PodSvojoStreho.net
Lunos prezračevanje - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: Lunos prezračevanje (/showthread.php?tid=18969)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7

Re: Lunos prezračevanje - JanezNaGmajni - 16.3.2012

Pozdravljeni
Kot jaz razumem,ne prihaja v prostor hladen zunanji zrak,ampak od tistega satja ogret zrak.Satje se ogreje od toplega zraka,ko zrak piha ven. V stanovanje vgradiš dva taka prezračevalnika,naprimer enega v dnevni sobi,drugega pa naprimer v kuhinjo,ali dva v večjih povezanih dnevnih prostorih,na nasprotnih stenah.Ko pri enem piha ven,pri drugem piha not.Smer pihanja se izmenjuje na kake pol minute,oziroma je čas zamenjave smeri odvisen od zunanje temperature.Če je zunanja temperatura nižja,se mora smer hitreje obrnit,da se satje ne ohladi preveč.Torej,ko piha ven se satje ogreje,ko piha not,se satje ohladi,ravno nasprotno se dogaja na nasprotni strani.Verjetno se tudi nekaj vlage vrne v stanovanje.

Re: Lunos prezračevanje - B&N - 4.11.2012

Koliko pa je cena takega sistema rekuperacije?

lp

Re: Lunos prezračevanje - matoz - 5.11.2012

Okrog 2k€.

Dodaš še 1k€, pa imaš centralno prezračevanje z rekuperacijo.

Re: Lunos prezračevanje - ataIBA - 5.11.2012

Zakaj pa centralno? Saj ni prednosti v dodatnih ceveh. Dobra stran Lunosa je ravno v sistemu kratkih dolžin cevi oz. elementov.

Re: Lunos prezračevanje - Sivka - 5.11.2012

Moje mnenje je, da se ti, kljub razmišljanju, da se ti vložen denar nikoli ne povrne, splača vgraditi prezračevanje z rekuperacijo. Že to, da se ti prostor občutno ne ohlaja ob prezračevanju, daje dober občutek. Tudi ko kupiš nov avto ne razmišljaš, da se ti investicija ne bo povrnila ampak kako se v tem avtu počutiš, je varen.... Mi smo vgradili rekuperatorje na oknih, ker smo ravno menjavali okna in moram povedat, da smo pozitivno presenečeni, kako taka mala stvar nad okni prezrači tudi veliko spalnico, pa še zebe te ne, niti med prezračevanjem. Zato, če že razmišljaš o prezračevanju, vgradi takega z rekuperacijo.

Re: Lunos prezračevanje - matoz - 5.11.2012

ataIBA Napisal:Zakaj pa centralno? Saj ni prednosti v dodatnih ceveh. Dobra stran Lunosa je ravno v sistemu kratkih dolžin cevi oz. elementov.

Zato, ker je Lunos ena zasilna rešitev, ki ni ne eno, ne drugo.
Če bi bila cena okrog 500€, še ne bi rekel, ampak za tak denar pa pri meni odpade. Seveda se pa vsak sam odloči.

V ceveh pa sploh ne vidim problema. V tem, da imam pa zunanje stene 8-krat prevrtane, je pa zame že nesprejemljivo. Da o drugih slabostih ne govorim.

Re: Lunos prezračevanje - ataIBA - 6.11.2012

Lunos zasilna rešitev? In v ceveh ne vidiš problema?
Ali je potrebno cevi centralne rekuperacije občasno dezinficirati? Kaj pa prah v kombinaciji z vlago? Aja, filtre je potrebno redno menjavati :| ...

Re: Lunos prezračevanje - matoz - 6.11.2012

Ne, ne vidim.
Kje pa ti vidiš? Jih imaš?
Nimaš, če bi jih imel, ne bi tega pisal.

Prodajaš pa Lunos, to je pa res.

Re: Lunos prezračevanje - Hebi - 15.11.2012

Pozdravljeni,
ker smo ravno pri prenovi hiše, razmišljam o vgradnji klasičnega decentraliziranega Lunos sistema. Najbolj me muči misel, da ponoči (še posebej sedaj pozimi) ne bi vleklo in da se prostor, kjer je vhodna enota, ne bi ponoči ohlajal preveč.
Ali v primeru slabše izolacije na hiši z dotokom hladnega zraka v hišo zadeve glede plesni ne poslabšamo. S tem se namreč notranje stene še dodatno ohlajajo, kajne?

Res bi bilo fajn, če mi lahko odkrito poveste ali je sistem iz tega vidika ok. Ne bi namreč rad dal v sobe prezračevalnega sistema, če bo ponoči pihalo po meni oz. po mojih otrokih.

Zelo bom vam hvaležen za odkrit nasvet.

Re: Lunos prezračevanje - cheba - 15.11.2012

Ko sem o tem spraševal na sejmu so mi rekli, da je edina možnost, da prekineš samodejno prezračevanje tako, da obrneš pokrov in ga pritisneš do konca v napravo in tako fizično onemogočiš pretok zraka. Vsaj rekuperacijska enota ni imela nobene lopute, ki bi odprla pot zraku samo ko bi deloval ventilator. Ne vem. Meni je to mal čudno?

Re: Lunos prezračevanje - primac - 26.1.2013

Tudi mene zanimajo možnosti decentraliziranega prezračevanja.
Nekaj stvari sm že prebral na temo prezračevanja in opazil da vsak svoj sistem hvali. Kdor ima centralni sistem prezračevanja z rekuperacijo jo bo hvalil in zanikal da ima sistem slabosti, bakterije, čiščenje... Mene pri tem sistemu osebno motita še dve stvari poleg že vseh slišanih. Vsak ki gradi hišo jo ne gradi za 15-20 let ampak ima namen v njej bivat cca. 50 let. Zanima me kako se sistem centralnega prezračevanja obnese na daljši rok. Torej ali je dovoj samo čiščenje takšnega sistema celo 50 let ali ga je potrebno zamenjati oz z drugimi besedami prekopati celo hišo in zamenjati vse cevi? Drugi pomislek pa je namenjen ekonomičnosti delovanja sistema. Ne vem kateri sistem je bolj ekonomičen centraliziran ali decentraliziran. Glede na to da je za centraliziran sistem najbolje da deluje brez prestanka, se postavlja vprašanje smiselnosti in ekonomičnosti da takšen sistem deluje tudi ko ni nikogar doma.

Zanima me če ima še kdo kakšno izkušnjo s tem sistemom Lunos ali kakšnim drugim decentraliziranim sistemom? Sistem prezračevanje bi postavil v dnevni prostor in kuhinjo, ki bo skupaj in dve spalnici. Zato me zanima kako poteka prezračevanje Lunos med dvema spalnicama? Ali gre zrak pod vrati v drugo spalnico...?

Re: Lunos prezračevanje - ataIBA - 28.1.2013

Še sem obešam moj komentar v sorodni temi:
Pogoj za dobro svetovanje kaj, kako in koliko investirati v prezračevanje, zahteva več podatkov.
Prvi pomemben podatek je material iz katerega je grajena hiša. Je iz materiala, ki
- akumulira toploto (opeka = glina) ali
- iz materiala, ki ima manj akumulacije (siporeks) ali
- praktično brez akumulacije (montažna gradnja, izošpan zidaki,...).
Sledijo potrebni podatki o časovni naseljenosti hiše/ 24 ur, vrsti segrevanja, lokaciji objekta (kakšna je celoletna klima)...
Osnovna zahteva pri prezračevanju je dovajanje svežega zraka v času bivanja v hiši zaradi njegove porabe (tudi z navlaževanjem in ne samo dihanjem). Če je dopoldan hiša prazna, je potrebno pred odhodom samo zamenjati porabljeni nočni zrak s svežim, s tem tudi znižati % vlage in do prihoda domov prezračevanje ni potrebno. Če ima hiša akumulirano toploto, se pri zamenjavi zraka z odpiranjem oken le-ta hitro segreje na prijetno temperaturo. Če je nima, je dvig temperature zraka odvisen od grelnih elementov (radiatorji ali talno gretje s svojimi plusi velike površine...). Tukaj se začne računica stroškov dogrevati hišo z akumulacijo ali npr. montažne hiše, kjer je temperatura ali čas potrebnega dogrevanja manjša. Vsekakor pride pri montažnih hišah ali hišah z manjšo akumulacijo bolj do izraza centralna rekuperacija zaradi manjšega nihanja temperature v prostoru, ki pogojuje tudi stalno delovanje.
Torej, če potegnem sklep iz gornjega:
- pri zidani hiši iz opeke z zunanjim plaščem dobre fasadne izolacije in normalnim prezračevanjem z okni v času več ali manj stalnega bivanja v njej, ni potrebna nobena draga centralna rekuperacija. Dovolj je redno prezračevanje. Sistem cenejšega decentraliziranega prezračevanja pada pod prijeten luksus, da ti ni potrebno odpirati oken. V primerih pa, da je takšna hiša med tednom prazna od 7 h do 17 ure in je avtomatika segrevanja nastavljena tako, da dvigne temperaturo zraka na 21 - 22 stopinj do prihoda domov, lahko nastanejo problemi temperature zidov. Če hiša nima dobre fasadne izolacije, bo zunanjim zidovom temperatura padla pod 18 - 16 stopinj in v kombinaciji z novimi "zadihtanimi" okni se poveča % vlage in posledično kondenzacija. V takem primeru priporočam najprej zunanjo izolacijo ali vsaj decentralizirano regulirano prezračevanje, da se prepreči plesen.
- pri hiši z manjšo akumulacijo in dobro izolacijo, je prezračevanje z odpiranjem oken neprijetna stvar, saj ti v zimskem času v trenutku temperatura pade in se le počasi dviguje. Vedeti moramo, da je potreben povprečen min. čas za prezračevanje sobe vsaj 5 minut, da sveži zrak "splahne" vse vogale. Vsekakor priporočam stalno sprotno prezračevanje in centralna rekuperacija ima svoje energijsko varčne prednosti. Cenovno in stroškovnovzdrževalno računico si naj izdela vsak sam. Z decentraliziranim prezračevanjem si svoje že dosegel. Koliko energije segreti vstopni zrak v prostoru pa je potrebno, je spet odvisno od potrebnih ciklusov menjave zaradi porabe/24 ur (beri: dihanja) oz. števila stanovalcev in m3 bivalnih prostorov/osebo.
Kolikšna energija se pri segrevanju vhodnega zraka pri potrebnih majhnjih ciklusih privarčuje v razmerju centraliziranega ali decentraliziranega prezračevanja pa je morda celo zavajujoč podatek napram navadnemu prezračevanju. Spet pa omenjam, da ima luksuz svojo ceno in včasih ni niti potreben .
LP

Re: Lunos prezračevanje - prasuvse - 5.3.2013

Vsi tipi prisilnega prezračevanja brez vračanja topote, NE privarčujejo ničesar.
Kolikor m3 je nastavljeno prezračevanje - toliko energije na uro gre (nepovratno-čiste izgube) iz objekta.
Če je izmenjava zraka zgolj 1x na uro - pomeni, da počrpate vso toploto zraka v prostoru v eni uri, ki jo je potrebno nadoknaditi.
Sam izpih izrabljenega zraka, kot tak je dobrodošel, težava se pojavi, ko so temp. zunanjega zraka (prisilni vlek) nizke - nadoknaditi je potrebno izpihano energijo + vso razliko sveže vpihanega (mrzlega/toplega) zraka.
Občutek, ko hladen zrak vstopa v prostor je neprijeten.
Rešitev je lahko postavitev vstopne rešetke nad ali za radiatorjem, pri talnem gretju je ta pojav manj očiten, vendar še vedno neprijeten.
Ob mrzlih dneh je obvezno potrebno zapirati vstopne rešetke! To je pomanjkljivost Lunosa brez vračanja toplote.
Obstajajo mehanske termostatske vstopne lopute, ki se avtomatsko zapirajo z nižanjem temp.vstopnega zraka - boljše, ni pa še to, to.

Lunos e2 - vračanje toplote, boljša zadeva - v praksi bi jo bilo potrebno majčken sfrizirati, nadgraditi - na žalost serijsko ni mogoče dokupiti dodatne opreme npr. senzor vlage s termostatom, CO2.
e2 ima možnost izbire 2 stopenj prezračevanja - če je monter malo inovativen, npr. vam lahko zveže senzor vlage, CO2 senzor - da poskrbita za vklop 2 stopnje (30 m3/h), termostat pa poskrbi (ko so zunanje temp.pod lediščem), da druga stopnja ne podhladi prostora.
Ni idealno je pa boljše.
Za vse rekuperatorje velja (brez predgretja), vstopna temp.zunanjega zraka nikoli ne bo enaka temp.izstopnega zraka (100% izkoristek). Pri postavitvi odprtin za dovod svežega zraka pazimo, da so na mestu, kjer je min.možnost, da občutimo nižjo temp.svežega zraka, morebiten piš.

Original senzor vlage s timerjem Lunos - 375,00 € (drago), naj bi bil dobavljiv jeseni, bomo videli.

Re: Lunos prezračevanje - spitbox - 26.8.2013

Zdravo,

Zanimam se za nakup Lunos prezračevanje.

Zanimajo me predvsem kakšne so prednosti napram centralnemu sistemu z rekuperacijo? Cena je nekje ista, če upoštevam lunos z rekuperacijo.

Pri Lunusu mi je všeč predvsem to, da lahko reguliraš kdaj želiš imeti prezračevanje vklopljeno in kdaj ne in ne rabi delovati 24 ur, pač pa samo takrat kot želiš. Hiša bo nizkoenergijska, s kaminom. Naše družinske navade ob lepem vremenu ne dopuščajo, da bi imeli hišo skoz zaprto in tako skrbeli za čist zrak, saj je ob vseh vratih na terasi večja frekvenca. Bi pa prezračevanje koristili predvsem v zimskih mesecih, kjer je odpiranje oken nadležno ter ob vročinskih valih.

Prosim za kakšno mnenje uporabnikov, ki sistem Lunos uporabljate.

Lep pozdrav,

Re: Lunos prezračevanje - allyazir - 26.8.2013

Sem se zanimal za lunos ampak mi zastopnik za lunos v MB ni bil sposoben povedat kje bi on zmontiral enote.
On bi se odlocil kar na lokaciji po tistem ko mu placam avans.

Nismo prisli dalje od zacetne ponudbe.

Drugace pa cena je kar zasoljena. Za 6 ventilatorjev s montazo cca 5 jurjov.
Huh ni poceni.