvonil z zvončkom in letel na ZK rekši, tole je pa zdaj moje, to ne gre tako. Priposestovanje je treba dokazati - da si ti zadevo uporabljal v dobri veri, da je tvoja. Kako to storiš pri celi hiši, ko veš, da je en del od tvoje hčerke, drugi pa od nečakinje in nečaka, ki ti dihata za vrat, davki prihajajo na drugo ime, nihče mu ni nikoli rekel, ta hiša je pa poslej tvoja, in tako dalje in tako dalje ... |