PodSvojoStreho.net
Nakup sumljivega stanovanja - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Tema: Nakup sumljivega stanovanja (/showthread.php?tid=41817)

Strani: 1 2 3

Re: Nakup sumljivega stanovanja - ferdo339 - 13.1.2012

jurek Napisal:Investitor naj najprej naredi 4 stanovanja, uredi VSE papirje, etažira, parcelira, deli, proda in prepiše.
Potem pa lahko v svoji lastnini (etaži) gradi še ostala stanovanja in jih prodaja kakor ve in zna.
Yes Big Grin , tako bi tudi jaz kupil to stanovanje!

Re: Nakup sumljivega stanovanja - mimi2011 - 13.1.2012

Tako je tudi mišljeno. On bo pustil svojo etažo neobdelano, potem ko bodo pa vsi papirji, bo pa svoje stanovanje razdelil, kakor misli, da bo stanovanja lahko prodal. Če bo imel kupce, ki bi radi večja stanovanja bo naredil dva, če pa ne, pa tri manjša.

Re: Nakup sumljivega stanovanja - slavicaz - 13.1.2012

Jaz tu NE BI kupila stanovanja. Sem pred 11 leti kupila podobno enoto, vse do danes mečemo denar na razne odvetnike, tožbe, projektantske hiše,... še vedno nismo zadevo uredili. Sicer imamo inšpekcijsko odločbo za rušenje, tudi v ZK in na elektru, ter vodovodu je plomba, zaenkrat nam še niso doklopili, a nekega dne se bo tudi to zgodilo. Bili smo zapeljani (ogoljufani), v očeh države (inšpekcije) smo krivci sami, ker smo naivno kupovali. Lopovi (prodajalci) pa nič krivi. Inšpekcija bremeni trenutne lastnike. Prodajalko (investitorko) ne moremo tožit, ker nima nikakršnega premoženja (se je pametno zavarovala). Vrtimo se v krogu, da ne govorim koliko denarja smo zmetali, pa še ga bomo.
Jaz vam svetujem, bežite čim dlje od te hudičeve bande, ker boste lahko ob premoženje. Mi smo našo garsonjero "odpisali". 10 let smo plačevali 2 stanovanjska kredita, sedaj pa se lahko pod nosom obrišemo. Sedaj smo začeli od nule. Zapufali se do grla, kupili parcelo in gradimo hiško. Upam, da nam ne podrejo stanovanja preden zgradimo hiško, ker ne bi imeli kje živeti.
Zelo boleča izkušnja, vam je ne privoščim. BEŽITE PROČ!!!!

Re: Nakup sumljivega stanovanja - soplmed1 - 13.1.2012

slavicaz,
imaš pa res hudo smolo. Ne bi bil rad v tvoji koži.
A vendar ni vse tako črno, kot se dogaja tebi, pa tudi ni vse zlato kar se sveti drugim .

Jaz sem pred leti šel v nakup stanovanja, ki je bilo pod bančno hipoteko, pa še država je imela roko nad njim. Vsi so mi ga odsvetovali, pa tudi mnogi drugi potencialni kupci so šli raje proč. Vse te okoliščine sem izkoristil sebi v prid tako, da sem stanovanju znižal ceno.
Pogovor z banko je bil OK, z državo pa malo slabše, a so na koncu popustili mojim pogojem. Povsod sem šel striktno po korakih in na srečo se nisem opekel.

Re: Nakup sumljivega stanovanja - slavicaz - 13.1.2012

Jaz imam res smolo. Črnogleda nisem, še vedno upam, da se bo nekoč uredilo. Čeprav (realno) ne verjamem. problem je tudi, ker smo skoraj vsi solastniki (nas je 15) med seboj skregani. Velikokrat smo poskušali legalizirati, vendar razna podjetja in odvetniki so nam samo vrtoglavo računali, a vse neuspešno reševali. Kar nekaj solastnikov je zaradi slabih izkušenj nehalo z poskusi reševanja, določeni pa smo rinili in dalje poskušali in seveda sami financirali (za celotno hišo, ker ne moreš reševati samo svoje enote),... Skratka situacija je obupna. Še vedno verjamem v čudež in se bo nekoč vse uredilo.
Previdno pri nakupih!

Re: Nakup sumljivega stanovanja - mimi2011 - 14.1.2012

Slavicaz, sklepam, da je vaši stavbi tudi nekaj etažnih lastnikov (tako kot bi bil jaz). Kaj pa oni, imajo tudi probleme, ali tudi nad njimi visi inšpekcijska odločba za rušenje?

Re: Nakup sumljivega stanovanja - slavicaz - 14.1.2012

Ko smo mi kupovali še ni bilo potrebno etažirati. Takole:
Kupili smo stanovanje v večstanovanjski hiši. Moje (+sosedovo) je bilo že od nekdaj stanovanje, tudi po prostorskem planu je dovoljena gradnja dvodružinskih hiš (2 stanovanja). Vendar nismo imeli gradbenega dovoljenja samo za našo enoto, pač pa za celo hišo. Vse ostale enote (pritličje + mansarda) so naredili naknadno in prodali kot izvršene investicije. Žal smo tudi mi sedaj v tem zosu, ker celotna hiša ni skladna z gradbenim dovoljenjem. Nekaj let smo se borili z občino, sedaj so spremenili PUP in odobrili gradnjo večstanovanjskih objektov (naredili so izjemo za našo hišo, ker je to vaško jedro). Zdaj pa ni možno dobiti gradbenega dovoljenja, ker imamo premalo parkirnih mest, pa še cel kup drugih problemov,... Inškecija pa nam grozi z rušenjem.
Pri vas bi morda bilo drugače, ker je že vzpostavljena etaža, in če prav razumem bi za svoje stanovanje imeli vsa potrebna dovoljenja. Vendar vseeno. Bodite zelo previdni, pozanimajte se na vseh možnih uradih. Ti gradbeni mafijci so zelo sposobni pri goljufanju, pa tudi država jih "ščiti". Želim vam vso srečo.
lp.

Re: Nakup sumljivega stanovanja - izotop - 15.1.2012

ker celotna hiša ni skladna z gradbenim dovoljenjem
mislim, da je treba to vedno imet v mislih, da je osnova problema in v vseh primerih (se mi zdi, da tudi v tej temi). da ne bo nekdo prišel zraven, pa vprašal: čak, kako je lahko v bajti toliko stanovanj, jst sem pa smel jih nardit in prodat samo toliko (ali kaj v tem smislu)?
ta nekdo naredi prijavo, potem se pa začne (v kolikor ni vse dovolj podmazano). in vsak lastnik stanovanja se bo pač skliceval, da je svojo lastnino kupil črno ne belem, kljub mahinacijam v eni etaži. kako se potem recimo dogovorit, da je treba objekt povrniti v stanje, da bo skladno z prvotno izdanim gd-jem ipd? dvomim, da se bo kdo odrekel stanovanju za "skupno dobro"..
samo razmišljam na glas, tako na prvo žogo, ker nisem šel vsega detajlno prebirat.

Re: Nakup sumljivega stanovanja - Strelka - 15.1.2012

Kako bo urejeno s priklopi? Se pravi elektrika, voda, greznica?????, telefon, optika/kabel in vse ostalo. Kontejnerji za smeti? Banalna zadeva, pri nas je pa recimo bila problem, ker treh kontejnerjev tudi ne moreš postaviti kar nekam, potrebuješ prostor. Kakšno je predvideno ogrevanje? Kako bo urejeno s parkiranjem? Štiri stanovanja pomeni vsaj osem avtov plus obiskovalci, 6 stanovanj pomeni vsaj 12 avtov. Torej lastniška, označena parkirišča, sicer bo kreg!
Cela hiša bo poddimenzionirana - uradno naj bi v njej bivalo od 16 do 20 oseb in za toliko bodo tudi vse napeljave. Dejansko vas bo pa lahko deset več!

Drugače pa v naši pravni državi bo lahko etažiral tudi tista tri stanovanja, vse se da. Uporabno dovoljenje bo, sicer za štiri stanovanja, ampak v takšne podrobnosti se verjetno ne bo vtaknil nihče. Pravno bo torej šlo skozi, ti preveri, kako bo v praksi.

Re: Nakup sumljivega stanovanja - Strelka - 15.1.2012

slavicaz Napisal:Ko smo mi kupovali še ni bilo potrebno etažirati. Takole:
Kupili smo stanovanje v večstanovanjski hiši. Moje (+sosedovo) je bilo že od nekdaj stanovanje, tudi po prostorskem planu je dovoljena gradnja dvodružinskih hiš (2 stanovanja). Vendar nismo imeli gradbenega dovoljenja samo za našo enoto, pač pa za celo hišo. Vse ostale enote (pritličje + mansarda) so naredili naknadno in prodali kot izvršene investicije. Žal smo tudi mi sedaj v tem zosu, ker celotna hiša ni skladna z gradbenim dovoljenjem. Nekaj let smo se borili z občino, sedaj so spremenili PUP in odobrili gradnjo večstanovanjskih objektov (naredili so izjemo za našo hišo, ker je to vaško jedro). Zdaj pa ni možno dobiti gradbenega dovoljenja, ker imamo premalo parkirnih mest, pa še cel kup drugih problemov,... Inškecija pa nam grozi z rušenjem.
Pri vas bi morda bilo drugače, ker je že vzpostavljena etaža, in če prav razumem bi za svoje stanovanje imeli vsa potrebna dovoljenja. Vendar vseeno. Bodite zelo previdni, pozanimajte se na vseh možnih uradih. Ti gradbeni mafijci so zelo sposobni pri goljufanju, pa tudi država jih "ščiti". Želim vam vso srečo.
lp.

Parkirna mesta so morda lahko tudi dislocirana, se pravi, da niso v neposredni bližini hiše. Mogoče lahko kje v bližini dokupite zazidljivo zemljišče in ga razglasite za svoje parkirišče.
Kaj pa so še drugi problemi?

Re: Nakup sumljivega stanovanja - mimi2011 - 15.1.2012

No, zadeva je zdaj takšna. Tip bo zaprosil za GD za 4 stanovanja in 2 turistična apartmaja (namenjena stalnemu bivanju). Baje to gre skozi, ker je že prej imel GD za isto stavbo za enostanovanjsko hišo, v višjih dveh štukih pa 6 turističnih apartmajev. Ravno zaradi tega GD, ki ga je dobil, je siguren, da bo šlo to skozi. Prizna pa, da tista dva, ki bosta kupila turistični apartma, ne bosta dobila kredita na banki.
Če se torej dobi tako GD (4 stanovanja + 2 turistična apartmaja), ste še vseeno skeptični.

Re: Nakup sumljivega stanovanja - slavicaz - 15.1.2012

Lahko dokupimo, vendar to je Ljubljana, parcele so svinjsko drage. Potrebno bo plačati komunalni prispevek za celotno hišo(spet Ljubljana), smo na vodovarstvenem območju, vprašanje kaj bi rekel statik (čeprav so zunanji gabariti skoraj nespremenjeni). Največji problem pa je neskladje z solastniki. Večina nas bi sprejela vlogo investitorja in legalizirala stanovanja, določen delež pa tega nikakor noče (trdijo da nas bo to koštalo več kot je vredno stanovanje), brez soglasja vseh pa ne gre. Zelo velik problem je tudi, ker je na objektu hipoteka (prodajalka je prodala objekt obremenjen z hipoteko), upnik pa je že dal izvršbo, ker prodajalka ne plačuje kredita. Večina enot ima izbrisne pobotnice (pomeni, da je za njihovo enoto oz.procentualni delež hipoteka odplačana), nekaj enot pa tega nima. In lastniki teh enot nikakor ne želijo financirat legalizacijo, ker se bojijo da jim bo upnik vzel stanovanje. In vedno se vrtimo v začaranem krogu.

Re: Nakup sumljivega stanovanja - mimi2011 - 17.1.2012

No, zadeva je zdaj takšna. Tip bo zaprosil za GD za 4 stanovanja in 2 turistična apartmaja (namenjena stalnemu bivanju). Baje to gre skozi, ker je že prej imel GD za isto stavbo za enostanovanjsko hišo, v višjih dveh štukih pa 6 turističnih apartmajev. Ravno zaradi tega GD, ki ga je dobil, je siguren, da bo šlo to skozi. Prizna pa, da tista dva, ki bosta kupila turistični apartma, ne bosta dobila kredita na banki.
Če se torej dobi tako GD (4 stanovanja + 2 turistična apartmaja), ste še vseeno skeptični.

Pomagajte pri odločitvi!

Re: Nakup sumljivega stanovanja - slavicaz - 17.1.2012

Če imate gradbeno in uporabno dovoljenje, vzpostavljeno etažo, ter če je v naravi enako stanje kot na papirjih, mislim, da bi to potem bilo v redu. Vseeno pa se še osebno pozanimajte na upravni enoti, ter na občini na oddelku za urbanizem, kjer lahko preverite kakšna gradnja je dovoljena. Če boste to nepremičnino kupili z hipotekarnim posojilom, bo tudi banka pregledala dokumentacijo, če vas zavrnejo zaradi zega, potem zna biti zadeva nevarna.
Kakorkoli se odločite vam želim veliko sreče.
Lep pozdrav.

Re: Nakup sumljivega stanovanja - mimi2011 - 17.1.2012

Kaj je to mišljeno turistični apartma v večstanovanjski stavbi? Sploh se mi pa ne sanja, kaj je to turistični apartma za stalno bivanje.